Last news in Fakti

19 Юни, 2019 17:13 10 598 36

С викове "Мафия" кабелните оператори внесоха писмо до Борисов (СНИМКИ+ВИДЕО)

  • кабелни оператори-
  • телевизия-
  • интернет-
  • клуб 2000-
  • протест-
  • гдбоп

Протестът бе по повод акцията на ГДБОП

С викове "Мафия" кабелните оператори внесоха писмо до Борисов (СНИМКИ+ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти

Протест на националното сдружение на кабелните оператори "Клуб 2000" се проведе днес пред Министерски съвет, видя ФАКТИ. Той бе породен от акцията на ГДБОП, Жандармерията и Европол сред малки телевизионни и интернет оператори от Югозападна България, която се проведе на 13 юни под претекст кабелно пиратство. Днес имаше хора, дошли от Гоце Делчев, Сандански, Дупница, Благоевград, Петрич, както и Бургас, Кърджали. Неофициално най-споменаваното име сред тях като човекът, който има интерес от тази акция, бе на Кирил Домусчиев.

С викове "Мафия", плакати с надписи "Службите да не работят в интерес на монополите!", "Не съсипвайте малкия и среден бизнес", "Искаме еднакви бизнес условия на телевизиите за всички оператори", "Без нас - 100 лева месечна такса за телевизия", събралото се множество изпрати своя представител, изпълнителния директор на "Клуб 2000" Валентин Георгиев, който бе подготвил писмо до премиера Бойко Борисов.

"Операцията на практика доведе до преустановяване дейността на няколко предприятия, занимаващи се с доставка на платена телевизия и интернет. Беше иззета цялата техника, осигуряваща излъчването на над 280 програми, доставката на интернет в няколко големи града. Без интернет останаха банки, търговски обекти, училища, болници, бяха нарушени телефонните връзки, остана без възможност за връзка до 112 и други важни номера. Бе преустановена работата на 3 телевизии. В една от телевизиите не бяха допуснати журналистите до работните им места, което само по себе си е скандално в 21 век силово да се затварят медии. Така ли ще се придвижим по-напред от незавидното 111-о място по свобода на словото?

Ние сме подготвили открито писмо до премиера. Имаме съмнение, че премиерът не е информиран за това, което се случва. Исканията ни са преди всичко равнопоставеност между малките кабелни оператори и големите телекоми. Равнопоставеност преди всичко в цените, на които малките оператори получават телевизионните програми. Телевизиите представят своите програми на големите телекоми с огромни отстъпки. Много пъти сме искали еднакви цени. Нашите искания останаха нечути. Малките кабелни оператори заплащат значително по-висока цена на един абонат от големите телекоми. Монополът се стреми да задуши конкуренция. Много пъти сме представяли този проблем и в Народното събрание при обсъждане на Закона за авторското право, но тези наши искания останаха нечути.

Началникът на службата за компютърни престъпления заяви, че операциите ще продължат с пълна сила. Искам да ви информирам, че така, както на 13 юни бе проведена операцията на ГДБОП, така на 14 юни в Държавен вестник бяха публикувани текстовете на Закона за изменение и допълнение на закона за авторското право и сродните му права. Там са формулирани точните текстове, там е формулиран начинът за контрол за доставяне на програми, начинът за връчване на наказателни постановления. Никъде не пише, че ще се влезе с бухалките в офисите и ще бъде иззета цялата апаратура. Интересно в светлината на публикуваните в Държавен вестник промени как звучи заканата на Явор Колев, че ще продължат акцията със същата сила и по същия начин. Искам да подчертая, че нашият протест е чисто професионален, чисто икономически, той няма политически искания", каза пред събралите се хора Валентин Георгиев.

Пред ФАКТИ представител на гоцеделчевския оператор "Кабел Сат Запад" разказа, че освен телевизията, е била съсипана и възможността фирмата да предлага интернет на потребителите си и на практика дейността ѝ е била блокирана след влизането на ГДБОП. Той добави, че хората от града са били съпричастни със случващото се и също са излязли на протест. Към момента дейността на оператора е възстановена на 80% благодарение на колеги от цяла България. Операторът към момента на акцията е водил преговори за едва 2% от над 160-те програми, които предлага.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gerb

    71 1 Отговор
    e mafia

    Коментиран от #27

  • 2 ГешеФ

    47 2 Отговор
    ГДБОП не се намира в тази сграда! :)
  • 3 Грухчо белята

    17 45 Отговор
    Секна далаверата ?

    Коментиран от #5

  • 4 кабелен техник

    24 46 Отговор
    А га ядахте кифтетата ни ривахте ... измекяри
  • 5 Реалист

    15 32 Отговор

    До коментар #3 от "Грухчо белята":

    Много прилича на онова с "бензинаджиите" с поршетата

    Коментиран от #7, #15

  • 6 Бойко Борисов

    60 7 Отговор
    Така е като не си внасяте отчисленията , където трябва ! И аз сметки плащам !
  • 7 гарантирано от ГЕРБ

    72 9 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Саморазправа с неудобните оператори, които пускат неконтролирани от ГЕРБ програми
  • 8 Behemoth

    31 4 Отговор
    Премиера е невинен ...той на гости не им е ходил....
  • 9 4рррр

    54 8 Отговор
    Мутренска държава,мутренски правила... отиват да се оплакват на боса...
  • 10 Стойчо пръча

    50 5 Отговор
    ха-ха -- ама , вие за 30 години сега ли разбрахте , че ви управлява Мафията
  • 11 ЗигЗаг

    26 7 Отговор
    Кабелните оператори са най-голямата мафия. От 1995-та не позволяват на никой да създаде конкурентен бизнес, особено в по-малките градове из северна България. Познат беше закупил всичката техника и щеше да става интернет доставчик. Кабеларите разбиха вратата на домът му и му казаха "Ако искаш двете ти деца да живеят, дай ни всичко дет си закупил".
  • 12 Учим се

    38 7 Отговор
    От самото начало изглеждаше съмнително.Един чичо от ГДБОП обясняваше как от пиратство загубите били 10млн. За два месеца?! Повече от видно е че те нямат толкова оборот от създавнето си. Пълен абсурд.

    Коментиран от #28

  • 13 Нов

    20 1 Отговор
    Интересно ми е това ако беше се случило в Турция какви ли щяха да са коментарите. Е там не е демокрация както в Бг, нито са в Европейския съюз.
  • 14 ва да ва еа

    25 1 Отговор
    сигналът/жегата им дойде от булсатком и а1 ... ама тихо! все едно не съм ви го казвал! олигополност :) искат се малко играчи, а оттам бая потребители, а и таксите ще скачат ...

    Коментиран от #16, #17

  • 15 Бесен язовец

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Еииии много прост бил тоя Реалист.
  • 16 2323

    20 2 Отговор

    До коментар #14 от "ва да ва еа":

    Трябва да се връща ресто, че вече няма субсидии, а избори идват. Като им се свиди, ще берат ядове много ясно. Докато ГЕП мародер-груп са на власт, дребен и среден бизнес няма да има
  • 17 2323

    15 1 Отговор

    До коментар #14 от "ва да ва еа":

    Трябва да се връща ресто, че вече няма субсидии, а избори идват. Като им се свиди, ще берат ядове много ясно. Докато ГЕП мародер-груп са на власт, дребен и среден бизнес няма да има
  • 18 бг 1

    24 3 Отговор
    Телевизия отдавна не гледам. Само лъжи и дезинформация.
  • 19 Коко

    28 3 Отговор
    Ами така е що говорите лошо за Боко тиквата вий не виждатели няма безработица заплатите високи като европейските корупцията с лупа да я търсиш апък вий лошо та лошо затова на другите избори не по една а по две бюлетини да пуснете за крадливите от ГРОБ и тиквеника Борисов дето цял свят вече ни се смее заради тази политическа карикатура къде са сега борците за свободното слово така наречените национални медии с така наречените национални журналистчета дето по цял ден му пускат шпатули на великия Буда къде са така наречените столичани дето като стачкувахме за цените на горивата не се подсмихваха сега ревнаха и те щото им дойде времето за море и нека като отидат на море да огледат хубаво цените на всичко да питат хората как живеят и другия път като има протести да се замислят
  • 20 Eee

    0 0 Отговор
    😂😂😂😂😂🤣
  • 21 Петко

    12 6 Отговор
    ПРОСТИ ХОРА В ОСНОВАТА Е БОКО МУТРАТА А ТЕ ПИШАТ ДО НЕГО И ИСКАТ ПОМОЩ ОТ ВИНОВНИКА !
  • 22 Гъдю Гъдев

    8 2 Отговор
    Уточнение. България не е на 111място, а вече две места по надолу.
  • 23 Алито

    5 5 Отговор
    Да ги затварят тез кабеларки
  • 24 Иванова

    3 0 Отговор
    В Северна България върлува съпругът на Виктория,лека и пръст.В България за всичко така действат.За ремонтирани кухни по образец ,взеат разрешителни за работа.И аз смятам,че Б.Борисов не знае за тези издевателства над народа.Към Ком.11.
  • 25 Skk

    4 0 Отговор
    Кабел сат запад са най-големия оператор в западна България. Никой друг не може да ги конкурира с интернет. Телевизията е лесна, от сателита и си ок. Никой не може да предостави качествен интернет без тях. За пример виваком там ползват релейки и старите телефонни кабели за адсл. Булсатком и А1 не играят щото нямат инфраструктура. Просто конкуре цията ги поръча. Аз когато им станах, конкуренция се опитаха да ме спрът но бързо се отказаха защото разбраха че съм си в моя град. Та това е проблема там и въпреки това не ги обвинявам те си гледаха техния бизнес аз моя.
  • 26 соо

    5 2 Отговор
    Абе нали гласувахте, сега , че си траете до следващите избори.
  • 27 Мафия вика "Мафия"

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "gerb":

    Тези взимат пари от абонати и не плащат на на създателите на съдържание. Това е престъпление. Да ги набутат в затвора, не само да им взимат техниката.

    Коментиран от #35

  • 28 Дабе

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Учим се":

    700000 потребители имат тия - загубиъе спокойно могат да са даже поече от 10млн. Пример HBO искат 3.90 на абонат, а те им го пускат без да плащат. Същото се отнася и за Нова, БТВ, т.н. Всяка телевизия има такса, за да бъде излъпвана. Като не се плаща е престъпление да не говорим, че всичко което получават им е чиста печалба, а при А1 примерно компанията оечели между 10ст и 80ст на абонат в зависимост от пакета. А тия печелят по над 10лв на абонат.
  • 29 Иван

    2 4 Отговор
    Ще се научат да зачитат авторското право и да си плащат таксите, колкото и да се тръшкат. По всички бели държави е така.
  • 30 Дид

    4 1 Отговор
    Глупаци! Нали точно той ви разчиства. Защо партийната субсидия стана 1лв? За да спре кранчето на всички други партии. В момента в България работят добре, само фирмите на ГЕРБ и Доган. Как може да се оплаквате на тях от мафията?
  • 31 До операторите

    4 2 Отговор
    Еййй не ви ли стига да рекетирате хората, за канали на които не плащате такси и комисионни, и имате чиста печалба. Наглетци тъпи, долни, че и пред парламента излезли говедата. Ха всеки 'оператор' да си понаже договорите с ТВ каналите и па да видим дали ще продължат да лаят.
  • 32 Плъха

    3 0 Отговор
    Абе ей . малки фирми отдавна няма всички са на някого хора.Въобще не сте наясно за какви пари става на въпрос.Това е разчистване на пространство . Не съжалявайте Теа кожодери
  • 33 Наблюдаващ

    1 0 Отговор
    Интересно , но когато в триъгълника на властта се скандира " Мафия " , всички се чувстват засегнати .
  • 34 МАХ и Диема Спорт

    0 0 Отговор
    Софийските села "Квартали" ни гледат безплатно. (10лв. при включване). Балъците да плащат!
  • 35 Андрешко

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Мафия вика "Мафия"":

    Глеам си платените канали на аванта, къркам домошарка, сгъвам цигарки, точим нафта и псувам държавата!
  • 36 ivoo13

    0 0 Отговор
    Мнения различни нормално всички сме различни, но едно ни свързва милата ни държава. Накратко ще споделя и мойто мнение, че се обслужват интетеси на определени хора така е, че не се плащат всички авторски права и това е така, но не е от вчера, а от години наред. Реално при плащане на всички права пакета интернет и телевизия ще е почти два пъти по скъп, за което е борбата и леко по леко ще стане. Запознайте се малко с картинката около продажбата на Нова телевизия и ще ви стане ясна цялата картина. И като заключение накрая кой ще плаща тези високи сметки ами пак ние и кой страта освен потребителите май никой, а и каквото не е платено и него ще платим.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове