3 609 42

Проф. Овчаров: Дракула е говорел на чист български език

Археологът коментира и българо-македонските отношения

Проф. Овчаров: Дракула е говорел на чист български език
Снимка: БГНЕС

"Граф Дракула говори на чист български, което значи, че е българин, защото има над 200 грамоти." Това каза арехеологът проф. Николай Овчаров пред Нова ТВ.

„Граф Дракула, или той не е граф, той е велик воевода на Влахия. Нека си го наречем с титлата и се нарича Йоан III Влад. Това е неговото име, с което той се подписва. Всичко останало вече са по-късни интерпретации. Граф Дракула говори на чист български, което значи, че е българин, защото има над 200 грамоти. Румънската историография, за да излезе от тази неудобна ситуация казва: "Те пишат на църковно славянски език"", обясни проф. Овчаров.

Археологът коментира и отношенията на страната ни със Северна Македония и споровете, които възникнаха, покрай личността на Гоце Делчев.

„В случая, специално за Северна Македония, нещата са малко по-особени, защото говорим за един и същи народ. Винаги ще го казвам това нещо. Тук не става дума само за кражба на история, която се прави от десетилетия. Става дума, че това е съкровената част на българската история. Това, което се случва с Гоце Делчев, с нашите възрожденци в последно време – това просто е възмутително”, коментира Николай Овчаров.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 сектичка

  16 16 Отговор
  той е още сред нас, пие ни кръвта всеки ден

  Коментиран от #2, #16

 • 2 SAAB

  17 7 Отговор

  До коментар #1 от "сектичка":

  Гербасъз потомък на БКП полковник - пожарвникар или шофьор в УБО .......казали са го ..." един дол дренки " :)
 • 3 Дракула

  18 4 Отговор
  Може да е Македонец? :D
 • 4 ДракулЯ от БанкЯ

  31 10 Отговор
  Така си е жив съм, щот пия народна кръвчица всеки ден, ама не знаех, че имам 200 грамоти, чел съм само Винету и три-четири папи са ме милвали по главоча !
 • 5 джаич

  19 41 Отговор
  Дракула е бил хан , а не граф , българин чист от т.н. прабългари - кутригури , онуйгури и по - точно от родът чукундури от който очевадно произхожда и т.н. проф. Н. Овчаров чийто предци вероятно са били били потомствени овчари-професори бълнуващи вампири , таласъми , върколаци и баби Яги летящи на метли и вълшебни тояги.

  Коментиран от #32, #37

 • 6 Поредния луд😂😂😂

  6 12 Отговор
  Хайван

 • 7 Този коментар е премахнат от модератор

 • 8 МАЧКАЛ

  9 1 Отговор
  Е ПУЙКИТЕ ЯКО ОТ НАЩЕ Е ! ПО 5 НА ЩИК ПЪЛНО РАЗМАЗВАНЕ НА ТЕРОРИСТИТЕ !
 • 9 Маркиз дьо Отзад

  11 24 Отговор
  Мдааа, и един мармот завиваше шоколада със станиол..Овчаров, муйо бледи, много те е ударило слънцето или пиеш голям ментак след "разкопките" през деня, да те е..в Българския Индиана Джоунс, оливаш се вече!
 • 10 Винету

  4 12 Отговор
  Това е пунта Мара за Дракула.
 • 11 месара

  14 4 Отговор
  дракула, както и Х мен, голямата стъпка и чудовището от лох нес, са си чисти македонци!
 • 12 Main Fürher

  28 13 Отговор
  Смеете се,но знаете ли че в след руската окупация през 1944 година,много документи са изнесени към Русия и до ден днешен никой не казва какво пише в тях,като дори всички руски лидери дискретно избягват темата Може ни пише,че Българите сме най-старите хора на земята,и че ние сме изградили Древен Египет,Шумеро-Вавилон и т.н.Не случайно,японците много обичат българите и България,защото техният японски император е с пра български произход.Българите сме велика нация,велик народ,но не трябва да дружим с Русия,а със средни като Япония,които с гордост признават истинската ни история.Германците също са от части с пра български произход,като например баварците и българите са от едно котило и за това пише още един немски учен през 15 век.Славяните са една долна,руска пропаганда с цел да унищожат великият български народ,но както казва Едуард Уилсън (1919 година ньойски мирен договор): Няма да позволя един велик народ като българите да изчезне,поради имперските руско-сръбски амбиции.

  Коментиран от #13, #26

 • 13 Ервин Ромел

  12 0 Отговор

  До коментар #12 от "Main Fürher":

  Удуърд Уилсън, не Едуард

  Коментиран от #15

 • 14 бай Даньо

  39 3 Отговор
  Румънците имат може би най-фалшивата история на балканите , та му вярвам всичко на Овчаров . Никакви румънци и никаква Румъния няма до 16 век поне, има Втора Българска Империя със български боляри в Влашко и служба на български език в църквите и никой за нищо не се бунтувал в това съжителство от близо 700 години до падането под турско робство ... Първия опит да се изгонят туците от балкана е от влашкия воевода Мирча Силни, после и самия Влад Дракула със Владислав Варненчик ... Питайте някой румънец какво означава името на румънските градове Търговище и Букурещ? А езика променяли променяли римлянофилите им и накрая пак половината думи български.

  Коментиран от #18, #21, #23

 • 15 Ервин Ромел

  16 1 Отговор

  До коментар #13 от "Ервин Ромел":

  ..и се пише FUHRER, не FURHER, но напълно симпатизирам на Г-н Шикългрубер и изключително много съжалявам, че не успя да довърши започнатото!
 • 16 секс тант

  7 0 Отговор

  До коментар #1 от "сектичка":

  На тебе ти е изпит мозъка. Ама ти не знаеш. Симптомът е, че се мислиш за, ама ноу отворен/а.
 • 17 Обективен

  31 1 Отговор
  До всички глупаци. Ако сте ходили в замъка Бран който исторически не свързан с Дракула там има стари надгробни кръстове. На еди от тях пише на,, църковно славянски,, ТУК ПОЧИВА ДРАГАН, ТОЙ ПОСЕЧЕ МНОГО ТУРЦИ. В близкото ресторанче келнер ката се казваше Ралица и тя ми обесени че Драган е румънец а нейното име е типично румънско. Така че безродници не плуйте проф Офчаров .
 • 18 бай Дончо

  34 2 Отговор

  До коментар #14 от "бай Даньо":

  1850г. идва техния Иречек на "румънците" и им измисля не само история, свързана с Рим, ами и език, на основата на френския, обаче. Дотогава са писали и чели на български от хилядолетия. "Румънците" са другите "македонци".
 • 19 Тръмп

  2 14 Отговор
  Спокойно,на Балканите всички сте тракийски племена все още!!!:):):)Ако Дракула е говорил на 10езика,какъв ще да е от всичките???:):):)

  Коментиран от #33

 • 20 Gost

  2 7 Отговор
  Vauuu minaxte i maketata s drakulq
 • 21 Абе гАй Даньо

  6 4 Отговор

  До коментар #14 от "бай Даньо":

  Каква е тази история дето я учите гайувете? Когато Владислав напада България през 1442 година първо сваля от власт бащата на Дракула който моли за помощ султана и с негова помощ пак се качва на влашкия трон. Когато става битката край Варна през 1444 г. Младият Влад е едва на 13 години юноша бледен и е под грижите на султана. Поради тази причина влашкият му васал се бие не с владислав, а срещу него. Учете я тази история бре, само с бъркане по дупките не става .

  Коментиран от #22

 • 22 бай Даньо

  15 0 Отговор

  До коментар #21 от "Абе гАй Даньо":

  Историята на балканите е най-малкото обтекаема. Не виждам защо да не стикваме с тая която на нас ни върши работа и пак няма как да излъжем колкото сърби, гърци, румънци или македонци . Без да съм историк твърдя че някой български автори говорят че Влад дракула е участвал в похода на Владислав. Ако питаш сърбите Иван Шишман е турски васал и не участва в техните геройства на Косово поле, а наши историци твърдят че Лазар е турски васал и сърбите за н-ти път ни забиват нож в гърба в решителния момент... За какво се драпаме ние българите по между си!?
 • 23 Наследник на рода Дуло

  4 9 Отговор

  До коментар #14 от "бай Даньо":

  Абе бай Ганьо, ти и предците ти 500 г. са били под османска власт, турчин ли си. Пък може и да си. Никой не знае. Историята е най-неточната наука.
 • 24 ???

  6 1 Отговор
  А орден „Стара планина”за заслуги към България на графа кога?Все пак има 200 грамоти.Да не си гие писал сам-все пак е граф.А ако си мислим,че култа към личността е възникнал със Сталин много се лъжем.В последно време ме избива на ирония.
 • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

  17 0 Отговор
  1. Нека сме коректни. Терминът славяни е от 17 век. Преди това има Sclavos /Теофилакт Симоката/, също и сакалиби. "СЛАВЯНИ" е популяризиран от основателката на Руската академия на науките, германката София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, известна като Екатерина Велика. Смятам, че всичко това Ви е известно или може би греша? 2. Германката Екатерина Велика само популяризира - "СЛАВЯНИ"...... Терминът е на Винко Прибоевич с издаденото от него през 1532 г. във Венеция „Слово за произхода на увенчаните със слава славяни”,(забележете думите слава и славяни!!). Императрицата търси идеологическа формула, за да оглави „славянското” множество, изгубило държавната си независимост при падането на българското и сръбското царство. 3. Copy-paste: “”…. в съвременната славянистична литература се е наложило твърдението, че етнонимното название "славяни" не е късно възникнало средновековно понятие, а древно и исконно самоназвание на протославяните. Това твърдение е основна брънка в един по-широк опит да се създаде представата за древно цивилизационно величие на великорусите и другите източнославянски народи. Подобни опити да се открие древен произход, праславянска писменост, праславянски календар, праславянски науки, праславянски народи, князе и държави почти винаги стигат до източници, които обаче са скито-сарматски или алано-български. Фактически до същия резултат се стига и в опита да се екстраполира понятието "славяни" към ранното Средновековие и Античността…””
 • 26 Джейми Карагър

  2 7 Отговор

  До коментар #12 от "Main Fürher":

  Аз все се чудя какво си искал да кажеш с този прякор "Mein Fuerher". Ако е "фюрер", поне да се беше информирал как се пише на немски език. Пише се "Fuehrer"! Такива неграмотници навсякъде...

  Коментиран от #27, #29

 • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

  6 0 Отговор

  До коментар #26 от "Джейми Карагър":

  Führer
 • 28 Townboy

  4 0 Отговор
  Значи родният град на Влад Цепеш Сигишоара е бил в България?
 • 29 Bulgarische

  0 0 Отговор

  До коментар #26 от "Джейми Карагър":

  Много се извинявам! Но можеш ли да ми преведеш кво значи Offenbach am Main око може ва чист български език да е.
 • 30 Guest

  3 7 Отговор
  Аре ся и с румънците се захапахме! Най-добре ще да е за нулева година на Балканите да се приеме края на ВСВ. Та всичко да е мирно, кротко и точно! Еб..и и простотиите: пуснат историческа "новина" и се почва на кой му е по-по-най! Абе живейте си живота, бачкане и другите четири - пет неща, пътувайте, да се стремим към Балкани, и Европа без граници, а кой к'во правил и от къде бил преди 1000 год.... Така навсякъде ще сме си у нас!
 • 31 babaqga

  0 0 Отговор
  Сатаната на руски?! Все славяни ...
 • 32 Гъссст

  6 0 Отговор

  До коментар #5 от "джаич":

  Ето заради такива боклуци като теб и макетата и сърби и турци румънци гърци ще си поделят българската държава скапана ДОЛЕН ЛЯВ
 • 33 Този коментар е премахнат от модератор

 • 34 Хрис

  7 0 Отговор
  Това не е никаква новизна. Приживе покойният Божидар Димитров твърдеше, че т.н. граф Дракула е родобски българин. Фамилното му име произхожда от факта, че някога той е бил владетел на крепостта "Цепина" -разположена на тернторията на дншната община Велинград.

 • 35 München

  1 1 Отговор
  И на Луната се говори само на български език, компютърът-също, българин е измислил двигателя с вътрешно горене, а пък днешните политици-демокрацията!

  Коментиран от #38

 • 36 TedyPetrova

  4 0 Отговор
  Абе, румънския не ви ли звучи като смесица между руски и италиански???
 • 37 Усмивката

  1 0 Отговор

  До коментар #5 от "джаич":

  А макето Александра си е бил болен гей.Цялостната политика на таз нова държавица е продукт на болни педали.
 • 38 Усмивката

  1 0 Отговор

  До коментар #35 от "München":

  Езикът е славянски защото се говори и употребява от славяни подчертавам и „руснаци”.Което не следва че е създаден от славяни.
 • 39 ти си

  1 2 Отговор
  завършен идиот, кой те направи професор, не ставаш дори овце да подкарваш
 • 40 Варна

  1 0 Отговор
  Не знам защо Овчаров дрънка такива щуротии! - Общеизвестен факт, е че официалният език на румънците до началото на 20 век е Българският така както в много от балканските страни. За това, не е чудно, че Влад е говорил Български. И Руските царе са говорил Български до времената на небезизвестният Ломоносов, който по поръчка на руският цар измисля руският език. - Това са елементарни факти, които за мен е странно да се пропускат! А който е ходил в Карпатите и до замъка (силно казано) то вероятно се е запознал с измислената история за Дракула от американската киноиндустрия. Влад Цепеш е бил известен с жестокостта си и благодарение на това, който е минавал през прохода на кърпатите където му е крупостта е плащал пре щедро. - От позицията на сегашното ни време, казано с насмешка Цепеш си е чиста проба рекетьор. Румънците в голямата си част са наследници на Куманите, които са вървели векове наред с нас като народ. За нещастие всички народи, с които сме били заедно по една или друга причина са ни прецаквали! Така стои въпроса с Унгарците, Иван Грозни на руснаците и Киевският рус по- рано, румънците разбира се. Гърците и турците разбира се няма как да бъдат поставени в тази категория на близки народи.

  Коментиран от #41

 • 41 ИМПЕРИАЛИСТ

  2 0 Отговор

  До коментар #40 от "Варна":

  По-точно, през 1867 г. в Румъния се прави езикова реформа и приемат латиницата вместо българските букви, като и променят речниците изхвърляйки над 60% от българските думи и ги заменят с френско-латински буламач...Интересното е, как е финансирано всичко това???

  Коментиран от #42

 • 42 Варна

  1 0 Отговор

  До коментар #41 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

  Истината, е че нямам идея как е финансирано още повече по онези времена. Те така и не са били самостоятелна държава официално по това време, но може би само на хартия! - Знам ли? Интересен въпрос !

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.