Last news in Fakti

20 Юни, 2019 19:49 1 375 19

Висшисти, столичани и служители са гласувалите на Евроизбори 2019 в България

  • училище-
  • политика-
  • евроизбори

Според социолози младите у нас са проевропейски настроени

Висшисти, столичани и служители са гласувалите на Евроизбори 2019 в България - 1

На Евроизбори 2019 са гласували предимно хората от София, служители и висшисти и по-малко жителите на малките населени места, хората с по-ниско образование и по-ниски доходи. Като цяло правото си на глас да упражнили повече хора, които живеят по-добре. Това заяви социологът от АФИС Стефан Георгиев. По думите му на евровота са гласували малко под 2,1 милиона български граждани, което е 32% избирателна активност. „Трябва да си го кажем – това е най-ниската избирателна активност на национални избори от 2007 г., когато бяха първите у нас избори за Европейски парламент. От гласувалите тези, които са избрали 17-те български евродепутати, са малко над 1,5 милиона души, което е едва 25% от всички имащи право на глас. Това означава, че едва една четвърт от българските граждани ще имат представители в този парламент. Тази представителност също е рекордно ниска. За сравнение на парламентарни избори около 42 до 47 процента от българските граждани получават представителство“, заяви Георгиев. Социологът бе един от участниците в конференция на тема: "Европейски избори 2019 – равносметката. Перспективи и предизвикателства пред новите членове на Европейския парламент". Форумът бе организиран от Българското училище за политика "Димитър Паница" и е заключителната инициатива на проекта "Европа те чува! Гласувай!", който се осъществява с подкрепата на Европейския парламент. Във форума участваха още евродепутатът от ГЕРБ Асим Адемов, ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев, директорът на Софийския офис на Европейския съвет по външна политика Весела Чернева и социологът Добромир Живков от агенция "Маркет линкс". Модератор на форума беше водещата от БНТ Добрина Чешмеджиева.

„Много се говори, че младите хора не се интересуват от политика, че са аполитични, но това не е вярно. Младите хора гласуват. В сравнение с останалите възрастови групи се вижда, че те излизат и гласуват", заяви още Стефан Георгиев.

"Мобилизацията за европейските избори на целия континент беше много висока. Това беше вотът с най-висока активност за последните 25 години. Тенденцията на постоянно понижаване започна от 1971 г. и сега за пръв път имаме повишение и то с близо 9%, като в някои държави се стигна и до цели 20 на сто повече гласували". Анализът за европейските избори в Европа като цяло направи ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев като допълни, че новият Европейски парламент ще бъде доста по-различен - няма да има мнозинството, което беше в предишните няколко мандата.

"Важно е да отбележим, че за европейските избори в България традиционно мотивацията е по-ниска, защото не са много българските граждани, които се идентифицират като граждани на ЕС. Трябва да имаме предвид и че средата в страната ни е доста наситена с антиевропейска пропаганда. В този смисъл такъв тип антиевропейско говорене води до изключване на част от обществото от идеята за ангажираност с Европейския съюз", заяви Добромир Живков от агенция "Маркет линкс". Според него на тези избори интересно явление е било липсата на протестен вот. Сред другите изненади се нарежда това, че евроскептицизмът и консервативната вълна не се случиха така, както бяха прогнозирани, както и че избирателната активност сред младите е била висока. „Все още колегите от изследователските агенции продължават да вадят данни, за да се изследва по-задълбочено тази младежка вълна на активност – на хората от 18 до 35 г., но в някои страни имаше над 50 процента активност сред младежите", каза социологът. Според него е нужно да се обърне внимание и на т.нар зелена вълна, което е може би най-голямата изненада на отминалия евровот. Тя не е можела да се случи без участието на младите. Като доказателство Живков приложи проучвания, според които Зелените са първа политическа сила сред избирателите до 28-годишна възраст.

„Много преди кампанията съм се срещал с млади хора и винаги съм им казвал – това са вашите избори. Младите хора имат уникалния шанс да живеят в най-големия мирен проект в света, да се възползват от привилегиите, които дава това членство", заяви от своя страна евродепутатът от ГЕРБ Асим Адемов. "Някои кандидати обясняваха как като отидат в Европа ще преобърнат всичко и ще решат всички български проблеми, но това не се случва така. Европарламентът има 751 евродепутати и сред тях сме 17 души българи. Разбирате колко е трудно да се прокара българският национален интерес. Много пъти сме търсили съмишленици и от други страни. Имаше теми, по които всички български депутати демонстрирахме завидна сплотеност и единство – това се случваше, когато трябваше да се защити българският национален интерес", каза Адемов.

Според заместник-директора на Европейски съвет по външна политика и ръководител на софийския офис на организацията Весела Чернева на Евроизбори 2019 е станало ясно, че европейците искат промяна, но не и разпад на Евросъюза. Тя показа и как би изглеждала картата, ако само гражданите под 35 години бяха гласували. В този случай социалдемократите, либералите и зелените биха били доста близо до съставяне на коалиция без участието на ЕНП.

В края на конференцията Българското училище по политика "Димитър Паница" обяви и награди спечелилите в аудио-визуалния конкурс "Европа те чува. Гласувай!". 18-годишният Николай Петров стана големият победител и грабна голямата награда – пътуване до Брюксел и посещение в Европейския парламент.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    19 2 Отговор
    То и затова спечелиха ГЕРБ
  • 2 Пешо

    24 2 Отговор
    Накратко - гласували са лапащите от държавната софра.

    Коментиран от #18

  • 3 Хайл

    16 2 Отговор
    Незабавно излизане на България от еврогейския съюз ще гарантира оцеляването на народа а не узаконена кражба от дупетатите-подлоги прокарващи антибългарски закони...нормани хора не гласуват за крадци
  • 4 критик

    9 7 Отговор
    Народът ни не става и затова, както казват китайците, си заслужава управниците. Уж българите масово недоволстват от положението и от некадърните и крадливи управници от ГЕРБ, а не отиват да гласуват и ГЕРБ печелят изборите с 9% от гласоподавателите. така промяна няма да стане. Ще ви лъжат и крадат до дупка. Сами няма да паднат. Трябва да ги бутнем. А при демокрацията това става с гласуване. Още не са измислили начин да се сваля власт с псуване на масата на 2-3 ракии. Българинът трябва да добие политическа култура и да се научи, че ако иска да е добре, освен да работи, трябва да ходи и да гласува, като преди това мисли.

    Коментиран от #8

  • 5 СТАТИСТИКА

    13 0 Отговор
    От 25% избралите на герб са едва 9% и това макса който могат да съберат!!!

    Коментиран от #6

  • 6 Реалист

    0 12 Отговор

    До коментар #5 от "СТАТИСТИКА":

    Тия 9% сме само тия дето пишем по сайтовете. Другите не дойдоха защото бяхме достатъчни да ви бием като шкембе в дувар. Ако се гласува за България - ще привикаме и други да дойдат, хахахаха...

    Коментиран от #7

  • 7 Гост

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    Само глупости ли знаеш да пишеш даже и ника ти е сбъркан Онанист ане Реалист и не се занимавай повече с мене .
  • 8 Хайл

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "критик":

    Когато се гласува за който искаш ти,а не за който ти натрапват ще бъде тогава работата...а в България който брои гласовете той печели-сега разбра ли че хората не гласуват за измамници...по добре да ми е чиста съвестта че не съм гласувал отколкото да ми сменят гласа при броенето...каква е ползата от тези евродупетати от които нищо не зависи за българския народ
  • 9 Провинцията

    15 1 Отговор
    Сиреч най- активни са били софийските чиновници под заплаха от ГЕРБ че ще останат без работа.

    Коментиран от #11

  • 10 Пешо от панелката

    10 0 Отговор
    Можеше “Хрантутниците са гласувАли”, кратко и ясно.
  • 11 бузю

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Провинцията":

    Дааа , не подозираш колко си прав
  • 12 Гост

    12 0 Отговор
    Всички гласуваха за герб под заплаха, че ще ги уволнят. Колко сме ние народа и колко са полиция, митниците нап и колко още администрации. А повечето от тях не обичат и не искат герб, но се страхуват. Не си мислете че бюлетина та е анонимна. Защо махат отрязък. Всичко се знае, даже и кой за кого гласува. Това в България не са честни избори.
  • 13 Бачо Киро

    9 0 Отговор
    Гласуваха калинките. Тези на софрата и заблудените идиоти. Туй то. За заспалия референдум на чалгаря гласуваха повече хора, но бил невалиден. Сега обаче било достатъчно. Всичко е според зависи...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Кольо

    6 0 Отговор
    Гласуването е игра с белязани карти. Бюлетина с номер подадена от човека в комисията по ред на влизането . Записани начални номера на стека с бюлетини в секцията -примерно 09988990001 до .... Вземат ти отрязъка с номерчето и то отговаря на влезлия по ред ,гласувал и точно с коя бюлетина. Скъсаният номер няма ли го и на самата бюлетина ? Влезлият по ред да гласува и записан в книгата с подписите с № 10 няма ли да е със съответния номер на бюлетината ? Само питам за един приятел .
  • 16 Калинка

    6 0 Отговор
    Ще гласуват иначе изхвърчат от работа. Иначе на тяхно място кацат калинки както Директора на НИО-Варна , назначен без конкурс , но с парашут.
  • 17 под строй

    5 0 Отговор
    боковите-чантаджии като муджахидини на избори......
  • 18 Койчо

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пешо":

    Под строй са.
  • 19 гроб

    3 0 Отговор
    ясно е че Герб печелят с чантаджийски и купени цигански гласове!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове