24 Юни, 2019 11:27 3 015 27

Обявиха 33-годишна българка за най-добър млад икономист

  • стефани станчева-
  • харвард-
  • монд

Преподавателката в Харвард е родена в Кричим

Стефани Станчева е на 33. Вече е професор в Харвард и съветник на френското правителство. Наскоро престижният вестник "Монд" я обяви за най-добър млад икономист.

Стефани е професор и преподавател по икономика в Харвард. Списание "Икономист" я определя като един от най-добрите млади икономисти на десетилетието, а в края на май френския вестник "Монд" я поставя на първо място.

„Мисля, че това, което им хареса, са разузнаванията ми по темата за данъците, неравенствата. Никога не ми е било цел да стигна до Харвард, винаги ми е било цел да правя добра научна работа, да правя колкото се може по-добра научна работа”, споделя пред камерата на бТВ проф. Стефани Станчева.

Преподавателката в Харвард е родена в Кричим, когато е на три - семейството ѝ напуска страната. „Пътят беше доста дълъг, аз съм родена в България, живяла съм в Германия,Франция, учих в Париж и после в САЩ, така че беше доста дълъг път и бих казала с доста работа и доста труд”, спомня си проф. Станчева.

На 18 печели пълна стипендия в Кеймбридж, продължава образованието си в Масачузетския технологичен университет, където на 31 става професор. Избрана е за преподавател в Харвард, сред стотици други кандидати. „Мисля, че шансът е много малък и затова човек трябва да се чувства невероятно щастлив и трябва да го използва, за да направи нещо добро”, обясни проф. Стефани Станчева.

Освен успехи в научната кариера, тя съветва френското правителство по икономическите въпроси. Изследванията ѝ са фокусирани върху дългосрочните последици от данъчната политика. Иска да работи за подобряване на икономиката ситуация у нас.

„Един от големите проблеми е, че в България има доста корупция и това е трудно да се изследва, защото корупцията е нещо скрито, но се усеща на много нива, и това е проблем за много реформи”, казва Стефани. И не изключва и възможността някои ден да се върне да живее в България.

„Какво бих променила в България?! Искам да кажа, че това е една страна, която страшно много обичам и искам българите да живеят много по-добре. Много искам да променя това, че младите хора отиват в чужбина и не се връщат. И затова бих искала да направя България по-атрактивна за младите хора”, обясни младата проф. Станчева.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БРАВО

    22 0 Отговор
    Защо нямаше повече българи като нея !!! Как не са я смазали родните ни завистливи политици !!!
  • 2 Бай Тошо

    25 1 Отговор
    Всичко кадърно прави пари за чужденците, а в бг си чакаме на субсидийки да крета държавата ,живот на милостиня от европата

    Коментиран от #7, #17

  • 3 Браво

    14 0 Отговор
    Браво - има много талантливи българи. Лошото е че си нямаме национална кауза, която да ги задържа тук. Измислете само един отрасъл, който да ги запазва поне ... или мили министри: питайте поне новите ни братя да ни измислят такава.

    Коментиран от #6

  • 4 Айде мерси

    10 12 Отговор
    Като е толкова велика да се хване да развива някаква стопанска дейност, а не да повтаря като папагал назубреното без никакъв опит.

    Коментиран от #5

  • 5 Балканец

    7 10 Отговор

    До коментар #4 от "Айде мерси":

    Изчакай! Такива статии излизат, когато гласят нова калинка за нещо. Скоро ще я видиш намесена в родната ни политика.

    Коментиран от #8

  • 6 Боже Боже

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Браво":

    Изкрадоха ни Димукратити ! Взеха ни всичко от което печелеше Българина ! Взеха всичко кадърно ! Тук само тарикатлък и простотия !
  • 7 неЕС

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Тошо":

    Новата колониална система е такава, затова зорлем ни набутаха в ЕС и НАТО.

    Коментиран от #11

  • 8 Оппа

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Балканец":

    На много високо ниво е жената за родната ни политика.
  • 9 Гост

    5 11 Отговор
    много са ми странни подобни титли, преподавател, професор, доктор и тн и нула дни трудов стаж в частният сектор със собствена фирма.
    На документи няма по умен от него в тази област, на практика си е на заплата.
  • 10 Грую

    9 1 Отговор
    Ами да тези, които са способни отидоха да преподават в Харвард разбира се, а тукашните "величия" в тази област останаха за да съветват Цветан Василев!
  • 11 куку руку ку

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "неЕС":

    България е най-големият спонсор на запада. Спонсорира с най-ценното, Човешкият ум. Ще е повод за хвалба, когато такива хора работят за България, а не за друга държава.

    Коментиран от #15

  • 12 Хасан

    3 1 Отговор
    Браво на колежката

    Коментиран от #14

  • 13 стоян

    8 3 Отговор
    Била е българка -отпишете я
  • 14 Реалист

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Абе съдран чувал къде се писа и ти, хахахаха.... Отивай съветвай ердомуз къде да крие парите че се задава балтия и за не го и за албайрак ...

    Коментиран от #23

  • 15 Оппа

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "куку руку ку":

    Тя не е типичен пример! От тригодишна не е в България. Добре, че родителите и са я измъкнали от тая кочина, защото сега най-вероятно щеше да бере ягоди в Англия, или да бърши гъзове в Германия.
  • 16 истината

    8 2 Отговор
    Евала...!!!
    Това е истинската България. Но тези олигофрени изгониха кадърните навън за да се чувстват незаменими некадърниците у нас.
  • 17 Све

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Тошо":

    Царчето, Гергов, Станишев, Доган, Пеевски, Боко, ЦвЦв и Патридиотите ни оправят вяче 20г. След компетентна подготовка от Софиянски и Костов. ВРЕМЕ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ
  • 18 гост

    8 2 Отговор
    Ами лицемерие е това от нейна страна. Самата тя е напуснала страната и дори след като е завършила не се е върнала и да прилага уменията си у нас или да работи от разстояние за благото на младите хора у нас. Не, тя е в Харвард, съветва Франция, но не и България. Има ужасно много корупция у нас, дори вече не мисля, че може да я намалят до приемливи нива без кръвопролития и жестоки бунтове. Стой си там, моме и говори колко обичаш страната ни, ама не стъпвай тук, остани си лицемерна.

    Коментиран от #19, #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Жарсе

    5 5 Отговор
    Коментиращите примати даващи определения от злоба към тази изстрадала но успяла Българка просто може да си бият по една цеф и да изчезнат от съвременния живот за благото на другите . Хора като тази достойна Българка са истинските българи а не червенотиквениците завладяли и унищожаващи държавата . И да си знаете , освен кражбаши , еничари , и обикновенни боклуци друго не става от вас . И за ваш ужас , хора като нея са повечето отгледани и израсли в чужбина българи ..а те ще си дойдат рано или късно за да ви изметат на изток при предците ви в мордор .
  • 21 Джендьо

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Гост е мазен червендалест орк живеещ във блатото на червената олигархия където се чувства добре .
  • 22 Кореняк

    2 2 Отговор
    Професорката в България ще умре от глад. Тук такива кадърни хора и ни трябват. Иначе как ще взимат милиарди заем и ще ги пръскат за по три-четири години.
  • 23 Груйо

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Реалист":

    Ти пък стига го обижда човека, оргазъм ли изпитваш? Още като напише нещо и го наскачате. Културата на един човек си личи по отношението му към околните, без значение от етнос, религия и политически възгледи.
  • 24 Един

    3 0 Отговор
    Имаше виц :"Заменям български икономист за 3 ядрени ракети със същата разрушителна сила"! Огледайте се и вижте резултатите от "икономистите" ( и политиците )!
  • 25 Бай Тошо

    0 0 Отговор
    Колко от вас искат комунизма, или поне повечето неща от него да се върнат, ще има много бой ,това може да не се хареса на някой
  • 26 завъртиакъл

    3 0 Отговор
    Щяла да промени... ако искаше да започне от себе си, на българите им е писнало от мантри, че трябва някой да дойде от чужбина за да ги промени. Като е толкова умна и начетена да ходи в БАН да видим как ще стане професор. Просто в САЩ и на запад я има тази практика да правят професори тинейджъри с жълто около устатата, ама нали са послушковци и спонсорирани та са удобни да съветват който както трябва.
  • 27 Един

    0 0 Отговор
    стар виц : "Заменям икономист за 7 ядрени бомби със същата разрушителна сила!"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове