Last news in Fakti

25 Юни, 2019 13:02 4 243 12

От "Кабел Сат Запад": Загуби за над 1 милион лева ни нанесе акцията на ГДБОП

  • кабелни оператори-
  • телевизия-
  • интернет-
  • кабел сат запад

Техниката ще е съсипана и морално остаряла

От "Кабел Сат Запад": Загуби за над 1 милион лева ни нанесе акцията на ГДБОП - 1
Снимка: БГНЕС

"Загубите ни след акцията на ГДБОП на 13 юни възлизат на над 1 млн. лева". Това обяви на пресконференция управителят на кабелния оператор „Кабел Сат Запад“ Вилимир Алтънов, който оперира в Югозападна България, предава БГНЕС.

Алтънов коментира, че освен показната акция е била създадена заплаха и за националната сигурност, тъй като десетки домакинства и институции са нямали достъп и до интернет и тел. 112.

Той подчерта, че неговата компания и „Вайтъл“ са двама от общо петте оператора, работещи на тази територия и станали обект на акцията на ГДБОП преди 11 дни. Алтънов добави, че компанията му работи от 25 години на пазара и след акцията отчита спад в броя на абонатите си.

"Към момента нашите компании не са получили констативен протокол, в който да са посочени нарушенията, които се твърди, че сме извършили. Не разполагаме и с опис на техниката, която ни беше иззета и е на стойност над 1 млн. лв. Когато ни бъде върната, тя ще бъде морално остаряла и съсипана. Беше неправомерно иззета и техника за разпространение на интернет“, заяви той и добави, че са несъстоятелни обвиненията, че те разпространяват „пиратски“ програми.

"Уважаваме безкрайно труда и правата на всички участници в процеса на създаване на телевизионно съдържание. Ето защо, никога не сме си позволявали да търсим или предоставяме непозволен достъп до телевизионно съдържание“, подчерта той.

Според него тези отношения трябва да се решават по пътя на търговските договорки и достъпът до този вид пазар да бъде равнопоставен за всички участници в процеса, а не със сигнали за престъпления и унищожаване на техника и инфраструктура. Той опроверга, изнесените обвинения от началника на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев, че малките кабелни оператори са причинили вреди за над 10 млн. лева вследствие на разпространение на няколко телевизионни програми без уредени авторски права.

"Ако това е вярно, означава, че за 2 месеца дружествата би трябвало да платят над 4 млн. лева права за разпространение на няколко канала. Това е невярно. По-скоро целта е манипулация на общественото мнение и с цел да се хвърлят бомбастични твърдения . След разпространеното твърдение, че сме престъпници, беше оповестено, че в проверката участва и „Европол“. Това звучи страшно, – тази организация да се занимава с платформен оператор в ограничена по обхват мрежа. Оказа се, че „Европол“ е информирал на своята интернет страница за проверка в България, но за разпространение на IPTV телевизия чрез нелегални боксове, а не за кабелно разпространение на телевизионни програми“ , поясни той и добави, че те разкриват още, че 700 000 души са получавали сигнал чрез престъпна мрежа.

Той каза, че не знае откъде е дошла тази цифра, защото абонатите и на петте оператора в Югоизточна България не наброява и половината на оповестената от „Европол“.

Алтънов разкри още, че на телевизиите те плащат твърда месечна сума, а не на абонат и призова прокуратурата и ГДБОП да се самосезират, за да видят как се разпространяват телевизиите в малките населени места.

Иван Коцелов от „Кабел Сат Запад“ заяви, че за тях е много важно да има конкуренция, а не монопол, а конкуренция може да има само там, където има равни условия за бизнес.

На въпрос на БГНЕС кой според тях стои зад тази акция, Коцелов каза, че не иска да вярва, че те са провокирани от големи телекоми, тъй като от години работят заедно и се допълват по отношение на използването на мрежи.

Коцелов не пожела да каже колко плащат на големите телевизии, за да ги разпространяват, но подчерта, че всичките им мрежи са законни, и заплащат дължимия данък към държавата като на всеки свой абонат издават касова бележка. Той не можа и да посочи колко точно абонати са изгубили вследствие на акцията на ГДБОП преди 11 дни.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 съветник

    18 4 Отговор
    Съдете Боко Тиквата, той ги праща наглите от ГДБОП за наказателни акции
  • 2 Синдикат на Ало Измамниците

    20 1 Отговор
    Както се опитаха да ликвидират малките бензиностанции, така се опитват сега да премахнат малките играчи и да разчистят пътя на големите.
  • 3 Гпст

    12 1 Отговор
    как така няма опис на иззетата техника?
    хайде сега адвокатчето и да ходи да им обясни на ДАНС че така не е по правилата.

    Коментиран от #5

  • 4 тртттт

    14 1 Отговор
    еее ама сега от тези хиляди абонати 1/2 да се прехвърлят към правилният оператор и мисията е изпълнена.
  • 5 Баш Батка

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гпст":

    Нали се сещаш ,че никой читав адвокат няма да се опълчи на прокоратурата защото ще се самоубие рязко. Като не се отчиташ така става.
  • 6 Стига

    4 10 Отговор
    Тези си казват че не си плащат правата вземат таксите после полицията им виновна.Никой не може да черпи права от собственото си неправомерно поведение. Римско частно право
  • 7 992

    4 0 Отговор
    Ни лук яли,ни лук мирисали.
  • 8 сашко

    8 0 Отговор
    Няма живот за малкия и средният бизнес терминал 2
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бойко Хвалипръцков

    2 0 Отговор
    Пазим интересите на българските граждани....и на двамата! Пеевски и Домуса
  • 12 Атанас

    1 0 Отговор
    Преди 10 години нахлуха така и в Ивайловград, взеха 2 компютъра, до вечерта раздуха по всички медии ,че са взели библиотеки с пиратски софтуер.После нищо, а компютрите още не са върнати. Медиите мълчат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове