Last news in Fakti

25 Юни, 2019 16:48 943 3

Увеличиха парите по "Фулбрайт"

  • ерик рубин-
  • фулбрайт-
  • сащ-
  • красимир вълчев

Годишното финансиране ще се увеличи от българска страна в размер на 182 000 долара годишно

Увеличиха парите по "Фулбрайт" - 1
Снимка: БГНЕС

Правителствата на България и Съединените щати решиха да увеличат финансирането за Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“. Това съобщи пресцентърът на министерството на образованието след срещата на министър Красимир Вълчев с посланика на САЩ Ерик Рубин.

Увеличената финансова подкрепа ще разшири възможностите на българите и американците да участват в академични програми за обмен, включително в науката.

Годишното финансиране ще се увеличи от българска страна в размер на 182 000 долара годишно, което ще позволи да се подкрепят повече студенти, докторанти и преподаватели.

Държавният департамент на САЩ ще предостави допълнителни 280 000 долара на Комисията „Фулбрайт“ през следващите три години. Това временно увеличаване на финансирането ще спомогне за по-високи стипендии за български и американски студенти, както и програми за учители. Държавният департамент ежегодно финансира с общо 765 000 долара програма „Фулбрайт“ в България, от които с 165 000 долара се покриват административни разходи по Програмата.

Тези решения показват ангажимента на двете правителства към Комисията „Фулбрайт“ и нейната значимост за укрепване на двустранните връзки и взаимното разбирателство чрез академични стажове, обмен на опит и познания и разработване на съвместни проектни идеи.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев сподели по време на съвместната пресконференция с Н. Пр. Ерик Рубин, посланик на САЩ за България: "От всички стипендианти на програмата се изисква да се завърнат в родината си поне за две години след края на обучението с натрупания опит, знания и умения. Така българските Фулбрайтови стипендианти допринасят за: качеството на образованието чрез използването на натрупан опит и нови практики; за привличане на инвестиции в България; и за засилване на контактите със САЩ.“

Американският посланик в България Ерик Рубин заяви: „Фулбрайт е най-широко признатата и престижна международна програма за обмен в света. Тези програми изграждат дългосрочни взаимоотношения между американските и българските граждани и институции."

Допълнително финансиране за дейността на Българската комисия „Фулбрайт“ постъпва от американски и български университети, училища, фирми и неправителствени организации, включително фондация „Америка за България“, която покрива стипендиите за 30 помощник-учители по английски език по програма „Фулбрайт“.

Комисията „Фулбрайт“ финансира повече от 60 стипендианти годишно. Това включва около 40 американци, които идват в България: петима учени, петима студенти, трима експерти и общо 33 помощник-учители по английски език. В това число се включват и между 15 и 20 българи, пътуващи в САЩ: петима учени, между 5 и 9 студенти и стипендианти по програми за изследване на гражданското общество и стипендианти по програмата „Хюбърт Хъмфри“.

Образователният обмен между САЩ и Република България по програма „Фулбрайт“ започва през 1967 г. През 1993 г. Българо-американската комисия за образователен обмен бе създадена в рамките на двустранното споразумение между правителствата на Съединените щати и Република България за научно и технологично сътрудничество. В периода 1967-2018 г. повече от 1300 американски и български граждани са получили стипендии от Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“.

Много български учени и студенти, стипендианти по програма „Фулбрайт“ са постигнали значими професионален успех след завръщането си в България от САЩ, напомнят от МОН.

Сред тях са:

Проф. Иван Младенов и проф. Петя Осенова, са стипендианти по програма „Фулбрайт“ и са носители на престижни награди в сферата на хуманитарните и социалните науки за 2018 г. Най-високата академична награда в България „Питагор“ беше връчена на проф. Младенов за „разпространението на знанията на американския философ Чарлз Сандърс Пиърс в България и Европа”. Проф. Осенова получи наградата на Clarivate Analytics за изключителни постижения в областта на социалните науки.

Доц. Петя Димитрова от Института по микробиология към БАН. Като стипендиант на „Фулбрайт“, доц. Димитрова прави изследвания в областта на епигенетиката и остеохондрита в Mayo Clinic, гр. Рочестър, щата Минесота, в периода 2017-2018 г. Тя работи успешно в клиничната лаборатория – опит, който допринасят за успеха на настоящите ѝ научни проекти. Заедно с д-р Милена Лесева, която среща на една от откритите лекции на „Фулбрайт“, тя създава успешен научен екип към Българската академия на науките.

Д-р Милена Лесева е първият и единствен участник в конкурса за престижната награда Science and Technology Ph.D. Award (2008 - 2012 г.), която представлява петгодишна пълна стипендия за докторска степен в STEM области. Освен че завършва микробиология в Университета на щата Флорида в гр. Гейнсвил, след завръщането си д-р Лесева става активен участник в общността на „Фулбрайт“ и заедно с доц. Димитрова формира успешен изследователски екип в Института по микробиология на БАН. Екипът работи по международни проекти в областта на имунобиологията и планира разширяване с международни стажанти.

Вера Тончева е завършила успешно предприемачество в Университета на щата Флорида в гр. Гейнсвил по програма „Фулбрайт“ през 2014 - 2015 година. По време на обучението си тя се занимава с интердисциплинарни дейности и изучава предприемачество. След завръщането си в България започва собствен бизнес и заедно със свой колега от Холандия разширява своята софтуерна компания в международен план. Вера Тончева споделя своя опит и съвети с млади предприемачи и ги насърчава да прилагат придобитите опит и умения в България.

Иван Генчев е завършил обучение в сферата на правото в Юридическия факултет „Джон Маршал“ в Чикаго, Илинойс в периода 2013 - 2014 година Генчев работи като юрист в стартираща българска софтуерна фирма, която се разширява в международен план, и участва в обучението на млади софтуерни инженери.

Петър Пенев, също стипендиант по програмата „Фулбрайт“, завършва курс по биология в Технологичния колеж на щата Джорджия и публикува редица статии в престижни рецензирани списания, включително „Молекулярна биология и еволюция“ и „Списание за молекулярна еволюция“. Той представи своите изследвания по време на 20-ия празник на Института по астробиология на НАСА в Техническия университет в Джорджия и на симпозиума по астробиология в Токио, Япония.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Янков

    4 0 Отговор
    Е, сега вече и Ботев и Левски ще изхвърлят от учебниците!
    Само като му гледаш доволната физиономия на Н.ПР. , и да ти стане ясно, какво ще ни дадат.
    Интересно ми е, как така политик, като амбасадора, лобира за фондация,която да дава пари, за нашето образование???
    Да се чуди човек, колко много ни обичат каубоите!
  • 2 Иван Богоров

    6 0 Отговор
    Заличават културата, образованието, историята ни. Резултатите ги виждаме днес 100% умишлено го правят !
  • 3 Много умно

    3 0 Отговор
    Значи ние да плащаме за обучението на българчета, отгледани и родени в България до 18г., да отидст в САЩ и след 5 години като завършат, да останат да им работят... Гениално
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове