Last news in Fakti

25 Юни, 2019 16:35 2 606 17

Антикорупционен фонд: Засилват се подозренията за зависимост на КПКОНПИ

  • апартаментгейт-
  • антикоруционен фонд-
  • кпконпи-
  • нап

От фондацията са в очакване на становището на НАП

Антикорупционен фонд: Засилват се подозренията за зависимост на КПКОНПИ - 1

Коментар на фондация Антикорупционен фонд (АКФ) за решенията на КПКОНПИ за прекратяване на проверките по казуса с евтините имоти на висши чиновници и депутати.

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) днес (бел. ред. - вчера) реши да прекрати производствата за конфликт на интереси по сигнали на медии и неправителствени организации (включително АКФ). Проверката завърши с липса на установяване на конфликти на интереси.

Налице е “устойчива” практика на формални и незадълбочени проверки, които в случая отново засилват подозренията в политическа зависимост на този независим, но избиран от парламента (тоест от управляващото мнозинство) антикорупционен орган.

След анализ на решенията, правният екип на АКФ установи редица пропуски, а именно:

– При извършената проверка изцяло липсва проверка на хипотезата за облагодетелстване, т.е. няма експертиза на пазарните цени на заменените или придобити имоти. Припомняме, че в различните казуси бяха установени разминавания между цените на придобиване и пазарните цени (цитирани от самия търговски отдел на фирмата-продавач) в рамките на 300-350%.

– КПКОНПИ обследва Цветан Цветанов единствено във функцията му на народен представител, но не и на председател на парламентарна група и заместник-председател на политическа партия с управленски мандат. Това показва или формалистичен подход, или сериозен пропуск в съответните закони.

– Прави впечатление подходът на КПКОНПИ към публикуваните факти – Комисията не ги разглежда в тяхната цялост и взаимовръзка, а поотделно, така че да обоснове липсата на свързаност и липсата на частен интерес. Комисията започва „от частното към общото“, като разглежда случая със строителството на небостъргача „Златен век“ като единствената хипотеза, която би могла да обоснове свързаност, зависимост и частен интерес на заемащите публична длъжност лица. А в действителност тази хипотеза е само една от възможните причини, лицата заемащи висши публични длъжности да са получили толкова преференциални цени. т.е. Комисията е следвало да тръгне от условията по сделките, които предпоставят зависимости и обслужване на частни интереси и които биха могли да се реализират по различни начини.

– Във всички решения комисията е установила „липса на частен интерес“, като най-подробно това е направено в решението, касаещо Цветан Цветанов. Комисията заключава, че не е налице свързаност, по смисъла на ЗПКОНПИ между г-н Цветанов и Артекс Инженеринг, както и между Цветанов и физическите лица – съдружници в Артекс. Липсата на свързаност, според КПКОНПИ означава и липса на частен интерес, който следва да е налице за да съществува конфликт на интереси. Според КПКОНПИ няма и влияние на Цветанов върху други органи и лица, защото няма установени отношения на субординация и йерархична подчиненост.

– Тези изводи на КПКОНПИ са странни, предвид легалната дефиниция на една от хипотезите на свързаност – свързани лица са: физически и юридически лица, с които лицето, заемащо публична длъжност, се намира в икономически или политически зависимости, които пораждат основателни съмнения в неговата безпристрастност и обективност (пар. 1 т. 15 от ДР на ЗПКОНПИ). Очевидно КПКОНПИ не счита, че заплащането на цени на недвижими имоти, в размер няколко пъти под пазарните е обстоятелство, което поставя купувача по такава сделка в такава зависимост, пораждаща основателни съмнения в неговата безпристрастност и обективност.

– Във всичките решения не е коментиран произходът на средствата на лицата, като за да за установи този произход, Комисията се е позовала единствено на обяснения на самите лица, заемащи висши публични длъжности. От решенията не се установява, КПКОНПИ да е верифицирала източниците на доходи за покупка на имотите.

– В повечето от решенията изобщо не е коментирана цената по сделките, която е значително под пазарната, а в някои случаи и под данъчната оценка. Не е коментиран и начина на заплащане на цената по сделките и не е проверено дали и как е заплатена цената. Единственият случай, в който КПКОНПИ все пак коментира цена е случая на Цецка Цечева. В решението е цитиран представен пред КПКОНПИ Предварителен договор, според който продажбата била „на зелено“ и до „груб строеж“, което според КПКОНПИ обосновавало по-ниската цена. От цитираните извадки от този договор, обаче става ясно, че посочената в нотариалния акт цена от 600 евро/кв.м. не е до „груб строеж“ – Акт 14, а е до Акт 15 т.е. до завършване на строителството, като допълнителна цена е предвидена за довършителни работи след съставяне на Акт 15. С Акт 15 се установява годността за приемане на строежа от Приемателна комисия към ДНСК. След проверка на място и проверка на документацията се издава Разрешение за ползване или Удостоверение за въвеждане в експлоатация. Строителни работи, отнасящи се до годността за приемане на строежа след Акт 15 няма.

– На практика комисията фактологически установява, че има поправка в ЗУТ с благоприятни клаузи в полза на фирмата-строител (т.нар. поправка “Артекс”) но не намира проблем в това, че народен представител е гласувал положително по нея, тъй като според КПКОНПИ липсва “частен интерес”, който пък се определя от липсата на свързаност между обследваните лицата, от една страна, и собствеността и управлението на фирмата-продавач, от друга.

Напомняме и, че доскоро намиращият се в отпуск председател на КПКОНПИ зависи изцяло от същото парламентарно мнозинство за своето оставане на поста, поради което за нас остава сериозно съмнение за взаимни услуги между тези институции, в ущърб на идеята за независимост, справедливост и успешна борба с корупционните практики по върховете на властта.

Оставаме в очакване на становището на Националната агенция по приходите относно съмненията за укриване на доходи и данъци, за което сме я сезирали и за което са образувани проверки.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 възмутен

    39 0 Отговор
    Конпирите на пюре ... да се закриват тези паразити
  • 2 Centurion

    36 0 Отговор
    Засилвали се подозренията!!!!
    Един хванал жена си на калъп в едно легло,и тя му казала "сега ще започнат едни съмнения" ,че и тяхната работа е същата.Кой е Пацо терасата,този същият който прекрати Ало Ваньо.

    Коментиран от #7

  • 3 Гост

    16 0 Отговор
    Именно!
  • 4 Господин Никой

    29 0 Отговор
    Мафията ГРОБ е обладала цялата държава, чудо трябва да стане за да се отървем от този октопод
  • 5 Ханчева

    25 1 Отговор
    Първо трябва Пацо Терасата и Тони Балкона да бъдат хвърлени в затвора.
  • 6 Aaaaaa

    22 0 Отговор
    Хайде на протест докато не си идат....

    Коментиран от #8

  • 7 може и друг прочит

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Centurion":

    Една жена хванала мъжит си да ръга някаква и му рекла-точно тая ли намери,в нея няма нищо хубаво,а мъжът и отговорил- има,ама сега ще го извадя!
  • 8 отчаян

    23 0 Отговор

    До коментар #6 от "Aaaaaa":

    Ти кога си виждал овце да протестират, щото в България вече друго не остана

    Коментиран от #11

  • 9 те ти булка спасов ден

    9 0 Отговор
    е колко да се засилват подозренията. щом този фонд само се съмнява, макар и със засилване, то той самият е подозрителен. че то и на поповите лъжички им стана не подозрително, а ясно като бял ден каква е работата. толкова е ясна, че няма накъде повече. също като във вица дето съдията след като разпитал всички свидетели накрая рекъл, всичко е ясно, а сега да влезе убития и да разкаже какво се случи.
    до второ пришествие ще ни го казват и холандци, и германци, и прочие ябанджии, че сме корумпирана държава. това с проверките на компирите е нечувана наглост. пацо ще проверява цецо, пък него подчинените му. само прости като налъми хора са способни на подобен гьонсуратлък.
  • 10 Гост

    11 0 Отговор
    пацо терасата има изключително противна и грозна муцуна. То си му личи, от самолет, че е корумпиран и толкова обича париците, и всичко ще направи да се облажииии....
  • 11 Извинявай

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "отчаян":

    Гласувал съм на почти всички избори от как съм пълнолетен, а съм на 35. Отказах се от големите партии, всички производни на крадливото семе от БКП, а за съжаление святната част от семето се отказа от политиката. На работа ли да ходя, живота си ли да гледам, или при всеки един скандал, които понякога са по 2-3 на седмица, да ходя да протестирам? Не е работата в протестите, докато не се изрине тая мафия, дето от 10г. е окупирала влаатта, че и старата сган, няма да има управия. Все по-често си мисля че с избори няма да стане и ще трябва гражданска война.

    Коментиран от #12

  • 12 и аз това си го мислех

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Извинявай":

    само че през 1990г!Но сценарият на БКП не бе гражданска война,щото нямаше да могат да приватизират индустрията без пари,да ограбят банките и спестяванията на хората и да обявят мораториум по външният ни дълг,щото левът да се обезцени.
    Личното ми мнение,е че всеки бил някога член на БКП трябва да се лустрира,независимо къде стои сега ,а всички агенти на ДС ,независимо какви са сега - да се разстрелят!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бай Шиле

    4 0 Отговор
    Махнете си мръсните ръце от КОНОПИ! Аз съм доволен от тях! Имам един милион от подкупи но не са доказани и нямам присъда.Сега ги харча на Сандвичовите острови и няма кой да ме пита за прогимназията в Бояна и трите БМВ-та.Егати кефа! Малко ме безпокои дали тази директива от Брюксел важи и за мен,или е само за Цветановците?

    Коментиран от #17

  • 15 цвцв

    4 0 Отговор
    всеки който е държал шлифера и е назначен на държавен пост е зависим иначе няма държавна служба
  • 16 анализатор

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "serjant":

    Много (3 или повече) партии - демокрация, две партии - американска демокрация, една партия - тоталитаризъм, нула партии - анархия или военна хунта. Нали искахте демокрация? Тогава ще търпите партиите и ще ги храните. Иначе без тях идва последното.
  • 17 Абе

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бай Шиле":

    Боко, това ти ли си, бе? Кога си смени прякора на Бай Шиле?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове