26 Юни, 2019 08:14 5 642 36

Отпадни води заливат бреговата ивица по Черноморието

  • плаж-
  • море-
  • фекалии-
  • отпадни води

Пречиствателните станции не смогват на туристи и строежи

Отпадни води заливат бреговата ивица по Черноморието - 1

Непречистени отпадни води заливат бреговата ивица по Черноморието. Причината е в пречиствателните станции, които не насмогват на по-големия брой почиващи през лятото и нерядко се налага част от отпадните води се насочват за заустване директно в морето. Все още има морски селища без действащи пречиствателни станции за отпадни води, съобщава в. "Монитор".

Те са в най-южната част на бреговата ни ивица, където и нараства интересът на туристите и продължават да се строят места за настаняването им. Става дума за Ахтопол, Варвара, Синеморец, Резово. Извън канализацията остават и повечето от къмпингите по южното Черноморие и за тях проблемът стои на дневен ред, признават от РИОСВ Бургас.

Някои са изградили водоплътни изгребни ями, които периодично се изпомпват от фекалките и се заустват в близките пречиствателни станции. Този вид ями са с бетонирано дъно и стени и няма никакъв шанс фекалиите да се просмучат в почвата и оттам в морето. Но има и къмпинги, които са още със старите септични ями.

Много сериозен е проблемът с пречиствателната станция на вилно селище "Елените". Капацитетът ѝ е крайно недостатъчен и съоръжението не успява да поеме всички отпадни води, които преливат и изтичат в морето. Преди години то е било проектирано единствено за нуждите на курорта. През последните 20 години обаче към него са се навързали десетки новоизградени ваканционни комплекси и част от хотелите в Свети Влас. Туристите, които обслужва пречиствателната станция надвишават няколко пъти капацитета ѝ.

Отново на юг, в Созопол положението е подобно. Новоизградената също през миналия програмен период ПСОВ е с капацитет от 64 560 жители. Градчето и общината през лятото привличат много повече туристи от посочената по-горе цифра и съответно рискът от надхвърляне на мощността на съоръжението нараства. Въпросната станция приема за пречистване и отпадни води от отделни части от къмпингите "Каваци" и "Смокиня".

В близката зона на Приморско и Китен засега само е започнал строеж на нова пречиствателна станция. Очаква се тя да бъде пусната в експлоатация догодина, като капацитетът ѝ се предвижда да е за 55 хил. екв. жители. Засега там разчитат на старо съоръжение, строено преди почти 40 години, което няма трето стъпало за отстраняване на азот и фосфор и отпадъчните води минават единствено през механично и биологично пречистване, а след това се вливат в река Караагач, а оттам - в Черно море. Самата станция освен това трудно поема голямото натоварване по време пика на летния туристически сезон.

На север от Бургас отпадните води от Обзор и Бяла се пречистват от ПСОВ с капацитет 40 000 е. ж., което във върха на туристическия сезон е недостатъчно.

По данни на екоминистерството пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ) "Варна-Акациите", е била реконструирана през миналия програмен период и е с проектен капацитет да обслужва 425 000 жители в района морската ни столица.

Според информация от сайта на Националния статистически институт (НСИ) населението на Варна към края на миналата година е било 336 505 души. Не е е далеч от ума обаче, че през лятото хората в третия по големина български град в най-добрия случай се удвояват и може да достигнат 670 000 души и съответно се увеличава количеството отпадни води, което трябва да се пречиства.

В курорта „Златни пясъци“ пък чак догодина се очаква да завърши модернизацията на пречиствателната станция и тя да достигне капацитет от 72 хил. екв. жители.

Независимо от липсата на места на всякакво пречистване данните на бургаската РЗИ за морската вода не са тревожни. От всички проби в зоните за къпане, които са взети през този сезон, няма нито една с отклонения извън нормите, каза д-р Марияна Кофинова.

Подобни са данните и за района на Варна. От здравната инспекция там обаче отчитат, че морето край плаж "Панорама" в северната част на "Златни пясъци", където е пречиствателната станция, бе сред най-проблемните участъци в последните години.

По традиция най-мръсни са варненските плажове, като първенец сред тях е отново Офицерският плаж. За пета година той е оценен с лошо качество на водата. До края на септември тя ще се проверява поне 2 пъти месечно. Според данни на Басейнова дирекция „Черноморски район“ най-замърсен с морски отпадъци е плажът край Плавателен канал-2 на Варненското езеро, а най-чист, с най-малко количества макроотпадъци е плажът на Дуранкулак.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    84 3 Отговор
    Бетонно Лайноморие . По вкуса на бизнесо
  • 2 Цяло кафяво море.

    71 4 Отговор
    На плажуващите по нашето лайноморие да им е честита ляйняната баня.
  • 3 Къмпингите - без пречиствателни

    18 19 Отговор
    Е, това е то “диво” къмпингуване! А това до журналистите - значи, никъде няма регистрирани замърсявания, ама защо да ме напишете пак една лайняна статия за нашето море?! Да не вземе случайно някой да го хареса! И обективни и родолюбци!

    Коментиран от #19, #25

  • 4 Гост

    35 5 Отговор
    Отпадни води в морето?!! Ко? Не! Това е невъзможно на българското море. ТОВА Е ФАЛШИВА НОВИНА! НЕ Е ВЯРНО!
  • 5 Да да

    13 32 Отговор
    Пак платени статии. Лятото били мръсни плажовете, зимата лоши ни били лифтовете. Само тъпотии.
  • 6 ох плаж ох кеф

    37 6 Отговор
    Да плуваш в собствените си л-на,какъв кеф!
  • 7 onq s konq

    15 25 Отговор
    Уж всички тука ходят на море в Гърция,пък нащо Черноморие се задъхва от туристи...

    Коментиран от #11, #14, #31

  • 8 Ешерихия коли

    27 5 Отговор
    Чакам ви
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 бай Ставри

    23 4 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Не бе,никой не ходи на Гърция.Просто иди в събота сутринта на Кулата и почни да броиш колите и автобусите.
  • 12 Божкейййъй6767

    16 3 Отговор
    Долна инсинуация...Нашето море е най-чисто?Но който иска да си направи -фекални СПА процедури да заповяда......

    Коментиран от #35

  • 13 s7un7

    10 3 Отговор
    Екстра си е черно море, продължавайте да ходите, докато 'Балъците' ходим в Гърция

    Коментиран от #17

  • 14 857

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    От 2014 не ходя по нашето море. Дори и тогава, българска реч да чуеш си беше чудо!
  • 15 Фелшер

    8 8 Отговор
    Най много цапат кънпингуващите катунари не глоби а затвор за тях.
  • 16 Лайноморие

    10 2 Отговор
    Аууу, проблема ни бил в къмпингуващите, дето се печат по дюните вместо да ги газят с багера, и пикат в горичката, вместо директно в морето да се изхождат!
  • 17 Главата не е за украса

    12 5 Отговор

    До коментар #13 от "s7un7":

    +1
    От кога казвам, че само ние балъците ходим на гръцките гадни плажове. Толкова е противно да няма кисели батки, бразилци с кукуруз, лелки с гевреци и говна във водата. Да не се разболееш, а да се къпеш в кристално чиста вода, не го разбирам. Емиии, нека съм балък, ще продължавам да ходя в гадната Гърция :D
  • 18 Истината съм аз

    9 7 Отговор
    България поне има пречиствателни станции а гърците хич...това е поредната еничарска статия да се пише постоянно лошо за България все едно ние сме най зле
  • 19 Кой осра пейзажа

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "Къмпингите - без пречиствателни":

    От 8 милиона туристи за миналата година, колко са къмпингувашите, трол ГРОБаджийски? 80хил. души. А ся прецени кой осра пейзажа - и с фекалии, и с бетон.
  • 20 Истината съм аз

    9 3 Отговор
    Е и марийо пак ли препечата нещо колко пари взе за тая статия...ти ако си журналист аз съм космонавт ...я напиши по гърция и турция колко пречиствателни станции има
  • 21 Прав Слав

    9 0 Отговор
    Толко пари изпраха пък немоат една пречиствателна да напрааат. Ама щотот нея файда нямат
  • 22 Kasapina

    6 3 Отговор
    Не че сте наи зле АИ наи прости и мръсни на Балканите плуваш във лаина и си мислиш че живееш това Нели гадно мръсно и жалки но българина е цар на мизерята ако не беше тека нямаше 500 г да са пот робство а сега роби на БОИКО крадеца долен нарот Долна държава е България .
  • 23 Някой

    6 1 Отговор
    Гърците са със септични ями по морето,там няма лайняни тръби влизащи във водата,затова няма пречиствателни станции.Няма постройка без септична яма.

    Коментиран от #36

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Къмпингите - без пречиствателни":

    Всички кемпери и каравани имат химически тоалетни . А къде отиват фекалиите от хотелите ????? Вечер по-късно в МОРЕТО !!!! Ако не вярваш разходи се сутрин рано край плажовете да се убедиш !!!!! Почти никъде няма септични ями или ако има те са с много малък обем !!!
  • 26 Сашо

    6 4 Отговор
    Няма начало на сезона, в което да не излязат поне няколко статии, в които да не се говори колко усрано е нашето море.Някой усилено се грижи туристическия бизнес в Гърция да процъфтява, а в България да бъде унищожен. Дерзайте господа, дерзайте до пълното унищожение на България!

    Коментиран от #33

  • 27 Госあ

    1 3 Отговор
    Това е национална стратегия за увеличаване на запасите от сероводород в черно море. Скоро трябва да бъде прекръстено на кафяво море. Някой ден може да забогатеем,е някои де, когато някой измисли как да добива евтин водород от сероводорода в кафяво море. Е той нема забогатее, но нали човек трябва да е алтруист . Шегата настрана,но вече се работи в тази посока. Така че всеки фекал в морето, левче в портмонето ! На некои,ма не на тия които оптимизират процеса де.
  • 28 Обикновен Бг

    3 3 Отговор
    Не напразно му викаме вече Лайноморие.
  • 29 свидетел

    5 0 Отговор
    Печелиш проект за финансиране и изграждане на ПС,кметове и партийци ги крадът,после чакаш да стане обекта и водите текът ли текът в морето !!Това е картинката във Варвара ,Ахтопол,Синеморец и Резово !!И червени и гърбави и всякакви други минаха ,но пречиствателни не са направили и няма да направят,защото кражбата е геройство ,а не престъпление !!!!!!!
  • 30 Townboy

    4 2 Отговор
    После се чудят защо има задръствания в посока Гърция. Да отварят още ГКПП-та по-скоро!
  • 31 Краси

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Задръства се от излъгани бедни туристи пенсионери и социално слаби от Англия, Германия и други подобни страни, които не могат да си позволят да скокнат до Испания, Португалия, Гърция и т. н.
  • 32 Простосмъртен

    2 0 Отговор
    И от къде се взе толкова много ако,сигурно всички свободно къмпингуващи са акали по едно и също време в морето
  • 33 въх

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Сашо":

    Какво правите на българското лайноморие? Гърция е на една крачка - такива проблеми няма там. Оставете бетонните глави да си чукат бетона дето изляха, оставете ги празни година-две-три и ще останат гладни!
  • 34 dimitrina

    0 0 Отговор
    nikade po evropejskite plazove ne mirische na lajna, kakto v balgarija, osobeno varna i burgas, a v malkite selischta kraj moreto fekaliite pluvat svobodno;balgarite imat poverie, ze vodata sama se prezistvala; osobeno v silnija sezon vseki poluzava diarija i povrastane, nezavisimo s kakvo se hrani, vodata kipi ot bakterii; taka ze: Balgarija njama plazove i more, ostava samo...slanze i schopska salata.
  • 35 dimitrina

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Божкейййъй6767":

    kolko naivnost! Pomisli si samo kolko fekalii se vlivat v moreto ot rumanija i rusija, da ne govorim za balgarskite: otpadnite vodi, vljati v zerno more ne se prezistvat ot nikoja strana, granizeschta s moreto, prezistvatelni stanzii prosto njama i koj li schte gi postroi v sledvastoto stoletie???
  • 36 dimitrina

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Някой":

    Garzite slagat v hranata mnogo nischeste i turistite poluzavat zapek, taka ze lizno as go prezivjah tova - i to zeli 14 dni, koremite na horata se poduvat i nikade po aptekite im ne prodavat oslabitelno, tova e tehen trik osobeno za alles inkluziv turistite -te konsumirat predimno v hotelite si i sled 5-6 dni vsizko im se ot-jazda, gubjat apetit i samo ispuskat gasove, bes da si osvobodjat stomasite...taka se reduzirat po estestven nazin otpadnite vodi. V balgarija obratno:poluzava se masovo diarija i povraschtane...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове