4 148 33

Отпадни води заливат бреговата ивица по Черноморието

Пречиствателните станции не смогват на туристи и строежи

Отпадни води заливат бреговата ивица по Черноморието
Мария Атанасова

Непречистени отпадни води заливат бреговата ивица по Черноморието. Причината е в пречиствателните станции, които не насмогват на по-големия брой почиващи през лятото и нерядко се налага част от отпадните води се насочват за заустване директно в морето. Все още има морски селища без действащи пречиствателни станции за отпадни води, съобщава в. "Монитор".

Те са в най-южната част на бреговата ни ивица, където и нараства интересът на туристите и продължават да се строят места за настаняването им. Става дума за Ахтопол, Варвара, Синеморец, Резово. Извън канализацията остават и повечето от къмпингите по южното Черноморие и за тях проблемът стои на дневен ред, признават от РИОСВ Бургас.

Някои са изградили водоплътни изгребни ями, които периодично се изпомпват от фекалките и се заустват в близките пречиствателни станции. Този вид ями са с бетонирано дъно и стени и няма никакъв шанс фекалиите да се просмучат в почвата и оттам в морето. Но има и къмпинги, които са още със старите септични ями.

Много сериозен е проблемът с пречиствателната станция на вилно селище "Елените". Капацитетът ѝ е крайно недостатъчен и съоръжението не успява да поеме всички отпадни води, които преливат и изтичат в морето. Преди години то е било проектирано единствено за нуждите на курорта. През последните 20 години обаче към него са се навързали десетки новоизградени ваканционни комплекси и част от хотелите в Свети Влас. Туристите, които обслужва пречиствателната станция надвишават няколко пъти капацитета ѝ.

Отново на юг, в Созопол положението е подобно. Новоизградената също през миналия програмен период ПСОВ е с капацитет от 64 560 жители. Градчето и общината през лятото привличат много повече туристи от посочената по-горе цифра и съответно рискът от надхвърляне на мощността на съоръжението нараства. Въпросната станция приема за пречистване и отпадни води от отделни части от къмпингите "Каваци" и "Смокиня".

В близката зона на Приморско и Китен засега само е започнал строеж на нова пречиствателна станция. Очаква се тя да бъде пусната в експлоатация догодина, като капацитетът ѝ се предвижда да е за 55 хил. екв. жители. Засега там разчитат на старо съоръжение, строено преди почти 40 години, което няма трето стъпало за отстраняване на азот и фосфор и отпадъчните води минават единствено през механично и биологично пречистване, а след това се вливат в река Караагач, а оттам - в Черно море. Самата станция освен това трудно поема голямото натоварване по време пика на летния туристически сезон.

На север от Бургас отпадните води от Обзор и Бяла се пречистват от ПСОВ с капацитет 40 000 е. ж., което във върха на туристическия сезон е недостатъчно.

По данни на екоминистерството пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ) "Варна-Акациите", е била реконструирана през миналия програмен период и е с проектен капацитет да обслужва 425 000 жители в района морската ни столица.

Според информация от сайта на Националния статистически институт (НСИ) населението на Варна към края на миналата година е било 336 505 души. Не е е далеч от ума обаче, че през лятото хората в третия по големина български град в най-добрия случай се удвояват и може да достигнат 670 000 души и съответно се увеличава количеството отпадни води, което трябва да се пречиства.

В курорта „Златни пясъци“ пък чак догодина се очаква да завърши модернизацията на пречиствателната станция и тя да достигне капацитет от 72 хил. екв. жители.

Независимо от липсата на места на всякакво пречистване данните на бургаската РЗИ за морската вода не са тревожни. От всички проби в зоните за къпане, които са взети през този сезон, няма нито една с отклонения извън нормите, каза д-р Марияна Кофинова.

Подобни са данните и за района на Варна. От здравната инспекция там обаче отчитат, че морето край плаж "Панорама" в северната част на "Златни пясъци", където е пречиствателната станция, бе сред най-проблемните участъци в последните години.

По традиция най-мръсни са варненските плажове, като първенец сред тях е отново Офицерският плаж. За пета година той е оценен с лошо качество на водата. До края на септември тя ще се проверява поне 2 пъти месечно. Според данни на Басейнова дирекция „Черноморски район“ най-замърсен с морски отпадъци е плажът край Плавателен канал-2 на Варненското езеро, а най-чист, с най-малко количества макроотпадъци е плажът на Дуранкулак.

България
Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Госあ

  84 3 Отговор
  Бетонно Лайноморие . По вкуса на бизнесо
 • 2 Цяло кафяво море.

  71 4 Отговор
  На плажуващите по нашето лайноморие да им е честита ляйняната баня.
 • 3 Къмпингите - без пречиствателни

  18 19 Отговор
  Е, това е то “диво” къмпингуване! А това до журналистите - значи, никъде няма регистрирани замърсявания, ама защо да ме напишете пак една лайняна статия за нашето море?! Да не вземе случайно някой да го хареса! И обективни и родолюбци!

  Коментиран от #19, #25

 • 4 Гост

  35 5 Отговор
  Отпадни води в морето?!! Ко? Не! Това е невъзможно на българското море. ТОВА Е ФАЛШИВА НОВИНА! НЕ Е ВЯРНО!
 • 5 Да да

  13 32 Отговор
  Пак платени статии. Лятото били мръсни плажовете, зимата лоши ни били лифтовете. Само тъпотии.
 • 6 ох плаж ох кеф

  37 6 Отговор
  Да плуваш в собствените си л-на,какъв кеф!

 • 7 onq s konq

  15 25 Отговор
  Уж всички тука ходят на море в Гърция,пък нащо Черноморие се задъхва от туристи...

  Коментиран от #11, #14, #31

 • 8 Ешерихия коли

  27 5 Отговор
  Чакам ви
 • 9 Този коментар е премахнат от модератор

 • 10 Нали милиарди прибирате

  21 1 Отговор
  От туризъма за 2 месеца сезон от кражби не моете да отделите за пречистванелни станции
 • 11 бай Ставри

  23 4 Отговор

  До коментар #7 от "onq s konq":

  Не бе,никой не ходи на Гърция.Просто иди в събота сутринта на Кулата и почни да броиш колите и автобусите.
 • 12 Божкейййъй6767

  16 3 Отговор
  Долна инсинуация...Нашето море е най-чисто?Но който иска да си направи -фекални СПА процедури да заповяда......
 • 13 s7un7

  10 3 Отговор
  Екстра си е черно море, продължавайте да ходите, докато 'Балъците' ходим в Гърция

  Коментиран от #17

 • 14 857

  7 4 Отговор

  До коментар #7 от "onq s konq":

  От 2014 не ходя по нашето море. Дори и тогава, българска реч да чуеш си беше чудо!
 • 15 Фелшер

  8 8 Отговор
  Най много цапат кънпингуващите катунари не глоби а затвор за тях.
 • 16 Лайноморие

  10 2 Отговор
  Аууу, проблема ни бил в къмпингуващите, дето се печат по дюните вместо да ги газят с багера, и пикат в горичката, вместо директно в морето да се изхождат!
 • 17 Главата не е за украса

  12 5 Отговор

  До коментар #13 от "s7un7":

  +1 От кога казвам, че само ние балъците ходим на гръцките гадни плажове. Толкова е противно да няма кисели батки, бразилци с кукуруз, лелки с гевреци и говна във водата. Да не се разболееш, а да се къпеш в кристално чиста вода, не го разбирам. Емиии, нека съм балък, ще продължавам да ходя в гадната Гърция :D
 • 18 Истината съм аз

  9 7 Отговор
  България поне има пречиствателни станции а гърците хич...това е поредната еничарска статия да се пише постоянно лошо за България все едно ние сме най зле
 • 19 Кой осра пейзажа

  9 3 Отговор

  До коментар #3 от "Къмпингите - без пречиствателни":

  От 8 милиона туристи за миналата година, колко са къмпингувашите, трол ГРОБаджийски? 80хил. души. А ся прецени кой осра пейзажа - и с фекалии, и с бетон.
 • 20 Истината съм аз

  9 3 Отговор
  Е и марийо пак ли препечата нещо колко пари взе за тая статия...ти ако си журналист аз съм космонавт ...я напиши по гърция и турция колко пречиствателни станции има
 • 21 Прав Слав

  9 0 Отговор
  Толко пари изпраха пък немоат една пречиствателна да напрааат. Ама щотот нея файда нямат
 • 22 Kasapina

  6 3 Отговор
  Не че сте наи зле АИ наи прости и мръсни на Балканите плуваш във лаина и си мислиш че живееш това Нели гадно мръсно и жалки но българина е цар на мизерята ако не беше тека нямаше 500 г да са пот робство а сега роби на БОИКО крадеца долен нарот Долна държава е България .
 • 23 Някой

  6 1 Отговор
  Гърците са със септични ями по морето,там няма лайняни тръби влизащи във водата,затова няма пречиствателни станции.Няма постройка без септична яма.
 • 24 Този коментар е премахнат от модератор

 • 25 гост

  6 1 Отговор

  До коментар #3 от "Къмпингите - без пречиствателни":

  Всички кемпери и каравани имат химически тоалетни . А къде отиват фекалиите от хотелите ????? Вечер по-късно в МОРЕТО !!!! Ако не вярваш разходи се сутрин рано край плажовете да се убедиш !!!!! Почти никъде няма септични ями или ако има те са с много малък обем !!!

 • 26 Сашо

  6 4 Отговор
  Няма начало на сезона, в което да не излязат поне няколко статии, в които да не се говори колко усрано е нашето море.Някой усилено се грижи туристическия бизнес в Гърция да процъфтява, а в България да бъде унищожен. Дерзайте господа, дерзайте до пълното унищожение на България!

  Коментиран от #33

 • 27 Госあ

  1 3 Отговор
  Това е национална стратегия за увеличаване на запасите от сероводород в черно море. Скоро трябва да бъде прекръстено на кафяво море. Някой ден може да забогатеем,е някои де, когато някой измисли как да добива евтин водород от сероводорода в кафяво море. Е той нема забогатее, но нали човек трябва да е алтруист . Шегата настрана,но вече се работи в тази посока. Така че всеки фекал в морето, левче в портмонето ! На некои,ма не на тия които оптимизират процеса де.
 • 28 Обикновен Бг

  3 3 Отговор
  Не напразно му викаме вече Лайноморие.
 • 29 свидетел

  5 0 Отговор
  Печелиш проект за финансиране и изграждане на ПС,кметове и партийци ги крадът,после чакаш да стане обекта и водите текът ли текът в морето !!Това е картинката във Варвара ,Ахтопол,Синеморец и Резово !!И червени и гърбави и всякакви други минаха ,но пречиствателни не са направили и няма да направят,защото кражбата е геройство ,а не престъпление !!!!!!!
 • 30 Townboy

  4 2 Отговор
  После се чудят защо има задръствания в посока Гърция. Да отварят още ГКПП-та по-скоро!
 • 31 Краси

  2 2 Отговор

  До коментар #7 от "onq s konq":

  Задръства се от излъгани бедни туристи пенсионери и социално слаби от Англия, Германия и други подобни страни, които не могат да си позволят да скокнат до Испания, Португалия, Гърция и т. н.
 • 32 Простосмъртен

  2 0 Отговор
  И от къде се взе толкова много ако,сигурно всички свободно къмпингуващи са акали по едно и също време в морето
 • 33 въх

  1 0 Отговор

  До коментар #26 от "Сашо":

  Какво правите на българското лайноморие? Гърция е на една крачка - такива проблеми няма там. Оставете бетонните глави да си чукат бетона дето изляха, оставете ги празни година-две-три и ще останат гладни!

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.