Last news in Fakti

27 Юни, 2019 10:09 3 631 35

Ром до ром в люлката на Възраждането

  • цигани-
  • роми-
  • българи

Подбалканът, дал на страната Левски, Ботев, Вазов и цяла плеяда строители на съвременна България, се циганизира необратимо

В Подбалкана от Калофер до Клисура пак дрънкат пушки и се точат ножове. Оръжията обаче нямат нищо общо с бунтарите от Април 1876, нито пък с продукцията на ВЗМ от славните за района години на соца. Размахват ги главатарите на ромските кланове, воюващи за територии.

Това коментира в. „Марица“.

Люлката на Възраждането, дала на страната Левски, Ботев, Вазов и цяла плеяда строители на съвременна България, съвсем скоро ще е с преобладаващо циганско население. На фона на демографските и социално-икономическите процеси в страната това не е новина. Тревожното е, че новите граждани на Подбалкана често действат на принципа "бог - високо, цар - далеко" и създават огромна маргинална общност, за която законите и общественият ред са нещо напълно непознато. А държавата, която изхарчи милиони за прословутото ромско включване и интеграция, сега хвърля маса пари за униформените от различни служби, командировани да дежурят в Розино, за да не се изтрепят Сребреви и Скендерови.

Как се случи така, че младите българи масово напускат, а на тяхно място се заселват ромите? През 19. век Подбалкан​ът е най-силно развитият икономически район в европейската част на Османската империя. Тукашните занаятчии и търговци продават продукцията от Багдад до Виена. Със спечеленото изпращат децата си да учат в най-добрите университети. Именно местните фамилии са в основата на икономическото чудо на Източна Румелия в седемте години между Освобождението и Съединението. В годините на социализма пък Подбалканът се превръща в Меката на българската военна индустрия. ВМЗ и Кинтекс дават огромни за времето заплати и работната ръка пак не достига, та се налага да се внасят гурбетчии от братския Виетнам. Голяма част от мъжете служат срещу добро възнаграждение и в десетките военни поделения в района.

Възходът на Подбалкана свършва още в първите години на прехода. Много от армейските поделения са разформировани, военнопромишленият комплекс закъсва и младите хора поемат към София, Пловдив или чужбина. Поминъкът намалява, селата започват да се обезлюдяват. С инвестициите в рози, лавандула и лозя през последните години обаче се появи нова нужда от хора. Българите обаче отдавна не са склонни да си вадят хляба с кърска работа, ако не са чорбаджии или най-малкото трактористи. Така пазарът на труда доведе в Подбалкана ромите.

Днес населението в Розино, Кърнаре, Певците и Христо Даново вече е преобладаващо циганско. Тази тенденция скоро ще застигне дори Баня, най-младия град в Стремската долина. В курорта почти 100 процента от децата в основното училище са от ромския квартал.

В Розино, което вече наброява близо 5000 жители, живеят 1500 българи, 1500 представители на турското малцинство и 3000 представители на ромския етнос. Същата е тенденцията в Кърнаре. Там за четири години броят на жителите е нараснал с около 150 души, а броят на избирателите - едва с 5-6 души. В Певците пък обитаемите български къщи се броят на пръстите на едната ръка.

Освен с висока раждаемост в етноса специалистите обясняват феномена на циганизация на Подбалкана и с миграцията на роми. Най-мощните вълни от заселници отчитат кметовете на Баня и Розино. Между новите и старите родове често възниква вражда, породена от икономически интереси, борбата за територии за незаконно застрояване и любовни истории в стил "Ромео и Жулиета". Кървавото меле, при което роми се гърмяха с пушки на месо в Розино през уикенда, бе обяснено от жителите на махалата именно с дългогодишен конфликт между двата клана Сребреви и Скендерови. Първите са местни и живеят тук откакто се помнят, а вторите се преселили в Розино от съседното село Слатина. Още с идването на мигрантите двата рода влезли в конфликт, който продължава и до днес. Кореняците розински цигани дори обмислят да поискат изселването на Скендерови. Те обаче не са единствените пришълци в махалата. Заради по-лесния начин да се намери препитание в Розино, тук напоследък прииждат цели фамилии от Певците, Слатина, Христо Даново и Соколица. Една част от ромите, които са по-заможни, търсят терени за нови къщи с по-добри условия за живот. Други се надяват просто на сезонна работа.

Анализаторите обръщат внимание и на друг важен процес - сред ромите има все по-голямо имотно разслоение. По-предприемчивите вече сами отглеждат рози и лавандула. Някои от по-младите ходят на гурбет в Брюксел и Мюнхен. Работят в строителството и изпращат парите у дома, което прави фамилиите още по-богати.

В същото време други ромски семейства живеят изключително бедно и всеки ден се борят за парчето хляб. В Кърнаре, Певците, Слатина и Христо Даново има семейства, които обитават землянки. На 5-6 квадратни метра съжителстват дузина роми от всякаква възраст.

Социалното разслоение в ромите е огледална проекция на българското общество - ножицата между бедни и богати се отваря все повече, докато не премине точката на търпимост. Тогава опонентите вадят пушките и ножовете, а българските институции и управници продължават да се питат "къде сбъркахме".

Истината е, че сбъркахме още с идеята за интеграция. А милионите, инвестирани в нея, са хвърлени на вятъра. След провала на ромското включване днес предизвикателството е още по-голямо - как да накараме хората от етноса да се чувстват равноправни членове на българското общество с всички произтичащи от това права и задължения. Ако не стане, пак ще дрънчат оръжия и този път клановете може да не воюват помежду си.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 НАТО ВЕЦ

    6 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: В Подбалкана от Калофер до Клисура пак дрънкат пушки и се точат ножове. Оръжията обаче нямат нищо общо с бунтарите от Април 1876, нито пък с продукцията на ВЗМ от славните за района години на соца. Размахват ги главатарите на ромските кланове, воюващи за територии. - "Добри хора".....
  • 7 ДЕМОГРАФ

    12 0 Отговор
    Тези са електорат на този, който дава повече пари, и то без да се работи. Що се отнася до другото, имат само права и един ако ги знае, то ги знаят всички( така правят и в чужбина). Ние като сме гламави да работим цял живот и да гледаме по едно две деца, па да ги изучим, да им осигурим всичко и т.н.,то "братятя" си се множат!
  • 8 стоян георгиев

    11 5 Отговор
    за първи път една реална статия за положението с циганите.бачкам в този регион,познавам добре розинските цигани ,както и тези в региона.розинските цигани са наи-работливите,но и наи-воинствените от целия подбалкански регион.може да се мерят по воинственост само с тези от чирпанско.циганите са бъдещето на тази зона предвид пълната липса на раждаемост сред останалите групи .държавата напълно отсъства в тази зона.бедността е страшна ,липсва тотално образованието ,а циганите са оставени реално на самоорганизация и самоконтрол.те са тези които с труда си създават земеделието в тракия.без тях няма да има нито български ягоди нито български череш,чушки и т.н. щото са единствените които работят физически на полето.

    Коментиран от #9

  • 9 гост

    10 2 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Гледай как се интегрират в Русия , дето я мразиш толкова много :
    https://www.youtube.com/watch?v=qT4VjUmS-Bo

    Коментиран от #11

  • 10 Руснак

    15 4 Отговор
    Бойко тъпанар долен видя ли резултата от управлението ти с една тумба цигани не можеш да се оправиш България ще оправяш некадърник защо ги храниш полицаите с парите от нашите данъци да ги насъскваш срещу нас ли ами циганите защо не ги насъскваш срещу тях защото идват избори нали.

    Коментиран от #23

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Прав Слав

    2 0 Отговор
    Ми малко вярно е
  • 14 Слав

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "БКП ТВ HD":

    До колкото следя резултатите от различните избори, в последните 10 години преимуществото е за ГЕРБ! Ако циганите бяха електорат на БСП, ГЕРБ щяха да "духат супата"!!!

    Коментиран от #19

  • 15 месара

    12 0 Отговор
    комунистите вкара цигани и турци в парламента! на циганите им е казано че имат права, не задължения. единственото решение на циганизацията е кастрацията!
  • 16 Менгеле

    9 0 Отговор
    Добрия циганин е мъртвия циганин. Чувствам голямо удоволетворение когато поредният циганин умре на операционната маса под мен в името на хората.
  • 17 Където е текло пак ще тече

    0 8 Отговор
    По сведения от архивите по тези места винаги са живяли цигани.
  • 18 Циганин

    0 15 Отговор
    Без нас ще умрете от глад българите

    Коментиран от #22

  • 19 Котев

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Слав":

    Не си губи времето повече в следене на избори.Едни и същи боклуци са,от едно котило.
  • 20 Димов

    6 0 Отговор
    България ще си реши проблема с ромите, когато почнат масово да се заселват в София. Дотогава, няма проблем.

    Коментиран от #25

  • 21 Димов

    7 0 Отговор
    Решението е: Право на глас само на този, който има поне 80% стаж, от трудоспособните си години. И поне средно образование. Това приеме ли се, ромите стават ненужни и дундуркането им ще секне.
  • 22 Димов

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Циганин":

    За себе си не си изкарал, мангафутино! Къде работиш? Колко данъци плати тоя месец? Имаш ли барем един документ за собственост? С какво образование си? Можеш ли да си напишеш името, поне?
  • 23 Димов

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Руснак":

    Българите намаляват с по 30 хил на година. Намаляват и работоспособните. Циганите се увеличават с всяка година. Увеличават се и паразитиращите на помощи. Още колко ще издържи бюджета, преди да сдадем багажа?
  • 24 Гена

    3 0 Отговор
    Как червената армия изби и отне всичко което работливите българи бяха създали. Факт за това сега е пълно с мангутя
  • 25 Простосмъртен

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Димов":

    Много си прав,искренно се надявам това да стане
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 NikNay

    3 0 Отговор
    . . . . Розино вече наброява почти 5000 души. 1500 българи 1500 турци и 3000 цигани. . . . А във факти.бг модераторите и главният им редактор са математически гении !
  • 29 КЛАН не доКЛАН

    0 0 Отговор
    Това е истинския проблем на нас българите. Аз имам твърда политика, пари на зулуси не давам, където ми паднат ги прецаквам. И спрете да ме наричате зулус, ако обичате!
  • 30 КАТУН

    1 0 Отговор
    Жандармерията трябва да си допие кафето преди да тръгне да ги усмирява. Ало, жандармерията! Не ми харчете парите за глупости, моля.
  • 31 и аз да кажа

    2 0 Отговор
    не всички български граждани сме българи. журналята да не българосват всеки асенчо, че се излагаме пред чужденците и да не забравят, че тук не е америка 300.000.000 от тях 60 цветнокожи, тук е България, България казах.
  • 32 Фактор

    3 0 Отговор
    Да се прокара закон, който няма средно образование да не му се дава никаква работа. Да търси работа извън България. Това ще рече, че като се цаниш даже в частния сектор, чорбаджията да е длъжен да ти поиска дипломата и да не смее да те наеме, ако не му я представиш, защото го дебне тежка глоба от 5.000 до 15.000 лева, примерно. Така за 20 години ще изнесем неквалифицираните, а у нас в Конституцията трябва да се запише, че България е страна на духа. В нея книжовността, образованието и културата са на особена почит и се обгрижват от Държавата. У нас трябва да се наблегне на подготовката на всякакви инженери и икономисти, най-вече. В скоро време сами да почнем да произвеждаме коли и самолети. Целите трябва да са високи. Подрастващите да се възпитават на Чистота, Ред и Дисциплина. Чалгата трябва да се забрани със Закон, защото опростачва нацията и подменя истинските ценности и традиции на народа. В София трябва да се издигне внушителен паметник на Христо Ботев. Да започнем сега!

    Коментиран от #34

  • 33 KENEPH BG

    1 0 Отговор
    Дават им пари да раждат деца. Дават им пари да се водят “ученици”. Дават им пари за социално слаби. Дават им да се настаняват където си искат. Дават им вси-чко. Най-важното - създават им среда за размножаване без интеграция. Така държавата, българските управляващи, спомагат за циганизацията на България. А трябва да се стимулира истинската интеграция, политиката на едно дете в семейство, законите да се спазват от всички. Ако ли пък не - да усещат тежката ръка на закона. Това е ... но няма да стане. Затова ние, българите, ще загубим страната си, най-демократично ще се стопим в цигнската плодовитост. Затова България е KENEPH.
  • 34 KENEPH BG

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Фактор":

    Знаеш ли как се дава средно на циганин? Той не стъпва в у-ще и накрая получава диплома. Държавата плаща по 1200 лева на директор на калпак. Всеки си затваря очите, и всеки отбива номера. Това е българското образование. Затова България е KENEPH.
  • 35 ПетровДругарят Петров

    0 0 Отговор
    Значи ГРОБ се е бетонирал с електорат в района.1 уточнение-досега словосъчетанието циганин и работа има друг смисъл .Който е имал вземане-даване с тия примати, знае ,че за циганина работа е да краде , руши,убива,мами,лъже.Комунетата -от БСП и от ГРОБ-докараха до увеличаване на биомасата и прокуждане набългарите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове