Last news in Fakti

27 Юни, 2019 12:11 1 181 7

Спор в парламента за либерализация на газовия пазар

  • газ-
  • газов пазар-
  • парламент

БСП пък имат опасения за промените

Спор в парламента за либерализация на газовия пазар - 1

Либерализацията на пазара на природен газ в България се случва в точния момент, включи се в дискусиите и ресорният министър Теменужка Петкова. Склонни сме да приемем всяка критика, когато тя е градивна, подчерта тя.

По думите ѝ с изграждането на инфраструктурните проекти се създават условия да имаме доставка на природен газ от различни източници. Следващият момент е изграждането на борса за търговия на природен газ, категорична бе Петкова. Смятам, че моментът е абсолютно адекватен на ситуацията, обясни енергийният министър. Относно съмненията на левите за манипулация на газовата борса, тя сподели, че разчита ако има подобни съмнения, КЕВР да се самосезира, за да бъде направена проверка и всички да са спокойни.

БСП пък имат опасения за промените, които трябва да доведат до либерализация на доставките на газ. Имаме съмнения, че промените в Закона за енергетиката ще доведат до манипулации на газовата борса, скочи червеният депутат Драгомир Стойнев. Газовият хъб "Балкан", с който правителството толкова много се хвали, все още е медиен проект, подчерта той. Разбира се, че го подкрепяме, но все още не виждаме даден старт освен интерконекторната връзка, притеснен е социалистът.

Опасенията на социалистите по закона за енергетиката е, че ще има пазарни манипулации. Манипулациите на тази борса, която ще създадем, ще доведат и до манипулации на газовата борса, притеснен е Стойнев. Искаме да се гарантира, че ще бъде на прозрачен принцип и ще се гарантира, че ще се предоставя конкурентна цена, отсече той. Законопроектът е нужен, но сме притеснени, обяви социалистът, цитиран от news.bg.

Не сме пъдари, ядоса се Валентин Николов от ГЕРБ. Имало създадени възможности да се следи за манипулации. Законът е добър, смята депутатът.

Трябва да либерализираме пазара, заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай по време на дебатите по Закона за енергетиката, който трябва да либерализира доставките на газ.

Според него, ако не разширим газовата мрежа, ще продължим да тъпчем на едно място. Той призова управляващите да не се надпреварват за Балкански поток.

Ако искате го наречете герберски поток, но направете така, че газовата либерализация да се случи, призова Аталай. Той се опасява, че закъсняваме в тази посока. Според него се опитваме да убедим Владимир Путин, че ако наречем тръбата Балкански поток, ЕК ще прегърне проекта.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Божкеййййй6767

    6 2 Отговор
    Боричкане на лобитата,а не спор....
  • 2 ДОКО

    5 2 Отговор
    ГЛАСУВАМ ЗА ТРЪБОПРОВОД ДИРЕКТНО ДО БАНКЯ..
  • 3 Bahti

    4 3 Отговор
    Либерален не значи икономически. Както демокрация не значи свобода. Та щом тиквата ще ни кара газ от хамерика, за какво иде реч изобщо?

    Коментиран от #5

  • 4 стоян

    1 2 Отговор
    Много ясно че нашите комуняги като защитници на руските интереси ще оревът всичко и навсякъде за да спрат доставки от други източници които не са руски

    Коментиран от #6

  • 5 куку руку ку

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Bahti":

    Щом нещо в България се либерализира, значи народа кръв ще с@ре. После да няма: "За Бога, братя, не ползвайте газ!"
  • 6 куку руку ку

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "стоян":

    Не ти ли е ясно, че този х'американски втечнен газ, всъщност е руски с печалба и за краварите. Само Майлоу Майндърбайндър от Параграф 22 може да купи яйца по 5 цента, да ги продаде за 3 и да спечели по 2 цента за яйце. Но ние не сме в синдиката на Майлоу и затова ще ядем медицински памук вместо захарен.
  • 7 vasil

    0 0 Отговор
    Докато има ОВЪРГАЗ - няма либерализация ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове