Last news in Fakti

27 Юни, 2019 20:29 3 697 23

Връщането на партийната субсидия отива в Конституционния съд?

  • партийни субсидии

С близо 14,5 милиона лева може да се платят почти 70 000 минимални пенсии

Връщането на партийната субсидия отива в Конституционния съд? - 1

Има възможност законът, който задължава партиите да връщат надвзетото, да бъде обявен за противоконституционен. За това предупреждават експерти, коментира бТВ.

Пари трябва да връщат партиите, получавали субсидия от май 2016 г. до юни 2019 г., пише в новия закон. Причината за евентуално оспорване - действието му със задна дата.

За това има реални основания, обяснява преподавателят по Конституционно право Наталия Киселова.

Според нея реалното действие е на ръба на Конституцията и Конституционният съд няколко пъти се е произнасял по такива случаи. "Казано е, че трябва да има социална функция. Каква е социалната функция при искането да върнат надвзети добросъвестно дадени пари?!", запита доц. Киселова.

Политологът Даниел Смилов прогнозира тежко решение за конституционните съдии, в случай на оспорване на закона.

"Въпросът е дали този закон е противоконституционен или не.

Опасенията са, че този закон може да натовари непропорционално част от политическите партии и да ги постави в неравностойно положение по време на местните избори", смята политологът.

Според доцент Киселова, партиите нямат вина за грешката със субсидиите.

"Те не са виновни. Отговорен тогава кой е? Министерство на финансите и Сметната палата", отбеляза тя.

От министерството на този етап, не отговарят на въпроса обмислян ли е вариантът законовата поправки да бъде отменена от Конституционния съд. Без отговор остава и питането за какво ще бъдат похарчени върнатите пари. Грубите сметки показват, че с близо 14,5 милиона лева може да се платят почти 70 000 минимални месечни пенсии.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El traficante

    18 1 Отговор
    240(14,5 милиона лева) > 70 000 минимални пенсии
  • 2 За да не правят

    25 4 Отговор
    в бъдеще подобни "грешки" да се премахне партийната субсидия и калинките да плащат членски внос.
  • 3 Ernesto Guevara

    23 9 Отговор
    Цялата Бойковина е незаконна.Държавата масово нарушава законите и Конституцията
  • 4 Туй

    23 2 Отговор
    И пак няма виновни, пак гепани парите, пак никой не знае как се случи и питаме по форумите ко ши прайм, хотелите растат, депутатите дебелеят и бетона се лее наравно с чалгата...
  • 5 Шаран БГ

    16 1 Отговор
    Аз съм убеден, че живея в страната на ангелчетата-херувимчета и никога за нищо няма виновни !! Ако някой не знае какво ще реши Негово Независимо Величество , тъй наречения КОНСТИТУЦИОНЕН съд, аз ще попитам: Знае ли някой кой кого назначи на тази обилна държавна ясла - 12 /дванадесет/ броя са ??? Не съм прочел и ред от горенаписаното.... Заглавието ми стига.......!!

    Коментиран от #19

  • 6 .....

    6 1 Отговор
    Толкова години и МФ не са се светнали ли, кво?! Това не е баничарница, а министерство и то на финансите. Или са знаели и нарочно преди избори С Т се явява говорител? Тия вярно надминаха Алиса. А според мен като оставим настрана коя партия има възможност да ги върне, отговорността трябва да е на Горанов и министерството му. Те трябва да ги възстановят, а след това да си ги искат от партиите.

    Коментиран от #8

  • 7 Имал си бол пари, дал си

    5 8 Отговор
    Няма как Бойки да иска от партиите да връщат пари със задна дата, които при това партиите са получили съвсем законно. Това по начало звучи нелепо. Що за първобитна приумица. Не става със злоба Бойко. Подавай оставка, че вече и децата ти се смеят.

    Коментиран от #10

  • 8 onq s konq

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от ".....":

    Няма какво да възстановява Мин. на Финансите,защото тия пари са си заложени в Годишния бюджет като разход.В момента в който Надплатените пари се върнат на Бюджета,те автоматично вдигат Процента на "събираемостта на данъците".Дори само факта че ГЕРБ и ДПС вече са върнали парите ще се отчете накрая на Годината като "Преизпълнение на Бюджета",което пък е ЗАКОНОВ ПОВОД в МФ да бъдат раздадени е ЩЕДРИ ГОД. ПРЕМИИ
  • 9 Мнение

    10 1 Отговор
    Номерът с конституционния съд се въртеше нон стоп през 90-те години. И беше запазена марка на БСП. Тогава за всяко решение на правителството, което не беще изгодно за новоизлюпените олигарси се сезираше конституционния съд, и се проваляше. Един вид ние сме на страната на хората, но това е противоконстуциозно. Сега правят същия номер и няма да върнат нищо, нито ще направят субсидията 1 лев. Докога ще търпим това?
  • 10 боярышник

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Имал си бол пари, дал си":

    Тъпанар,кой е имал бол пари?Това са народни пари от джоба на бедния данъкоплатец,или си циганин или си лешперин войник.
  • 11 Горницата,

    4 2 Отговор
    Над 11 лева, има характер на сгрешен превод на пари и получателят е трябвало да се свърже, с Горанов , че ги връща! Каква съдийка е тази? Ако, тя, преведе повече пари, отколкото й е покупката, а? Дали ще си ги търси? Нали също ги превела доброволно! Съдийка?
  • 12 Каква конституция ?

    6 2 Отговор
    Недоносителство, самоуправство и обсебване! Която партия, не върне парите, на съд! Държавата може да си ги търси, и е длъжна, с десет годишна давност! Професорка?
  • 13 възмутен

    6 1 Отговор
    То по закон е толкова ясно, че грешката и вината е на министерство на финансите, но нали знем Горанчето е бедно, живее под стрес след земетресението в Перник от 2012 г. в къщичката на кумчето, може да има заболяване и просто не знае какво прави, момчето е увредено и трябва да му се прощава. Ех Тикво, ех Горляне, ех МРЪСНИ МОШЕНИЦИ, ВСЕ ДРУГ ВИ Е ВИНОВЕН!
  • 14 Гост

    3 1 Отговор
    Горанов няма да пипате! Все едно да вземете портфейла от джоба на ББ! А и момчето няма как да е сгрешило щом е следвало указанията на Шефа или бившият му наместник!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Селянин

    3 0 Отговор
    Ще върнат парите, ама когато чумата върне децата на хората. Българските политици са най-крадливите и долни лицемери.
  • 17 Зайко Байко многознайко

    3 1 Отговор
    Като почнете от преформатирането на външният ни дълг от юпитата на Мадридското цукало и стигнете до решенията на Тиквоций Едно за Южен поток. Сега се получи, както в поговорките: "Сетила се Мара да се побара" и " Късно е либе за китка". Докато в управлението седят родоотстъпници, така ще е. Нямам нищо против Премиера да има острови и къщи по света, ако народът ни живее добре, ненаситните грабещи довели ни до просешка тояга, не могат да разберат, че няма ли народ и те са обречени. Дядо ми Мъдрият заек казваше скедното:" Народът е, като стадо овце, стрижи, го, дои го , но му давай да яде, започнеш ли да го щавиш , ще останеш без стадо и си обречен на глад".
  • 18 Някой

    1 0 Отговор
    Може и хора да излязат- да ги дадат във фонда за лечение на децата,че и за тях държавата пари няма!!!!!!
  • 19 Обикновен Бг

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Шаран БГ":

    Тези тъй наречени конст. съдии са "изявени демократи" от сдс, и както казах в коментара ми преди няколко седмици, тези "демократи" кръв повръщат пари не връщат. Те "честно" са си ги откраднали.
  • 20 Альоша Гърневски

    2 1 Отговор
    На Горанов защо никой не му обръща внимание. Защо не е започнал ремонт на килията му. Марш при Цв Цв и Веско Изпотения.
  • 21 Решетката...

    5 0 Отговор
    За мен надвзетите партийни пари е ОСЪЗНАТО престъпление и всички до един задължително на прокурор.
  • 22 Ачо

    2 0 Отговор
    Защо да ги връщат? Ако не ги върнат какво? Ганьо ще излезе на улицата да протестира, няма да гласува? Нищо. Абсолютно нищо. Това не в Франция.
  • 23 outlander

    5 1 Отговор
    Не може наглата селска конярка от терористичната партия БКП (БСП) да ми дрънка, че нямало пари за връщане и ще връщат парите когато има, защото аз като звънна на мобилния оператор да кажа, че сега нямам пари да си платя месечното задължение и ще платя когато имам, те ми отговарят, че ще ми спрат услугите и ще ми ги пуснат отново когато си платя. Представяте ли си, ако тия бяха спечелили изборите, как сега целия резерв щеше да бъде изсмукан и нагло ще ни обясняват, че това било необходимо?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове