2 Юли, 2019 18:31 2 271 19

Нинова с предложения за проблемите на здравеопазването

  • корнелия нинова-
  • бсп-
  • здравеопазване-
  • болница

Лидерът на БСП проведе пресконференция в Кюстендил

Нинова с предложения за проблемите на здравеопазването - 1

"Правим изнесени заседания на Изпълнителното бюро на БСП всяка седмица в различна област в страната. Амбицията ни е до края на август да обиколим цялата страна". Това заяви председателят на НС на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в Кюстендил.

Тя уточни, че по време на срещите се разговаря с всички общински ръководства и се разглеждат проблемите и решенията за тях във всяка община.

Нинова засегна тема, която се отнася за Кюстендил, но е и национален въпрос - здравеопазването.

"В Дупница закриха отделението по хемодиализа, сега предстои закриването на ортопедията и хирургията, може би и АГ отделението. В Кюстендил миналата година са закрити три отделения, от вчера - още едно, инфекциозното", посочи Нинова, цитирана от пресслужбата на БСП.

Тя припомни, че Видин, Враца и Монтана са излезли на протести по същата причина.

"Два пъти от БСП викахме министъра на здравеопазването в Народното събрание миналата седмица, за да каже какво се случва в страната, но и двата пъти отказа да дойде. Този въпрос вече не търпи отлагане и днес предлагам на всички колеги, от всички партии, да седнем разумно, с аргументи, и да разговаряме за разрешаването на въпроса със здравеопазването - без лобистки интереси, без интереси на фирми, с един единствен интерес-пациента. Каним всички партии на разумен разговор и слагаме на масата нашето предложение. Нека те да дадат техните и да намерим решение", каза още Нинова.

Тя представи предложенията на БСП по проблемите. По първия проблем с кадрите - лекари и медицински персонал, Нинова изтъкна нуждата от Наредба за формиране на работните заплати в държавните болници с базова заплата, както и стипендия за обучение по медицина от държавата, но с ангажимент - завършилите да работят 5 години в България. Тя посочи като решение и финансиране на специализации в чужбина, но също с ангажимент за работа в България след това.

"За пациентите - предлагаме всеки да има лично медицинско досие, което да го следва навсякъде с пълна информация за заболявания, лечения и профилактика. За здравноосигурените - пълен безплатен достъп до здравеопазването. За здравно неосигурените - държавата да гарантира базов пакет за медицински услуги. За лекарствата - намаляване на ДДС,което е добра европейска практика. Ежегодно държавно определяне на цените от реимбурсния списък и контрол върху изпълнението. И четвърто, да се премахне статутът на болниците на търговски дружества. Здравето и здравеопазването не могат да бъдат обект на търговия", посочи още Нинова.

Тя обясни, че от БСП предлагат регионална структура на здравеопазването, в която в един регион да се обединят спешна, доболнична и болнична помощ и да се управляват на регионален признак.

Председателят на БСП изтъкна, че решаването на проблема вече не касае само здравния статут на българските граждани.

"Заради такова закриване на болници, много хора напускат регионите. Като няма училища, болница, работа - напускат и отиват в големите градове или в чужбина. Това поставя въпроса за здравеопазването в контекста на демографската катастрофа. Кърпенето на парче повече не може да продължава. Настояваме за изцяло нов модел в здравеопазването със смяна на главното в него - сега това са финансите, нека в центъра да да бъде пациентът, лекарите и медицинският персонал", категорична бе Нинова. По думите ѝ е добре разговорът да бъде проведен преди бюджетната процедура.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 El boko

    5 7 Отговор
    Евро средства: ЕС-100лв- ГЕРБ-50лв роднини на ГЕРБ -30 и за мен- 10лв :(

    Коментиран от #5

  • 4 El boko

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Сезаи томбаш":

    Каква е тази партия "ПРОСТ"?
  • 5 El boko

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "El boko":

    и 10лв са безследно изчезнали! ;)
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 бай Даньо

    14 5 Отговор
    Буля Курнело, ако милееш за България закривай Партията! Ако милееш за левите политически идеи също закривай Партията! Шегата настрана но ако 90-те години бяхте закрили тая руска метастаза, то днес щяхте да се изумите че днес България има истинска модерна лява партия , проевропесйки настроена, жива алтернатива на популизма на Герб... Щяхте да се изумите и още колко млади хора ( които по природа навсякъде по света са леви) щяха да са социалисти и да имате бъдеще... Днес бъдеще нямате , отиде ли си пколението на днешните 70-годишни ( до 10-тина години) ставате партия с тежеста в политеския живота като на Атака и Марешки... Днес вече след толкова години на антибългарска политика и вярна служба на Русия сте напълно компрометирани , хората ( образованите, младите, дейните) с погнуса гласуват за Бойко но не и за проруска партия ... ЧЕСТИТО! Инак майтап но си помислете за закриването по добре късно отколкото никога...

    Коментиран от #12

  • 8 Тръмп

    12 6 Отговор
    Нинова е за Психиатрично лечение и Ананиев да я приеме безплатно!!!:):):)
  • 9 Petko

    12 4 Отговор
    Тази лъже като дърта циганка. Всички я видяха що за политик е.
  • 10 Пешо

    11 5 Отговор
    Нинова нищо не разбира от здравеопазване. Говори пълни глупости. Тази патка не разбра, че изкуственото дишане с наливане на пари в общинските болници само отлага закриването на тези от тях, които нямат пациенти.
  • 11 Именно

    10 4 Отговор
    Нямаме ли си достатъчно проблеми със здравеопазването, че Нинова да ни дава още предложения?!
  • 12 ххх

    15 6 Отговор

    До коментар #7 от "бай Даньо":

    Никога не коментирам политика тук, но не мога да се въздържа. Поздравления за коментара, доста е съдържателен. Наближавам 40-те, припознавам се в групата която избира по-малкото зло, но не и БСП, пък и другарката Нинова е крайно антипатичен креслив, компрометиран крадец (така де, политик). С ръка на сърцето мога да заява, че не познавам човек на възраст 30-45 год, който да симпатизира на БСП, напротив- всички масово ги презитат. Те дори за опозиция не стават: жалка, червена, подкупна и олигархична хранилка- това е БСП!

    Коментиран от #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бай Стою касапина

    2 0 Отговор
    Асане, Асане, тъ ибе който та хване.
  • 17 вуйчо Ваньо

    5 2 Отговор
    Нинова първо върнете четирите милиона от надвзети субсидии, после ще говорим за здравеопазване.
  • 18 куфар

    4 2 Отговор
    Пожелавам на всички плюещи разумните предложения на Нинова. да им потрябва здравна помощ и да я получат така, както сега лекуват нас в СЗБ. Ще ви се случи обезателно, мръсна паплач недоклатена. Здрави хора умират само при нещастен случай, а безсмъртни няма.
  • 19 Реалист

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "ххх":

    напълно съм съгласен и с двама ви - нямам познат на средна възраст който да гласува за тая сбирщина от руски кърлежи бсп. Гласувам съшо за най-малкото зло - ГЕРБ. Там поне има наченки на дисциплина в партията. Курна говори за проблеми в здравеопазването а в друга статия пак тук Цацаров иска имунитета на "червен професор" затова че е източил и фалирал онкологично отделение. И тоя седи на банката да курна???!!! как да им повярваш??? Трябва да си малоумен след явната сбирщина от червени крадци, да тръгнеш и гласуваш за тях. По скоро бих гласувал за ДПС(ако те са решението) отколкото за бсп. Силно се надявам до 10 години ГЕРБ или да са заприличали на сериозна ЕВРОПЕЙСКА партия, или да има поне още една БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ (не слуга на руснаците) която да заслужава да и се довери управлението на страната.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове