3 Юли, 2019 11:59 6 664 33

На първо четене: Забрана за свободното разхождане на кучета

  • кучета-
  • закон за ветеринарномедицинската дейност-
  • куче-
  • намордник

Народните представители въведоха по-високи глоби за домашните любимци без повод и намордник

На първо четене: Забрана за свободното разхождане на кучета - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатите завишиха глобите за извеждане на кучета без повод и намордник. Това стана с приетите на първо четене промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. От 150 народни представители 145 гласуваха "за", а петима - с "въздържал се".

Със законопроекта се въвежда забрана за свободното пускане на кучета. Тя ще важи за индивиди с тегло над пет килограма. По отношение на агресивните кучета остава забраната за извеждане без повод и намордник. Въвеждат се диференцирани и завишени глоби за нарушения на тези забрани.

От ПГ на ГЕРБ внесоха измененията в законодателството екстрено, заради зачестилите случаи на нападения на кучета над хора. С промените глобата за кучета с тегло над пет килограма, изведено без повод, става 300 лв. За агресивни кучета без повод и намордник глобата се увеличава десет пъти от 100 на 1000 лв. Санкцията за пускане и разхождане на животни в детски площадки, училища, детски градини става 500 лв.

Вносителят на промените Десислава Атанасова заяви, че така ще отговорят на обществения интерес. Тя изтъкна, че със завишените санкции би се увеличила отговорността на стопаните на кучета. Атанасова заяви, че между първо и второ четене ще бъдат разгледани всички постъпили становища от неправителствени организации и заинтересовани страни. Дискусионни по думите ѝ са въпросите, свързани със задължителен режим на регистрация на физическите лица, които развъждат и продават кучета, както и въвеждането на застраховка "гражданска отговорност" за особено агресивни породи кучета.

Ерджан Ебатин от ДПС коментира въведения стандарт за агресивни кучета. По думите му подходът на вносителите е погрешен, тъй като има опасни кучета, но не и опасна порода кучета. Бюрхан Абазов също от ДПС коментира, че не може да одобри подхода да се предлагат изменения в законодателството по конкретен повод. "Предлаганите текстове са откъслечни", каза той. "Не бих искал да видя гледката, как едни служители седят на входа на Южния парк с един кантар", коментира още Абазов.
Филип Попов от "БСП за България" заяви, че проблемът не е в законодателството, а в контрола по прилагането на закона. Светла Бъчварова, също от левицата, коментира необходимостта за финансиране на мерките, предвидени в законодателството. Тя подчерта, че описанието за агресивно куче е твърде общо.

Според лидера на НФСБ и член на ПГ "Обединени патриоти" Валери Симеонов законопроектът е обречен на неуспех заради сгрешена философия. Според депутата поставянето на намордник би следвало да е задължително условие за извеждането на кучета на улицата, а възлагането на контрола по налагането на санкциите на полицията вместо сегашните инспектори в местната власт. "Всяко куче без намордник ще бъде прибирано и ще бъде налагана санкция", каза Симеонов.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bahti

    13 10 Отговор
    Оправиха Всичко, защото Кучета ни яли. Честито ни Кражба!
  • 2 куку руку ку

    10 17 Отговор
    Закон типично по сталински. По тази логика заради един престъпник, трябва цял народ да ходи с белезници.
  • 3 Че кой спира свободното?

    28 2 Отговор
    Да се разхожда и да спазваш правила робство ли е?
  • 4 апел

    9 5 Отговор
    мастията в.симеонов в изолатор!
  • 5 qwerty

    39 9 Отговор
    Не е приятно, когато си на разходка с детето си и към него тръгне някое куче да почнеш да чуваш писъци от ада. На каишка и толкова.

    Коментиран от #17

  • 6 5кг индивид

    13 19 Отговор
    задължителна кастрация на всичките 145 гласували. тези не трябва да се размножават
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Люлин 8

    19 9 Отговор
    а глоби за парцалесите дето оставят изпражненията на децата си из целия парк и градинките
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Наблюдател

    21 6 Отговор
    Най-големият проблем не са кучетата, а днешните деца и специално начина по който биват отглеждани и начина по който се възпитават. Много лош материал! Господ да й е на помощ на тази държава с това "бъдеще" ...

    Коментиран от #14

  • 11 bmw

    17 17 Отговор
    То това нее нищо.Трябва цялостна забрана за кучета в населените места.Стига вече Сулю и пулю да си разхождат бълхарниците били те на каишка или не.

    Коментиран от #16, #18

  • 12 папата

    4 2 Отговор
    хаха, да са живи и здрави герб още 100 години, дай Боже г-н Борисов да успее да затрие този лош народ :)))
  • 13 Реалист

    7 3 Отговор
    Нищо не прочетох за задължителното евтанизиране на безстопанствените кучета ако не са осиновени до едим месец или са намерени 2 път на улицата???
  • 14 Възпитават ги без правила

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Наблюдател":

    И режимът на кучепритежанието е само едно потвърждение.
  • 15 mercedes

    6 9 Отговор
    откакто селянията се нанесе в градовете започнаха да ни налагат тяхното нехуманно отношения към животните. те си държат кучетата на каишка в пек и студ. марш обратно на село! тука в града сме ерудирани хора
  • 16 Булгар

    6 7 Отговор

    До коментар #11 от "bmw":

    Правилно жиотни не в населени места който желае има доста свободни и за без пари имоти по селата да ходи там

    Коментиран от #32

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ALFER

    8 4 Отговор

    До коментар #11 от "bmw":

    А, Вие защо не си идете на село? Гледаме домашни любимци, много от преди да ви хрумне да си продадете нивите и да ни полазите.
  • 19 Хъш

    5 1 Отговор
    Даже не искам да я чета до края. Обаче искам да чуя колко хора са глобени до сега.
  • 20 А кога ще има глоби

    6 1 Отговор
    за това , че не им събират изпражненията в градинката пред блока? Все нещо половинчато направят. А бездомните?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Куджо

    8 2 Отговор
    Въпросната Атанасова има куче от дребна порода, засичам я често в Гео Милев. Та затова тегли чаршафа към себе си, ако беше с кокер сигурно щеше да качи на 10 килограма...Патица!
  • 23 Жеков

    10 0 Отговор
    След кучетата трябва да се приеме закон за ограничаване пребиваването на цигани по някои улици, райони и населени места. Вредата от циганите е многократно по голяма и от най-злобното куче. Така че Закона за ветеринарното дело трябва да се отнася и за тези паразити циганите.
  • 24 И от мен

    6 1 Отговор
    Редно е в този закон да бъдат включени и бездомните помияри. Недопустимо е в София, ул. Тирана- базара срещу езерото да изскача изневиделица глутница от 4-5 кучета, всяко с размерите на овчарка. Минете от там с колело или детска количка и после говорете. А за домашните кучета- като начало им събирайте "честитките" ...
  • 25 Щом песовете

    2 6 Отговор
    Хапат човеците значи има причина и тя е справедлива😂😂😂😂мене що не ма хапат а ами щото съм добър човек😂
  • 26 Райчо циганина

    3 4 Отговор
    нехранимайковците от парламента се занимават с глупости , с кучета и котки
  • 27 и аз да попитам

    3 3 Отговор
    а мамите дето си фърлят превръзките и памперсите на улицата и в басейните, глоби?
    а за татковците, които си оставят бирените отпадъци, глоби?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 axvgz

    3 1 Отговор
    Сега Мимето Атанасова ще се разхожда само с надморник и каишка
  • 30 Александра

    5 1 Отговор
    Днес безмозъчните индивиди управляваща страната ни, прие на първо четене поредния глупав закон. Този път засегнати са най-милите и предани същества на тази земя - кучетата. Като борба с агресивните кучета, В закона се забранява извеждането на домашни любимци над 5кг. без повод и намордник, извън обособените за разходка места. В тази връзка искам да задам няколко въпроса към хората гласували тази безумица.
    1. С какво едно малко куче тежащо 3 кг. например е по-неагресивно от моето?
    2. Каква е мерната единица за измерване на агресията в кучетата?
    3. Как може да ми се гарантира, че ако моето куче е с намордник и повод, то до него няма да се приближи малък и гневен пинчер например? По-същия начин как може да се гаранира , че малка порода куче няма да нахапе някое дете ? (Нямам против малките кучета, интересна ми е логиката на улравляващите и аршина, с който мерят)
    4. Къде има обособени места за разходки на кучета, като изключим няколкото места в парковете на големите градове?
    5. Как куче като моето , което тича по 5 - 6 км на ден може да изхаби достатъчно енергия в обособените клетки с размери 10х10 метра в компанията на около още 10-тина кучета поне?
    6. Как когато кучето ми е постоянно вързано с повод или синджир, както и приковано с намордник ще стане по-малко агресивно? Не е ли точно обратното?
    7. Кога в държавата ще заработи ефективно ЗООПОЛИЦИЯ?
    8. Кога и как държавата ще се справи с проблема с бездомните животни?
    9. Кога и как държавата ще за
  • 31 Марияна

    3 0 Отговор
    Коментар Ветеринарите са специалистите, които задължително трябва да участват в промените на закона.Всички домашни любимци да се разхождат задължително на повод-това е начина да контролираш кучето си. Има достатъчен брой бездомни кучета както и такива,които следват ровещите в кофите наши съграждани.За домашните кучета местата за разходка и свободно пускане са крайно недостатъчни.И не на последно място- законът не е средсво за настройване на една група хора срещу друга.
  • 32 Кой

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Булгар":

    Селото е населено място ,,гражданче,,
  • 33 Ели

    2 0 Отговор
    И сега има закони срещу безумни стопани на агресивни кучета,
    не променяйте законите при всеки отделен случай, а прилагайте действащите такива. Общината да си върши работата , а не само да пускат нови партиди кастрирани кучета в парковете и по улиците.
    В алеи за кучета не поставяйте детски катерушки и покрай детските катерушки не правете алеи за кучета. Малко мисъл и нещата ще се оправят. С глоби нищо няма да се промени.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове