8 Юли, 2019 15:22 7 882 24

Таксита в София дерат с 8 лева на километър

  • таксита-
  • тарифи-
  • цени-
  • софия

Гости на столицата били "ужилени" неотдавна със сметка за такси от 100 лева от летището до Орлов мост

Таксита в София дерат с 8 лева на километър - 1

Болна жена е била принудена да плати 24 лв. за 3 км с такси в София. Случая разкриха от асоциация "Активни потребители" в рамките на свое изследване на таксиметровия пазар.

Жената дошла от Варна за медицински преглед в София. Тя хванала такси за 3 км разстояние, а накрая трябвало да плати 24 лв. В цената влизали няколко спирания на светофар с много висока тарифа за минута, както и предварителна такса от 8 лв., което е над законния максимум.

Десетки таксита, имитиращи марки на известни фирми и буквално менте превозвачи са обсадили жп гарата в София, установи проверка на "Телеграф".

Две коли с нормални дневни тарифи били изтикани в края на стоянката. На видно място пред самия вход спирали само напористи таксиджии, които прихващали ошашавените пътници от току-що пристигнал влак и го водели към колите си.

Цените им са 1,30 лева на километър денем и 1,60 лева нощем, предварителната такса е 1,95 лева, а за всяка минута престой броячът прибавя по 80 ст. Има и незаконни таксита - обикновени леки коли без надписи и опознавателни знаци, без залепени тарифи на предното стъкло. Сред легалните има пет вариации на най-голямата такси компания в София "ОК Супертранс". В гарата няма гише за наемане на такси.

Причината е, че собственикът ѝ НКЖИ няма сключен договор за обслужване на пътниците с някоя от известните компании за таксиметрови превози.

Дни по-рани при експеримент на "Активни потребители" тайни клиенти на асоциацията не открили нито едно нормално такси при няколко вечерни проверки на гарата. "Изгорелите" с големи суми са доста, твърдят от потребителската асоцоиация и дават пример с гости на София, "ужилени" неотдавна със сметка за такси от 100 лева от летището до Орлов мост.

"Нужен е контрол и нагласа да се сложи ред и в тези права на потребителите. А те от своя страна могат да помогнат, като използват само легални таксита, предварително информират за цената на километър и задължително изискват касова бележка от шофьора. Само срещу нея могат да предявяват рекламация или подадат жалба", заключват от "Активни потребители".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    37 3 Отговор
    Ей затова всеки който идва към столицата първото което го упътвам е как да стигне до метрото , за 1.60 стига до там където трябва.
  • 2 Каквото почукало...

    27 6 Отговор
    На цена от 100 лева до центъра на София съответства 70 лева за чадър и шезлонги. И те така!
  • 3 Стършел

    10 3 Отговор
    Това е от десетки години така! Мен лично с помпичка на мигачите са ме прецаквали, но естествено го разбрах по-късно. Няма воля за справяне с проблема, или тотално бесилие, друго не мога да си мисля.
  • 4 Пешо

    14 2 Отговор
    А минерални води 11 лева на морето ???
  • 5 Ии чудо големо бъбрек ли е вадил

    8 21 Отговор
    Таксито по цел свят е скъпа услуга то не е за бедняци

    Коментиран от #7

  • 6 Къртев 🐓

    7 7 Отговор
    100 лв е изключително много, но 10лв е прекалено малко. Ако се направят цените реални няма да има така наречените копърки
  • 7 .....

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ии чудо големо бъбрек ли е вадил":

    Напротив, богатите се возят със собствени коли с шофьори.

    Коментиран от #9

  • 8 X-mas

    15 8 Отговор
    Затова си трябва Uber, maxim и др. платформи за пътуване и тогава тия мерзавци ще изчезнат.
  • 9 Къртев 🐓

    10 8 Отговор

    До коментар #7 от ".....":

    Не става въпрос за богати! Става въпрос за услуга, която се предлага на пазарна цена! Нека всички, не разбрали да разберат, че таксиметрова услуга не означава бърза помощ и градски транспорт! Всеки има избор, дали да ползва такси или личен автомобил или всички алтернативни варианти. Не е нормално да ти вземат 100лв. за 5 км, но не е нормално да е евтино и достъпно за всеки!

    Коментиран от #13

  • 10 Бакшиша

    3 3 Отговор
    Гадни Утрепки
  • 11 Nik

    8 0 Отговор
    Малко са хората,но все още ги има "балъците",които се качват на "копърки"!Колко му е,ако идваш в София или Пловдив,Варна,Бургас и другите големи градове,да "чукнеш" в "Гугъл" и да си запаметиш телефонните номера на 2-3 фирми за таксиметрови услуги?Пристигаш,например на Гарата в София, и звъниш на таксиметровата компания!Колата идва за минути,гледаш дали е същия№ и готово!Гледаш тарифата,возиш се и накрая ти дават ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и фискален бон!Вероятността да те излъжат е много малка и за неголяма сума!Това е!Трябва съвсем малко подготовка!За по-възрастните-ги чакаш със собствен автомобил или ги упътваш за метро или градския транспорт.Ясно и точно!"Копърките" и тарикатите-"духат супата"!
  • 12 Защо изгониха Uber от България

    2 3 Отговор
    а в Щатите е номер 1. Сигурно там са тъпаци.
  • 13 .....

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Къртев 🐓":

    Това е една от най- елементарните услуги ( както сам го наричаш- услуга), която точно заради това трябва да е достъпна за обществото. Ама защо не я увеличите двойно трийно и утре ще сте фалирали.

    Коментиран от #14

  • 14 Къртев 🐓

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от ".....":

    Тази '' елементарна'' услуга, както и други услуги е свързана с разходи, и ако получаваш по малко от колкото изразходваш пак фалираш. А цените, ако се вдигнат двойно тази "елементарна" услуга няма да фалира, а напротив, защото няма да се ползва от елементарни клиенти. Всъщност проблема е в това, че не е елментарно да си всеки ден в софийското движение пълно с абсурдни ситуации. Така, че не се притеснявайте, кой, как ще фалира.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гост

    3 0 Отговор
    Возя се често на такси,само на няколко конпании и съм доволен, черни офци има навсякаде и заради тях патят и други
  • 18 Бай Благой

    1 1 Отговор
    За съжаление има още такива копърки.
  • 19 незнайко

    1 0 Отговор
    ВЕЛИКАТА ДЕМОКРАЦИЯ В ДЕЙСТВИЕ !!! ДАИ спят и не им пука !!! ЩОМ НЕ Е ЗАБРАНЕНО ЗНАЧИ Е РАЗРЕШЕНО !!! Ожилете сготина таксиджии и да видим какво ще стане ??? Да ама не, няма закон по който да ги накажат !!! Всичко това се случва пред очите на 240 "народни" представители !!! "ДА ЖИВЕЕ ДЕМОКРАЦИЯТА" !!!
  • 20 гощо

    0 2 Отговор
    Преди години кацнах една нощ в София към 3ч. Имаше няколко таксита на летището все копърки! Накачиха се чужденци и остана само едно.Вика ми хайде ще те карам! Казах му,че е менте и не желая и ще си поръчам нормално такси. Той ми вика хайде колкото покаже апарата няма да те товаря! Качих се ди кв.Иван Вазов. Показваше 30лв. Казах му виж сега как седят нещата.Взимаш 10лв и си тръгваш или се биеме тука открадваш ми багажа или аз те набивам и не взимаш нищо. Взе си 10лв и си тръгна по живо по здраво! За съжаление болната жена няма да може да предложи това на шофьора,но него съдбата го е наказала да е бакшиш така или инак!
  • 21 възмутен

    0 0 Отговор
    Проверете такситата на стоянката на ул. "Солунска" и бул "Витоша" и ще разберете за какво става дума! Всичките си имитация на ОК такси, а шофьорите имат вид на рецидивисти. Подбират си клиенти, предимно чужденци, които могат да измамят! Естествено имат стикери и ценоразпис с 1.30 лв. на километър! От тях истинските таксита не могат да си намерят място! Не знам кой ги контролира, но със сигурност не им пука и си "живеят" там поне от две години!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ина

    3 1 Отговор
    Изроди са всичките. Не плащат данъци, осигуровки, нахални, нагли, прости и никой нищо не може да им каже, защото тези говеда ще блокират столицата с протест. Това е гилдия от престъпници, простаци и неграмотни и. Вместо да им правят стоянки или там както се казва, да ги разкарат от центъра на София. Цяла зима висят на запалени двигатели, после въздухът бил мръсен.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове