10 Юли, 2019 17:39 1 965 10

„Телетол“ сезира ЕК и прокуратурата за АПИ и МРРБ

  • телетол-
  • апи-
  • мррб-
  • винетки

Над компанията бил оказан административен натиск

„Телетол“ сезира ЕК и прокуратурата за АПИ и МРРБ - 1

Днес „Телетол“ стартира и процедура в Европейската комисия по установяване на нарушения на българската държава в прилагането на европейското право, и с цел защита на правата на потребителите на е-винетки.

Вторият национален доставчик на електронни винетки - „Телетол“ - поиска от прокуратурата да започне разследване срещу председателя на УС на АПИ Георги Терзийски и директора на Националното Тол управление - Олег Асенов - за действия и бездействия, които умишлено облагодетелстват трети страни и които нарушават правата и законните интереси и свободите на гражданите и потребители на електронни винетки.

На прокуратурата е предаден и детайлен доклад, съдържащ информация, факти, документи в подкрепа на твърденията за извършване на действия от гореспоменатите лица.

Сигналът до прокуратурата е за злоупотреба с власт, манипулиране и прикриване на публична информация и документи, ощетяване на потребителите на е-винетки и сериозни нарушения на договора за изграждане на тол-системата. В сигнала са посочени и факти, доказващи незаконосъобразността на договора за опериране на единствения действащ национален доставчик - Интелигентни Трафик Системи ЕАД, който и до момента продължава да е монополист.

“Сезираме прокуратурата, след като ни бе оказан административен натиск в продължение на 6 месеца, целящ да се откажем да бъдем доставчик на електронни винетки и да не ги разпространяваме чрез изработеното от нас мобилно приложение. Дързостта на държавни служители да препятстват дейност, която подлежи единствено на регистрационен режим, е в пълен разрез с принципите на свободния пазар и е груба демонстрация на административен произвол. Това е липса на елементарен морал в институциите и използване на методи като сплашване и принуда, за да се подчинят бизнеси и реално да се ограничат правата на гражданите”, каза Мартин Димитров от „Телетол“ .

“Очакваме от прокуратурата да започне незабавно производство по този особено важен за националната сигурност въпрос, който засяга пряко всеки един гражданин на България и всеки един икономически оператор, било български или чуждестранен”, допълни съоснователят на „Телетол“ Лиляна Деянова.

В сигнала до прокуратурата „Телетол“ прилага документи и сочи конкретни данни и доказателства, които недвусмислено показват, че:

АПИ не е собственик и реално няма достъп към момента до собствената си система за електронни винетки, която e в експлоатация от януари 2019г. и би трябвало правата да са предоставени на българската държава. Това е нарушение на Договора за изпълнението на ТОЛ системата, сключен след проведена обществена поръчка, както и на Закона за пътищата, тъй като в последния изрично е регламентирано, че преди стартиране на експлоатация само АПИ трябва да притежава достъп до системата без да има съвместно опериране, с което и да било трето лице.

Българската система за електронни винетки е създадена за аржентинско дружество Kapsch TrafficCom Argentina, а избраният след проведената обществена поръчка изпълнител - консорциум на дъщерни фирми на австрийското дружество Капш - е уредил за себе си пълните права върху българската система чрез основния си подизпълнител. В договора на Капш с АПИ изрично е посочено, че собствеността на системата трябва да принадлежи на българската държава и системата не може да се предоставя или използва от трети страни.

Договорът на единствения засега национален доставчик на услуга, “свързан” със системата на АПИ - Интелигентни Трафик Системи ЕАД е нищожен, тъй като е сключен един ден преди да бъдат приети и публикувани Правилата и Общите условия за регистриране на други желаещи доставчици. Това еднозначно показва, че същият договор е подписан в резултат на предварителни противоправни уговорки. В допълнение са предоставени доказателства, че монополистът ИТС АД не използва собствена система, каквото е изискването за всеки регистриран доставчик, а реално използва същата система, която Капш е разработила за АПИ. Това категорично потвърждава, че Капш действа като напълно незаконен Оператор, работейки в сянка и осъществявайки чрез монополиста разпространението на е-винетките, а в бъдеще - и на тол таксите.

“Предоставените от нас документи и записи на практика показват, че с действие и бездействие отговорните за това институции умишлено не допускат „Телетол“ до този реално отворен пазар и по този начин тези институции противозаконно действат в полза на определени частни интереси. Така те създават предпоставки за безконтролно изтичане на стотици милиони левове от винетките и в бъдеще от тол таксите към една частна фирма”, уточнява Мартин Димитров и допълва:

“Предоставили сме и доказателства за конкретни държавни служители на високи постове, които са в преки и непреки връзки и може би дори в сътрудничество с представители на дружеството-монополист до момента.”

Също днес „Телетол“ сезира Европейската комисия за нарушаване на европейското право.

“Очакваме на българското правителство да бъде наложено да поправи порочната си практика, която е в разрез с европейските правила”, каза Лиляна Деянова

В случай, че правителството откаже да направи това, Европейската комисия ще заведе дело в Европейския съд и не е изключена възможността българската тол система, от която е част и електронната винетка да последва съдбата на германската тол система, която беше спряна от Европейския съд, именно заради дискриминационна практика, а договорът с Капш - избран за оператор на системата там - бе незабавно прекратен.

Не можем да не изразим и съжалението си от това, че се стига до това една софтуерна компания, вместо да изгражда продуктите си, за да участва на един законово регламентиран свободен пазар, да се налага да се бори с една прогнила система, която не позволява на реалния бизнес да участва на състезателен пазарен принцип в икономиката на страната, посочват от "Телетол".

Това противоречи на базисните принципи на съвременното демократично общество и ние се чувстваме длъжни да отстояваме тези принципи докрай с всички предвидени от закона средства. В тази връзка, не намираме за наивна вярата ни във върховенството на закона и сме убедени, че ако не българските институции, то европейските, ще пречупят гръбнака на една голяма корупционна схема. И ние ще съдействаме за това, защото такъв е и обществения интерес.

Призоваваме АПИ и МРРБ да подкрепят подхвърлените в различни медии твърдения с доказателства и документи така, както повелява ролята им на официални български институции.

Нека покажат:

Поне 1 протокол, от който е видно, че допускат „Телетол“ до свързване със системата или

че софтуерът ни е преминал проверка, която да установи дали е или не е технически съвместим.

Държавните институциите е редно да говорят с актовете си (протоколи, документи, решения) или с понятия като “изпълнение” и/или “неизпълнение”, а не с режисирани медийни изяви. Заявяваме отново, че:

„Телетол“ не е допуснат до това да бъде тествана нашата система за продажба на е-винетки за съвместимост, нито ни е бил предоставен “ключ”, за да бъде осъществено включване към опериращата в момента система (контролирана от частното дружество ИТС ЕАД). Припомняме, че АПИ дори няма как да направи това, при положение, че директорът на Националното ТОЛ управление - проф. Олег Асенов - признава в официалната си кореспонденцията с нас, че агенцията няма достъп до собствената си система.

„Телетол“ не е получила Решението на УС на АПИ за прекратяване на договора, под претекст, че АПИ не предоставя Решенията нито един акт от АПИ, който да представлява по същество решение за прекратяване на договора за национален доставчик на услуги.

В допълнение, призоваваме МРРБ да уважат искането на транспортния сектор и да предоставят карта на изградените пътни рамки/портали, която не само не би следвало да е тайна, но и следва да бъде публично достъпна като задължение за изпълнителя на обществената поръчка за проектиране и създаване на националната тол система. В противен случай, ще е ясно на всички, че тази институция е силна на думи, но когато трябва да доказва твърденията си, гузно мълчи, заключват от "Телетол".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СоцБоц

    18 2 Отговор
    Това е скапаната Крадлива Герберастия която ни заличава от 10 години, е... мамата на дребния и среден бизнес
  • 2 Майор Костов

    15 2 Отговор
    Тия Е-винетки са нещо като електронното гласуване и трябва да се премахнат, защото пречат на кражбите.
    До момента кражбите на пари от винетки са 100%!
  • 3 мали мали

    6 1 Отговор
    Съдете ги ние ще плащаме
  • 4 Това е начинът

    13 1 Отговор
    Браво за смелостта. Напоследък всички само коментираме свинщината. Май е време да се вдигаме. Направете гражданско неподчинение от плащане на винетки. Така ще покажете, че не просто говорите, а и действайте. Аз ще ви подкрепа
  • 5 Лекар БГ

    10 1 Отговор
    "Слонче-касичка.АПИ-голяма касичка ".Девиз на управляващите.
    Добре,че тези хора не се отказват.
    "Капш "е еманация на корупцията не само у нас.
  • 6 Затова

    5 1 Отговор
    Затова само отлагат толовете. Уж тестване, не знам си какво. Само лужи, лъжи и пак лъжи. Въобще нещо истинско от герберите ще излезе ли? До кога ще ни крадете? До кога бе Боко скапан? До кога ще ти търпиме поразиите! Я се махай и дим да те няма! Как не те е срам! Нещастник скапан! Как не се намери някой да ни отърве от тая гадина!
  • 7 Onq s konq

    4 1 Отговор
    Значи строим пътища с Европеийски безвъзмедни пари и пари от данъкоплатеца, купуваме оборудвани автомобили за контрол, назначаваме още тумбаци тол полиция и всичко това за сметка на данъкоплатеца, и накрая ко? Капш обира парсата,. Капиши? И догодина ще ни сервират че постъпленията от ел.винетки са твърде малко и хоп годишна винетка 150лв. Е ба неговата Макя.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 МЕЧКА СТРЪВНИЦА

    4 0 Отговор
    Върнете се в годините назад и си припомнете какви бяха първите пътни такси събирани на границата?
    Един лист принтиран на матричен принтер, който бе разпечатан от наши хора на ККПП и парите отиваха по "предназначение".
    Навярно част от тези пари са инвестирани в строителство на хотели и имоти по Черно море и затова сега са празни. Така се изгради МУТРОЛАНДИЯ.
    Навсякъде , където мирише на много пари искат да са "наши" хора.
    Дано някой ден се задавят в тях!
  • 10 Никола

    2 0 Отговор
    Всеки трябва да си търси правата, време беше. Дерибеите във властта трябва да разберат че законите са за всички. Поздравления за тези млади хора-за смелостта им да се борят с беззаконието
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове