10 Юли, 2019 15:16 2 192 10

БСП възнегодува срещу тол системата

  • тол такса-
  • тол-
  • тол система-
  • тол такси

От парламентарната група на левицата с редица критики към нововъведенията на управляващите

БСП възнегодува срещу тол системата - 1
Снимка: БГНЕС

„От ГЕРБ казват, че новата тол система е пътят на реформата, но това е пример как не трябва да се прави, как не трябва да се въвежда нова система. Те показват как се губи доверие в обществото, бизнеса и хората, които трябва да спазват законите“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски от парламентарната трибуна.

Той цитира думи на Александър Ненков от ГЕРБ от преди година, когато уверява, че приоритет на правителството е тол системата да работи от 1 януари 2019 г. за леките коли, а от 16 август за останалите и че колкото повече се бавим, толкова повече приходи ще загубим. „Тогава ни излъгаха от тази трибуна. Сега го правят отново и отлагат с още 6 месеца. Къде отидоха тези 1 млрд. приходи, които управляващите очакваха за 2019 г.?“, попита той и коментира, че в зависимост на коя седалка се вози в джипа министър Нанков обещава от 700 млн.лв до 1.2 млрд. лв. Свиленски припомни и думи на министъра, според които трябва общественото обсъждане да приключи през септември 2018 г, а такова не се е състояло. Георги Свиленски подчерта, че Световната банка е дала варианти, а управляващите са ги удвоили и са предложили на превозвачите по 1 лв. на км. от София до Бургас. „Всички скочиха, след което стана 0.40 лв. на км. Но не се знае колко ще бъде, защото управляващите нямат представа какво правят“, отбеляза той. Народният представител обясни, че тази система струва 200 млн. лв и обхватът ѝ трябва да е 18 000 км от територията на страната. „В един момент управляващите стигат до обхват 6000 км, което ще обхване магистралите и първокласните пътища. Това от БСП го говорим от първия ден. Защо трябваше да се изхарчат 200 млн. лв. за нещо, което струва 20 млн. лв.?“, попита още той. Според него най-добре е експлоатацията да бъде от държавно предприятие. „Сега се говори за изваждане на дейности към частни субекти. 7% ще бъде комисионата, която ще се дава на някой, вместо тези пари да отидат за ремонт и рехабилитация на българските пътища. Комисионите са любима тема на управляващите и където може, трябва да се прокарат“, коментира той. Народният представител подчерта, че се отлага тестовият период, който е трябвало да приключи на 16 август и системата да стартира. „Кой носи отговорност и ще плати ли неустойки? Не сме чули аргументи защо не е приключил и защо чак сега се въвежда“, категоричен е зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

„Управляващите не могат да проведат нормални разговори с превозвачите и да приемат това, което каза БСП и се приема от превозвачите – автобусите да бъдат с винетки, обхватът да е магистрала и първи клас пътища, както и минималният вариант на Световната банка. Но защото БСП го предлага, е лошо, а като дойдоха превозвачите под кабинета на Борисов, това стана добре“, каза още Георги Свиленски.

Димитър Данчев: Държавата ще загуби над 300 млн. лв. до старта на тол системата

„Държавата ще загуби над 300 млн. лв. до старта на тол системата”. Това заяви секретарят на ПГ на "БСП за България" Димитър Данчев. Той припомни, че през 2017 г. премиерът Борисов е заплашил, че държавата сама ще построи тол системата, ако не успее най-накрая да връчи поръчката за изграждането ѝ. Социалистът обясни, че според депутати от ГЕРБ системата събирала от глоби 30 хил. лв. на ден, а според зам.-министър Нанков всеки ден, в който не работи системата, държава губи 1,5 млн. лв. „Кой носи отговорността за тези пари от пропуснати ползи?”, попита той.

Дора Янкова: Системата за въвеждане на тол системата е като системата на управление на държавата

„Системата за въвеждане на тол системата е като системата на управление на държавата”. Това заяви народният представител от ПГ на левицата Дора Янкова. По думите ѝ въвеждането на тол системата като техническа инфраструктура е добре изградена. Според Янкова системата е свързана с очакване за справедливи приходи за държавата, за да се модернизира държавната пътна инфраструктура. „За голямо съжаление, управляващите, в 4 годишния период откакто тя се въвежда, не бяха искрени с българските граждани и с превозвачите за допълнителните финансови тежести", обясни тя. Според нея ще има поскъпване на транспорта за граждани и за преминаването на вътрешни товари. Но от тежкотоварните превози, които преминават през държавата, ще загубим стотици милиони.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ завинаги

    10 10 Отговор
    Гнусните комунисти негодуват срещу всичко което ГЕРБ прави или предлага само по навик,не че те някога са взели адекватни решения или са направили нещо в полза на бг народа.Даже се сещам за огромния брой техни политици като Р.Овчаров,Р.Петков, Емилия Масларова и още безбройни другари които и до днес не могат да си похарчат парите откраднати от държавата при тяхното управление.
  • 2 Мухльо

    12 8 Отговор
    ..на бесепарите все им се струва, че някои други са каширали пари, че за тях няма да остане, алчни до мозъка на костите си. БСП да обяснат къде са 3.7 млрд лева откраднати от КТБ по времето на кабинета Орешарски.

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Centurion

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Мухльо":

    Тези въпроси ги задавай на Гешев. Питай и Шиши по колко в носил всеки месец на Цацата?Питай и Ментата и цялата им банда как се обезценяват активи за милиарди,как се придобиват за жълти стотинки,и как по този начин се увеличава изкуствено масата на несъстоятелността. Питай Цонев ,той ще те свене за много неща. Ограбиха съвсем читава банка,с перфектна ликвидност и капиталова адекватност!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Centurion

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Мухльо":

    И да ти кажа ,че Орешарски никога не е бил министър на БСП,нито Чобанов,нито Искра Михайлова.Ама тези неща за да ги знаеш не трябва да си папагал.

    Коментиран от #6

  • 6 Тъпунгер

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Centurion":

    А от коя квота Орешарски беше министър на финансите,бе овчар?

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Centurionк

    3 0 Отговор
    То там е заблудата. Ти виж кой го издигна за президент,къде е финансовият министър Чобанов и ще се ориентираш. И сега в правителството на ГЕРБ е пълно с министри от ДПС. Не гледай кой какво ти говори, гледай кой какви ги върши и кого обслужва. Че даже и от квотата на Атака има министър на Пеевски.
  • 8 Centurion

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тъпунгер":

    Тези неща не са за шимпанзета!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Bingo

    1 0 Отговор
    Погледнете ги, как да гласува човек за тази номенклатура?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове