Last news in Fakti

11 Юли, 2019 08:21 12 362 75

Радев за Ф-16: Победа на политиката над експертите

  • ф-16-
  • румен радев-
  • машини-
  • гласуване

Машините не са виновни за провален изборен процес, смята държавният глава

Радев за Ф-16: Победа на политиката над експертите - 1

Президентът коментира пред журналисти одобрения от правителството доклад за покупка на изтребители F-16 за българските Военновъздушни сили.

"Моята позиция е ясна отдавна, от самото начало на този процес - правителството е длъжно да осигури оперативните способности и техническата поддръжка на този самолет така, както те бяха разработени от Министерството на отбраната, приети от Министерски съвет и утвърдени от Народното събрание", заяви Румен Радев в отговор на въпрос, съобщиха от неговия прессекретариат.

Държавният глава изтъкна, че към момента има чувствително разминаване с първоначално заложените от страната ни параметри и способности.

"Налице е тотална доминация на политическите мотиви над оперативните способности, а условията за техническа поддръжка на този самолет, които се отлагат във времето и ще се оскъпяват значително, могат да обезсмислят проекта", каза още той, като подчерта, че цената е свалена, но само на 700 млн. без ДДС над първоначалния проект.

Запитан дали обявената цена от 1.256 млрд. долара е твърде висока за покупката на 8 изтребителя, президентът отговори, че това зависи от включеното в тази цена.

"Ако вътре има всичко необходимо така, както е разработено и изпратено от нас в искането за предоставяне на оферта и така, както беше публикувано от американското правителство с всички пакети и пълни способности - цената е приемлива, но ако ги няма тези неща - проектът губи смисъл", заяви държавният глава.

И обобщи:

"Разбирам ентусиазма, че нещо ще стане, но няма място за ентусиазъм. Очаквам да има много прагматичен подход към този проект".

Радев коментира и решението на управляващите да отменят машинното гласуване за местните и парламентарните избори. Вчера от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" внесоха предложение за такива промени в Изборния кодекс с мотив - сериозните опасения от ЦИК и "Информационно обслужване", че кметските избори може да се опорочат и провалят заради неблагонадеждния вот с машини.

"Демокрацията и възможността всеки гражданин да изрази свободно своя вот, без да бъде манипулиран, нямат цена. Не машините са виновни, а ниската ефективност на администрацията - и по отношение на подготовка и цена на обществени поръчки, и по отношение на организация на използване на машините", заяви по този повод държавният глава, цитиран от dir.bg.

Той каза, че е крайно нелепо да се дават непрекъснато за пример другите европейски държави, в които са се отказали от машинното гласуване, особено Холандия.

"Когато нашата изборна администрация и власти постигнат такъв нисък процент на недействителни бюлетини и когато осигурят условия да няма манипулация на изборите, както е в тези държави - тогава, да, аз съм съгласен да махнем машинното гласуване", аргументира се Радев.

По думите му това е удар и по сънародниците ни зад граница, които очакват все повече да бъде чуван и техният глас, а всъщност отказът от машинното гласува отдалечава и електронното дистанционно гласуване. Според президента най-вече буди тревога наложилата се практика няколко месеца преди всички избори да се прави ремонт на закона, което "затвърждава убеждението, че тук има някаква цел".

Румен Радев говори пред медиите в БАН, където участва в отбелязването на 80-тата годишнина от рождението на проф. Марко Семов.

Държавният глава връчи едноименната награда на научната институция за приноса ѝ за развитието на духовния живот на нацията и по повод 150-тата годишнина от нейното основаване.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Срам ме е от управниците ни

    97 54 Отговор
    Победа на антибългарската лоби около Цветан Цветанов - българоубиец !!!!!!!!

    Коментиран от #4, #37, #39

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Колония Зулу Булгарис

    83 40 Отговор
    Не може една колония да не уважи мнението на господаря отвъд океана !

    Коментиран от #53, #59

  • 4 Истината

    93 43 Отговор

    До коментар #1 от "Срам ме е от управниците ни":

    Цялата политика на ГЕРБ от 10 години е българоубийска !

    Коментиран от #58

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ОТВРАТЕН

    82 37 Отговор
    Най смешното,тъжно,пародийно е че в тази държавица смазана от бедност,корупция и несправедливост се купуват моралностарели и слаби машини за милиарди!

    Коментиран от #54

  • 7 ХАМЕРИКА

    66 32 Отговор
    Я не сте ни купили изтрепабителите ,я досието на бандит Боко на показззззз !@!@@!!!!
  • 8 БРАВО на президента

    85 44 Отговор
    БРАВО,президент ! Добре,че си ти да напомняш на тези колко са нагли и безскрупулни! Че нещо от БСП съвсем млъкнаха !
  • 9 Сесесере

    52 79 Отговор
    Никой не те пита руска подлого!

    Коментиран от #56

  • 10 Мордекай

    35 64 Отговор
    Нищо не е орязано , всичко е в пакета.Не се чувства конфортно в момента румен , но в една парламентарна република фенове на хора като путин и ердоган нямат бъдеще и това е добре.А за машините , какво който гласува на хартия за пари , няма да може да продаде гласа си защото ще гласува машинно , ташаци на рояци.И едните и другите купуват гласове от там идва и патовата ситуация , машини или хартия резултатите ще са едни и същи , не ни трябват , скъпо идва.

    Коментиран от #27, #74

  • 11 Коко

    51 69 Отговор
    Радев,много боли ,като изтърва рушвета за Грипените,затова ревеш ,като убодена мечка.

    Коментиран от #12

  • 12 Срамуваме се от политиците

    59 40 Отговор

    До коментар #11 от "Коко":

    Това да не са ти Цвъто и Шкембето да прибират рушвети ! Лрезидента е честен човек за разлика от гробарско-войводските мошеници !!!!!!!!!!!!
  • 13 гост

    37 41 Отговор
    Боже мой,тоя не знае какви ги приказва:Публикувано във факти.бг: Ако вътре има всичко необходимо така, както е разработено и изпратено от нас в искането за предоставяне на оферта и така, както беше публикувано от американското правителство с всички пакети и пълни способности - цената е приемлива, но ако ги няма тези неща - проектът губи смисъл", заяви държавният глава.Сега американците лъжат ли Радев или не го лъжат.Някои хора са фамилно обременени с глупост и това няма никаква връзка с образование,пост и т.н.,просто си глупав.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мираж

    50 20 Отговор
    Още щом провалиха сделката за Грипен си беше ясно защо го правят-за да стане точно това което виждаме сега, то явно е било вече договорено, по-точно наредено, а може би и пари са били раздадени, които щеше да трябва да се връщат, освен боя по канчето.
  • 16 Наблюдател

    31 49 Отговор
    Докато не стане факт сделката за самолетите ще бъде атакувана постоянно от петата колона на Москва начело с "главнокомандващия" българската армия Румен Радев.

    Коментиран от #40

  • 17 миш

    44 13 Отговор
    Много на сериозно са ни взели американците,8 самолета за 4 години,бързо,акуратно и точно.Експресно изпълнение,като за един камион пари,ще имаме по два самолета на граница,нещо невиждано в световен мащаб.

    Коментиран от #18

  • 18 ИСТИНА ЗЛА

    47 21 Отговор

    До коментар #17 от "миш":

    Америка за пореден път си прави каквото иска в България ! Нали те са си назначили това антибългарско правителство !
  • 19 гост

    23 34 Отговор
    Подписвайте бързо договора,пък ако ще да се гътнат няколко ушанки пенкилери!
  • 20 Джулиобруджи

    28 46 Отговор
    Палячото Румен Радев реве за грипените, като вдовица за муй!
  • 21 Нео

    30 41 Отговор
    Следвайки логиката би трябвало Радев да има компетентно мнение за изтребителите. Да, ама не! Защото Радев бе в челните позиции на унищожаването на българската бойна авиация. Припомнете си в какво състояние я остави при своето пенсиониране. Радев няма моралното право да дава мнение, но наглостта и простащината му са на високо ниво.
  • 22 Точно така

    31 34 Отговор
    В случая Радев отново се ръководи от руската политика, която е изцяло деструктивна за България. Ако НАТО иска едно въоръжение, Русия иска /а има ли право да иска/ друго въоръжение.
    Срам ме от Радев и мястото му не е в президентството.
  • 23 Сух

    12 11 Отговор

    До коментар #5 от "Тоя Радко не моа го разбера.........":

    Ти тъп ли си?

    Коментиран от #33, #55

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Само питам

    20 28 Отговор

    До коментар #24 от "Behemoth":

    Ти да не си Деси Радева та така защитаваш руският агент? И как можеш да наречеш деградацията "ново еволюционно ниво"?
  • 26 Хорхе

    29 12 Отговор
    Не е победа на политиката а победа на продажничеството!!!
  • 27 Аз разбирам най-много от нищо

    22 10 Отговор

    До коментар #10 от "Мордекай":

    Кой си ти за да кажеш, че нищо не е орязано? Някъв анонимник с общи приказки, който решил да каже рязан или не е самолета или обрязан..
  • 28 гост

    27 23 Отговор
    Г-н Радев,дайте поименно имената на Експертите,които са против закупуването на Ф 16! Аз лично срещнах мнението на трима: Радев,един полковник Русев , един пенсионер във "факти "и всички останали са За.

    Коментиран от #30

  • 29 TтТ

    25 30 Отговор
    Слава на Борисов, още една блокирана ниша на руската мафия!
  • 30 ТтТ

    24 28 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Руменчо е един обсебен русофил, който както всички като него изопачават реалността за проспиритета комунизма!
  • 31 Дондел

    16 8 Отговор
    Мисля, че е добре да купим и ГРИПЕН по офертата, която е като конкуренция на Ф16 и да са направят две ескадрили, на ГЕРБ и на РРадев и си ги мерят.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гостилничаря

    4 5 Отговор

    До коментар #14 от "На чичо ми Сорос козяка в Атака":

    Хахахаха, заболя ме стомаха от смях.......!!!
  • 35 1944

    5 16 Отговор
    левите и десните комунисти да ходят да се рита за властта на новосибирските малдиви.
  • 36 1944

    8 14 Отговор

    До коментар #2 от "Бойко Борисов педала":

    военен русофил с пишка? глупости!
  • 37 Удрии

    9 13 Отговор

    До коментар #1 от "Срам ме е от управниците ни":

    най-после небето ще си е наше, удрии, дано това да е цена за цялата независимост на България!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Гост

    24 12 Отговор

    До коментар #16 от "Наблюдател":

    Каква Москва те гони? Нито Грипен, нито Юрофайтър имат нещо общо с Русия! Ако те чуят шведите ще изпопадат от смях! В бедните кратуни има толкова страх от руснаци и комунисти, че и хапчета не помагат! Кошмари на слабоумници!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Патриот,но не от обединените патриоти

    25 6 Отговор

    До коментар #5 от "Тоя Радко не моа го разбера.........":

    Президента Радев-"Радко",го каза много ясно,че ако това което сме искали,е включено в цената от 1,256 милиарда долара е добре,и тази цена е приемлива.Но тъпата ти глава или неможе да чете,или неразбиране какво чете и слуша.Освен това Президента никога не е казвал,че F16 е лош самолет.Изказвал се е срещу това,че офертата за F16 не отговаря на заложените изисквания от наша страна.Например-цена,начин на плащане,срок на доставка.За ролята,която ще изпълняват самолетите по контрол на въздушното ни пространство,можеше да се ориентираме и към нещо по-достоен като цена.

    Коментиран от #43

  • 43 Да се знае

    15 4 Отговор

    До коментар #42 от "Патриот,но не от обединените патриоти":

    Те са ОБЕДИНЕНИ МАФИОТИ !!!!
  • 44 Крадливото президенче

    14 16 Отговор
    Ще трябва да връщам парите.
  • 45 ПОБЕДА

    11 19 Отговор
    НА РАЗУМА НАД КОРУМПИРАНИТЕ КОМУНИСТИ ! НЕ МОЖАХА ДА ГУШНАТ ЛЕВ ОТ СДЕЛКА С ГРИПЕН!
  • 46 Грую

    11 9 Отговор
    Прав е президентът и то много. Плащаме на най-силния в НАТО, на световния жандарм - САЩ. Изцяло политическо решение, колкото и Локхийд - Мартин да се опитват да се опитват да ни смаят с възможности , а пък изборния процес е опорочен от самите партии. Всеки когато отива да гласува получава партийни листи и възможност за преференции пак в рамките на същите партийни листи т.е. на практика почти без смисъл е тази преференция. От тази отправна точка общата цел на всички партии е да се постараят да убедят повече хора да отидат да гласуват защото така по-добре се легитимира статуквото на политическата класа и чак тогава вече от тези замъкнатите до урните за гласуване да им бъде разигран театърът на политическото боричкане , че да реши за една или друга партия да си пусне гласа и разбира се, както вече се убеждаваме от подобен политически модел няма почти никакъв смисъл, а избраните не само че не могат да направят някаква съществена промяна към по-добро ами тъпчат в един и същи коловоз , като от време на време сътворяват нови батаци и затова изборният процес по принцип си е провален и след всеки следващи избори отчитаме нюансите на поредния провал на политическата система и политическата класа, която е нейният създател.
  • 47 onq s konq

    2 9 Отговор
    Ураааааааааа ше си легам спокоино вече
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ДДимитърддд

    16 18 Отговор
    Абе руско зомби какво искаш България да продължава да плаща за старите, руски летящи ковчези скъпи за подръжка и никому ненужни скрападжийски боклуци. На натовска България са крайно необходими модерни, добре въоръжени, мултифункционални изтребители каквито са американските изтребители ф-16. А че президента Радев се държи като говорител на Москва отдавна не е новина . Засрамете се и бъдете горди българи, а не жалки руски марионетки.
  • 50 Груз 200

    11 16 Отговор
    Щом сАвецкото БСП мекере Радев вие и газ пикае, значи сме направили най-добрия избор. И нека реват и русофилистиците хахах...

    Коментиран от #52

  • 51 А Ти....О!

    11 6 Отговор

    До коментар #14 от "На чичо ми Сорос козяка в Атака":

    Много интересно как ВИЕ ченгета от Герб се престорихте на анти комунисти и демократи забравяйки комунистическия СИ генезис забравяйки че сте троянския кон а РУСИЯ в ЕВРО СЪЮЗА това пее закупите 8 самолета от сащ нищо не променя е повече ще се настървите за кражби (кмета на г.Пловдив на почивка с джип за 200хилки на халкидики)вилата чия е познай бе чинги комунистическо айде де ГЕРБерско чинги от комунистическо котило вярно на Москва пак за убийства и мъчения с цел кражби си мечта е
  • 52 А Ти....О!

    4 6 Отговор

    До коментар #50 от "Груз 200":

    Радев е кандидатура одобрена от ДПС ГЕРБ и Бсп той е явен поддръжник на про руската политика каквито са неговите промотъри от ГЕРБ ДПС БСП И ПАТРИОТИТЕ.вашия духовен баща Делян пеевски и вашия промотър Амед Руския за кого ще гласувате те ще ви одговорят без думи каквото нареди Москва
  • 53 Съдът да постанови решение

    9 12 Отговор

    До коментар #3 от "Колония Зулу Булгарис":

    Нямам търпение да пристигнат първите изтребители f-16 блок 70 72 и президентът Румен Радев да ги пробва първи, тогава друга песен ще запее. Дори може да дава дежурства в събота и неделя за трета заплата.

    Коментиран от #65

  • 54 Никой

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "ОТВРАТЕН":

    Всеки с капризи в тази "държава".Чудят се само как народа да плаща прищявките ма всеки във власта,че и с претенции.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Акита

    13 4 Отговор
    Прав е президентът. Цял свят грипени купуват, само ние F-16. Грипен е изпробван в бойни действия, а F-16 е летял само като лястовичка. Шведите предлагат пълно въоръжение, нови радари..., а американците си предлагат оная работа. Няма как да стане!

    Коментиран от #72

  • 58 Алооо

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Истината":

    ти си истина колкото БАБА МИ Е МЬЖКА.
  • 59 BG пич

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "Колония Зулу Булгарис":

    Е хайде шибеците от Булгаристан на бананите да ядат банани ! Знаете ли с милиардите лева които ще бъдат дадени за тези ненужни самолети на колко хора от българския народ можеше да бъде подобрено материалното благосъстояние ! Сега паричките отидоха при хитрите амирикански господари а вие ще лапате мухи !
  • 60 факт

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Тоя Радко не моа го разбера.........":

    ТОЗИ РАДКО АКО ИМАШЕ САМО КАМЬЧЕ В УСТАТА ЩЕШЕ ЛЕСНО ДА ГО ИЗПЛЮЕ,АМА МАЙЧЕ НЕЩО ДРУГО Е ... И ЗА ТОВА ТАКА МУ ХАРЕСВА ДА ГОВОРИ
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Глупчо

    2 2 Отговор
    Е те тоа ако е експерт, аз към президент!
  • 67 Митьо

    6 2 Отговор
    Незнам защо всички са се вгледли в милиардите, хайде да погледнем милионите!
    F-16 ни излиза 120+М евро, F-35 го търгуват за 75 М евро, СУ-57 само за 30+ М евро. Отворих Уикито и там пише, че това самолетче се продава за под 20 М евро. Вече взе да ми прилича на поредното дране на народни кожи и прибиране на тлъсти комисиони! По всички военни стандарти боеприпасите многократно трябва да са по-евтини от техниката, за която са предназначени (един ПТУРС е около 5 К, а трепе танк за 10 М), тука ракетите ще ни излезнат малко по-евтинко от самолета.
    Щели и стед да дадат. За чии чеп ни е? 30-40 пилота може и в Гърция и в Турция да се обучават и тренират.
    В Уикито има сравнителна таблоца с основни конкуренти. Ами повечето го удрят в земята по основни параметри (Рафаел, Миг-29, J-10).
    Друг важен въпрос - Срещу кого ще се използва? Румъния, Гърция и Турция отпадат като съюзници, а да не говорим, че тръгнат ли ще минат през нас, като пирон през кисело мляко. Сърбия ще ни бие, като маче у дирек, имат бая самолети. Остана Западна България - там работата е ясна! Първо са ни рода (един народ сме) и второ имат само въртолети. С авио модели ще ги катурнем, ако се наложи де.
    В ЕС само Румъния, Гърция и Полша имат такива самолети. Италия е взела правилното решение и се е отървала! Водещите европейски държави залагат на други марки. Съвсем логично бе да похарчим парите си на европейският континент!
    Боже, Боже кога ще се отървем от политици дупедавци и лизачи???
  • 68 Легален

    8 4 Отговор
    Абе братчеди, Защо сте толкова прости,Румен Радев е най добрият въздушен ас на РБ,летял е на няколко типа самолети,вкл. и F16,знае няколко езика перфектно,ако той не знае вие ли ще знаете бе некадърници!
  • 69 Наблюдател

    3 5 Отговор
    Логиката е елементарна ! Колко F16 са продадени и колко Грипена ! Вижда се , че американците не продават лесно и на всеки военни самолети ! Всички експерти , в тези държави , които са F16 купили некомпетентни ли са ? Ако числото е в полза на F16 , за какво говорим ?
  • 70 Легален

    5 0 Отговор
    А някой от господа разбирачите да знае случайно каква писта трябва за F16,и какво значи един двигател????
  • 71 И те така

    3 3 Отговор
    Не, че нещо, но ... Грипените ни ги дават като голи самолети, без нищо, 10 машини, само като планери за 1,8 млн. лв. Я сега рзбирачите да вземат и да сметнат колко ще ни струва останалото оборудване, въоръжение, резервни части, обучение на пилоти и т.н. Освен това Грипена е поколение 4 (това което ни предлагат) а Ф16 е 4++ с възможност за още една стъпка вариант Ф21 с управляем вектор на тягата. Очаква се да излезе през 2024 г. Накратко Грипените щяха да ни излязат над 3 млн. без възможности за модернизация. На всичко отгоре имат максимален полет 2100 км. без възможност за бой въздух-земя. Грипен е полицейска кола а Ф16 е танк и обхвата му е 4500 км. Грипен слаб противник и затова руските петоколонници ревът на умряло и натискат за него ...
  • 72 ДДимитърдддд

    3 3 Отговор

    До коментар #57 от "Акита":

    Абе руско зомби какво искаш България да продължава да плаща за старите, руски летящи ковчези скъпи за подръжка и никому ненужни скрападжийски боклуци. На натовска България са крайно необходими модерни, добре въоръжени, мултифункционални изтребители каквито са американските изтребители ф-16. А че президента Радев се държи като говорител на Москва отдавна не е новина . Засрамете се и бъдете горди българи, а не жалки руски марионетки.
  • 73 Не, че нещо

    2 2 Отговор
    Рева, рева, не се спря. Ако има и 10%истина в твърденията му, защо не сезира прокуратурата. Има си членове в НК и във ВУ.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Хубав самолет

    2 0 Отговор
    Хубав самолет, но мноооогооооо скъпо ни го набутват. Има нещо гнило! Да кажат кой колко взима!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове