Last news in Fakti

12 Юли, 2019 16:10 1 877 5

От 1 декември мобилно приложение ще следи въздуха в София

  • мобилно приложение-
  • чист въздух-
  • софия

Фандъкова подчерта, че новите сензори са част над 100-те мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух

От 1 декември мобилно приложение ще следи въздуха в София - 1
Снимка: БГНЕС

От 1 декември гражданите ще могат да следят в реално време чистотата на въздуха в София. Това ще се случва с помощта на мобилно приложение.

Днес кметът на града Йорданка Фандъкова присъства на монтирането на първия от общо 22 сензора, които ще бъдат част от първата общинска система за мониторинг на качеството на въздуха в столицата. Тя ще допълва системата от станции на Агенцията по околна среда към МОСВ, съобщи trafficnews.bg.

„Нашата амбиция беше да създадем собствена система, да можем да покрием максимално територията на общината, защото информацията ни дава възможност да реагираме и да предприемаме мерки, а от друга страна гражданите да са информирани по всяко време на денонощието”, заяви Фандъкова и каза, че към момента в сайта на общината могат да се следят данните, предоставени от ИАОС, както и данните от прогнозата за очаквано замърсяване на въздуха.

Фандъкова подчерта, че новите сензори са част над 100-те мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух в града.

Очаква се устройствата да бъдат монтирани до края на лятото. Такива сензори ще има в „Западен парк”, „Овча купел”, „Красна поляна”, „Централна автогара”, „Военна академия”, „Орландовци” и в др. райони на София. Създаването на общинската система се реализира по проект, финансиран по програма „Балкани - Средиземно море”, по която Столичната община получава 500 000 евро за анализи, закупуване и монтиране на сензорите и разработване на модел за справяне със замърсяването на въздуха.

Такава борба водят още Солун, Никозия, Тирана и Скопие, които също ще използват средства по тази програма.

„При нас единственият замърсител, който остава над нормите, въпреки че дните с превишения значително намаляват, са фините прахови частици. Тези станции ще измерват и ФПЧ 10 и ФПЧ 2,5”, добави още Фандъкова и добави, че 70% от гражданите смятат, че трябва да участват в процеса по опазване чистотата на въздуха като оставят автомобилите си у дома.

Попитана дали информацията от сензорите ще бъде достъпна и по спирките на градския транспорт, кметът отговори, че в момента се проучва тази възможност, но те ще са достъпни онлайн и чрез мобилно приложение.

Венелин Гърбов, който е представител на фирмата – разработчик на сензорите, каза, че те са изцяло българска разработка, а самите устройства са поставени в т.нар. „активни защитни обвивки”, които не позволяват през лятото да прегряват и поясни, че станциите са снабдени с няколко сензора, които мерят различни показатели.

„Имаме сензори, които мерят много фини концентрации и високи такива. Има много изключителни нововъведения, спрямо аналогичните реализации в световен мащаб, този сензор е направен чисто за нашите условия в България и така ще е икономически много по-ефективен. В момента мерим озон, азотен диоксид, въглероден окис, серен диоксид, фини прахови частици и метео данни като влажност, налягане и температура. Към тях смятаме да добавим и сензорите за слънчева радиация, както и за посока и скорост на вятъра, за да може да предвидим накъде отива или идва замърсяването”, обясни Венелин Гърбов.

Директорът на Дирекция „Климат, енергия и въздух”, създадена през 2017 г. в общината Теодора Полимерова посочи, че основните замърсители в града ни са транспортът и битовото отопление.

Тя каза, че по две програми ще бъдат подменени старите отоплителни уреди. Очаква се да бъдат подменени 50 000 стари печки в следващите три години.

Полимерова каза още, че има намаляване на фините прахови частици. "2018 г. спрямо 2017 г. броят на дните с превишения на фини прахови частици намаляват с 17%, а 2019 г. спрямо 2017 г. намаляват близо с 45%", отчете тя.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И като е мръсен кво😂😂

    0 1 Отговор
    Ше сапрем да дишеме ли😂😂😂вера на управниците да немате га гръмна чернобил се скатаваха сегашните са още по зле
  • 2 Следене

    2 0 Отговор
    То трябва и малко самосъзнание, не може само със следене на въздух, полегна полицай и плочки по улицата. Когато не искаш да свършиш работа, все някой ти е виновен. Ако искаше да свършиш работа - нямаше да влошаваш въздуха за да го следиш после ... щеше за 10 години управление да си направил нещо за подобряването му - поне до колкото го позволява. А това са напразно изкарани 10 години на чиновническо място.
  • 3 Хайл

    1 3 Отговор
    Боли ме тура за софиянци
  • 4 От битовото замърсяване

    0 0 Отговор
    Как да съм сигурен че данните не се манипулират,това да не е термометар.
  • 5 Пенчю

    0 0 Отговор
    Не ви ли прави впечатление къде се поставят сензорите? Ако се поставят до кръстовища и където има натоварено движение ще е миродавно! Поставят ги на места без движение на автомобили, в градинки между дървета и т.н. Просто продължават с лъжите!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове