16 Юли, 2019 11:47 4 086 34

НАП призна: Хакерският пробив е факт

  • росен бъчваров-
  • нап-
  • хакери

Хакерската атака е извършена извън територията на България

НАП призна: Хакерският пробив е факт - 1

Пробивът в системата е факт. Изтеклите в публичното пространство данни са автентични. Това призна на пресконференция говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Той отбеляза, че хакерската атака е извършена извън територията на България.

Планира се одит на системите за сигурност не само на НАП, но и на останалите системи на държавната администрация, уточни Росен Бъчваров.

Той потвърди, че в момента се работи приоритетно за откриването и премахването на слабите места в системата на НАП.

Приходната агенция има над 60 база – данни, които се съхраняват на различни сървъри. Източена е била една от тези база данни.

НАП не изключва вътрешен човек да е съдействал за хакерската атака. Специалистите по кибер сигурност имат яснота как е извършена атаката. Първите опити да „се удари“ НАП са от преди 20 дни. Тя е била на 29 юни и е била засечена от звеното за информационна сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chernobyl

    40 4 Отговор
    Айде ДАНС-кия реактор гръмна хаха :D

    Коментиран от #13

  • 2 гост

    48 2 Отговор
    След подобно *сиране, следват оставки наред! НАП, МФ, Правителство и компенсация на потърпевшите!
  • 3 Анти милиционер

    41 3 Отговор
    Милиционерщина на всички нива... като се започне с главния милиционер завършил школата на МВР Бойко Рапона.
  • 4 Айде бе

    28 0 Отговор
    На тоя хал в тая скапана държава,хакери само липсваха
  • 5 Вътрешна работа

    35 3 Отговор
    Работата е скалъпена от амерските и бг служби, за да се обвиняват рунаците! Така хвърлените на вятъра милиарди за Ф-16 ще придобият някакъв смисъл!
  • 6 Готин ама не съвсем

    44 0 Отговор
    Аз като не направя или сгреша нещо, НАП ме глобяват майсторски и нищо не ги интересува! Искам глоби в милиони на всички некадърници и уволнението им. Искам оставки на ДАНС, МАНС и цялото некадърно и корумпирано правителство, което се интересува само от далаверки и подкупи!
  • 7 хакаф16

    35 2 Отговор
    Купувайте самолети, после да не се питате що падат ! Разсипници, Некадърници ! ГЕР6 е вредна за България и българския народ организация !
  • 8 ИЗОТ

    26 1 Отговор
    Не е страшно, сега като построим суперкомпютъра ще турим всичко там за по-сигурно, нали Габи ?
  • 9 Голям Праз

    16 0 Отговор
    Тъкмо са ми видели данъчната декларация, установили са че съм фукара и сега няма да ме тормозят в опити да ми отмъкнат някакви пари, които нямам!
  • 10 Папорт даден

    27 1 Отговор
    То имаше едни дето си самовзривиха небостъргачите за да си оправдаят средствата за война и оръжие. На такова ми мирише и тука. ГоранОФФ, още ли ще се криеш, пиле шарено ?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Марко

    13 4 Отговор
    Няма никакъв проблем щетите от атаката да бъдат компенсирани - просто осветлените граждани си сменят имената, работните места и адресите, държавата им сменя ЕГНтата и....хакерите го духат, дето се вика!
    Просто и елегантно решение, чудя се как още никой от ГЕРБ още не се е досетил;)

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Житомир Пеняков

    21 1 Отговор
    Малко им е на тези бирници от НАП, трябваше цялата им система да скапят.
  • 15 НАТО ВЕЦ

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "Марко":

    Е то ще трябва сите да се "прекръстим", щото са дръпнали данните на около 5 милиона калпака, а населението на територията е къде тъдява, барабар с пеленачетата. Ма нема а се плашите. Ипон ви охранява...
  • 16 НАТО ВЕЦ

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "EL Comandante":

    От "Публикувано във факти.бг: братската Американска армия-СПАСИТЕЛКАТА" са те изпуснали на тиквата ти, га си се окотил.
  • 17 гост

    12 1 Отговор
    НАШ БОЙКО КОГА СЕ НААКА, НИ ЛУК ЯЛ НИ ЛУК МИРИСАЛ.
  • 18 баламата

    5 3 Отговор
    Писна ми от фалшиви новини - това не може да е истина, не, не, не вярвам, това е абсурд, не е възможно, какво ще си кажат сега европейците...
  • 19 Хакер тракер

    7 1 Отговор
    Хакната е суперкриптираната парола: VINEtu.bg
  • 20 Дедо

    10 1 Отговор
    Звеното за информационна сигурност най-вероятно се оглавява от някой като Данаил Кирилов!
  • 21 снайл

    3 1 Отговор
    Е сега ще им дадат премии. У нази така се прави!
  • 22 Това го

    0 0 Отговор
    Има по цял свят. Всеки ден хакери ровят на всякъде не е само в България. И кой знае колко пробива в системата,е имало сега обаче се даде гласност. И сега в този момент някои хакер е пробил някоя система.
  • 23 Хаки#1

    0 3 Отговор
    Чакам реакцията на Соците и Президента и ще ви кажа какво е станало или дали въобще е или...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Behemoth

    6 0 Отговор
    Хихихи...преди месец е станало и никой не усетил...хакерите чакали ,чакали и пратили имейл на руски хахахххххх...ебем ти тиквения бостан с осем самолета нов внос...
  • 26 client

    7 0 Отговор
    "Специалистите по кибер сигурност имат яснота как е извършена атаката." - нищо не знаят все още.

    И аз имам 60 база данни, но една ми е голямата, тук бройката няма значение.

    Пробивът не е от вчера, просто явно сега е времето да се шуми.
  • 27 Фгйк

    7 0 Отговор
    Хакнаха НАП,
    Но всичко е точно!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 горянов

    0 0 Отговор
    горанофф
  • 30 Анонимен

    0 0 Отговор
    А някой всъщност замисля ли се каква в ролята на НАП и другите държавни институции?
    От години някой взема заплати,но ползата и ефекта се виждат какви са,от което следва да се запитаме,защо вземат пари тези служители и това не е ли престъпление?
    Също така,държавните институции занимавайки се с нещо някъде назад във времето правят ли нещо съществено и всъщност нали живеем тук и сега,от което е логично да си зададем въпроса,освен да живеем в собственото си въображение извън настоящият момент каквото е минало го няма,но за робското съзнание и страхът,който държи народа в ппдчинение6е неоснователен и според мен е редно все повече хора да си изискват от държавните институции резултати и ефективни действия,защото е тяхно право след като си плащат данъци и тези държавни институции се издържат от народа да му служат подобаващо,а не да го мачкат и съсипват.
    Ако с една частна фирма не си вършите работата ще ви плащат ли и ще ви държат ли на работа?
    Може ли нещо случило се преди няколко години назад във времето днес с присъди да бъде поправено и променено?
    Не е ли смешно за кражба на един смартфон да се занимават не един,а два полицейски участака и след като от години има кражби и липса на пари,след толкова увеличения на цени да няма промени и да продължаваме да играем играта по едни и същи правила,бидейки на избори да сменяме играчите само и къде е промяната?
    Лудите в лудницата ли са или?
    Хора, не е ли време да се събудите?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Анонимен

    0 0 Отговор
    В същото време това събиране на лихви представлява концентриране на богатство: онзи, който има пари, автоматически става по-богат. Освен това, системата принуждава обществото да зацикля в безкрайния цикъл на икономическия растеж: нови пари трябва да бъдат пускани в обръщение, за да се изплащат стари дългове. „Моето заключение, казва Летаер, е че състезателното начало и желанието за съревнование не са вродени човешки качества. Те просто са стимулирани непрекъснато от типа пари, които използваме. На света има повече от необходимото количество храна и работа за всеки. Има обаче недостиг на пари.“
    Факт е,че постоянният проблем пред който от години е изправен човека нямането на пари,а парадокса р,че парите се печатат!
    Време е да се осъзнаем,че кризата е в главите ни и еволюцията на съзнанието ни,защото то определя битието,а не обратното.
    С промяната на съзнанието ни и собственото отношение към самите себе си,ще изчезнат тарикатите на които се подчиняваме сега и сме в ролята на жертви.
    Законите създават едно ограничено съзнание и се контролира недостига,а е все по видимо кой има интерес от това.
    Има ли нужда да се жертваме за държавата и за другите още по този път и начин на живот след като се вижда кой Какво получава с подобни убеждения и съзнание?
    Доказателствата не подкрепят вашите убеждения,те са създадени от вашите убеждения!
  • 33 Анонимен

    0 0 Отговор
    Забележете колко много хора са убедени в различни неща и как страстно ги защитават и вярват,че трябва да стане нещо по определен начин и точно това е причината те да не са свободни.
    Обърнете внимание колко много страст влагат хората докато говорят за нещата,които не харесват и не желаят,вместо да вложат мъдрост и да ги променят сами.
  • 34 родолюбец

    0 0 Отговор
    Щом и от НАП потвърдиха за достоверността за хакер атаката тогава оставки за всички НАП ПАП ДАНС МАНС и прочие да си ходят като са некадърни хакнал ги е 20 годишен един човек а вие сте един куп администрация хрантютници некадърни канцеларски мишоци не милони глоби а милиарди глоби за НАП и тези пари да се раздадат за пивишаване на доходите на народа който толкова години ви плаща високите данъци със нищожните доходи който получава Крадливо племе
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове