Last news in Fakti

16 Юли, 2019 14:27 2 021 14

Омбудсманът атакува в Конституционния съд забраната за свободното къмпингуване

  • мая манолова-
  • къмпингуване-
  • бетономорие-
  • черноморие-
  • закон за устройство на черноморското крайбрежие
Омбудсманът атакува в Конституционния съд забраната за свободното къмпингуване - 1
Колаж: Бетономорие

Омбудсманът Мая Манолова внесе конституционна жалба срещу промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Припомняме, че Мая Манолова беше сезирана от представителите на Българското кемпер общество и Обединена група „Бетономорие“ заради строгите забрани, ограничаващи правото на българските граждани на свободно придвижване и бетонирането на последните метри от българското крайбрежие, които унищожават природата и рестриктивните регулации на дивото къмпингуване. Освен това, според новите промени, разполагането на палатки, кемпери и каравани ще може да се осъществява само на определени места, извън територията на плажовете, дюните и къмпингите.

Манолова прие представители на свободно къмпингуващите и след срещата обяви, че ако промените минат и бъдат обнародвани ще сезира Конституционния съд.

Днес Законът за устройство на Черноморското крайбрежие бе обнародван (ДВ, бр. 56 от 16 юли 2019 г.). Манолова поиска да се установи противоконституционност на разпоредбите на чл. 10а, чл. 17а, ал. 2 и чл. 24в от Закона за Черноморското крайбрежие.

„Смятам, че същите са в противоречие с нормите на Конституцията относно принципите на демократичната и правова държава (чл. 1, чл. 2, чл. 4, ал. 1), задълженията за опазване и възпроизводство на околната среда и за разумно използване на природните богатства и ресурси (чл. 15), за уреждане на режима на земята със закон (чл. 22, ал. 3) и правото на гражданите на здравословна и благоприятна околна среда (чл. 55)“, пише омбудсманът в искането си до КС.
В него Манолова излага мотиви, според които нормата на чл.10а не предоставя в необходимия обем законова основа за определяне на местата за къмпингуване, правилата и нормативите за устройването и ползването им, както и за престоя в тях.

Мая Манолова посочва още, че с предвиденото издаване на подзаконов нормативен акт не се поема политическа отговорност за приемане на цялостно решение, засягащо режима на земеползване в пряко противоречие с чл. 22, ал. 3, която изисква режимът на земята да се определя със закон.

Според нея инертността в продължителен период от време за създаване на адекватна по ранг нормативна уредба е източник на правна несигурност и свързаните с нея негативни последици в противоречие с правовия характер на държавата.

„Отстъплението от принципа за уреждане на режима на земята със закон отслабва и гаранциите за изпълнение на задължението на държавата съгласно чл. 15 от Конституцията за опазване и възпроизводство на околната среда и за разумно използване на природните богатства и ресурси. Недостатъчната по ранг уредба по смисъла на чл. 22, ал. 3, е пречка да бъде дефинирано бланкетното съдържание на правото на здравословна и благоприятна околна среда, което гражданите имат право да изискват съгласно чл. 55 от Конституцията“, аргументира се омбудсманът.

Тя акцентира, че изпреварващо се налагат административни наказания в значителен размер, още преди да са определени местата за къмпингуване, независимо от наличието на обществена опасност на санкционираното поведение, каквато съобразно с правовия характер на държавата е задължително да съществува като предпоставка за предвидената ограничителна мярка.

Поради вътрешна противоречивост на законовия акт за обема на защита на пясъчните дюни Манолова оспорва и алинея 2 на чл. 17а от ЗУЧК, която противоречи на принципа на правовата държава и върховенство на закона.

Според нея е допуснато изключение от забраната в рамките на вече регламентирано друго изключение, предвиждащо строителство на национални обекти и на такива със специално предназначение.

„Такъв подход не е обоснован поради специалния характер на освобождаващото основание с оглед на постигане на легитимна цел от конституционен порядък, каквато не е налице в създадената хипотеза на изключение от изключението“, обосновава тезата си омбудсманът.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 346

    29 2 Отговор
    Не държава, а пародия. лишено от логика е 100% застрояване, но на там вървим. Целия свят върви към девствената природа, ние я унищожаваме. Абсурдистан...
  • 2 Бате СЕР ГЕЙ

    23 1 Отговор
    Поздравление за автора на снимката към статията ,това показва в каква БОКЛУЧИВА държава живеем ,забраната за палатките няма да напълни хотелите на боклуците, още повече озлобява хората, ФАЛИРАЙТЕ ДРАГО МИ Е , еб....те майката на морето, бетонирахте и засрахте ,но съдбата ще ви го върне тъпкано ,това е началото на края ви.
  • 3 Леле

    22 2 Отговор
    Тази картинка горе вярна ли е? Не съм ходил на море от 25 години поради финансови причини и преди не съм виждал хотел почти в морето.
  • 4 Госあ

    17 1 Отговор
    Фандъка вдига цената на билетите за градски транспорт като насърчава хората да ползват автомобили и пълни София с автобуси с ДВГ, вместо електротранспорт, а ушатата забранява екотуризма и устойчивото ползване на природните ресурси и лобира за повече хотели.....герберистан с всичките му калинки и герберотиквеничета.
  • 5 Хахаха

    10 0 Отговор
    Чак сега се задейства, мръсна политика.
    Тези хотели са поне на 10 години. Чакаме да се появят сравненията или да има удобен повод да се правим на принципни. Правова държава????????
  • 6 Нео

    8 2 Отговор
    В коя държава може да си паркираш караваната, където ти хрумне? Проблемът при нас е, че успоредно със забраната не се правят достатъчно уредени къмпинги за такива туристи!

    Коментиран от #9

  • 7 Вятър ечи

    11 1 Отговор
    Като забранят и палатките то съвсем няма да има никой по морето. Палаткаджиите са последните активно плажуващи в БГ.
  • 8 Драйвър

    1 10 Отговор
    Комунистката Мая влезе в предизборна кампания!ДА лявата снимка Е ЗАКОННА,а дясната НЕ Е,защото за да построиш сграда се КУПУВА земя,плащат се разрешения,скици,осигуряват се работни места,за строежа,за обслужването на този хотел,плащат се данъци и НОСИ ПРИХОДИ НА ДЪРЖАВАТА!На лявата снимка виждаме катун СЕЛЯНДУРИ,които са набрали чувал домати,наточили са пет кила ракия,купили са буца сирене и са отишли да пият,акат и повръщат една-две седмици безплатно на плажа,след което се прибират по села и панелки и оставят цялата си селяния и гадости на живеещите постоянно там да им я изринат!И в крайна сметка държавата е САМО НА ЗАГУБА ОТ ТЯХ!Ако Манолова наистина и пукаше за хората щеше да се заеме с много други проблеми,като недостига на средства за лечения на деца с редки болести например,а не да използва всяка удобна тема да плюе по правителството!Те комунистите решения не предлагат само лъжи и демагогия!

    Коментиран от #13, #14

  • 9 Плюс един

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Нео":

    Пробвай въобще да идеш някъде без адресна регистрация няколко дни ...

    Коментиран от #11

  • 10 Ама никои не мое ми забрани

    4 1 Отговор
    Да си серем у моренцето като момченце😂😂😂
  • 11 У гората ше ида😂😂😂

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Плюс един":

    Къде да се регистрирам😂😂😂
  • 12 Госあ

    4 0 Отговор
    На калинките и герберотиквеничета ще кажа, че на лазурния бряг можеш да си опънеш палатка в Алпите също. И не само там. Принципно в цивилизацията законите са за изхвърляне на отпадъци и палене на открит огън. Кемпери и каравани могат да се спират на всеки паркинг или по голяма отбивка. Няма по големи селяци от българските първенюта и снобари, които се кефят на кич,чалга и ол инклузив с палмово масло и фалшив алкохол.
  • 13 Guest

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Драйвър":

    Само да вметна "градски", че това на лявата снимка е АБСОЛЮТНО НЕЗАКОННО!!! Никой няма право да строи на плажна морска, ивица и да ти пречи по какъвто и да е начин на достъпа до нея!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове