Last news in Fakti

17 Юли, 2019 12:20 5 212 45

Борисов възхитен от хакера: Имаме истински вълшебници

  • нап-
  • хакер-
  • бойко борисов

Премиерът съжали, че младежът сега ще бъде разследван, вместо привлечен да работи за държавата

Борисов възхитен от хакера: Имаме истински вълшебници - 1
Снимка: БГНЕС

Задържаният за пробива в НАП е образован и кадърен младеж, който просто е искал да докаже публично уменията си, коментира премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание. Борисов не скри възхищението си от способностите на хакера и съжали, че не е бил привлечен по-рано да работи за държавата.

"Уникален е! Да докажеш, че имаш умения! Имаме уникални деца, защото той е младеж. Имаме истински вълшебници. Те са много млади и много кадърни. Такива киберзащити..., че ако той работи за държавата...!", възкликна министър-председателят в началото на правителственото заседание.

Борисов съжали, че сега хакерът ще бъде разследван, вместо привлечен да работи за държавата. Той обърна внимание на финансовия министър Владислав Горанов да вдигне заплатите на такива IT специалисти, за да може хем да не вредят на държавата, хем да работят за системите на сигурността и службите.

"Много е важно за такива хора, като задържания вчера, да имаме възможност да плащаме повече, за да може да ги ползват и службите, за да не ни нанасят такива щети и след това да им се повдигат обвинения", смята премиерът.

"Хакерската атака е един вид бунтарство, да докажеш, че можеш да преодолееш системи. Неслучайно и в Германия, и в Щатите хакнаха. Доказваш, че уменията са ти надраснали защитите. Съжалявам, разбира се, тези политически субекти, които само чакат нещо да се случи, за да правят коментари. Над 114 услуги прави НАП, отворена система е да улеснява гражданите. Винаги една защита е по-слаба, ако тръгне някой да я напада. Затова и в армията отбранителните системи винаги биват преодолявани, защото се измислят средства. Срещу нас имаме уникални деца на световно ниво", разсъждава пред министрите премиерът.

"За радост, все още имаме служители в тази сфера, чиито заплати са ниски, те са стари кадри, но заради честа на пагона го правят. Така че, и на МВР, и на БОП ги похвалете, но това, което ми докладваха сутринта - просто е уникален този хакер“, за пореден път Борисов изказа изумление и възхита от способностите на арестувания.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Буко Баламата

    55 4 Отговор
    И Борисов е уникален по един негов си начин
  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    76 0 Отговор
    Със 500 лева заплата кой ще привлечете бе? Със трици маймуни искате да ловите. Липсата на елементарна защита не е никакво вълшебство. Вълшебство е търпението на народа спрямо плешивата ти недояла кратуна.

    Коментиран от #5, #6

  • 3 ПризнаниеПоименно

    40 2 Отговор
    Да .. има мнго кадърни хора, но това че те протестират по някакъв начин - трябва да се замислиш защо ... ще чакат поименно похвала от министъра ли, че протестират към управлението. Пак изпадна в двусмислие това обяснение.
  • 4 А,де ...

    59 0 Отговор
    Вместо да го хвалиш, 'почвай да подписваш уволненията. Цял ден, няма да ти стигне.:-)
  • 5 Ал салам Атигутурих

    33 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Всеки който се присмее на плешивата му куха кратуна ще го разследват.
  • 6 JEEP

    26 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Този и 500лв. няма да види. Срещу сваляне на обвинението ще им работи ангария за неопределено време.
  • 7 Гербер

    27 4 Отговор
    Браво, способно момче, истински малко герберче, генерале, вземи го веднага в редиците на ГЕРБ да служи на България като вас и достойните ни коалиционни партньори! Горд съм, че нашата обраьователна система, реформирана по невероятен начин от генерал Борисов, дава такива резултати! Отново доказателство за гениалността на генерала! Поклон!

    Коментиран от #31

  • 8 Вова

    40 0 Отговор
    Демек защитата на НАП не че е слаба, ами хакера е най най-добрият уникален спец, пред който каквато и да е сврухзащитена система като на НАП, не може да се опре...аве Мутро тиквенска, я напускай!
  • 9 БХК

    23 0 Отговор
    Едва ли някой може наистина да бъде осъден за хакване на допотопна техника. Хакването на допотопна незащитена техника и софтуер не са престъпление. Всичко може да се обори, дори цената да е да трябва да се обърнеш към европейски съд, ако корумпираните ни ушеви едноклетъчни си правят гаргара с теб. Задържаното момче има пълните шансове да бъде оправдано, а Яворчо да се прибере с топло усещане под опашката в мутренско бандитския си отдел, съставен от ушеви разбойници.
  • 10 Коментар📝

    22 0 Отговор
    Аааая ТУПАНА СЕ ПОКАЗА ДА КОНСТАТИРА ТЪП ТУПАН УНИЩОЖИ БЪЛГАРИТЕ ТЪП ТУПАН
  • 11 Бай курти

    29 1 Отговор
    Тиквоча беше казал така и за цвъки че бил нешлифован диамант а оня изнесе държавата. Та нищо чудно че се радва,той толкова си може
  • 12 5XZ

    25 1 Отговор
    Към момента на държавата не и трябват кадърни и образовани хора - тех ги мачкат. Трябват им удобни не грамотни и полуграмотни може и с купени дипломи за висше, подмазвачи, лекеи, ласкатели и пр. послушна е удобна твар . Така е навсекъде в общини , в министерства, в училища, и . ...във всички държавни дейности.
  • 13 Morgoth

    19 0 Отговор
    Старите кадри не го правят за честта на пагона - правят го, защото или са твърде некадърни за да се класират в частния сектор или вече ги мързи да учат новите технологии. Докато не се примирите, че един IT експерт, особно по кибер сигурност трябва да получава повече от Бойко ще продължават редовно да ви пробиват системите.
  • 14 ало, политкомисарите

    23 0 Отговор
    какво стана с руската връзка бе смотаняци, нали лично Путин беше хакнал НАП. Няма ли да му предявите обвинение, трябва повече старание. Спомнете си как громяхте капитализма при бай Тошо. Явно със стари ку.ви нов бардак не се прави.
  • 15 честта на пагона

    31 0 Отговор
    Да се уволни незабавно МВР-министъра!!! Още вчера,без никакви доказателства заяви,че това е "руска хакерска атака".
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Йосарян

    16 0 Отговор
    Тикво! Яко ум, който Нямаш прилагаш. И сте Крадливи Идиоти! А ние, зрителителите на Пародията, сме по тъпи от себе си. Свято място е Терминал 2!
  • 18 Западните Балкани

    12 1 Отговор
    За да работи за държавата, трябва държавата да дава адекватни заплати на служителите, според пазара на труда. Трябва да се изчисти от калинките, особено тези, които обслужват ФМ, НАП и подобни. Горанов трябва веднага да подаде оставка и т.н. А момчето (ако въобще е той) трябва да бъде натикан при условията, на които беше сложена Иванчева. На този престъплението е равносилно на геноцид. Разбира се Борисов трябва също да си подаде оставка, т.к. толерира и поддържа такива като Горанов и калинките в управлението.
  • 19 Западните Балкани

    6 1 Отговор
    За да работи за държавата, трябва държавата да дава адекватни заплати на служителите, според пазара на труда. Трябва да се изчисти от калинките, особено тези, които обслужват ФМ, НАП и подобни. Горанов трябва веднага да подаде оставка и т.н. А момчето (ако въобще е той) трябва да бъде натикан при условията, на които беше сложена Иванчева. На този престъплението е равносилно на геноцид. Разбира се Борисов трябва също да си подаде оставка, т.к. толерира и поддържа такива като Горанов и калинките в управлението.
  • 20 Яка тъпотия

    17 0 Отговор
    Яка тъпотия! Невероятно проста тиква!
  • 21 Младежа е опитал от на боки

    6 0 Отговор
    Стоката😂😂😂
  • 22 Митко

    9 2 Отговор

    До коментар #16 от "MRS KATHY HALL":

    Здравей, Катя, изпращам ти необходимите данни за кредита, който предлагаш.
    Име: Димитър Асенов Райков
    Сума: 10 000 лв., ако е възможно, ако не - поне 5 000 лв.
    Срок: 35 години, ако е възможно. Ако не, не по-малко от 10.
    Цел: Финансиране на текущи разходи, храна, заплащане на комунални услуги.
    Дата на раждане: 15.04.1954 г.
    Пол: Мъж
    Семейно положение: Вдовец без деца
    Адрес: общ. Видин, село Новоселци, ул. Първа
    Пощ. код: 3700
    България

    Коментиран от #37

  • 23 Винету

    5 0 Отговор
    У, у, у каква е тази гърмяща пръчка. Вожда това невиждаш...
  • 24 гост

    8 1 Отговор
    Щото държавата е страхотен работодател, затова сигурно. При търсене на свободни места излиза, че за програмист дават 1200лв, което е равно на заплатата на хигиенист, охранител, общ работник и това бруто. Навсякъде има конкурс за хакери, Тесла наскоро направи такъв и наградата беше нова тесла за този, който успее да проникне в системите на колата, така, за мижави пари се откриват рисковете. Нашите са получавали многобройни сигнали за проблемите, но са бездействали и реално изпълнителите и отговорниците трябва да подлежат на наказателна отговорност, а не този, който им е показал какви глупости са сътворили и прикриват.
  • 25 В нормалните страни

    10 0 Отговор
    В нормалните държави службите работят за да разберат своевременно кой какво може и какво ще направи. По този начин си избират бъдещи служители. Тук данс проспа за потеден път всичко. Затова и България ще бъде брутално осъдена!
  • 26 А и какъв прекрасен

    7 1 Отговор
    13 годишен бомбаджия джихадист имаме.
  • 27 Адолф Хитлер

    5 4 Отговор
    Внимание!Търся хора за държавен преврат!Задължително е да са нацисти, антикомунисти и фашисти.Цигани,педали,евреи,славяни не приемаме!Само арийци и турци,които милеят за България.Смърт за славяните!!!
  • 28 BGпАтентвполитиката ИСКАМ ВСИЧКО ДА ЗНАМ

    8 0 Отговор
    Е хванаха го! Нема да има уволнени и наказани!
    Вече Ша сПим спокойно до следващото политическО Театро.
    Едно време тримата ТТТ /Т.Живков, Тодор Козарев и Тодор Колев/ разсМиваха нарОда. Ама днес са много завалиите и всеки ден ни въвличат в какви ли не безумия. От това да искаш да си Гореща телефонна линия за футбола или Кол център на 112 по всички въпроси и проблеми на държавата.
  • 29 Грую

    7 0 Отговор
    Напротив прост е, освен ако не е поръчка на други софтуерни фирми за да могат после да изтръскат държавата за кибер сигурност с няколко стотин милиона. Иначе ако беше уникален щеше да атакува някоя банка, да дръпне мангизите и защо му е друго? Да се занимава с НАП и МОН . Единствената посока на хората, на които им се е наложило да се занимават с НАП, МОН и разни други държавни администрации е тази към Терминал 2. С малки изключения разбира се на тези, които усвояват фондовете, но те не са случайни и за тях Терминал 2 все още няма смисъл.
  • 30 анонимен

    8 2 Отговор
    По добър премиер няма да намерите!!!
    Народа иска в европа, европа иска територията за колония...
    управата слуша народния глас, даже се бори за племето, щото от запад вече да са ви заличили..
  • 31 СоцБоц

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гербер":

    Ееее хе хе ееееййй, ти от Луната ли падаш бе , къде видя образователна система , че и реформирана? Явно всички Герберасти сте образовани колкото генерал Тиквуций. Мале че сте прости малиии
  • 32 пенсионер

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "MRS KATHY HALL":

    Кредити за закупуване на пакет погребална услуга отпускате ли? Искам да финансирам изкопаването на трап, закупуването на ковчег и да платим на 4-те циганета носачи, плюс останалите формалности и разходи, че и общината трябва да облажи. За мен става въпрос, пенсионер съм, не ми остава дълго, а и с тази пенсия съвсем го карам на доизживяване, освен на подобието на кисело мляко, което се продава. Та, трябват ми пари за погребение, сина ще ги върне. Или аз ще ви ги върна, де тоя късмет да опъна галоша. Отпускате ли, ще ме одобрите ли, Кате?
  • 33 Behemoth

    11 0 Отговор
    Вярно е Тикво проста, колко кадърни хора работят нискоквалифициран труд щото не могат да отговорят на култовия за държавната администрация въпрос :Кой те праща?...Обаче всичко рано или късно се връща говедо просто...
  • 34 Наивен

    5 0 Отговор
    Абе само аз ли не виждам да си е подал оставката някой или поне да са му я поискали 🤨. Кой е правил системата на НАП, кой е направил техническия одит всяка година? За толкова въпроси има, че ..... , а то пак нещо от последна инстанция ни оспива с тъпанарски умозаключения
  • 35 Наивен

    8 0 Отговор
    Колко още неща да се случат, че някой да потърси отговорност от министъра на финансите 🤐🤐🤐
  • 36 ...МГ 42...

    5 0 Отговор
    ......всъщност съм БОБИ 62 ама това МГ ми харесва повече.........та.......да попитам уе.......ко стана с руската следа ся........нъл Путин и Русия бяя замесини.......пъ то било нашу момчееее.......та.......друг път моля не избързвайте да хвърляте вината на този или онзи така сомо вредите на БЪЛГАРИЯ......
  • 37 Mrs Kathy Hall

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "Митко":

    Митко, одобрен сте. Моля да се явите в петък 19.07 на адрес : ул. "Г. С. Раковски" 102 София 1040 за получаване на сумата. Търсете Владо Горанов (касиер).
  • 38 Балканец

    1 0 Отговор
    Ще го назначи ли на пост?
  • 39 гнида

    8 0 Отговор
    Тиквата нали каза ит сектора да стават овчари ! А сега що си сменя мнението ? Завършен лицемер !
  • 40 Варна

    4 0 Отговор
    Знаем! - Знаем за вълшебниците! - Онзи от Симитли и той май е бил вълшебник :-))
  • 41 Пендел

    3 0 Отговор
    Кви вълшебници бе чисти пе....си, а едно време какви пе....си имаше, вълшебници.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Диамантената ръка

    5 0 Отговор
    Що за глупости, това е насърчаване всеки да се опитва да блесне сега. Егати рекламата на престъпник от премиер. То освен умения, трябват и други качества. Правосъзнание например. Вземето го у ДАНС и утре някой ще му даде някой лев или ще го провокира, че не може да хакне списъка с агенти и глей кво става...
  • 44 Картофокопач

    1 0 Отговор
    А нашите заплати кога, нали ни изпратихте да копаме картофи, или неможе хем работа да давате, хем и пари :)
  • 45 SAAB

    2 0 Отговор
    Прав е главанака.......трябва да бъдьт разслевани тия , които в момента ряботят / .... / за държавата !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове