Last news in Fakti

17 Юли, 2019 14:57 2 174 16

По 250 лева за 44 хиляди първокласници

  • първокласници-
  • еднократна помощ

С другото постановление се одобряват допълнителни разходи по бюджета на ведомството за тази година в размер на 125,373 млн. лева

По 250 лева за 44 хиляди първокласници - 1
Снимка: БГНЕС

Две постановления в социалната сфера е приело днес правителството, съобщи социалният министър Бисер Петков.

Едното от тях е за определяне на размера на еднократната помощ на ученици, записани в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите в началото на учебната 2019/2020 г. Еднократната помощ за следващата учебна година остава в размер на 250 лева.

По разчети на ведомството еднократна помощ за ученици, записани в първи клас, се очаква да получат 43 800 деца, за което ще са нужни около 11 млн. лева, които са предвидени в бюджета на Министерството на труда и социалната политика за тази година.

С другото постановление се одобряват допълнителни разходи по бюджета на ведомството за тази година в размер на 125,373 млн. лева. Парите ще са за сметка на намаления трансфер от Централния бюджет за Бюджета на ДОО и ще се използва за изплащане на месечната финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания.

Министърът напомни, че с този закон бе определен нов, по-висок размер на месечната финансова подкрепа, в която се интегрират и социалните инвалидни пенсии в непълен размер, които се изплащаха до края на 2018 г. от НОИ.

Доколкото средствата за тяхното изплащане са предвидени в Закона за бюджета на ДОО за тази година, с това постановление се изпълнява преходна разпоредба от Закона за хората с увреждания и тези близо 125 млн. лева се пренасочват към бюджета на социалното министерство, отбеляза министърът.

Той съобщи, че с преходна разпоредба в постановлението се променя и чл. 19 на Постановление на МС от миналата година за изпълнение на Държавния бюджет за 2019 г.. С промяна става удължаване на срока за предоставяне на услугите "личен асистент", "социален асистент" и "домашен помощник" до края на годината. Сегашният срок е до 31 август.

"По този начин се гарантира и осигурява продължаване на предоставянето на тези услуги за над 12 000 потребители, като се осигурява грижа в домашна среда за едни от най-уязвимите групи в обществото, това са: деца и лица с увреждания, които не попадат в обхвата на механизма "Лична помощ" по закона за личната помощ. Разходите за това продължаващо предоставяне на услугите до края на годината, по наши оценки, е в размер на около 14 млн. лв., те са в рамките на бюджета на МТСП за 2019 г"., каза министър Петков.

Попитан дали има информация, която може да засегне клиенти на две агенции към социалното министерството, заради изтичането на информация от НАП, министърът каза, че за това е разбрал от медийни публикации и предположи, че става дума за данни, които служебно се обменят между НАП и агенциите и допълни, че ще направи проверка по случая.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димов

    4 3 Отговор
    Само срещу бележка за недължими данъци и такси!
  • 2 Комуниста

    6 1 Отговор
    С чужда пита помен правят тези 250 лв. ги гласува 2013г. Правителството на Пламен Орешарски!
  • 3 миш

    1 2 Отговор
    България никога не е имала повече първокласници.Честито на всички брадати демократи.
  • 4 Гербер

    1 9 Отговор
    Кой ще напише нещо лошо против генерал Бойко Борисов?! Кой? Това е човек, раздава пари на народа, помага! Милиони левове за българчетата. Няма такъв човек и благодетел! Благодарение на икономическото чудо, което сътвори, България вече е икономическа сила! ГЕРБ вечно и завинаги!

    Коментиран от #7

  • 5 мали мали

    1 0 Отговор
    Уж сега от залата ще искат да учат ха ха хихи
  • 6 Професора

    7 0 Отговор
    Раждаемост 1970 г. НРБ 138 000 деца 1980г.128 000, 1990г.105 000 хиляди! 2009г.80 000, 2018 - 62 000!!!

    Коментиран от #11

  • 7 Димов

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гербер":

    Да отиват за българчета - добре. Ама мисля, че отиват за циганчета, които не стигат до втори клас.
  • 8 ай честито

    4 0 Отговор
    Това значи поне 40 000 ромове.

    Коментиран от #10

  • 9 РОДИТЕЛ

    3 0 Отговор
    Голема благодарност на "Бащицата наш" и всичките му последователи! След 7–8 клас всички учебници се заплащат, и то на убийствени цени. Да не говорим за допълнителните изискуеми помагала. Честити ви първокласници, но си пригответе портфейлите и си помислете, дали ще почивате това лято, а за родителите на по– големи ученици "Д..е да ви е яко!"
  • 10 ЗНАМ

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "ай честито":

    За тези още от детската градина всичко е без пари. Нали ги интегрираме , па има и други, дето ги спонсорират. БГ да му мислим.
  • 11 007

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Професора":

    Българите загиваме-чудя се дали имаме и милион... Най-лошото е, че циga_ните се водят български граждани...

    Коментиран от #12, #14

  • 12 ВНУК

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "007":

    Ти пооправи ли се след снощи, че тука нещата са сериозни?

    Коментиран от #13

  • 13 007

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "ВНУК":

    Да, вече съм адекватен,, от заранта съм изпил най-малко 7-8 кисели млека, така че съм фyл зареден (...)

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ВНУК

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "007":

    Брат, другия път по–леко! Един комшия казваше," Не моем да изпием пиенето на свето, ама мое да го намалим" А ти гледай да има за по–дълго време.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове