4 304 10

Адвокат: Телефонните измамници може да се сдобият с изтеклите от НАП данни

Катастрофата е сериозна и още много дълго време ще ни занимава този скандал

Адвокат: Телефонните измамници може да се сдобият с изтеклите от НАП данни

''Смятам, че точно както и при Чернобил започнахме да усещаме по-късно последствията, така ще бъде и при това изтичане на данни. Изтече данъчната и осигурителната тайна на много фирми и дружества. Бройката е огромна. Не ми е познато такова нещо в някоя друга държава, още повече и в ЕС, отново ще сме тъжно изключение. Катастрофата е сериозна и още много дълго време ще ни занимава този скандал'', това заяви адвокат Емил Георгиев по повод хакерската така спрямо един от сървърите на НАП в предаването ''Честно казано с Люба Кулезич'' по ТВ Евроком.

''Аз смятам, че престъпният ум никога не е имал граници пред своята фантазия и въображение. Сещам се за телефонните измамници, които сега може да се сдобият с тези данни. Могат да се разкриват фалшиви профили, могат да се отварят банкови сметки, могат да се извършват престъпления с тези данни. Излиза, че навсякъде, където може да има проблеми, то там има проблеми'', коментира адвокат Емил Георгиев.

''Излиза, че на хартия имаме прекрасни правила, имаме закон за киберсигурност, но явно не се спазва. Аз смятам, че най-малкото, което можем да кажем е, че това е свръх небрежност, граничеща с умисъл. Това са известни обстоятелства, хора от администрацията са сигнализирали във времето и има случаи, когато са уволнявани самите служители'', каза още той.

''До мен достигна информация от мой познат, който ми описа последователността на действията, така че в този текстови файл, който служи като доказателства на прокуратурата, така както ми беше описано, възможно е да е налице дигитално подхвърляне на материал. Тепърва ще трябва да се възлагат експертизи. На правоприлагащите органи винаги са им нужни бързи успехи, да отреагират бързо и сватбарската да кажат ''намерихме го, намерихме го''. Какво ще произтече от обвинението ние не знаем, но с интерес ще следя. Единствената адекватна позиция по случая е на ''Демократична България''. Трябва да има поемане на политическа отговорност'', допълни адвокат Емил Георгиев.

На въпрос на водещата Кулезич, дали ще си смени личната карта след този теч на данни, адвокат Емил Георгиев отговори така: ''На първо място ще си сменя електронния подпис, а може би след това и личната карта''.

София / България
Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Военните експерти по света казват:
  Отговор
  1 22:07  17.07.19
  " Ако има нова световна война, то тя ще е от компютрите". Е, България вчера беше разкостена.
 • вуйчо Ваньо
  Отговор
  2 22:23  17.07.19
  Добро утро г-н адвокат. Досега си ги вземаха директно от МВР, банките и мобилните оператори.

  Коментиран от #5

 • Знаещ
  Отговор
  3 22:24  17.07.19
  Дали всички знаят какво са лични данни? Ако някой се интересува от теб, винаги и от всякъде може да намери "личните ти данни". Това е поредното промиване на мозъци по евроатлантически и създаване на безпокойство в хората. Помислете преди да сложите минус, не че той ще ми повлияе.

 • СЕЯНИН
  Отговор
  4 23:36  17.07.19
  Е кво като ми е разбрал егенето, оно нали и я си го знам, па тате едно време немаше и си тураше палецо за подпис. Хакер– макер ,ама не мое да ми преброи пилците и не знае кога ше се отели кравата. Образован, а не прос, като у село.
 • Баба Вуна
  Отговор
  5 02:04  18.07.19

  До коментар #2 от "вуйчо Ваньо":

  Бях са отчаял, че в Бг не са останали мислещи! Но мнението ти ме зарадва!😎
 • ААА
  Отговор
  6 07:28  18.07.19
  Ще си позволя да изразя мнение , различно от останалите . Това не е обикновена хакерска атака , или проба на хакерски възможности. Това е добре обмислен ,и изпълнен ход, на организирана група хора , чиито бизнес е свързан със създаване, и предлагане на софтуерни продукти. Там става въпрос за много пари , и борбата е безмилостно жестока . Дълго време , определена компания е взимала своите милиони , за да се грижи за сигурността на масивите данни. Сега някой и подлива вода , за да и вземе от ръцете този сладък кокал. Ще се опитам да пророкувам без да съм "Ванга" . Момчето няма да бъде сериозно наказано . И ще се разгори дебат относно смяната на "доставчика" на софт. продукти на НАП и др. държ. служби.

  Коментиран от #8

 • ГЕРБ
  Отговор
  7 07:29  18.07.19
  Нема такова нещо. Според ГРОБ е нормално изтичането на информация и се случва на всякъде. Сравняват хакването на имейл, на един човек в Германия с хакването на най важните данни на цяла държава.
 • 7777
  Отговор
  8 08:26  18.07.19

  До коментар #6 от "ААА":

  Доста логично мнение. Дори да е така, няма нищо лошо в конкуренцията, тя води до прогрес. Западните банки дават награди за всеки който им пробие защитата.
 • 7777
  Отговор
  9 08:28  18.07.19
  Но ако хакерската атака е измислена и фалшива, това вече си е чиста проба корупция.
 • 10 08:32  18.07.19
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай