Last news in Fakti

18 Юли, 2019 08:03 26 804 29

Иде драма с паспорти и лични карти до 2021 г.

  • лична карта-
  • паспорт

Изтича валидността на над 4 милиона документи в следващите 2 години

До края на 2019 г. изтича валидността на 500 000 лични карти, през 2020 г. на още 1 600 000, а през 2021 г. н на 1 680 000, научи “Труд” от експерти. Те очакват да стане нова драма с опашки пред паспортните служби, подобна от тази през 2010 г.

Тези близо 3 млн. документи, заедно с още около 1 милион шофьорски книжки в следващите 2 години ще продължат да се издават по сега действащата система. От 2021 г. се очаква да бъде пусната нова система, но тогава те няма да се подменят втори път, защото ще бъдат валидни в следващите 10 години.

МВР отсега предприема мерки, за да избегне струпванията пред паспортните служби.

Гишета за поръчване и получаване на паспорти и лични карти ще бъдат открити в сградата на Софийския районен съд до НДК и в Съдебната палата на бул. “Витоша” в София, научи “Труд”. До края на годината ще заработят след ремонт още 22 гишета на бул. “Мария Луиза”, близо до Лъвов мост. Ще се отварят и приемни в сгради на кметства и други общински служби и други големи градове в страната.

Дава се и възможност в София на всеки желаещ да си поръча документи да не ходи задължително в паспортната служба към кварталното Районно полицейско управление по постоянен адрес, а да направи това в службата към друго РПУ, което например е по-близо до работата му, или ако види, че в момента там няма опашки.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гост

    59 4 Отговор
    След като имаш настоящ адрес то е много логично да имаш възможност да си издаваш документите от регионалната дирекция по настоящ адрес, а не да пътуваш за пускане, да пътуваш за вземане или да се наложи нещо да повториш, пак пътуваш. Така едно издаване от 20лв става на 220лв. Нека да се помисли малко, защото сега например не мога да си издам паспорт от настоящ адрес,а не се прибирам в другата част на страната през работните дни. Как да стане? Или специално за това трябва да си пусна отпуска, което пак е ощетяване.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дебилна Система

    97 2 Отговор
    Защо не се опрости процедурата за смяна на документи с изтичащ срок?Защо при подмяна да се прави всичко отначало?Трябва просто никой да не отиде да им виси пред мизерните гишета обслужвани от тлъсти и сърдити лелки и ще се сетят да променят нещо...

    Коментиран от #9

  • 5 kvy

    86 7 Отговор
    А защо не, като в нормалните държави? Подаваш си през интернет заявлението и си ги получаваш по пощатата?

    Коментиран от #10, #15

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Xxx

    42 6 Отговор
    И защо пак само софия?!
  • 8 Bingo

    86 1 Отговор
    До колкото разбирам, МВР взима мерки единствено в София за справяне със ситуацията. След 10 г. и близо 2 милиарда изхарчени за елекронно правителство пак ще се редим на опашки за да заявим услуга която може лесно да се направи през електронна система. След 10 г. и два милиарда изхарчени лева стигнахме до там, че личните данни на всички българи да бъдат извлечени от сървърите на НАП по най-елементарен начин. Евала Бойко, евала Дончев.

    Коментиран от #23

  • 9 ЗА СЪЖАЛЕНИОТВРАТИТЕЛНОТО ОТНОШЕНИЕ НА

    40 4 Отговор

    До коментар #4 от "Дебилна Система":

    НА ТЛЪСТИТЕ И СЪРДИТИТЕ ЛЕЛКИ Е МАНТАЛИТЕТА НА НАС БЪЛГАРИТЕ...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Нуну

    52 6 Отговор
    Тези управляващи живеят в 19 век, те от машини не разбират, само от писалки и хартии.
    Маймунска работа, мислят, че те като са маймуни и народа е като тях, прости, прости, алчни и злобни, хайде измитайте се, че не се траете вече, ГЕРБЕРСКИ мозъчета
  • 12 Цар Вул

    27 4 Отговор
    Напълно нормално за Бълхария и управлението на ГРОБ-арите и Осраните патриоти!!Да има как и лай.ата ще си изядат само и само да ни
    скубят като "банашки гъски""!!!КАЗАХ!!!!!!!!!!!!!!
  • 13 де жа вю

    28 4 Отговор
    това не е новина. в тая държава всичко което идва, идва с драма. за съжаление в 99% за наша сметка.
  • 14 grot

    54 7 Отговор
    Ще дойдат "българите" от Турция, не занещи езика, с бурки циганя но ще се редят за паспорти. Не е ли време да не им се дават.
  • 15 Пеню

    16 12 Отговор

    До коментар #5 от "kvy":

    Как лични документи по пощата бе? Това нова мода ли е? Хакнаха сървърите на НАП дето са с гарантирана сигурност а ти ми мечтаеш за документи по пощата. Неам нерви!
  • 16 123456

    9 15 Отговор
    Стига само мрънкайте винаги друг ви е виновен, че ви мързи да гледате.

    Коментиран от #18

  • 17 bank

    33 6 Отговор
    Крайно време е на "избирателите" от Турция, да им резнат кранчето с лините карти и паспорти....
  • 18 And justice for all

    8 4 Отговор

    До коментар #16 от "123456":

    За такива като теб - подаване на заявление в общината всеки път, когато ти се доходи до тоалетна! При отказ на заявлението да ходиш до тоалетна, ако се изходиш - 1000 лв. глоба! При повторен рецидив - Белене! При трети рецидив - трепанация на мозъка (ако има изобщо там нещо)! Това е начинът да се оправят хора като теб.
  • 19 хАХХАХАХА

    22 5 Отговор
    БЕ НЕ СЕ КОСЕТЕ БЕ, ДО 2021 БЪЛАГРИЯ КЕ ПАДНЕ И ОТ НЕЯ НИЩО НЕМА ДА ОСТАНЕ БРЕ!

    САЛ НА БОЙКО МИЛИАРДИТЕ!
  • 20 гост

    13 2 Отговор
    Тези журналисти какви глупости пишат аз през 2011година не чаках опашки, реципрочно след 10години пак толкова хора трябва да си сменят документите та дори и по-малко (знаете защо)!!!
  • 21 смях

    22 1 Отговор
    4 милиона? СМЯХ! То няма толкова пълнолетни граждани в България вече.
  • 22 Кара Капитан

    12 2 Отговор
    Що ни са документи, да ни турят по един чип у глъвъта...хем лесно и икономично. То сега и без чип ни връткат...

    Коментиран от #24, #26

  • 23 Ами то, всичките

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Bingo":

    селяндури се преселиха там да живеят. :)
  • 24 анова

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "Кара Капитан":

    Не си далеч от истината чипове ще има въпрос на време е дано ХОРАТА ПРОГЛЕДНАТ
  • 25 Алекси

    1 0 Отговор
    Интересно какво ли ще се случи ако поне 2 милиона подадът документи за експресна поръчка?! :)
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    На № 20 " Гост " Вие сте щастливец ! Четвъртото тримесечие на 2010-та година, точно в РПУ - Аспарухово, град Варна, бе същински АД. РПУ - Долни Чифлик бе в тотален ремонт / бившата Поликлиника/, а РПУ- Аврен също не функционираше - не знам причините, имаше хора и от Белослав.Всичкото природонаселение на тези общини, плюс гражданите на Аспарухово, Галата и тези във южните вилни зони бяха на стълбите и коридорите на това РПУ. Освен това ,този път изискванията бяха завишени: документ от съответното Кметство за адресна регистрация /ПО ЕВРОПЕЙСКИ ТЕРТИП всяко село вече трябваше да има именувани улици и къщите - номера/ плащаш в Кметството и ти дават дукимент, че живееш на ул."Хан Аспарух" № 7-с. Круша- примерно, после искаха свидетелство за раждане........и други бумажки. Само дето не искаха данни за майчиното ти мляко . За хората бе АД ! А вътре служителките как са издържали тези три месеца - не знам и не им завиждам. Ако не са ги вкарали половината в Психиатрията - пак добре. Не знам сега къде, кой, каква организация ще направи, но ...както осветлението в мъжката баня – няма нужда от осветление ! Никаква организация - за трети път ме шетат !! А нас за пореден... Че и парите ни вземат - да не ни е "мъчно" !

    Коментиран от #28

  • 28 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Шаран БГ":

    Съжалявам за"Аспарухово", но в "Младост" всичко беше нормално да съм чакал максимум 45минути паспорти и свидетелство за управление!!
    За мен не е много ,тъй като съм чакал преди години по 15-16 часа на различни места и то със списъци !!
  • 29 Иво

    1 0 Отговор
    нали щеше да става по елктронен път,затова по цял ден плямпаше мара дигиталната на нащо прецедателство,за пореден път си останаха празните приказки на управляващите ни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове