Last news in Fakti

19 Юли, 2019 08:05 10 013 58

В „Брикел“ се гори боклукът на Европа* СНИМКИ

  • брикел-
  • боклук-
  • тец-
  • христо ковачки

Отгоре на всичко се плащат субсидии на тези, които цапат

В „Брикел“ се гори боклукът на Европа* СНИМКИ - 1
Снимки: Фейсбук/Владислав Панев

Камион разтоварва боклуци в "Брикел" - Гълъбово. Снимки, които Ковачки не би искал да видите, затова е и наредил балите със слама да пречат на любопитните. Това коментира съпредседателят на Зелено движение Владислав Панев.

Това е проблем на толкова много нива, че няма как да опиша всичките:

1. Внос на отпадъци за горене въобще не би трябвало да се осъществява. Особено пък на боклук в насипно състояние, който дори не е RDF. Така че как този товар е стигнал Гълъбово и с какви точно документи е мистерия и предмет на проверка.

2. Проблемите с оползотворяването на отпадъците се прехвърлят от богатите държави с работещи институции, към България, където за някой лев отгоре сме готови на всичко, а отговорните служби са разграден двор.

3. Граничен контрол практически отсъства, когато интересите са за десетки милиони.

4. Третират се като трета ръка хората, които живеят около централите (Гълъбово е само един пример, но Ковачки има намерения да прави същото във Враца, Бобов дол и на други места, където държи Топлофикации), и на никой не му пука как се отразява мръсния въздух на здравето им.

В „Брикел“ се гори боклукът на Европа* СНИМКИ

5. Отгоре на всичко се плащат субсидии на тези, които цапат. Електроенергията от „Брикел“ от 1 юли се изкупува по над 17 ст. на киловатчас без ДДС, което означава около 40 млн лева годишно над борсовата цена на тока.

6. Прецакваме конкуренцията в енергетиката, като толерираме мръсни производства, което на практика стопира инвестициите в нови, по-евтини и чисти мощности.

7. Работниците в ТЕЦ-овете се ползват като плашило - ако схемите се прекъснат, десетки хиляди ще излязат на улицата.

В „Брикел“ се гори боклукът на Европа* СНИМКИ

Всъщност вниманието на обществото не трябва да бъде насочено към запазване на работните места, а към стандарта на живот на хората, които в момента работят в мръсни и субсидирани производства. Прости сметки показват, че ако най-мръсните централи като Брикел бъдат затворени и държавата покрие доходите на тези хора, докато си намерят нова работа, това ще излезе по-евтино от субсидиите, които се плащат. Но пък качеството на въздуха за всички, които живеят в района ще се подобри значително. Включително и за сега работещите в там. А пазара на труда сега е такъв, че се съмнявам много от служителите на Ковачки да останат без алтернатива за дълго време. Иначе се получава, че субсидираме едни места, пък нормалният бизнес не може да намери служители. Ако това не е очевидна корупция, пък била тя и само морална, не знам какво е.

*Заглавието е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 толерантен

    173 9 Отговор
    Ем, нас за ко на "приеха" в ес и нато - да ни разоръжат, да ни унищожат икономиката, да изсмучат мозъците и работната ръка, да ни превърнат в пазар, боклучийница, кенеф. Да си направят бази срещу Русия.
    За радост на зомбитата.
  • 2 гост

    127 7 Отговор
    България се ползва само за ОТПАДНИ ВОДИ!
  • 3 хроно граф

    121 7 Отговор
    "Свобода", "демокрация", "права на човека", "европейска солидарност"... това са съвременните еквиваленти на едновремешните шарени стъкълца, с които са излъгали индианци и негри, да ги заробят, да им вземат златото, земята, децата, живота... всичко.

    Коментиран от #6

  • 4 Ужас

    88 5 Отговор
    Изтровиха ни, най-мръсният въздух в ЕС, най-голямата нация, с най-голяма смъртност в света ...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Митака

    89 1 Отговор

    До коментар #3 от "хроно граф":

    Ами сегашното мнозинство в парламента, ако не спре тези безумия е вече 100% ясно, че работят против Българите и обслужват чужди интереси.

    Коментиран от #10, #11

  • 7 Ужас

    7 1 Отговор
    *най-голямата" се чете най-голямата нация
  • 8 толерантен

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Арни":

    Що бе!? Доживотна каторга лошо ли е!?
  • 9 Ужас

    24 0 Отговор
    Най-болната
  • 10 наспан

    13 3 Отговор

    До коментар #6 от "Митака":

    Дубрутру.
  • 11 никой

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "Митака":

    ти сега да не вземеш топлата вода да откриеш
  • 12 гост

    38 3 Отговор
    Нали условието беше да се откаже страната от евтината енергия и да стане роб на външните сили, като условие да влезе в ЕС. И като влезе какво стана? Нищо, само отвориха границите, за да може да вкарват всичко ползвано у нас под формата на коли, машини, стоки и боклук. Или един вид ние сме клоаката на ЕС, защото в Румъния не е така, там стрят заводи, а у нас си изхвърлят боклука. Аз съм живял в Германия и се бях обзаложил, че няма да влезем защото познавах ситуацията тук и там и загубих облога. Трябваха им 10г. да променят данъчната система при автомобилите, вероятно още толкова, за да затегнат техническите им прегледи, защото сега всеки дебил е с изкормена дизелова кола и обгазява ежедневно.

    Коментиран от #14

  • 13 Разстрел е решението

    64 1 Отговор
    Безобразията на герб ще бъдат описани в ЧЕРВЕНА КНИГА НА ИЗЧЕЗНАЛАТА ДЪРЖАВА. бъдещи поколения ще я ползват като наръчник КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ, ЗА ДА НЕ ИЗЧЕЗНЕ НАРОД И ДЪРЖАВА. Само куршум на площада на първите 100 в държавата ще оправи нешата. Така следващите 100 или ще се коригират или куршуми все още има....
  • 14 сисадмин

    42 1 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    "Обгазяването", да ти е единствения проблем.
    България я унищожават системно. По всички възможни начини.
  • 15 АМИИИ

    30 1 Отговор
    ТО ОЩЕ КОГАТО ПОСТРОИХА БРИКЕЛ И ТЕЦОВЕТЕ , ХОРАТА СМЕ ЗАДРАСКАНИ , КАТО ФАКТОР !
  • 16 Путкомафани

    55 3 Отговор
    Ами то за никого не е тайна че българия е помийната яма на европа. Албания вече е по добре от нас. Неслучайно западните корпорации с помоща на герб и бсп разсипаха бг икономиката(една от най проспериращите в европа преди 89 година) за да си осигурят пазар за собствените боклуци. Затова се разсипаха заводи и предприятия и се унищожиха селско стопанство,образование и тнт. Като ученик съм ходил на бригада в михалци до павликени за домати-и сме яли истински домати с овче сирене и домашен хляб а сега вкарваме домати и какво ли не още от уганда и къде ли не. Баща ми караше москвич и години наред колата не беше влизала в сервиз а сега караме последни модели бмв,ауди и др и постоянно висим по сервизите щото са много качествени. Ревяхме че бай тошо направил хляба 10 стотинки а сега мълчим и плащаме по 1,20лв за подобие на хляб. Ами какво да ви кажа- да ни е честито влизането в западна европа или по точно ва тях да им е честито да ни влизат отзад.
  • 17 Гаргамел

    29 0 Отговор
    не само там, същото се случва и в девня цимент

    Коментиран от #58

  • 18 Ееее

    37 1 Отговор
    Този е от Германия. Внасят си боклуците във Банановата република на вожда БОЙКО и после, защо българите са първи в Европа по ракови заболявания. Първо САЩ ни замеряха с уранови бомби, а сега и токсичен боклук.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Точно обратното

    15 3 Отговор

    До коментар #19 от "El comandante":

    Ние изнасяхме ядрен боклук към Русия.

    Коментиран от #24

  • 21 Това е лицето на ЕС

    36 4 Отговор
    Не се сещам за 45 г руска база да имало тук, но имаше 4500 руски танка, 450 руски самолета и 20 руски комплекса с ядрен заряд сс23, и всичко това беше под контрола на България. Освен това не знам от ссср да са карали боклуци тук! Напротив, ние произвеждахме боклуци и ни даваха пари за това! отнтул вземат човешки потенциал и пазар, а връщат боклук, сиреч празен амбалаж!!!

    Коментиран от #27

  • 22 Един

    34 4 Отговор
    Разбрахте ли защо дойде "демокрацията" и защо ни натикаха в ЕС?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Да не се пропуска

    11 20 Отговор
    че Ковачки е кадър на руснаците. Завършил оптикомеханическия институт в Ленинград, а сега професор от международната славянска академия в Москва, както се вижда в уикипедия. Затова властта не смее да го пипне. Опростиха му 200 милиона задължения. А сега се правят на ударени за вносния боклук. Това е част от данъка на Борисов към Русия.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Да да

    1 14 Отговор

    До коментар #21 от "Това е лицето на ЕС":

    Пари за некачественото ни производство не са ни давали! Даваха некачесвен нефт. Викат че 224 самолета от дадените струвсли 30 милиарда левс, ама не разбрах по кои цени идвст над 130 мил. за брой. Ако са при долар стар лев 1:1 то значи Ф16 ги взимаме на безценица!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Doncho

    18 0 Отговор
    То да е само в Гълъбово ... Ако знаете около Пазарджик и Пловдив какви депа са за боклук, а там почват е плодородно и се ражда всичко засято.
  • 30 Ловеч

    13 0 Отговор
    Това е адски скандално. Ако и сега не подадат оставка, не знам просто кога.
  • 31 Не разбрахте ли?

    9 0 Отговор
    Че природата е най-ценното нещо в България? Тя ни дава възможност за качествен живот, но тези които я използват безпощадно и прикрито, се обогатяват прекомерно, за сметка на народа. Ако има прозрачност, ще се види всичко, ако има воля за ред, ще има справедливост и блага за всички. Всички досега партийни функционери са се обогатявали от и чрез природата, като са взимали повече отколкото са плащали. Нарушаването й пък се отразява върху здравето на хората и помага за изгонването им.
  • 32 Чуек

    16 1 Отговор
    Крайно време е Христо Ковачки да влезе в затвора и тоя 70 годишен ТЕЦ - Брикел, който не отговаря на никакви екологични норми, да бъде затворен завинаги. Ако това се случи, ще повярвам, че има шанс за България. Защо всички отварят големи усти за американските ТЕЦ-ове, а никой "не обелва" и дума за "Брикел" и другите ТЕЦ-ове на Ковачки? ТЕЦ-овете на Ковачки, подобно на ТЕЦ-а на Доган, също са много добре платени и парите идват от нашия джоб, но за разлика от "Американските" са в пъти по-стари и съответно по-големи замърсители.
  • 33 drum

    9 2 Отговор
    Ние скоро ще се заринеме ако не го гориме
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Еми какво чакаме

    7 1 Отговор
    Айде да се вдигам и да изтребим тая сган, барабар със статуквото!
  • 36 Иван

    0 7 Отговор

    До коментар #34 от "El comandante":

    В случая въпреки, че не уважам просташкия език, ще се съглася с теб.
    Изтрили са и моя пост.
    Тази статия е определено за докладване на СЕМ.
    Напълно неадекватно заглавие, което е абослютно подвеждащо.
    Пак ще напиша. Отникъде не е ясно, че боклука е от Европа. Може да е отвсякъде. И напротив самия факт, че се разтоварва от морски контейнер е много по-вероятно да е внос от трета страна. Но написано от Европа и вече гъмжи от псувни спрямо Европа на всички малоумници, които само чакат за да бъдат водени за носа.
  • 37 ДЕМОНкрация!

    5 0 Отговор
    В тази система само утайки като Ковачки ще пируват! В ДЕМОНкрацията за злото има много работа(далавера) , а за доброто нищета!
  • 38 Крокодил

    5 0 Отговор
    Ало, РИОСВ къде сте бре????? Или имате нареждане да не се "занимавате" с Ковачки????

    Коментиран от #44

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 от гълъбово

    9 0 Отговор

    До коментар #34 от "El comandante":

    Боклука е от Италия основно(а кой държи бизнеса с боклука там - мафията).А тя се намира в Европа,ако не знаеш!
    Дори и да са наши отпадъци,не е важно!!!
    Едни от нещата които се горят са медицински отпадъци(бланки с остатъчна кръв,спринцовки с кой знае какво...) - едни от най гадните и много други отвратителни неща ,за които не ми се пише.
    Най лошото е ,че държавата му е разписала всичко и му е дала карт бланш да извършва тоя геноцид!
    Така че,не пиши глупости без да си запознат и ела да живееш ти тук,а?
    Герберските соросоидчета са за разстрел до един!

    Коментиран от #43

  • 41 гост

    7 0 Отговор
    ДА БЛАГОДАРИМ НА "ГЕРБ" ЗА ГРИЖИТЕ КЪМ НАРОДА.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 от Гълъбово

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "Крокодил":

    Ами къде са - на Малдивите на разноските на познай кой!
    Нали идват редовно -"всичко е в норма" и чао ,че бързат за банкета.
    Тоя "тец" ще го затворят когато измрат 40-50 човека в голяма авария,която е неизбежна за жалост!!!
    На ви демокрация,на ви европа ,на ви фацебук и т.н.!

    Коментиран от #55

  • 45 Бамби

    10 0 Отговор
    И в Русе, пред завода за боклук са тирове с немска регистрация.И в Девня е така и на други места.Има договор с различни европейски страни да йм утилизираме боклуците срещу съсипването на нашата природа, въздух и здраве - за пари, разбира се.Като е толкова изгодно как досега нито едно правителство не счете за нужно да ни уведоми за това? А да попита дали ние сме съгласни? Не са счели за нужно явно...
  • 46 от Гълъбово

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "гуньо простия":

    Приемам забележката!
    И аз не съм много хитър като теб :)
  • 47 Бизнес

    4 0 Отговор
    Такъв като г- на, който прави бизнес със здравето на всички , няма право да се нарича Българин!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Бобовдол

    5 0 Отговор
    И в ТЕЦ Бобовдол гори боклуци от Италия но кой ще му каже нещо,ние дишаме чистия въздух на Ковачки,парите за него за нас чистия въздух а къде е Министерсвото на Околната среда и водите???
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Бобов дол

    2 0 Отговор
    От две години в Бобов дол се горят ТАКИВА БОКЛУЦИ.Населението от региона колко пъти повдига този въпрос но никой не му обръща внимание.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Toни

    2 0 Отговор
    Китай приемаха огромни количества боклук до преди 2 год. Забраниха вноса. Той се премести към по-бедните съседни сържави от региона като Виетнам,Малазия. Вече и там се вдига много шум поради нерагламентирания и опасно вреден начин на изгаряне. И дойдоха в БГ.
  • 55 Гълъбовка

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "от Гълъбово":

    Вечер не се диша има дни мирише на изгоряла коса , като от концлагер . И очите ни болят някак странно сърбят и мъждят.
  • 56 az da vi

    1 0 Отговор
    Дали ВЪОБЩЕ НЯКОГА НАРОДА ЩЕ СЕ СЪБУДИ И ДА СПРЕ ГЕНОЦИДА !!! Ясно ли е кой е взел комисионните за тровенето на българите?????
  • 57 гост

    0 0 Отговор
    България е с една от най-красивата и разнообразна природа, планини, реки, растения, животни... в света! Една от най-плодородните почви! Тия, защо искат да ни унищожават а? Защо държавата го позволява!?
  • 58 яказ

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гаргамел":

    Не си на ясно с темата за Девня явно
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове