20 Юли, 2019 08:10 12 738 21

Илинден е. Не се работи и не се ходи на плаж

  • свети илия-
  • илинден-
  • празник

Българската православна църква почита паметта на св. пророк Илия

Илинден е. Не се работи и не се ходи на плаж - 1

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на св. пророк Илия – един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог.

Християнската църква го нарича още от древността „пророк и предсказател на великите Божи дела“, „ангел в плът“ и „предтеча на второто Христово пришествие“.

Той живял около 900 г. пр. Христа и бил родом от град Тесвия в Палестина. Когато се родил, баща му получил видение – внушителни мъже го поздравили, повили бебето с огнени пелени и го накърмили с пламък.

Смутен, той разказал това на свещениците в Йерусалим, а те го успокоили с думите: „Не бой се, твоят син ще живее в светлина и ще съди израилския народ с огън и меч.“ Това обяснява и името на Илия, което означава сила господня.

Хората от всички времена са оказвали почит към неговата нравствена извисеност и духовна близост с Бога. И до днес стъпките му в Палестина се смятат за осветени от силата му.

Денят на св. пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ празници. Много от православните храмове у нас, особено в Югозападна България, носят името му.

Вярващите почитат светеца, който е покровител на светкавиците и гръмотевиците и пази реколтата на стопаните от пожари. Св. Илия носи дъжд и влага и закриля живота.

Заради силата, която притежавал, нашият народ го нарича Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник. В народните представи той препуска по небето със златна колесница, от която изпраща огнени стрели.

В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. Празнуват и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, защото св. Илия е техен покровител.

Имен ден празнуват Илия, Илиана Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и др.

На Илинден селските стопани у нас правят молебени за дъжд, а в отделни региони в България в деня срещу празника се извършва и обредното гонене на змей – символ на сушата.

В планинските райони на Южна България където празникът се чества много тържествено, се прави курбан от мъжко животно – бик или овен и се устройват сборове. Жертвоприношението трябва да омилостиви светеца и да предпази от градушка и наводнения. Прави се молебен за плодородие. Във фолклорното съзнание Свети Илия е наследникът на старогръцкия митологичен Бог-слънце – Хелиос. Пророк Илия е свързан и с огъня и с водата.

Вярва се че св.Илия може да лекува, затова мнозина държат осветената му икона до болния – дано се вдигне и да оздравее. Илинден е еснафски празник на кожари, кожухари, самарджии, керимидари огнеборци и пивовари.

В София има два храма посветени на Свети Пророк Илия – единият е в квартал “Княжево” и е строен в края на ХІХ век. В двора му има една необичайна сграда – гробницата на Бали Ефенди, известен мюсюлмански духовник и лечител, живял и лекувал тук през ХVІ век. Мястото се почита от мюсюлмани и християни, които идват да се поклонят най-вече на 2 август, когато е Илинден по стар стил.

Съществува поверие, че на Илинден морето взема най-много жертви като курбан за светия пророк Илия.

Илинден идва с мъртва хватка на морето, казват старите рибари. От днес нататък времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Докато преброиш до пет, вълната те удря и след това те дърпа навътре.

Затова според народните поверия на Илинден не се работи, защото гръм може да удари човек. Не се ходи и на плаж. Вярващите летовници спазват стриктно това и не припарват до морето на 20 юли и на 2 август, разказват рибарите.

Този празник в България носи и друг знак, свързан с Илинденско- Преображенското въстание от 1903 г. – връхна точка в освободителното движение на българите в началото на XX в.

В семейството на именник се коли най-стария петел и се готви яхния, задължителен е обредния хляб, както и многото сладки за радост на децата. В отделни райони на България срещу Илинден в сушаво време се извършва така нареченото обредно гонене на змей.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бачо Киро

    18 21 Отговор
    Мхм ... мъртвото вълнение е особено опасно на плажа ... Както си лежиш на пясъка и те дръпне навътре ... Аман от олигофренски тъпотии от преди векове, предназачени да държат в подчинение прости селяци ... Човек би рекъл, че в 21 век и при всичката информация вече няма пълни идиоти, ма на, постоянно го опровергават това нещо някои ...

    Коментиран от #19

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Смок

    17 5 Отговор
    Ми аз живея на плажа. Къде да ида?

    Коментиран от #14

  • 5 Blesed

    26 0 Отговор
    Честит празник на всички именници!
  • 6 ха,ха,ха

    8 4 Отговор
    Амчи то лятото сега тепърва почва,те за есен ми говорят.

    Коментиран от #20

  • 7 Илия

    35 4 Отговор
    Тая година вярващите в България са много. Плажовете са празни не само на Илинден....

    Коментиран от #8

  • 8 Летовник

    7 10 Отговор

    До коментар #7 от "Илия":

    Вяравай си! Къде ги видя тези празни плажове? Сигурно от снимани последните редици от чадъри на 200 м. от водата. Иначе от пред няма място от народ.
  • 9 Behemoth

    3 14 Отговор
    Мързеливо племе,ей ...как си измислят празници тиквените червенотиквеничета...

    Коментиран от #17

  • 10 Townboy

    1 9 Отговор
    Да ви е* и суеверията вече ме е яд че отворих халтурката да си чеша езика!
  • 11 681

    16 3 Отговор
    Честит празник на всички вярващи! Пророк Илия е един от двамата светии, заедно с Енох, които не умират приживе, той е отнесен на небето с огнена колесница и ще бъда върнат на земята при второто пришествие, когато ще загине мъченически.
    Поклон и пред паметта и подвига на участниците в Илинденско-Преображенското въстание!
  • 12 Гошо

    15 2 Отговор
    Градил Илия килия, градил Илия килия за душегубци и изедници, демократи и евроатлантици. Жив и здрав да си Бачо Илия да вкараме душегубците в килиите!

    Коментиран от #18

  • 13 гост

    1 4 Отговор
    Защо са са направили изображение на Бог в картината с колесницата?Това е абсолютно забранено в Библията!
  • 14 Скрий се в пералната😂😂

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Смок":

    Може и на балкона
  • 15 Аз ше си ударим

    0 3 Отговор
    Чакия след малко да плисне топлото семенце
  • 16 АЛЛ

    2 1 Отговор
    Ше поработя аз ,пък квот ше да става ....иначе глад ....
  • 17 Некой

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Behemoth":

    Ма много си работен само киснеш в нета
  • 18 моряка

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гошо":

    Окей. Що не покани днес всички политици на плаж в морето, че Бачо Илия един да не изкара навън?
  • 19 Народен

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бачо Киро":

    Илинден е на 2 август. Това, че новият стил го измесва днес, не значи, че не трябва да се празнува /няма да влизам в подробности за Грегорианския и Юлианския календар/. Бачо Киро, не гледай с насмешка на НАРОДНИТЕ ПРЕДАНИЯ! Ако не им вярваш-прочети някоя статистика за удавени хора в тези дни. Тогава действително морето се "обръща" и става по-опасно.
  • 20 Морски

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ха,ха,ха":

    Никой не говори за сезона "лято", човече.
  • 21 Иван

    1 0 Отговор
    Какъв Илинден е днес?! Илинден си е на 2-ри август. Това, че поповите объркаха всички празници е друга тема!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове