Last news in Fakti

21 Юли, 2019 09:03 7 007 46

Три села пострадаха от копачи на криптовалута

  • села-
  • ток-
  • криптовалута-
  • кражба-
  • копачи-
  • пловдив

Те вече са похарчили ток за над половин милион лева

Три села пострадаха от копачи на криптовалута - 1
Снимка: Shutterstock

Нов вид кражби на ток - копачи на криптовалута крадат ток от трафопостовете. В търсенето на виртуални пари, те вече са похарчили ток за над половин милион лева, без да платят и стотинка. За схемата алармираха от EVN. Крадците са се вързали директно към трафопостовете на три села в Пловдивско.

На три места, копачи на криптовалута незаконно се присъединили към електроразпределителната мрежа. На прицела на крадците били селата Йоаким Груево, Марково и Скобелево, предаде Нова телевизия.

На две места апаратурата била монтирана в специално пригодени мобилни фургони, снабдени с климатизация, камери за видео наблюдение и СОТ. Крадците на ток са разполагали фургоните си в труднодостъпни планински места. Целта е била шумът, който издават машините, да не буди съмнение у местните жители. „Тъй като самите фургони предизвикват голям шум от вентилацията, която се изисква за охлаждането на процесорите, които работят за добиване на криптовалута. Категорично става въпрос за кражба. Незаконно присъединяване към разпределителната мрежа на елетроразпределение „Юг””, коментира инж. Здравко Братоев, ръководител отдел “Мрежи“ в Електроразпределение „ Юг”- Пловдив.

Крадците на ток били разкрити случайно, след като преди дни родопското село Скобелево останало на тъмно. После електричеството дошло, но крушките започнали да мигат като в дискотека, имало и токови удари, разказва семейство Терзиеви. „Ей тук отгоре една къща да изгори още малко. Има електромери, които са изгорели от тогава още”, коментира Димитър Терзиев, жител на село Скобелево. „Изгърмяха два телевизора - тук на комшийката изгърмя телевизорът и още на едно момче, изгърмя телевизорът се повреди от тока”, допълни неговата съпруга Снежана.

А повредите са за сметка на домакинствата. Фургоните с техника за копаене на онлайн валута били свързани директно с трафопостовете. Само една машина за криптовалута в тях консумирала ток колкото цял жилищен блок. 10 такива машини биха консумирали енергия колкото малък квартал, уточняват експертите. „Па данни на експерти един такъв фургон консумира от порядъка на 100 до 200 киловата единична мощност. Това на практика означава около 2 500 до 4-5 хиляди киловатчаса на ден”, обясни инж. Братоев.

Дейността копаене на криптовалута не е забранена от закона. За да работи на пълна мощност обаче системата навърта сметка от над 1400 лв. на месец. Цената на един биткойн в момента е между 12 000 и 14 000 долара. Очаква се догодина да струва 20 000 долара. „И за трите случая са уведомени органите на МВР. Има съставени констативни протоколи и разчитаме оттук – нататък компетентните органи да си свършат работата и да ни бъде платена енергията, която е била консумирана незаконно”, заяви още ръководителят на отдел „Мрежи” в Електроразпределение „Юг”.

Полицията продължава да издирва копачите на криптовалутата, за да бъдат съдени за кражба на ток. Иззет е един от фургоните. От електроразпределителното дружество вече са предприели серия от мерки за предотвратяване на подобен тип кражби. За целта дружеството започва разяснителна кампания с кметовете от малките населени места.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бичето

    26 3 Отговор
    Родопите са пълни с копачки
    Забравените села горе добиват яко
    Тока е за наша сметка

    Коментиран от #7, #12, #19

  • 2 среднощен

    23 0 Отговор
    "Хитрец си ти Андрешко.."!? Схемата няма как да бъде изпълнена от "глупави" ентусиасти... Защо ми се струва, че няма да се "разследва на дълбоко"..?

    Коментиран от #33, #34

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ОФЕРТА

    22 0 Отговор
    Предлагам на копачите да се настанят при КЕВР, а не да горя телевизорите на бедните хора.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Забравете за

    21 1 Отговор
    копачи,за валути,за злата и тем подобни глупости.Става въпрос за закриване на държавата.
  • 7 брей

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бичето":

    И какво изкопали копачите?.

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Враца Баце

    20 1 Отговор
    Единият от фургоните е конфискуван, за парлама, а другите два са преместени на по-закътани места
  • 10 Да затварям държават

    13 0 Отговор
    Или да се надигане заедно и да изметем пасмината.
  • 11 БАРС

    5 7 Отговор
    Така и не рзбрах какво са къртили .Валути има в банките честно обиснете ми наистина не разбирам

    Коментиран от #14, #20, #22

  • 12 ми копай и

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бичето":

    ти!
  • 13 ми пако ми покажеш хардуера

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "брей":

    ще ти кажа какво са изкопали!
  • 14 образовай се

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "БАРС":

    не искай по лесният начин!
  • 15 Да да

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "Хаха":

    Не е ли по добре да се конфискуват и после да се продадат и парите да покрият част от кражбата? Или по-леано е да ги запалим?
  • 16 GGG

    21 2 Отговор
    По големи глупости и съчинения не бях чувал! Уж консумира ток като цял квартал пък сметката за тока била 1400лв. Изключително проста и не издържана технически статия пък вие им се връзвате....
  • 17 Охх

    8 0 Отговор
    Всичко е до време. Само ако си глупак е завинаги
  • 18 Hihj

    0 11 Отговор
    Само не знам какво престъпление е това да копа крипто само в бг ли неможе а драги те факти и тем подобни да им кажа че в това е бъдещето копане на крипто изобщо като си плащаш данаци те не знам какъв е проблема да е и после да си ги платиш що е нужно да се пишат разни статйй или някой да си прави рейтинг че уж ние сме чули че някой копа и да пишем пълни щоротйй е то в бг щоротия та е на 1 м1сто

    Коментиран от #21

  • 19 Rado

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бичето":

    Както е написано долу в Пловдивско Йоаким Груево, Марково също копаят и пак е за наша сметка.
  • 20 Порно

    2 4 Отговор

    До коментар #11 от "БАРС":

    Боже , боже , колко мъка има на тоя свят боже. Повече е от 80 %.
  • 21 Четеш ли въобще

    12 0 Отговор

    До коментар #18 от "Hihj":

    Бе, ти въобще чете ли статията? Или като чукчата да напишеш нещо, ама да прочетеш преди това няма, а?! Престъпление ли е незаконното присъединяване към трафопост? Престъпление е! Престъпление ли е кражбата на ток? Престъпление е! Какво намесваш криптовалутите тук?! Това се споменава, за да е ясно защо са се присъединили и никой не го осъжда. Проблемът е в кражбата на ток!

    Коментиран от #23

  • 22 Пайнера

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "БАРС":

    Криптовалутата е електронна пара без да може да се просследи от никое правителство или банка. Има реална полупателна стойност. Много работи онлайн могат да се платят с криптовалута, както и незаконни работи като оръжия и наркотици в черния интернет. В най-големите градове ка америка може да си купиш кофи роест кафе или бургер и да платиш с приложение на телефона си с криптовалута, трябва да има лепенка че може да се плаща в заведението освен със стандартните карти и кеш също и с крипто
  • 23 onq s konq

    8 2 Отговор

    До коментар #21 от "Четеш ли въобще":

    И в кражбата на тока няма особен проблем щото ГЛОБИТЕ СА ЛИМИТИРАНИ,Освен това може да си крал ток С ГОДИНИ,но при установяване на деянието се плаща глоба/не знам точно колко е,но може да се провери Закона без проблем/ мисля че САМО 6 МЕСЕЦА НАЗАД.Накрая ще добавя че Енергото никога не е на Загуба,защото ПРЕДЯВЯВА Токовите кражби в Глобален мащаб пред КЕВР и заедно със останалите кражби на Жици,Масло от Трафопостове и т.н. се стига до ПРИЗНАВАНЕ ЗАГУБИТЕ ЗА ВДИГАНЕ НА ЦЕНАТА НА КВТ/Ч.

    Коментиран от #25

  • 24 TimeTraveller

    8 0 Отговор
    Ако бяхме нормална държава, щяха да копаят в Белене.
  • 25 Четеш ли въобще

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "onq s konq":

    Всичко това ми е ясно, МАКАР КОМЕНТАРЪТ МИ ДА НЕ БЕШЕ до теб! Престъпление е, кражба е, обаче е по-изгодно да си го откраднеш, вместо да плащаш редовно. В никакъв случай обаче не бих се съгласил, че и Енергото няма проблем, а още по-малко, че ние като потребители нямаме проблем. Същото съм го виждал с цената на водата, защото има квартали, в които водата просто не се плаща, но се ползва и още как - един полива зеленчукови градини, втори захранва цял хотел безплатно, трети друго, а за ромеите е направо игра - откраднали крановете за водата и тя шурти навсякъде, на водни и мазетата, прахосали да се пръскат десетки хиляди литри вода и накрая плащат нормалните потребители, които трябва ва да покрият и загубите на дружеството. Впрочем, все някой накрая плаща и е логично, че ние като потребители ще пострадаме с по-висока цена на тока, защото тези загуби трябва да се възмездят по някакъв начин. Теб това успокоява ли те, щом тези тарикати ПРАВЯТ И ТЕБ НА БАЛАМА?!

    Коментиран от #26

  • 26 onq s konq

    0 4 Отговор

    До коментар #25 от "Четеш ли въобще":

    Ха ха!А ти откъде си сигурен че и аз не крада?
  • 27 народ

    6 0 Отговор
    Казват,че това е новият бизнес на Цветан Цветанов,след аферата апартаментгейт и другите му далавери,след като го отделиха от държавния кокал и остана на сухо.Ама нали е наш човек,няма да го оставим да не може да си кара асансьора!
  • 28 Митко СТ

    0 0 Отговор
    Това е Иван Тобиев нека прокуратурата си свърши работата

    Коментиран от #31

  • 29 Жоро С

    0 0 Отговор
    Ванката Тобиев негови са тези копачки в хладилните фургони. Доста ток е откраднал за тези години Иван Арената
  • 30 Хаха

    3 0 Отговор
    5 литра евродизел и проблема с фургончето е решен

    Коментиран от #32

  • 31 Васил Минчев

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Митко СТ":

    Той ще ги корумпира и полиция ИТН ВАнката Арената от Пловдив
  • 32 Илиан Х

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Хаха":

    Да точно така предишния бизнес на собственика на копачките беше с евро дизел. За една година беше продал повече оцветен дизел от Лукойл
  • 33 Павел Г

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "среднощен":

    Да няма по хитър от Иван Тубиев Арената От Пловдив
  • 34 Руфятис

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "среднощен":

    Познавам го това момче той обича да ощетява на едро не си играе на дребно
  • 35 Марко П

    0 1 Отговор
    Ама аз продавам повече нафта от Иван бе от кадя на кадя бе
  • 36 Eistee

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Обикновен човек":

    Копят за ГЕРБ колкото ти си честен и почтен човек, който не получава жълти стотинки от БСП за да троли по форумите и да се излага като кифладжия.

    В случая няма проблем да се възстановят парите - влиза се в настройките на програмката, която мошеникът е използвал, вижда се в кой точно електронен портфейл е настроен алгоритъмът да трупа криптовалутата, електронният портфейл се конфискува, криптовалутата се осребрява на някоя борса и ето ти ги загубите възстановени, че и едни 40% отгоре (при лош курс на обмяна). А техниката, освен ако не са някакви ASIC-ци, струва доста парички. Дори да са някакви стари копачки с R280/R280X само от картите и захранванията ще се изкарат 20-25 хил. лева. А, ако са нови 1080Ti/2080RTX и това чудо вярно е харчило 100-200 kW, хардуерът вътре е струвал между 500 и 800 хил. лева.

    Коментиран от #46

  • 37 666

    0 2 Отговор
    Подкрепям горещо коментар #4,а коментар #11 верно изби рибата !!!Ха,ха,ха!!Лелее!За #4,браво!!!!
  • 38 Селянина

    1 0 Отговор
    Къв ГЕРБ кви пет лева тоя си копае за себе си и плаща на някой виш полицай
  • 39 незнайко

    1 0 Отговор
    100 киловата са 400 фотоволтаични панела. 400х1.6кв.на панел са 640 кв/м площ ! Върху 1 декар може да се сложи цялото независимо от енергото оборудване . ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ИНВЕСТИЦИЯТА ЩЕ Е ПО ГОЛЯМА ОТ ПЕЧАЛБАТА !!! Затова се краде !!!
  • 40 гост

    0 0 Отговор
    Копаенето не е криминално, но самото нелегално присъединяване е. Интересното е, че от ЕРП не разбират за кражбите, а това не е привично при положение, че консумацията на ток скача, без да има присъединение нови обекти, индустриални мощности и др. и без да има увеличаване на потреблението на отделните партиди. Измервателната им техника дава едни цифри от крайните потребители, а консумираната енергия не отговаря на отчетената, явно има някъде кражба, това си е техен проблем и за причинени щети от мрежата трябва ЕРП да неоси отговорност, а не хората, защото мрежата е на ЕРП и ако те не я поддържат или ако тя се срине, то те носят отговорност. От сметките излиза, че месеци наред тези фургони са работили, без да се хване кражбата, това си е проблем на ЕРП.
  • 41 Васко Минчев Митничар

    0 0 Отговор
    Иван Тобиев е едно много амбициозно момче след като надуши пари на мен много пъти ми е плащал за да няма проблеми в бизнеса
  • 42 Илиан Митничаров

    0 0 Отговор
    И не само на теб Василе .........и не само
  • 43 Павката

    0 0 Отговор
    Абе да сме живи и здрави Иван да му мисли
  • 44 Иван Тобиев биткойна

    0 0 Отговор
    Абе не ви ли е срам бе митничарите толкова пари съм ви давал капка уважение спрете да пишете щото да не си отворя устата а толкова има за разказване ..............и не само това ... лешояди
  • 45 РЗС

    0 0 Отговор
    В момента да се копае крипто е нерентабилно, защото хаша е твърде висок и винаги вътре. Антмайнър Ес19 харчи 3.2 киловата на час. Сложи ги 100 копача = 320кв/ч × 24 часа = 7680 квч на ден. Сложете цената на тока в бг и факта, че за изкопаване на 1 биткойн са нужни около 15 дни на тия 100 машини да го изкопаят и ще се окаже, че ако плащаш тока легално си на загуба с няколко хиляди. В момента цената на биткойн е 11700 долара. 7680квч/ден × 15 дни = 115200квч за изкопаване на 1 биткойн. 115200 х 0.20 лева средна цена дневна/нощна тарифа за квч = 23040 лева за ток при цена на биткойн 19420 лева. Това означава че си на загуба от 4000 лева за всеки изкопан биткойн. За един месец са 8000 лева загуба. Сложи и ковачите 100 броя по 5300 лева. Ако не крадеш тока просто няма смисъл.
  • 46 Цецо

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Eistee":

    Как се конфискува електронен портфейл според теб???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове