1 673 6

Туроператорите искат да отпаднат от наредбата за касовите апарати

Те прогнозират, че български туристи ще правят резервации чрез чужди туроператори

Туроператорите искат да отпаднат от наредбата за касовите апарати

Дейността на туроператорите и туристическите агенти да отпадне от обхвата на Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, защото при разписването ѝ не са отчетени спецификите на сектора и тя практически не е приложима.

Предметът на наредбата е софтуер за управление на продажби, целта на наредбата е да се изсветлят плащанията, а говорим за продажби, коментира Байко Байков, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, цитиран от бТВ. Той предложи наредбата да се концентрира върху плащанията.

От бизнеса посочиха, че за фирмите е непосилно да приложат от 1 октомври разпоредбите ѝ, защото разходите могат да достигнат до четирицифрени суми, прогнозираха фалити на компании или изнасяне на определени дейности в чужбина, разрастване на сивия сектор, както и поскъпване на туристическата услуга. Някои от компаниите са заявили, че се връщат към счетоводство в тетрадки и ползване на екселски таблици.

Вече е факт, че някои от туроператори са преместили дейности в съседни държави или в страни от Западна Европа.

Влязла в сила в края на миналата година наредба изисква регистрация и отчитане на продажбите в търговските обекти да става чрез фискални устройства под контрола на един единствен софтуер.

Туроператорите и турагентите се опасяват и от изтичане на чувствителна за тях търговска информация, особено след последния случай в НАП. Наредбата изисква да се предоставя достъп на НАП до резервационните системи на фирмите.

Проучване на бизнеса сред членове на Асоциацията показва, че всяка трета агенция използва различна система за продажби, а понякога една фирма използва и по няколко според услугата, която се резервира.

Често пъти това са чуждестранни системи и като чужда собственост, разработчиците нямат интерес да хармонизират софтуерите им с местните регулации. Използват се и системи, програмирани специално за нуждите на фирмите, които не позволяват доразработки.

Концесиите на плажовете се връщат в Министерството на туризма

От бизнеса изтъкнаха, че до момента все още няма нито една заявена за одобрение от НАП резервационна система в туризма, поради неясноти и противоречиви дефиниции в наредбата.

Байко Баев прогнозира, че ще се стигне до парадокса български туристи да резервират туристическа услуга в страната през чужд туроператор и да я ползват в България, заобикаляйки българските туроператори, защото няма да са конкурентоспособни.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бай Влад
  Отговор
  1 14:58  22.07.19
  И аз искам да си изтегля влога за пенсия от държавата на веднъж!

  Коментиран от #2

 • Ти па много малко
  Отговор
  2 15:03  22.07.19

  До коментар #1 от "Бай Влад":

  Аз искам да открадна сичкото злато от трезора н бнб колкото и малко да е останало все 100 200 кила ше има 😂😂
 • 3 15:05  22.07.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • мдам
  Отговор
  4 15:09  22.07.19
  Нищо ново. Видяха възможност и веднага да се пробват. Те така крият оборот а ако нямат фискални апарати тотално приходите им ще са сведат до 30% от реалните
 • Centurion
  Отговор
  5 15:33  22.07.19
  Държавата в лицето на управляващите искат от всякаде да лапат!!!От сега им казвам ,че това нямам да стане!Има методи и технологии които ще им охладят мераците. Още малко им остава и ще успеят да накарат и малкото читави хора да загубят мотивация да пребивават на тази територия.
 • бай Дончу Перуката
  Отговор
  6 15:44  22.07.19
  Аз искам и всички адвокати, нотариуси , лекари и автоджамбази да издават касови бележки и да са вързани директно към Бойко Борисовия джоб. На НАП вече няма доверие, а виждам как Бойко ръси безотчетно народните пари ( на светло ) за ОРЪЖИЕ !

Напиши коментар:


Публикувай