Last news in Fakti

23 Юли, 2019 09:08 6 027 32

Унищожават заразените с чума прасета с пяна (Снимки 18+)

  • прасета-
  • чума-
  • африканска чума-
  • пяна

Изключително оскъдна е официалната информация за това какво се случва зад стените на свинекомплекса

Унищожават заразените с чума прасета с пяна (Снимки 18+) - 1
Снимки: Фейсбук / Аз помагам на животни в беда

Ужасяващи снимки от умъртвяването на прасетата в свинекомпекса в русенското село Николово се появиха във Фейсбук групи за защита на животните. Те потвърждават неофициалната информация, че в засегнатия от африканската чума животновъден обект унищожаването на прасетата се извършва с пожарникарска пяна, съобщи в. "Монитор".

Според природозащитници този начин съвсем не е хуманен, каквито са европейските изисквания за справяне със заразните болести при животните.

Изключително оскъдна е официалната информация за това какво се случва зад стените на свинекомплекса, в който подлежат на унищожаване 17 000 животни на всякаква възраст. Местните ветеринарни власти не са коментирали ситуацията, след като на 20 юли бе потвърдено огнището. Единственият коментар на директора на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе д-р Георги Дяков бе, че са силно притеснени и са започнали изпълнението на заповедта на БАБХ.

От областната управа съобщиха, че умъртвяването на животните е започнало в неделя и труповете вече са загробени на голяма дълбочина в ями на територията на свинекомплекса. Тази сутрин пред журналисти заместник-областният управител Свилен Иванов каза, че умъртвяването продължава, но не пожела да отговори на въпроса как точно се унищожават животните.

На помощ на ветеринарните власти са полиция, пожарна, други институции, а вече и военните, които се включват с хора и техника. За работниците, които до вчера са се грижели за животните в свинекомплекса, случващото се било истинска трагедия. Хората плачели при вида на мъртвите прасета.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ

    86 22 Отговор
    ТАЯ АФРИКАНСКА ЧУМА СЕ ПОЯВИ С ПОЯВАТА НА ПАРИТЯ ГЕРБ И БОЙКО БОРИСОВ!

    ЦЯЛАТА РАБОТА Е ЧЕ ВИЕ БЪЛГАРИ СИ ИЗБИРАТЕ ХОРА НЕ ДА ВИ ПРАВЯТ ЖИВОТА ПО-ДОБЪР А ДА ВИ УНИЩОЖАВАТ!

    ИЗБИРЕТГЕ СИ ГЕРБ ЗА ДА СИ ИМАТЕ ГРОБ!

    Коментиран от #13, #18

  • 2 Енимал рескю

    63 3 Отговор
    Гадовете ги задушават!
  • 3 Свинара

    69 2 Отговор
    Това се случва благодарение от неграмотносто на управляващите. От миналата година се говори за свинска чума от Румъния и никалъв контрол на КПП на Север. В ГЪРЦИЯ едно парче салам не може да вкараш, а тия от Румъния влизаха със сурово месо. Сетиха се да пръскат колите чак като чумата вече дойде.
  • 4 Сократ

    72 2 Отговор
    Не е зле и в махлата да минат с пяна.
  • 5 Борислав Пяната

    31 4 Отговор
    Дано и прасето Борислав да е сред умървените, че беше хванал чума през задното отверстие !
  • 6 Гласувайте за Шайката ГЕрП Дебили

    51 3 Отговор
    Шайката ГЕрП унищожава прасетата *хуманно* задушавайки ги с пяна мъчително, а народа с глад, мизерия, липса на здравеопазване, правосъдие и образование!
  • 7 Scout for funn

    33 3 Отговор
    ТОВА Е НЕДОПУСТИМО ЩО ЗА ИДИОТИЯ ТРЯБВА ДА ОСЪДЯТ ВЕДНАГА НЯКОЙ КАК МОЖЕ В ЕВРОПА СМЕ
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ветеринара

    32 1 Отговор
    С пяна за по- евтино мръсници! Първо трябва да бъдата упоени, след това се бие инжекция в сърцето!

    Коментиран от #17

  • 10 Кольо

    33 0 Отговор
    И колко милиона ще отчетете разход и за тази нечовещина. Да ги бяхте изгорили с напалм на цели пържоли...изроди. Когато ислямистите завземали България на път за Европата ,първо видели ,че населението гледа прасета за да се изхранва. Те били полудиви и в гората. Първо изсекли горите за да няма къде да се отглеждат прасетата . После избили самите тях . Така нямало да има хайдути и Българи. Няма закрила на гора и храна. Останал лесен за покоряване и приведен на нивите народ. Това се повтаря и последните години. Кой изсече горите ,кой избива прасетата ,чии са Вец по язовири дето промениха температура и непостоянни нива на водата в реките ,та няма и риба ?
  • 11 Гост

    26 1 Отговор
    е нали оградата която струваше милиони трябваше да ги спира?
    онази телената , 50см високата.
  • 12 onq s konq

    14 2 Отговор
    Наесен вместо да колям свинята ше я гоним с пожарогаситела по двора па ше видиме кво ше стане
  • 13 Като чета

    5 16 Отговор

    До коментар #1 от "ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ":

    Коментари като този ме убеждават че пак трябва да гласувам за ГЕРБ колкото и да не ми се иска
  • 14 гого

    15 1 Отговор
    Абе,къде са всички организации защитаващи животните????Нали има и действащ закон за хуманно отношение към животни,не дават едно пиле да се заколи.Или тука нема пара и си траят.....
  • 15 стоян

    3 7 Отговор
    До по горе от коментиращите специалисти =защо никой от вас не даде предложение по какъв начин да ги избият - по хуманитарно- А дали сега ще ги избият и заровят ,или след два месеца ще станат на пържоли и салами на прасетата дали им пука за 2 месеца повече живот
  • 16 няма никаква чума

    26 0 Отговор
    първо избиха кокошките, после се разбра, че грип няма, после избиха овцете здрави, сега избиват прасетата - здрави, после ще избият кравите и накрая просто нас!

    Коментиран от #26, #29

  • 17 Миризлив пор

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Ветеринара":

    Само човек, който е отглеждал животни е на ясно с мъката на хората в него район. Тук много хора като теб "ръсят мозък" и са прави НО замисли се по твоят начин за колко време "си отива" 1 прасе? На ясно ли си с това че там са хиляди, КОЙ ще го направи това? колко време ще отнеме? В същото време всяка секунда е важна да се ограничи заразата за да няма проблем с останалите ХОРА защото и те трябва да живеят, все пак след това, има карантина и фуража се унищожава и т.н. Всяка една такава епидемия обрича хората на мизерия и глад, колкото по-бързо се реагира толкова по-малко хора ще са засегнати.

    Коментиран от #20

  • 18 ЪРП

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ":

    ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ СА НАЙ-СТРАШНАТА ЧУМА ЗА БЪЛГАРИЯ!!!!!
    ПОТВЪРДЕНО И ДОКАЗАНО ЦЯЛО ДЕСЕТИЛЕТИЕ ОТ САМИТЕ ТЯХ МНОГОКРАТНОООО!!!!!!!!!!
  • 19 Ахмак

    4 1 Отговор
    Бойко Българоубиецът!!
    Така ще остане в историята банкянският дерибей!
  • 20 Белчо

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Миризлив пор":

    Проблемът е, че всичко се прави с цел - облагодетелстване на няКОЙ!!
    Прави се , без правила, без спазване на действащите в "територията на Бойко" закони.
    До сега няма нито едно публикувано доказателство за чума - както беше и с овцете миналата година.
    Прави впечатление обаче, "силната загриженост" на елитни герберски политици, да ни убеждават че "ТАКА ТРЯБВА"
    Както беше и с овцете миналата година!
    Та така драги - направи си сам изводите!Жив и здрав !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Будала

    1 0 Отговор
    Комунизмът МИ, е много по-добър, от комунизмът ТИ. Нищо чудно и бубонната чума да стигне скоро до Ббългария. Еми, по блоковете и пяна...
  • 24 гост

    4 0 Отговор
    Прасетата се заразяват умишлено
  • 25 Йосип Броз Тито

    5 0 Отговор
    Тази чума я пуснаха умишлено, за да може да ни умъртвят прасетата и да внасяме месо от чужбина. Някой пак си е направил далаверите, а хората пак ще ядат боклучева храна, дето само Бог знае откъде ще дойде и как е отглеждано това месо.
    Докато не ни съсипят нацяло, няма да мирясат. Сега ще са прасетата, преди време на кравите бяха посегнали, целта им е да довършат и последните животновъди...
  • 26 asd

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "няма никаква чума":

    така е нали някой вкарва от Германия 20 годишно месо, за какво ни е прясно, сега ще се усвоят и едни пари, а за това с пяната думи нямам
  • 27 ХХХ

    2 0 Отговор
    Казват, че избивали прасетата хуманно - с въглероден диоксид под формата на сух лед, но тъй като прасетата не били в изолирано - разбирай херметично помещение, затова ги покривали с пожарникарска пяна, която да задържа изпаренията на диоксида до прасетата и да не се изпарява или изтича извън помещението. Само че според мен това са приказки за наивници, да не се дразнят излишно хората, особено срещу богоизбраните ни политици. Те и без това събраха доста черни точки и по други поводи. Но да се върна на въпроса за прасетата и пожарникарската пяна. Обливат прасетата с пяна. Тя покрива главите им, съответно носовете, устите и те по принцип не могат да дишат, не само въздух, но и въглероден диоксид. Пяната предполагам се стича и около прасетата по пода и покрива въглеродния диоксид, ако изобщо такъв се слага, а след като го покрие той не може да се изпарява, съответно да убива. Тогава за какво убиване с въглероден диоксид си говорим. Но който му изнася да вярва, да вярва. Четох в един от коментарите - а като казвате че това е нехуманно, как точно да се извърши избиването ? Аз не съм специалист по евтаназиране на животни, но да твърдиш, че задушаването на прасетата с пожарникарска пяна е много хуманен метод, според мен показва доста изкривени в отрицателния смисъл разбирания. Стандартния вариант за хуманно евтаназиране е спринцовка с упойка и след това спринцовка с умъртвяващо вещество. Да, сигурно е трудно приложимо при унищожаване на хиляди прасета. Сигурно е м
  • 28 ХХХ

    1 0 Отговор
    Защо половината от коментара ми беше отрязан при публикуването ? Или не е препоръчително да пишеш срещу управляващите ? Ако има някакво ограничени за дължината коментарите, моля посочете го, не виждам защо да си губя времето да пиша.
  • 29 Кочето

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "няма никаква чума":

    Кравите минаха с луда крава, сега само рибата остана там е интересно какво ще измислят???
  • 30 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Тея 60000 прасета каде ще ги загробват това са няколко хиляди тона гниещи трупове които после и подземните води ще тровят.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ние прасетата

    0 0 Отговор
    Ако можехме да се организираме, щяхме да си изберем за цар някой свинар, като Ивайло например.
    Той е знаел как и защо..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове