Last news in Fakti

23 Юли, 2019 15:14 4 573 36

Хакерът от НАП търсил данни за Бойко Борисов, Делян Пеевски и Сотир Цацаров

  • хакер-
  • нап-
  • кристиян бойков

Нови разкрития от прокуратура. Продължава работата по декриптиране на иззетите веществени доказателства

Хакерът от НАП търсил данни за Бойко Борисов, Делян Пеевски и Сотир Цацаров - 1

Установено е, че между 10 и 12 юли 2019 г. – три дни преди публикуването на базата данни на НАП в интернет, на служебния компютър на Кристиян Бойков са правени търсения в тази база данни с ЕГН на няколко лица. Сред тях са министър – председателят Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров и народният представител Делян Пеевски.

Събраните до момента доказателства не разколебават обоснованото предположение, че Кристиян Бойков е извършил компютърното престъпление, в което е обвинен, съобщиха от прокуратурата.

От анализираните данни към момента може да се направи заключение, че той е разполагал с базата данни на НАП преди разпространението ѝ в интернет. Към момента продължава работата по декриптиране на информацията, съдържаща се в иззетите веществени доказателства, както и по анализа на вече декриптираната информация от компютъра на Бойков.

Кристиян Бойков е извършвал различни търсения по ЕГН в базата данни на НАП, както и е променял оригиналната дата на файловете с датата 10.11.1989 г., която съвпада с датата на файловете, разпространени в интернет.

Преди това е извършено търсене с ЕГН на други две лица, както и за адвокатска кантора „Авиора консулт“. Резултатът от тези търсения Бойков е съхранил във файл, именуван „Търсене за бивол“. След тези действия от него е извършено търсене в базата данни на НАП с ЕГН на Емил Радев – евродепутат. Резултатите от тези търсения са обменяни от Бойков с друго лице.

В дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име „математика за домашно“, с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфичните наименования на 106 бази данни и множество техни таблици, които са идентични с частично разпространените 57 бази данни на НАП в интернет.

Това е индикатор, че Бойков разполага с пълната база данни, изтекла от НАП, а не само с тази, вече публикувана в интернет.

В първия имейл от 15.07.2019 г. до няколко медии лицето, представящо се за „руски хакер“, твърди, че е публикувал само една част от базата данни на НАП, както и че разполага с допълнителна база данни, която ще разпространи на по-късен етап. В друга дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име „броене за домашно“ с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфично именувани бази данни, идентични с тези от базата данни на НАП, множество други специфични наименования на таблиците от тези бази данни, както и броя на записите във всяка от таблиците.

Установено е, че на служебния компютър на Бойков са били въвеждани команди за промяна на датата на оригиналните файлове от базата данни на НАП с датата 10.11.1989 г. от манипулираните файлове, изтекли в интернет. При декриптирането е установено и наличие на файлове с бази данни на клиенти на частни търговски дружества.

На 16.07.2019г., в 11:50 ч. на пощите на БТВ, НОВА и в. „Капитал“ e получено съобщение от “анонимния руски хакер” чрез e-mail “[email protected]”.

За разследването на този етап няма съмнение, че Кристиян Бойков е автор и разпространител на писмото до медиите, чийто автор се представя за “анонимен руски хакер”.

Продължава работата по декриптиране на иззетите веществени доказателства. Предстоят действия по разследването, свързани и с възможното ангажиране на наказателната отговорност и на други лица.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаха

    36 3 Отговор
    И в данните за Тиквата освен че е прочел една книга и че е ял филии с мас друго какво може да намери.

    Коментиран от #13

  • 2 .....

    6 34 Отговор
    Този няма ли да го дръннат в затвора и да се приключи с него?Таман е младичак та ще му се порадват доста

    Коментиран от #3, #6

  • 3 синя трева

    34 4 Отговор

    До коментар #2 от ".....":

    Аз пък чакам деня в който всички Герберасти ще влязат в панделата.
  • 4 4321

    12 2 Отговор
    Това момче просто се чудят как да го наредят лошото за шайката е че работи за краварска фирма
  • 5 Дедо ви

    22 1 Отговор
    Казаха, че за декриптирането на данните от компютъра са нужни 10-12 години и то с помощта на други много мощни компютри. Сега изведнъж разчели били нещо си. Подозирам, че ще почнат да пускат на порции уж разчетена информация когато това им е изгодно. Дали е разчетена информация или е изсмукана от пръстите един Господ знае.

    Коментиран от #10, #18

  • 6 Юрий

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от ".....":

    ЗАПАЗАТЕ СПОКОЙСТВИЕ!

    Психиатрична болница "Св.Наум" винаги е на ваше разположение
    За контакти: ул. "Любен Русев" 1, 1113 София, БЪЛГАРИЯ, Спешно отделение: +359/2/9702130
  • 7 Morgoth

    19 0 Отговор
    Търсят под вола теле - ако му трябват дании за няколко души за чий ще разпространява цялата информация?
  • 8 12345

    12 1 Отговор
    Важното и да има скандал и да се отклонява вниманието от важните неща.А момчето е толкова голем престъпник, че за обвинението му се предвижда наказание глоба.

    Коментиран от #16

  • 9 Преброяване на бесните язовци

    16 1 Отговор
    "Търсене за бивол"?? 🤣🤣🤣 Гешефчетата са толкова тъпи горките, че нищо по-правдоподобно не могат да измислят.
  • 10 Компютърджия

    2 12 Отговор

    До коментар #5 от "Дедо ви":

    Това са глупости на търкалета, щом компа е в тях няма измъкване. Досега беше смел щото си мислеше че държавните служители са балами и не могат да декриптират информацията му и второ щото фирмата има супер адвокати. Е винаги има и резервен план, Марковски ще се включи за някой милион.

    Коментиран от #21

  • 11 АНЕНЕРБЕ

    22 1 Отговор
    И ЗАЩО ДА НЕ ТЪРСИ ДАННИ ЗА ТЕЗИ ЛИЦА?!!

    ДА НЕ СМЕ В СЕВЕРНА КОРЕЯ И НИ УПРАВЛЯВА КИМ ЧЕН УН, ЧЕ ДА НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАМЕ КАКВИ ГИ ВЪРШАТ ТЕЗИ НА КОИТО СМЕ ДАЛИ ГЛАСА СИ?!!

    Това вече е истинска диктатура!!

    Нямаме право да се интересуваме какви измами и престъпления вършат нашите водачи?!!

    Тези всички са за измитане и за затвора!

    Коментиран от #17

  • 12 onq s konq

    4 5 Отговор
    Абсолютно съм сигурен,че нещата по Случая ще се окажат "МНОГО ДЕБЕЛИ" и ще има още доста подведени под отговорност.А че Цялата група "ще опере пешкира" ЗА НАЗИДАНИЕ НА ВСИЧКИ ХАКЕРИ ПО СВЕТА е извън съмнение,защото делото може и да се води в България,но ще бъде НАБЛЮДАВАНО МН ВНИМАТЕЛНО ОТ ЦЕЛИЯ ЗАПАДЕН СВЯТ...и от Източния естествено,щото той наблюдава всичко 24 ч в денонощието:)

    Коментиран от #20

  • 13 Стига лъжи

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "хаха":

    Стига лъжи! Стига! Не минават номерата ви!
  • 14 Тиквите

    10 1 Отговор
    Опитва се боко тиквата да рекетира ай ти сектора и понеже там фирмата са хората, работещи в нея, няма земи и сгради, а офиса и компютрите са уръдия на труда и бонуси, е трудо да ги притискат. Затова е измислил схемата с прокуратурата на чело и обвиненията че са хакери, изнудващи за пари. Ся ще чака да клъвнат, ама с пръст в устата.

    Коментиран от #28

  • 15 Правец16

    7 2 Отговор
    И аз търсих цялата биография на мутрата Бойко Методиев Борисов. Познайте какво намерих в нея, цели празни полета и дупки. И аз ли съм хакер като работя още с 286 и WinNT ?
  • 16 АНЕНЕРБЕ

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "12345":

    И в какво го обвиняваш?

    В това , че е влезнал в ПУБЛИЧНИЯ ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР и се е интересувал от тези богоизбрани лица ли?

    Значи ако публикувам декларацията на Борисов в която въпросният е декларирал къща и имот в Банкя придобити от покупко продажба за някакви си 3 - 4 хиляди лева , то тогава и аз ще съм престъпник ли??

    Според теб тази декларация :
    https://register.caciaf.bg/2008y/EA3B4BF5-0FC3-49D4-8880-BAD883F40CB112306.xml
    намираща се в сайта на КОМПИ се приема за секретна , а изнасянето и означава , че е ХАКНАТ сайта на КОМПИ ли??

    Коментиран от #24

  • 17 Чети бре

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "АНЕНЕРБЕ":

    Гунчо не чете, гунчо и не мисли. Търсил е в същата тая база данни която аз и ти нямаме дори след скандала. И я е търсил 3 дена преди да бъде разпространена, схвана ли сега????
  • 18 347

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Дедо ви":

    Аз пък ти казвам,че са нужни 20-30 години.Вервай ми.
  • 19 Горанофф

    10 1 Отговор
    Искаме имената на лицата с офшорки и сметките по валути. Иначе ще ги обявим ние на сайта Офца.бг
  • 20 Адвокат

    0 9 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    Въпреки че не съм фен на Гешев, той си го каза това е нещо като интелигентна престъпна група. Навремето имаше отвличания, сега има рекет със информация. За съжеление фирмата ще се отърве с добри адвокати.

    Коментиран от #25

  • 21 Дедо ви

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "Компютърджия":

    Така е, няма компютър който да не може да се декриптира. Обаче има трилиони и трилиони комбинации които трябва да се проиграят. Макар и с много мощни компютри проверката на тия комбинации може да отнеме наистина десетина години. А чак пък толкова време няма да се занимава никой. По-просто е да кажат, че са го разчели и да пуснат някоя измислица. Върви доказвай, че не е вярно.

    Коментиран от #26

  • 22 Те Така Те

    9 1 Отговор
    Тава са пълни глупости, дори аз ,дето съм любител хакер, няма да правя такива неща от служебния ми компютър и да оставя толкова следи.Тава всичко е нагласено. Нема смисъл да коментирам повече.
  • 23 justice

    8 2 Отговор
    Заслужава награда, ако е така. Но не така. Уродливостта на властта е достигнала такива нива, при които са възможни всякакви разработки да смаже политическите сипротивници и техните медии. Това си личи и от тъпите им гьонсуратски муцуни на ................
  • 24 Чети бре

    3 5 Отговор

    До коментар #16 от "АНЕНЕРБЕ":

    Що се правиш на ударен сега???
    Търговският регистър е ПУБЛИЧЕН и там няма ЛИЧНИ данни.
    Търсел е в базата данни с лични данни с ЕГНта и номера на лични карти които не би трябвало да има!!!!
    Точно в тази база данни която след 3 дена е разпространена уж от РУСКИ хакер!!!!
  • 25 onq s konq

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Адвокат":

    Аааа,...не така бе ВЯРА В БЪДЕЩЕТО:)Ам варианта и "добрите адвокати" заедно с Групата в Какамангата?:)Можеш да си позволиш да допуснеш СНИЗХОДИТЕЛНО ОТНОШЕНИЕ към факта за хакнатите файлове в НАП,но ...НЕ И КОГАТО ИМА ПРЯКО ЗАСЕГНАТИ НА САМИЯ ВРЪХ/Борисов,Пеевски и др. НЕ ПО-МАЛОВАЖНИ "В СЯНКА"/
  • 26 Компютърджия

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Дедо ви":

    Това е по-принцип ако трябва да декриптираш, обаче не се знае точно как е направено криптирането така че явно не са чак такива майстори.
    Освен това има пароли които се знаят от доста хора, които с правилният подход ще се огънат.
  • 27 Стига лъжи

    7 2 Отговор
    Цялата прокуратура лъже! Нямаме. Никакво доверие в прокуратурата!
  • 28 ФАкт

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Тиквите":

    Чудех се кога мутрите ще се опитат да съсипят единствения работещ сектор - ай ти. Ето че се случи. Вече нищо не остана в тази държава, с което да задържите хората! Не се ли замисляте, че пред 500к ай ти работи изглеждате абсолютни идиоти!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 иван

    3 3 Отговор
    Комунистите от БСП или Дай България са вербували хакера
    След като не е намерил нищо е качил всичко в нета
    Но този човек едва ли подозира каква услуга е направил на ДАНС
    50 000 регистрирани руски фирми в България и нито една няма реализирана печалба
  • 31 Мразя русофилите

    3 3 Отговор
    Мразя русофилите и обичам руския народ
    Хакера уж руснак женен за българка
  • 32 гост

    7 2 Отговор
    АБЕ ТЕ КОГА МУ РАЗКОДИРАХА ПАРОЛАТА ,ЧЕ ДА РАЗБЕРАТ КАКВО Е ТЪРСИЛ?
  • 33 Шоп

    0 5 Отговор
    До живот без право на замяна за ТЕРОРИЗЪМ
  • 34 макра

    5 0 Отговор
    Затова ли ревете като магарета...да не ви разберат далаверите?
    Треперете негодници всички сте за затвора.
  • 35 Умно село

    6 0 Отговор
    Преди доста години бяха публикувани ЕГН на нашите полит. първенюта.
    дори и на Симеон . Оказа се, че нито един нямаше внасяни здравни вноски. Но нали един пълни, друк празни касичката.
    Явно ги е страх да не им свият "стотинките", които кътат.
    Защото коквото и да пишет и говорят за управниците им е все тая, но бръкнат ли им в джобчето - лошо. Задвижва се цялата машина.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове