24 Юли, 2019 15:22 3 980 20

Дайнов: Гешев ще преследва по списък

  • иван гешев-
  • евгений дайнов

Този човек или не е чел Българската конституция, където разделението на властите е сложено като основен принцип, или ни съобщава, че няма никакво намерение да спазва Българската конституция, посочи Дайнов

Дайнов: Гешев ще преследва по списък - 1
Снимка: БГНЕС

Когато един човек започне със заявката, че няма да спазва разделението на властите, това означава, че той иска да вземе цялата власт. А когато един човек иска да вземе цялата власт, много внимателно трябва да го слушаме, за да разберем какво той възнамерява да прави с тази власт. И ние разбрахме какво той възнамерява да прави с тази си власт – той ни поднесе цял списък хора, които ще преследва. Това каза пред БНР политологът Евгений Дайнов в коментар на изказването пред БНТ на номинирания за главен прокурор Иван Гешев от вчера.

“Преподавам разделение на властите, има си причина те да са разделени. От триста години (от Джон Лок насам) принципът на разделение на властите е изведен. Според Иван Гешев това е виждане на десния екстремист. Този човек или не е чел Българската конституция, където разделението на властите е сложено като основен принцип, или ни съобщава, че няма никакво намерение да спазва Българската конституция“, посочи Дайнов.

Според политолога Иван Гешев “няма представа какви са му конституционните правомощия“:

“В интервюто той казва – “моята работа е да ги арестувам“. По конституция прокурорът не арестува. По конституция прокурорът е гарант за законността на предварителното следствие. Той не ги знае тези неща, което го прави непригоден да изпълнява длъжността, за която е номиниран – главен прокурор. Или ни съобщава, че няма никакво намерение да ги знае тези неща... Той е гарант на законността, той е гарант на това, че нито вас, нито мен няма да ни бият по улиците, няма да ни затварят без съд и присъда. Той не може да си позволи да говори такива неща и ние не можем да кажем, че той така си приказва“, обясни още Дайнов.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жалко

    51 5 Отговор
    Гешев е поредната калинка, на която ще се даде власт за да се превърне в бухалка за неудобните. Маханаха машините от изборите, за да може комисиите да решават изхода от вота, не хората. А членовете на комисиите е ясно от кои партии са - тези борещи се за запазване на статуквото. Усилено вървим към тоталитарна система.
  • 2 Незнайко

    44 3 Отговор
    Списъка вече е изготвен от тримата дебелаци на Републиката
  • 3 народе

    38 5 Отговор
    Протестите започват утре от 9 часа пред ВСС! Хайде де видим този заспал народ кога ще се пробуди

    Коментиран от #5

  • 4 Така мисля

    41 3 Отговор
    България от много време е парламентарна република само на книга ! Диктатурата се налага с всеки изминал ден ! Няма опозиция няма съпротива !

    Коментиран от #11, #19

  • 5 Истината

    30 4 Отговор

    До коментар #3 от "народе":

    Според мен полицаите ще са повече от протестиращите ! Хората останали в България са обезверени и нямат доверие на никого !
  • 6 ОСА

    10 42 Отговор
    Щом така злобно са се активирали червените тролове и все за бунт и протести апелират , означава , че Гешев е правилната кандидатура за Гл прокурор на България !!!!! Като си знаят делата явно страх ги тресе....Има видов ден за олигарси, крадци, милионери грабили с години народа и държавата !!!

    Коментиран от #8, #10, #13

  • 7 Селски тарикати а народа блее

    12 4 Отговор
    ДПС.....КГБ...ДС.....Големия проблем на България........
  • 8 Опа тролчо

    32 1 Отговор

    До коментар #6 от "ОСА":

    Айде без да се правим на много велики. На всички ни е ясно че няма читави олигарси в БГ, ама целта на гешев не е да защитава правото и да търси отговорност, а да преразпредели вече натрупаното богатство от едни крадци в ръцете на други крадци - тези от ГРОБ.
  • 9 Браво на Гешев

    4 28 Отговор
    Време е да се отвори Белене. А Дайнов да си пие ракията.
  • 10 гарантирано от ГЕРБ

    27 2 Отговор

    До коментар #6 от "ОСА":

    10 годишния герберастки грабеж няма алтернатива
  • 11 Коментар📝

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "Така мисля":

    Като В ТЕРМИНАТОР СЪПРОТИВАТА Е БЕЗМИСЛЕНА.2013г.Цяла България Излезна по Улиците в София От ОРЛОВ ДО ФЕЯТА ЦАРИГРАДСКО БЕШЕ ПЪЛНО ИМА ГИ В ТУБАТА ДА ВИДИТЕ СЪПРОТИВА 2018г.Протестите Също.
  • 12 ПЕНКО

    6 13 Отговор
    ИНДЕНТИЧНОСТТА МЕЖДУ ДАЙНОВ И СТАНИШЕВ !?!?!? ПРОСТО НЕ МОЖАХ ДА СПЕСТЯ ЗА ДОБЪР СНАЙПЕР /ОТГЛЕЖДАЙКИ ДЕЦЕТА СИ /!
  • 13 Враца Баце

    16 2 Отговор

    До коментар #6 от "ОСА":

    Солоташака Гешев, ще бъде продължение на Цацарката. Какви олигарси сънуваш? Баневи, Арабаджиеви, Стайкови и др. ,са само прах в очите. Вече мина половин година, а ефект никакъв. Важни са политическите опоненти на Боко и Гуци. Апропо, взеха ли проба за африканска чума на Гуци?
  • 14 Бай Мъдурко

    10 1 Отговор
    Този Гешев ще излезе и по-голям фашист и сатрап от оня фашиста. И няма пак карачката безкрайна... и му турих и една пууу... майна!
  • 15 895

    6 10 Отговор
    На някои,като чуят фамилия ''ГЕШЕВ'', ги хваща уртикарията.
  • 16 7777

    10 11 Отговор
    Дайнов по-полека знаем че си от най-крадливата политичиска сила , и наистина имаш основание да се страхуваш. Слушах интервюто с Гешев изобщо не е казал, че няма да спазва принципа разделение на властите, човека каза: въпреки принципа за разделение на властите ние ще взаимодействаме с полицията и съда, защото без взаимодействие трудно се постигат резултати. Ти правиш ли разлика от взаимодействие и вмешателство в работата бе нещастник? Или искаш както през 90 те години, всеки да прави каквото знае и накрая нито един осъден за 30 г.
  • 17 ФСБ...

    6 3 Отговор
    Този който го е “назначил”,да излезе пред обществото и да каже кой му го е спуснал за тази длъжност.
  • 18 Коментатор

    6 4 Отговор
    Постепенно започва да се обрисува образ на личност, която изключително точно приляга на поръчков прокурор - бухалка на властта. Отвратителното е, че властта и изпълнителна и съдебна в лицето на ВСС, действат в синхрон и демострират пренебрежение към нормалните процедури за избор на висш магистрат. Пренебрежението към призива на президента и на политици за предварително оповестяването на критериите за избор и предлагането на един кандидат е тотален срив в правовата държава и пренебрегване на всякакви норми. Това е пълно отричате от принципите за честен и почтен избор. Може да се подозира индиректна намеса на изпълнителната власт - така с подходящият прокурор ще има бухалка докато е на власт и мълчалив защитник, ако напусне властта. Позорно за страната и за магиструрата е обаче, че се потъпква и се заобикаля по всякакъв възможен начин честна, открита и конкурентна процедура за избор. Дали не е и толкова скандално, колкото и избора на #кой за председател на ДАНС?
  • 19 ДДимитърддд

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Така мисля":

    Ама вие БСП за опозиция ли е бройте. В държавната администрация има назначени на работа над 16 хиляди агенти на репресивната и тоталитарна ДС служба. От квотата на ДПС, ВМРО, Атака и ГЕРБ влезнаха много кадри на БСП във всички нива във властта, не бъдете найвни и заблудени балъци? Реално БСП с кадрите си винаги е активен участник в управлението на държавата. Президента Радев е също бесепари той се доказа като такъв многократно. Като последното засега е ветото за сделката със самолетите. Не се заблуждавайте. Те всички са от един отбор, а той е отбора на кагабееца и бивш резидент на КГБ в България Леонид Решетников.
  • 20 ДДимитърддд

    1 0 Отговор
    Ама вие БСП за опозиция ли е бройте. В държавната администрация има назначени на работа над 16 хиляди агенти на репресивната и тоталитарна ДС служба. От квотата на ДПС, ВМРО, Атака и ГЕРБ влезнаха много кадри на БСП във всички нива във властта, не бъдете найвни и заблудени балъци? Реално БСП с кадрите си винаги е активен участник в управлението на държавата. Президента Радев е също бесепари той се доказа като такъв многократно. Като последното засега е ветото за сделката със самолетите. Не се заблуждавайте. Те всички са от един отбор, а той е отбора на кагабееца и бивш резидент на КГБ в България Леонид Решетников.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове