Last news in Fakti

28 Юли, 2019 15:48 3 779 13

Напрежение в БНР

  • бнр-
  • журналисти-
  • медия-
  • напрежение

Журналисти от програма “Хоризонт” и Радио София са потресени от кадровите решения

Напрежение в БНР - 1

След като Съветът за електронни медии утвърди вчера Управителния съвет на Българското национално радио, журналисти от медията разказаха за създалото се напрежение, което може да доведе до искане на оставки на членове на СЕМ и на ръководството на БНР.

Някои от новите членове на УС на БНР са почти неизвестни за журналистите в радиото, както и за радиоаудиторията. Но това не е така за членовете на СЕМ и за генералния директор на БНР Светослав Костов.

Според журналистите от „Драган Цанков” Галина Тренчева е „Беатричето” на шефа. Същата е била за кратко юрисконсулт в БНР, но е освободена от длъжност от бившия вече директор на медията Александър Велев. Обстановката се нажежава веднага след като стават ясни имената за новия борд. Радио-служителите разбират, че новоизбраната управница Галя Тренчева е роднина на 27-годишната Роселина Петкова, която бе назначена за директор на Радио София от Светослав Костов. За да се случи това назначение се е наложило скорострелно да се променя длъжностната характеристика и да отпадне изискването за минимум три годишен ръководен опит.

Журналисти от програма “Хоризонт” и Радио София са потресени от кадровите решения, защото само за няколко седмици на възлови позиции са назначени хора без професионален опит, а някои от тях и дори без необходимото образование.

Новият член на УС на БНР Галина Тренчева, с ресор програми, се оказва в несъвместимост и в конфликт на интереси, които е трябвало да декларира, тъй като нейната роднина Роселина ще ѝ бъде подчинена. Явно за Костов и председателката на СЕМ София Владимирова няма проблем. Важно е предварителните обещания и поетите ангажименти да вървят не само по график, но и да се спазват.

Сагата продължава и с друго име от новия борд на обществената медия - Мария Маркова. Според журналисти от радиото Маркова е близка приятелка с члена на Съвета за електронни медии Розита Еленова. И двете по сходно време са били ПР-ки в министерството на транспорта.

Казаното дотук можем да обобщим с култовата фраза „Роднина, милиционер”, пише frognews.bg.

Журналисти от радиото споделят още, че СЕМ е нарушил и сроковете за утвърждаване на новия УС на БНР. Това е трябвало да се случи до 14 дни от избирането на Светослав Костов за шеф на БНР или най-късно до 12 юли.

И още от нажежената кухня на БНР. През последните седмици Костов е "предлагал" на служители от медията да напускат сами, защото трябвало да се назначават други хора. КОЙ ги спуска вече се знае. Притеснени, хората споделят, че в сила е правилото който не е с мен, е против мен.

Освободена е почти цялата правна дирекция, както и екипи от икономическия отдел. Шефката на „Човешки ресурси” е в отпуск, защото не приемала да се сменят току–така длъжностните характеристики.

Обществената медия е започнала да прилича на Едноличен търговец. По спешност Светослав Костов е привикал пенсионираните служителки Румяна Георгиева и Снежана Спиридонова. С тях са сключени граждански договори, за да направят новия бюджет на БНР.

„Разочаровани сме от тези действия на СЕМ и ръководството на БНР и ако ситуацията не се промени ще искаме оставки”, казаха още журналистите от Старата къща, както наричат още общественото радио.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Милена

    22 3 Отговор
    Този Костов е пълен позор. Дребен тарикат и машеник, занимаващ се с далавери, службогонец и мазник . БНР не го чака нищо добро. Точно това е и целта.
  • 3 Borislav Popov

    8 21 Отговор
    Закривай. Не ни трябва държавна "медия", пълна с рушки агенти. БНТ са същата работа.
  • 4 Николай

    20 2 Отговор
    Базата на БНР в Боровец е превърната във второ жилище за Светослав Костов и неговите роднини. Колегите от радиото не могат да я ползват защото постоянно е заета от него. Общо взето в радиото е хаос и безхаберие.
  • 5 Реално

    15 0 Отговор
    Аз немога да разбера какво ги изненадва и учудва всичко това уважаваните от мен журналисти,по точно чесните и реални журналисти а не подмазвачите които са готови да мълчат и да излъжат в интерес да си запазят хлябчето и точно заради такива хора цяла България е на това дередже ! И да си дойдем на думата-тези всички ходове и в медийте това е тактиката естественно на партия Гроб ! Не виждате ли че във всички свери нещата се нареждат както мутрите кажат и искат шуробаджанащината е на всякаде независимо образование или дори без него щом си човек на наш човек значи ти си на тази позиция независимо че си нямаш и понятие за какво става въпрос,те и всички министри са по този начин назначени затова сме на това положение с най ниски доходи от цяла европа ! Тук в БГ умните и кадърни хора нямат думата,така ще е докато търпим и мълчим,ще ни управляват най тъпите и некадърните за жалост !
  • 6 Осман

    0 6 Отговор
    Обичам Турция
  • 7 муха

    3 0 Отговор
    това се случва и в друга аържавна фирма български рошти
  • 8 Порно

    6 1 Отговор
    Закривай. Няма защо да храним сороспии .
  • 9 иво

    10 1 Отговор
    костов и тренчева да си дават оставките бързо!!
  • 10 Радио София

    14 1 Отговор
    Трагедия е. Любовници, роднини. Таз Роселина е неграмотна, но е директорка. Отговорната редакторка Мими Илиева няма диплома, но ни е шефка. Светослав Костов се изложи. Разбрахме че изпълнява желанията на София Владимирова, Нека има колективна оставка.
  • 11 А СЕГА АНТИКОМОНИСТИТЕ

    0 0 Отговор
    ДА ВЗЕМАТ ДА ОПЛЮВАТ И ТОЯ СТРОЙ!

    АНТИКОМУНИСТИТЕ ПЛЮВАТ СОЦИАЛИЗМА, НЕ БИЛИ ЗАЧИТАНИ ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА, ИМАЛО ВРЪЗЩАРСТВО, А СЕГА НЯМАЛИ ГО ВРЪЗКАРСТВОТО БЕ ПРОДАЖНИЦИ!

    СКЪПИ АНТИКОМУНИСТИ ОЧАКВАМЕ ДА СТАНЕТЕ СКОРО ВРЕМЕ АНТИБОКОВИСТИ И ДА ОПЛЮВАТЕ БОКОВИЯ СТРОЙ!!?
  • 12 Змей Горянин

    2 3 Отговор
    Който и да е избран от СЕМ, все ще има недоволни. Нека се даде време на Костов и екипът му,пък после да се дават оценки. Явно някои хора от БНР са вечни бунтари и все нещо е криво за тях. Знаем кое пречи на такива индивиди.
  • 13 СЕМ

    1 1 Отговор
    Цяла година Костов и Тренчева, която е омъжена показваха демонстративно пред цялото радио близките си отношения. Костов тичаше с букети цветя и подаръци за неговата възлюбена... станаха за смях на цялото радио и все обираха подигравките. А за компетентност на позициите, които замат сега е нужно само да си работил с тях преди да станат шефове, за да знаеш, какви са им способностите... Нищо чудно, че се назначават "калинки", а се уволняват кадърни хора, толкова си могат!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове