Last news in Fakti

31 Юли, 2019 11:38 2 645 69

САЩ публично поздравиха България и Борисов за F-16

  • f-16-
  • ф-16

На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изтребителите

САЩ публично поздравиха България и Борисов за F-16 - 1

САЩ приветстват решението на българското правителство да закупи осем многофункционални изтребители F-16, боеприпаси и свързано с тях оборудване, написа Държавният департамент на САЩ в своята официална уебстраница.

Белият дом поздравява премиера Бойко Борисов и българското правителство за ангажимента да модернизира военните си чрез придобиването на тези високо способни, оперативно съвместими самолети на НАТО.

Очакваме с нетърпение да работим с България по този проект и да засилим дългосрочното си стратегическо партньорство, уточнява Държавният департамент на САЩ.

"Ние също така оценяваме основната роля, която Конгресът на САЩ изигра в подкрепа на използването на чуждестранно военно финансиране за част от тази придобивка, и координираните усилия на правителството на САЩ за постигане на този успех", допълват те.

Припомняме, че на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16, договорите отидоха в Народното събрание за ратификация. Сделката не бе одобрена от БСП, "Воля" и "Атака".

На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изтребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

На 23 юли президентът Румен Радев наложи вето върху сделката за покупка на осем изтребителя Ф-16. Мотивите на президента бяха искането стратегическите решения, свързани с отбраната и националната сигурност да се взимат с широк консенсус и подкрепа.

След това Радев изтъкна, че в сделката разходите по придобиване, постигнати включително и с емитиране на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за временно осигуряване на липсващите способности на самолетите.

На 26 юли, в парламента бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху четирите закона за придобиване на изтребителя Ф-16 от САЩ.

Припомняме също, че заради покупката на осемте изтребителя България емитира нов дълг от 700 милиона и 600 хиляди лева от началото на годината до 29 юли 2019 г.

Бюджетът позволява новопоетият дълг да бъде до един милиард лева. Финансовият министър Владислав Горанов заяви че възнамерява да се възползва от цялата сума.

На 29 юли 200 милиона лева дългови книжа бяха продадени през деня при рекордно ниска доходност за облигации със срочност 10 години и половина - 0,32 на сто.

Само преди седмица беше предишният аукцион, на който отново бяха поети 200 милиона лева дълг, но този път чрез 20-годишни облигации. Останалите 300 милиона и 600 000 лева бяха взети през юни, когато бяха предложени и от двата вида книжа.

Емитирането през юни на 20-годишни български дългови книжа предизвикаха интереса на банките. Причината - подобни книжа са считани за сигурна инвестиция, макар и с ниска доходност.

Заради договора със САЩ за придобиването на самолетите бюджетът беше актуализиран от депутатите на 19 юли.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    66 7 Отговор
    БЪЛГАРИТЕ ОТЦЕНЯВАМЕ ФАКТА,ЧЕ СМЕ НАЙ БЕДНИ С НАЙ НИСКА ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНОСТ СВОБОДАТА НА СЛОВОТО Е ВЕЧЕ НАД 111 МЯСТО И ПРОПАДАМЕ. СЪСИПАНА ИКОНОМИКА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА ИЗТОЧВАНА ОТ МАФИЯ.2.1 МИЛЯРДА ДА ГИ ПЛАТЯТ ТЕЗИ КОЙТО УСВОИХА ПАРИТЕ ОТ EU В ВИД НА ЕВРОСУБСИДИЙ. ОТ 2009г.37Милярда+16Милярда Заем +Още2.5Милярда+Още 1Милярд.+Още 2Милярда.БЪЛГАРИТЕ ПОЗДРАВЯВАМЕ БОЙКО БОРИСОВ.НАРОДА НАЙ БЪРЗО ИЗЧЕЗВАЩАТА НАЦИЯ НА ПЛАНЕТАТА, НАЙ БЕДНАТА В EU.ДЕМОГРАВСКАТА КРИЗА Е КРИТИЧНА.БОРИСОВ КОНГРАДЖИЛУИШЪНС ОТ БЪЛГАРИТЕ.

    Коментиран от #7, #25, #34

  • 2 Tiho

    56 8 Отговор
    Борисов ще получи и още едно "поздравление" в офшорката си
  • 3 123

    64 7 Отговор
    Потупаха го по рамото и му казаха Конгречулейшънс, направо комична картина, гледат на нас като на туземци, ама с такъв премиер, какво да очакваш
  • 4 Жоро

    12 36 Отговор
    Ми това е супер а и другата година ще се увеличат заплатите на военните.Браво на Бойко да е жив и здрав.Важно службата да върви.
  • 5 Tra

    66 5 Отговор
    Продавача поздравява купувача, чудо невиждано, сигурно и американците не са вярвали, че ще се намерят балъци да броят толкова пари за Ф-16
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 НЯМА КОЙ ДА ТИ СЕ

    2 20 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар📝":

    ВЪРЖЕ ОЛАТЕН.!!!

    Коментиран от #22

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 предатели

    51 4 Отговор
    България е робска държава, а Борисов е продажника, който я постави в това положение
  • 10 Бебо

    45 4 Отговор
    Как няма да поздравят, дажа саудитска арабия плаща разсрочено, като им купува оръжието, ние плащаме на куп. А че хората ще отмизеруват това подмазване на Бойко към американците, що не ни поздравят за това
  • 11 Фриман

    42 3 Отговор
    Позор!!!
  • 12 Патриот

    32 3 Отговор
    По-скоро не се подиграват. "А вие да не сте си помисляли, че ще ни избягате, долни роби".
  • 13 Йосарян

    35 4 Отговор
    Ах, този Палав послушко и Слугинаж! Смърт твоята мама малограмотна!
  • 14 someone

    35 2 Отговор
    жалки продажници лакей , купихме една талига от 70те по-стара и от МИГ-29 , но пък била обновена. Обновете си и един москвич и го купете и него за 10 милиона малумници.
  • 15 Патриот

    30 3 Отговор
    По-скоро не се подиграват. "А вие да не сте си помисляли, че ще ни избягате, долни роби".
    Просто си потупват пуделчето, което е донесло пръчката по команда.
  • 16 ХаХа🙈

    27 2 Отговор
    А вазелин дали ще ни продадат ?
    8 тона , за смазка

    Коментиран от #20

  • 17 Патриот

    19 2 Отговор
    По-скоро не се подиграват. "А вие да не сте си помисляли, че ще ни избягате, долни роби".
    Просто си потупват пуделчето, което е донесло пръчката по команда.
  • 18 УСА

    28 3 Отговор
    шефът е благодарен от своят слуга! Има потупване по рамото. Сега цяла седмица може да не режи лентички на нови обекти.
  • 19 Рассиа

    4 25 Отговор
    Много ги е яд руснаците че сме с Америка.Сега не само те с крадените пари ще могат да пращат децата си при американските джендъри!Ех мъко социалистическа.Синът на Първанов колко апартамента има вече в Париж 10-20?Преди беше лесно докато балъците и червените кхмери махаха байраци по площадите и скандираха Рассиа Рассиа Рассиа ония тъпкаха куфарите и бегаха при джендърският Запад.

    Коментиран от #41

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Кой68

    10 0 Отговор
    От вълнение няма да заспя..........
  • 22 Коментар📝

    17 0 Отговор

    До коментар #7 от "НЯМА КОЙ ДА ТИ СЕ":

    КОГАТО ПИШЕШ БАЗПЛАТНО ЕЙ ТОГАВА НАЙ МНОГО БОЛИ ЗАЩОТО ГО КАЗВАШ С ТВОЙ ДУМИ И ЧУСТВА.ГАДНО ЛИ Е ДА ВИ СЕ КАЗВА ИСТИНАТА В ОЧИТЕ.КАКТО КАЗВАШЕ САРАФА ТИ МУ КАЗВАШ ЧЕ КРАДЕ ТОЙ ТЕ ГЛЕДА ВСЕ ЕДНО СИ ВИНОВЕН С НЕЩО.
  • 23 Е Няма

    12 0 Отговор
    такова нецензурно заглавие! Дерзайте, както се вика....
  • 24 ТОЧКАТА

    20 0 Отговор
    ехеее,сега вече ТОЙ ще е на ,,молитвените закуски,,!!!Плати си билета.
  • 25 Редактор

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар📝":

    Подкрепям становището, но все пак се пише "милИАрд", а не "милярд"...

    Коментиран от #29

  • 26 Тълковател на похФали

    10 0 Отговор
    Буквално:Боки/Цоки и СИЕ дуат прекрасно
  • 27 Факт!

    6 26 Отговор
    Румънците купиха по-стари Ф-16 от нас но не се оплакват даже още купиха.Обаче Румъния ненавижда комунизма и руснаците затова и дръпнаха много напред.Дачия чуждестранни инвестиции скоро и френски кораби купиха ултрамодерни.А тука беззъби русофили само квичат и пръскат плюнки малоумна проруска кочина тва сме ние.
  • 28 Хехе

    10 0 Отговор
    Ай да почва войната тугаз хахаха
  • 29 Коментар📝

    8 0 Отговор

    До коментар #25 от "Редактор":

    Бачкам и Бързо Пиша.Трябва да Въртя Икономиката за да има За ДМС В НАП
  • 30 Шляхтиц

    14 1 Отговор
    Дано не съм жив да ставам свидетел на още един НАРОДЕН СЪД!!!!!!!!!!!!'!!!'''!' Предателство, продажничество..........
  • 31 Бокооо

    20 0 Отговор
    Анатема да сте всичките ренегати . Продавате България за паница леща ! За 30 кървави сребърника ни продавате , жадни за власт , анатема да сте ! Краят на всички предатели е един и същи , въжето.

    Коментиран от #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Rope Rape RIP

    0 13 Отговор

    До коментар #31 от "Бокооо":

    Слагай си въжето и стига квича.

    Коментиран от #38

  • 34 Познай каква?

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар📝":

    Интересно, поздравленията от българите в каква форма ще бъдат? Олово, огън или конопено въже? Аз лично съм против кола, приятели, все пак сме в 21- ви век!
  • 35 Дъ Клаш

    1 13 Отговор
    Ако не бяха американците да ни нагънат след 50 години още нямаше да имаме самолет.Това е!Тенк ю ЮЕСЕЙ.

    Коментиран от #39

  • 36 Ха ха ха

    9 2 Отговор
    Това заглавие е поръчково ,личи от ф- 16 чак , ха ,ха , смех , голеееем смех . А , за доходите кога ще ни похвалят ,щом купуваме техните самолети трябва да имаме техните доходи .
  • 37 outlander

    3 12 Отговор
    Няма нужда от коментари, сделката е факт и България ще има самолети, които са възможно най-добрите според възможностите на страната, а не руски ръждясали мишени за учебна стрелба. Русофилистиците сте бита карта отвсякъде и жалкото ви скимтене не трогва никого. Вие мъже ли сте бе? Какво писукате тука с тия тънки и мазни гласчета? Сделката е факт! Свиквайте, че с руската окупация е свършено.
  • 38 Пенсионер 200

    8 1 Отговор

    До коментар #33 от "Rope Rape RIP":

    Крадльо! Ще ми върнеш всичко до последната стотинка! С ЛИХВИТЕ!
  • 39 Бътън

    8 3 Отговор

    До коментар #35 от "Дъ Клаш":

    Такива сте българите,за 2 долара на вс лягате....

    Коментиран от #42

  • 40 дядо Йоцо гледа

    12 3 Отговор
    Браво! На най-бедната васална държава - на двойна цена! Хайде, идвайте да брибирате комисионните!
  • 41 продажници

    10 1 Отговор

    До коментар #19 от "Рассиа":

    А щерката на Цвъки къде е? Едва завършила някаква бакалавърска степен и хайде - в Световната банка - при леля Кристалина! Сега тате може да й купи апартаментчета там, да не е на квартира...

    Коментиран от #65

  • 42 outlander

    4 3 Отговор

    До коментар #39 от "Бътън":

    Вие, дрОгарЬО, за 2 рубли ли лягате? Че това няма и 5 стотинки. Много сте еФтин!

    Коментиран от #46

  • 43 гост

    14 2 Отговор
    Бяхме руска колония сега сме американска. Нищо изненадващо няма.То ако модернизираме Миг 29, ще върши същата работа..с Ф16 са едно поколение. То и какво могад да направят няколко изтребителя, при положение, че гърците имат над 100 а за Турция да не говорим. Тук въпросът е на това, кой ни е колонизатора. Нвремето Русия-руски самолети, сега САЩ- американски самолети.Едните навремето изнасяха производства при нас и ни държаха с желязна завеса като роби, другите сега, не изнасят производства, а правят така, че ние да ходим там да им работим като роби. Системата е такава, че и в двата случая сме роби и не можем да бъдем независими и никой няма да го позволи. Прост пример: навремето законово, домакинство не можеше да притежава повече от едно жилище, сега законово може, но цените са такива, че едвам може да си позволи едно, средна заплата преди 150 лева кифлата 15 стотинки, сега средна заплата 1500 лева кифлата 1,50.. стандарта не е променен, само нулите. Време е да разберем, че нито сме толкова умни, нито с толкова уникални гени, а идеята за възраждане на Велика България умира още след втората световна война...на никой не му пука за нас, а смо и единствено за територията ни.
  • 44 Възмутен ха ха

    7 1 Отговор
    Защо, usa пропусна да благодари на Цветанов за самолетите , та той им е толкова предан агент ? То , бе молитвени закуски , нагъзване ,целувки , поклони ,а защо сега такава неблагодарност . Пак Бойко герой , а за Цветанов няма комисионни , няма благодарност . Цветанов , я се поразприказвай , попей малко да стане show , както казват янките .
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ХаХа🙈

    6 1 Отговор

    До коментар #42 от "outlander":

    Що ти колко взимаш за
    “Свръх самолетите” с които сме се сдобили ?Повече ли ?
    Явно ДА - за да ни убедиш за свръхмодерните модел 80 г самолетчета без ракети ?

    Коментиран от #48

  • 47 Боже Пази България

    10 2 Отговор
    Борисов поздрави кабинета за сделката със САЩ за F-16, която ще зароби Народа с никому ненужни самолети производство 1978 г., осакатени напълно, но сделката Гарантира безопасността на Боко Борисоф, който така си Купува Индулгенция от Тръмп да остане на власт!
  • 48 outlander

    3 9 Отговор

    До коментар #46 от "ХаХа🙈":

    Ами то и Мерцедес е от 1883 г., пък, гледам, много се карат тия 136-годишни автомобили, даже Путкин им е голям фен, а Лада от 70-та и 80-та година никой не кара, хем е щайга само на 40-50 години. Що така бе?
  • 49 Чипът

    3 8 Отговор
    Савецките подложи мрът от ужас. Ф16 е свалил всички савецки кукурузняци с които се е видел
  • 50 Чипът

    0 5 Отговор
    Сега имаме нова цел. Да закрие БеСеПе Масква
  • 51 Mafiata GERB

    10 0 Отговор
    Белият дом поздравява премиера Боко Борисоф и българското правителство за осемте изтребители F-16, МОДЕЛ 1978 г., които ще бъдат ПРОИЗВЕДЕНИ СЛЕД ЧЕТИРИ ГОДИНИ, НО ПЛАТЕНИ СЕГА, ВЕДНАГА НА ЦЕНАТА НА ИЗТРЕБИТЕЛИ ПЕТО ПОКОЛЕНИЕ.
  • 52 Onq s konq

    10 1 Отговор
    Боце да иде да каже на децата в децката градина че тия заеми те ще ги плащат:-)
  • 53 7777

    8 2 Отговор
    Когато изнасилвачът поздрави жервата това се нарича гавра.
  • 54 Слави Славов

    3 4 Отговор
    Американската марионетка ББ да не бърза толкова да се радва!Наесен са избори и не се знае,пък и Тръмп скоро ще се преизбира,та може и да не доживее да види ф 16!Ама пък може да види къде в Белене са хранили прасетата,пък и да опита,пардон-да го опитат свинете!Много се надявам да зарадва народа с тази новина!

    Коментиран от #56

  • 55 Румяна Костова

    4 1 Отговор
    Аз съм касиерка в селска бакалия /от град съм, но пътувам всеки ден/ и въпреки че съм с основно образование, знам доста повече от вас. Но да попитам все пак някой от просветените тук да ми каже тези самолети могат ли да нанесат бърз ядрен удар на територията на Крим и Европейска Русия и как ще стане номера с ядрените бомби, защото дочух че идвали като бонус със самолетите, но без право да ги използваме. По-точно може, но с разрешение на щатски генерал

    Коментиран от #58

  • 56 Румяна Костова

    1 3 Отговор

    До коментар #54 от "Слави Славов":

    Защо имам чувството че си закъснял с 70 години?? По-скоро трябва да се пребориш с цените на колбасите в хипермаркетите, за да не умреш от град до следващите избори, а не с прасетата от белене защото ги избиха вчера. Гледай телевизия от време на време, помоли пъдарите в затвора да те допуснат за новините и виж от коя година комунистите не са на власт и са забранени със закон в България. Защо имам чувството, че веднага като излезеш от затвора ще станеш шумкар, би ли ми обяснил??
  • 57 Behemoth

    1 0 Отговор
    Честито балъци!Сега сме ви приготвили една чудееесна машина за пехотата само за пет милиарда долара за сто бройки...
  • 58 Може

    2 1 Отговор

    До коментар #55 от "Румяна Костова":

    Един ф-16 блок 70 може да пътува с над 4000 километра разстояние. 2000 на отиване и 2000 на връщане. От София до Москва е 1700 километра. Може да лети още повече, но трябва да закупим самолет за гориво, защото модерните самолет могат и във въздуха да си зареждат гориво. Абе щом можем да стреляме с атомни бомби пак е добре.
  • 59 Bingo

    4 0 Отговор
    Честито на Борисов, Цацаров и Пеевски за това че целия български народ им плати рушвета за избягването на делата, които се водят стещу тях в САЩ. Как Борисов ще ни обясни тегленето на 700 млн. лв. заем за плащането в брой, а уж говореше, че няма да оставя тежести за следващите управляващи. А това какво е? Господин лъжа отново е в издънка няма и месец от думите му.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 дгд герб

    3 0 Отговор
    Така се печелят избори с подкрепата на САЩ
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 сноу

    3 0 Отговор
    Че за такава дебела пачка дето им сипа в кесиите, трябва и други неща да му целуват.Е,то целувка от амер ,е по-лоша и опасна от на кобра ,ама наш Гойко знае че когато дойде времето на отровата ,друг ще тропка на хорцето.
  • 65 Долна работа

    8 0 Отговор

    До коментар #41 от "продажници":

    Леля Сталинка уреди на лобиста Цв Цв прекрасна работа в Световната банка на едва заваршилата му щерка ! Така се благодари на националните предатели ! А забравих ! И апартамент в Нови Йорк бонус !

    Коментиран от #68

  • 66 прокурор

    3 0 Отговор
    Тези, които подписаха за(г)робващите и унизителни за България договори трябва да бъдат изправени пред съда и да отговарят за националното предателство, което извършиха.
  • 67 1488

    1 0 Отговор
    Не съм доволен, че нашето правителство подписва такива неизгодни договори, но нищо не може да се направи нито протести нито саботажи нито нищо друго. Трябва да се сключи тая сделка колкото се може по рано и като им се изчерпи ресурса да ги върнем и да ни се изплати полагащите се комисионни. Не харесвам Ф16 като самолет имаше и по добри избори от американските самолети защо взехме най тъпите и остарял модел. Проблема е в това, че преди 20 години един тъп министър на отбраната от царското правителство заедно с един мръсен евреин пак министър от царското правителство подписаха такива договори, че докато не вземем една ескадрила няма да ни оставят на мира. И колкото по късно я вземем толкова повече пари ще дадем.Други държави купиха същите самолети за по ниска цена,а ние защо плащаме толкова много като купуваме от един и същи производител и преговаряме без посредници. Това е заради мръсния евреин Солумон Паси който ни насади на пачи яйца.Той взе голяма комисионна и ни забатачи.Първо него трябва да осъдим и тогава всички по реда си .
  • 68 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #65 от "Долна работа":

    Даааа,ама това не е корупция според неолибералните правила за ,,етика на алчноста,,,Защото алчноста е ДОБРО и тласка индивида към потребление,а това вдига БВП!!!!>>>Е АЗ!!! не харесвам този,,морал,,,който е за сметка на обществото, амаааа...
  • 69 Цецооу

    0 0 Отговор
    Милярд на заем от Горанката, две милярдчета дефицитец, което си е пак на заем... Два за Тръмп, ок нато, наса, руснаците... А едно милярдче на Тиквуций в ръкавчето, при козовете за еврокомисийката.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове