31 Юли, 2019 15:21 2 294 34

Шефката на НАП се извини за хакерската атака

  • галя димитрова

Няма 100% сигурна система, която работи в интернет среда, заяви Димитрова

Шефката на НАП се извини за хакерската атака - 1

Галя Димитрова, директор на Националната агенция по приходите (НАП) разкри защо Агенцията организира брифинг.

„Държа да се извинява на всички български граждани, които бяха засегнати от хакерската атака. Ударът беше насочен срещу НАП. НАП е обектът на престъпление, но засегнати от това престъпление са всички български граждани, които незаконно бяха публикувани. Благодаря и на всички, които продължават да ползват услугите на НАП. Оценявам и дейността на всеки един от служителите, защото те продължават да изпълняват добросъвестно задълженията си. Нашата работа е отговорна, защото ние трябва да изпълним бюджета на държавата ни, а тя зависи именно от него“, заяви Димитрова, цитирана от novini.bg.

„Няма 100% сигурна система, която работи в интернет среда. Единствено вътрешните изолирани системи се считат за 100% сигурни. Това е факт за цял свят“, каза шефката на НАП.

Тя напомни за атаките, които пробиха Фейсбук, ФБР, американска банкова холдингова компания.

„Това обаче не ни успокоява, това е реалността. Ние трябва да сме максимално открити и достъпни и затова и услугите ни са отворени за външни потребители, но има и злонамерени хора с престъпен умисъл и действие, което ние го подценихме“, заяви Димитрова и добави: „Признавам, че не сме били достатъчно внимателни. Да, стремежът ни бе да предоставяме все повече услуги на повече хора, но подценихме баланса между достъпност и сигурност, защото добрата защита на електронните ни услуги изисква нови, модерни технологии от потребителите ни“.

„Уверявам ви, че това, което ни се случи няма да ни демотивира. Ние ще продължим да работим“, заяви Галя Димитрова.

„138 са електронните услуги, които предоставяме на нашите клиенти. Само за един ден над 26 000 клиенти ги използват, а над 150 000 документи се обменят“, информира тя.

„През следващите дни главният ни приоритет е да комуникираме с гражданите, чиито данни са били незаконно публично оповестени. През следващите дни трябва да ги информираме какво да предприемат. В момента тече одит на всички външни информационни системи. Непрекъснато извършваме стрес тестове на нашите системи. Когато се налага, някой път се спират тези системи. Тече проверка и срещу служителите дали има неправомерни действия.

След обработката на над 80 млн. записа ние ще сме готови с информация на всеки гражданин какви точно данни са публикувани“, заяви Галя Димитрова.

Ще предприема дисциплинарни мерки и спрямо всички, които имат нещо общо със случилото се, обеща тя и информира, че към момента е поискала вече две оставки.

„Сега най – важно е да се погрижим за правата на 4 млн. български граждани, за да може НАП да функционира нормално“, добави тя.

Димитрова отговори и дали ще подаде оставка. Тя обясни, че е разговаряла по темата с министър Владислав Горанов, но той е поискал от нея само и единствено да се защитят българските граждани. „Оставката е най – лесното нещо“, добави тя.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 отегчен

    47 1 Отговор
    Престъпната наглост на калинките
  • 2 Балканец

    41 0 Отговор
    Не е НАП, обектът на престъпление, а сме ние - гражданите. Нашите данни са взели. Нашите спестявание и имоти са в риск. Не имотите на НАП.
  • 3 Новобранец

    34 1 Отговор
    Голяма шефка голямо нещо
  • 4 Един там

    30 1 Отговор
    Довиждане, довиждане...
  • 5 koko

    22 1 Отговор
    Що 4 000 000 нали бяха 5 000 000 или никой не знае ....СРАМ

    Коментиран от #27

  • 6 балама

    26 1 Отговор
    "Ще предприема дисциплинарни мерки и спрямо всички, които имат нещо общо със случилото се"
    Калинка Галинка дали мисли, че няма нищо общо със случилото се.
  • 7 Кой68

    21 1 Отговор
    Галче одиси молим те....Каквото можа и както можа го оплеска...Неставаш,неможеш и с една дума куха лейка........
  • 8 666

    22 0 Отговор
    доста нагло са хили
  • 9 Русенец

    28 0 Отговор
    Явно добре му духа на Горанов, щом я защитава като Матросов. Жалка женица с голяма заплата и самодоволна физиономия ! Ако се казваше Иванчева или Иван Тодоров, щеше да търка наровете в следствоето, но щом е от Гробарското блато, е на хранилката !
    Народе, събуди се и помети наесен Гробарите !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Коментар📝

    19 0 Отговор
    От КАДЕ СЕ ИЗВИНИ ОТ Г.М. ЛИ НАЙ МАЛКО ПРИ 5000лв.БРУТНА ЗАПЛАТА НЕЙНАТА ОБЯВЕНА и Гласувана от Н.С.И мах.ПО К.Т.80%ДМС ОТ ЗАПЛАТАТА. НЕ МОЖЕ ДА ОБЯВИ ДОХОД ОТ НАП ЗА 126 000лв.НАДВЗЕЛА е 50Бона А ТОВА СЕ НАКАЗВА КАТО ДЛЪЖНОСТНО ЛИЦЕ ПО ДРУГ КОДЕКС.ГЕШЕВ СПИШ ЛИ.
  • 12 А,де ...

    25 0 Отговор
    „Оставката е най – лесното нещо“. Ама никой, не смее да и я поиска. Отпуската и, не посмяха да прекъснат - щяла да се разсърди?! К'ви ли ''ужасии'' къта на личния си компютър.
  • 13 Като и гледам

    21 0 Отговор
    Наглата калинкова мутра ми идва да и набия два шамара! Нагла, ама нагла твар!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 гост

    1 9 Отговор
    хубавци и умници - тя дори да иска НЕ МОЖЕ да прекрати отпуската си. така е по закон. зависи от оня дето я е разрешил. женицата прави и ще прави всичко каквото и се каже, а не каквото тя иска. така работи държавната машина. и да ревете и да виете вси тая. а заплатата й - тя е определена от нормативен акт. тя само се разписва
  • 16 Циник

    11 0 Отговор
    Турнахте го ( 4 с надстройка) на всички ни и сега кво се праиш на интересна, демек " извинявай, че те опраих, ама ти не знаеше, че ша те забременим, оти доброзорлем си при мене и се надах че сама си зимаш мерке, понеже не е моя работа)
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 един призрак броди из българия

    11 0 Отговор
    това е призракът на простотията, дори простащината, арогантността и липсата на елементарно възпитание из всички слоеве на населението, с минимални изключения. Тези хора са толкова невежи, че дори не са чували, че професионализмът и доброто възпитание в днешния свят, дори и в африканския свят, изискват и при най малкия гаф първо да се извиниш и веднага да се заемеш с решаването на проблема, който си причинил на другите. Ако гафът е по сериозен, следва незабавна оставка. Така поне запазваш чест и достойнство и разчиташ, че след време евентуално пак може да ти гласуват доверие. Без такива действия ти си аут от това ниво на бизнеса и вървиш прогресивно надолу. Но кой е чувал думите чест и достойнство в речника на днешните вулгари.
  • 19 нахална

    11 0 Отговор
    бокова кокошка.....
  • 20 БУХАЛКА

    8 0 Отговор
    Не мислим, че само с извинение и то от толкова ниско ниво требва да се размине този чутовен резил на любимия от целия народ НАП. Пак сме в нескопосан сценарии - главният виновник защитава НАП, които са в ролята на жертва. Стига вересии.Такива ръководители - да се ходят незабавно.
  • 21 сноу

    13 0 Отговор
    Такава наглост винаги си има обяснение и то при всички случаи става въпрос за гръб..Гръб,гръб ама герберски.
  • 22 Преброяване на бесните язовци

    15 0 Отговор
    #Оставка ма, пача. Не ни се обяснявай като комунист на разпит. Това ако стане в Япония, тамошния шеф на НАП на мига ще си направи сепуко. Ама там хората имат нещо, което вие хлебарките тук не сте и чували - ЧЕСТ.

    Коментиран от #28

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ivan S

    9 0 Отговор
    Ма на тая свърши ли й отпуска та говори?
  • 25 нападжия

    6 0 Отговор
    ТООО МИНДИЛ Е ЗА ТРЕПАНЕ ,ГОСПОД ДА Е УБИЕ !!!
  • 26 Ernesto Guevara

    9 0 Отговор
    Някой някога ще понесе ли отговорност за безобразната си немарливост и некомпетентност от това нещо наречено НАП?Касовите апарати закръглят сумите до втория знак,а складовите програми до петия знак.Разминава се сумата от касовия бон и тази на фактурата.Подлудиха ни със своята неграмотност и върховна тъпота.
  • 27 чичко ГУГЪЛ

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "koko":

    1000000 са покойници.Май само ти не знаеш.
  • 28 Смех

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "Преброяване на бесните язовци":

    Прав си.Ако това се случи в Япония ,там шефът НЕЗАБАВНО ще си направи СЕПУКО. Но тук е България...и шефовете тук най-много да си направят...СЕКУРО...Това значи че най-много да си го преместят в другия крачил. ..
  • 29 ми та ка

    2 0 Отговор
    НЕ СЕ ПРИЕМА!
  • 30 цвцв

    3 0 Отговор
    щом се извинява значи го е поръчила
  • 31 Интересна работа

    6 0 Отговор
    Защо във всички други министерства щом стане сериозен провал отговорност носят съответните министри - на строителството, на земеделието, на вътрешните работи, транспорта и др., като съответно биват уволнявани, а в министерството на финансите при поредица от много по-тежки гафове министъра никога не носи отговорност? Какво още трябва да направи този човек?
  • 32 пикаянанап

    3 0 Отговор
    ето това е интернет
  • 33 Гост

    3 0 Отговор
    Все по-очевидно е,че няма нищо сигурно и всъщност погледнато отстрани човек става смешен и жалък от това какво прави в името на тяхно величество парите.
    Институциите единствено освен да тормозят хората и да създават стрес и проблеми друго не вършат,а да се вземат заплати без да има полза и резултати от действията им кажете,че не е престъпление спрямо народа.......
    Защо има постоянно липса на пари от години и дългове ?
    Защото банките лъжат всички и ни заробват с лихвите,парите ги няма и постоянно се стига до фалити,но играта да се търсят пари като вид стимул да ср прави нещо и да е печели е болестно състояние както хазарта,наясно си,че няма да спечелиш,но въпреки това искаш да продължаваш да играеш.
    А и защо на човек му е нужно някой да го следи и контролира как и какво прави?
    Светът на зомбитата дали ще просъществува дълго както върви в тази посока?
    Парите са най-голямото зло на земята и заради тях се хващаме за гушите и сме един срещу друг.
    Дори и в няколко български филма има интересни акценти по темата.
    Капитан Петко войвода единия от тях.
  • 34 Марио Кроненберг

    4 0 Отговор
    "Извинявай" обувки не лъска!!! Оставка!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове