Last news in Fakti

2 Август, 2019 07:29 13 256 81

2 август 1903 г. Илинденско – Преображенското въстание

  • илинденско – преображенското въстание-
  • османска империя

В началото на ХХ в. обстановката на Балканите е изключително нестабилна

2 август  1903 г. Илинденско – Преображенското въстание - 1

Въстанието избухва на 20 юли (2 август) 1903 г. в Битолски революционен окръг и на 6 август (17 август) 1903 г. в Одринско. В българската история, това е въстанието за освобождение на Македония и Одринска Тракия, останали след Освобождението на България съгласно Берлинския договор (1878 г.) в пределите на Османската империя. По своя характер и цели, то е продължение на българската националнодемократична революция от време на Възраждането.

В началото на ХХ в. обстановката на Балканите е изключително нестабилна, а това ескалира обществените настроения и нагласи. Неуспехът на Горноджумайското въстание от 1902 г., провокирано от дейци на Върховния македоно-одрински комитет, довежда до разгрома на голям брой революционни комитети и застрашават организацията от нови провали.

В началото на януари 1903 г. в Солун е свикан конгрес на ВМОРО.

В отсъствието на голяма част от представителите на революционните окръзи и на нейните най-видни водачи - Гоце Делчев, Даме Груев и др., които са противници на каквито и да било прибързани действия, конгресът взима решение за обявяване на общо въстание през пролетта на 1903 г. Макар и несъгласни с това решение, Гоце Делчев и неговите най-близки сподвижници се му подчиняват. Те полагат усилия само за неговото отлагане през лятото на същата година и за превръщането му от повсеместно в стратегическо, т. е. в действия предимно на въстанически чети в планинските и полупланинските райони, където действията на редовната турска армия не могат да бъдат ефективни. Всичко това е направено с цел да се защити населението от полските райони от репресиите на турските власти.

Въстанието избухва на 20 юли (Илинден), откъдето идва и неговото име.

Най-напред избухва в Битолския революционен окръг. Само за няколко дни, всички населени пунктове в планинските местности на Битолска, Леринска, Костурска, Охридска и Кичевска кази (околии) са обхванати от бунтове и се присъединяват към Битоля. Кулминационна точка на въстанието става превземането на гр. Крушово и прокламирането на Крушовската република.На 6 август (Преображение) избухва въстание и в Одринско. Много селища в района на Странджа планина и крайморските градове Василико и Ахтопол се присъединяват. Силата на бунтът, дори достига до обявяването на Странджанската република (просъществува 26 дни). Започват и обществено-политически действия - в освободените селища се установява нова власт по примера на Крушовската република. В Серски революционен окръг въстанието е определено за 14 септември (Кръстовден), но избухва преди тази дата.

Едни от най-ожесточените сражения са в Мелнишко.

Сблъсквания между въстаниците и турските войски има и в Серско, Драмско и Горноджумайско. В Солунски, Скопски и Струмишки революционен окръг действията на въстаниците се изразяват предимно в организиране и извършване на атентати, в резултат на които са разрушени важни стратегически пунктове. Против въстаналото население в Македония и Одринско османското правителство изпраща 300 000 добре въоръжени редовни войници, снабдени с модерно оръжие и артилерия. Изправен пред опасността, главният щаб на въстанието отправя бърза молба за помощ до българското правителство.

За размера на въоръжената борба и за жестокостите при потушаването на въстанието свидетелстват данните в Мемоара на ВМОРО. Според него в Македония и Одринско се водят 239 сражения, в които участват 26 408 въстаници срещу 350 000 редовни войници и башибозук. Опожарени са 205 села, съвършено разрушени 12 440 къщи, избити 4694 души, оставени без подслон 70 835 души, а други 30 000 са принудени да напуснат родните си места и да търсят спасение в България.

Причините за неуспеха на въстанието са много и от различно естество: на първо място за това допринесло преждевременното му избухване, както и недостатъчното въоръжение на въстаналото население. Следващата съществена причина била крайно неподходящата международна обстановка, при която то избухнало. За разлика от Априлското въстание 1876 този път Русия, ангажирана със свои планове за война в Далечния изток, предупредила ясно, че няма да се ангажира в никакви конфликти на Балканите.

Другите велики сили категорично заели страната на Османската империя, което позволило на

Високата порта да се разправи по особено жесток начин

с въстаналото население. Следваща причина била ненамесата на България. Въпреки своя неуспех въстанието изиграло огромно значение.

То показало на цялата европейска общественост, че поробеното население в Македония и Одринско не иска повече да търпи чуждестранното иго и че ще продължи и по-нататък своята борба до извоюването на националната си независимост.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 бббббб

    19 1 Отговор
    Как не са ги изкарали сепаратисти или терористи
  • 3 планинец

    30 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Другите велики сили категорично заели страната на Османската империя, което позволило на"
    Любимата ви Европа, ни оставила да мрем!
  • 4 Некъв си

    16 1 Отговор
    Илинден-Български Великден
  • 5 СЛАВА И ЧЕСТ

    24 2 Отговор
    СЛАВА ! НА ГЕРОИТЕ ЗАГИНАЛИ ЗА МАКЕДОНИЯ и ТРАКИЯ !!!!

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Не ви ли е срам

    9 1 Отговор
    От 6 до 10 не си е пил хапчетата ! Срамота !

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хасан

    2 11 Отговор
    300 хилядна армия ?! Ей га си измислмцата ..като се има предвид и Кавказкия фронт,Африка,Близкия изток ..демек Османската империя е имала 1 милионна армия ...художествената измислица

    Коментиран от #18, #22, #52

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хасан

    3 15 Отговор
    Всички разбойници,хайдути,рекетьори,обирачи на кервани и солунски банки ги направихте революционери и в тълпата забравихте истинските революционери

    Коментиран от #36

  • 18 Абе Роме

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    Много взе да разсъждаваш!

    Коментиран от #20

  • 19 ванката

    5 0 Отговор
    четете и коментирайте кой какъв е бил тогава и какво е правил защото сега само това можем българите а не като тогава !!! тогава са действали тогава са имали сърца имали са народ и вяра а сега само клавиатури интернет и надупване без възелин...
  • 20 Хасан

    0 8 Отговор

    До коментар #18 от "Абе Роме":

    Пиши под един ник ..като хамелеон си ..що толкова те е страх ?!''само се лафиме тука .
  • 21 Абе Роме

    2 1 Отговор
    Стига си чел работническо дело! Тази злоба ще те погуби! Пий си редовно хапчетата! Иди на лекар!
  • 22 Няма измислица

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    Изводът е че свободата винаги си отвоюва правото, айде дано и Кюрдите се освободят и да настъпи мир! Да се заобиколи Турция от поробените и съседи и лека полека да бъде задушена и да загине!

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 стоян георгиев

    8 2 Отговор
    тва е наи-голямото като територия въстание на балканския полуосторв.за съжаление не постига нищо положително ,напротив ,загиват огромен брои негови ръководители ,както и обикновенни четници и революционери.извършени са етнически чистки в одринско и битолско които променят завинаги етническата картина там.гръцката и сръбската пропаганда възползваики се от разгрома на вморо завземат нови територии във вардарско и костурско.с други думи тотален провал е това въстание ,но пък ясно показва че само българите имат сила и смелост както и ресурс да се опълчат на османската империя,гърци и сърби като доблестни християни не подкрепят въстанницитие ,а подкрепят турската държава,тва е характерно за големите християни сърби и гърци.

    Коментиран от #27, #41

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 стоян георгиев

    6 2 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан":

    хасанчо казвам ти за 1000000 път няма как един овчар като теб да тълкува историята.трябва първо да четеш ,а след това да пишеш баико.княжеството заедно със сръбското и гръцкото такова са плод на дългогодишната руска политика на балканите и възникват по един и същи начин след руско-турски воини.няма никакви обири на банки при въстанието хасанчо.гемиджиите не са част от въстанието и не обират банки,а се самоубиват в тях.въстанието няма терористична деиност срещу гражданското население,а само срещу турската администрация армия и башибузук.навсякъде в освободените от въстанниците територии се създават местни съвети за самопуправление в които се включват всички етнически групи включително и турците.подкрепа няма щото е неподходящ момента.само десет години по-късно вече има подкрепа и османската империя е унищожена на балканите.що се отнася до гръцкия и сръбския казус.сърби и гърци когато са вдигали въстание срещу султана българите сме ги подкрепяли винаги ,а при български въстания сърби и гърци се включват на страна на османската армия.

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 стоян георгиев

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "Хасан":

    хахахахаха я даи да ги видим тия списания.много искам да ми дадеш списания на четници с одрязани глави на мюсулмани!!!!вморо хасанчо не режат глави ние не сме турци или араби или гърци.та чакам да ми дадеш списание с мюсулмански глави и български четници лъжецо!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 стоян георгиев

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Хасан":

    я чети сега лъжецо.чети да видиш кои е клал!!!тва са статии точно в западната преса .https://trud.bg/%D0%BD%D0%B0%D0%B4-1700-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1/
  • 33 стоян георгиев

    6 1 Отговор
    осмнаската империя е безсмислен акт баи офчо!!!!една държава подобно на идил дето докара наи-развитата европеиска цивилзация до кочина.турците доведохте югоизточна европа до нивото на циганията ви.и вместо да се засрамиш продължаваш да намилаш!в османската империя няма един свестен архитект,инжинер или лекар ,а само диваци и колячи.тва ли е бил мира и благоденствието?

    Коментиран от #34, #35

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ставрю

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    А бре брате турчин какви кервани? С крадено от българския народ. Ваща турция няма да мине много и ще е разделена на три държави неможе вечно да избивате кюрдите и да ги карате да са турци иде и ващия ред не бой се

    Коментиран от #37

  • 37 Хасан

    0 3 Отговор

    До коментар #36 от "Ставрю":

    Турчина си събира вересиите ..взема от Кипър ,ще си вземе и от Сирия..ти викаш кюрдите
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 стоян георгиев

    3 0 Отговор
    само да попитам саита , собственост на бат дилян пеевски ли сте?значи при вас е нормално един турчин да пише глупости за илинденското въстание ,а един човек като мен аргументирано да му опонира и поста му да бъде изтрит!та пак питам ако сте на бате дилян ,коремната преса обявете го да не пиша тук!

    Коментиран от #43

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 стоян георгиев

    5 0 Отговор

    До коментар #41 от "Сърбин":

    аз съм напълно буден .сърбите сте винаги партия на турците на балканите срещу българите.при всяка българска воина с турция вие ни нападате в гръб.тва е исторически факт.а после се правите на голями християни.през илинденското въстание вместо да ни подкрепите вие нападате българските чети ,същото правите при съедниението,после през балканската воина пак така постъпихте.вие сте причината турците да победят на балканите като ги подкрепихте при битката при никопол ,заради която българия падна под турско.та е добре да се чете шумадиецо.не е достатъчно само с прически и хвалби!

    Коментиран от #44, #67

  • 43 Хасан

    1 3 Отговор

    До коментар #39 от "стоян георгиев":

    Не мога да разбера защо да не мога да имам друго мнение ..аз не съм политик,историк ,активист ....всяко историческо събитие си има различни гледни точки ...трябва да сме толерантни ...иначе виж какво стана в Сребреница ...славяни направиха етническа чистка на други славяни само защото са мюсюлмани или пък са католици

    Коментиран от #45, #47

  • 44 Хасан

    1 2 Отговор

    До коментар #42 от "стоян георгиев":

    Ти винаги почваш ”ако има война ...ако турците нападнат ,,ако сърбите влезат..”..защо е тая военна доктрина ?..

    Коментиран от #46

  • 45 стоян георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Хасан":

    ти си хасанчо лъжец.правиш го умишлено затова е и дразнещо.ако си обикновен тъпак от село не би имало проблем,но ти си човек дето изпоачава фактите.пишеш лъжи умишлено след като съм ти обяснил аргументирано какви са историческите факти.да пишеш че българите са резали глави при точно обратната практика е мерзко ,а от саита да ми трият коментарите в които аргументирано показвам че си лъжец и то на връх илинден е .....!!!
  • 46 стоян георгиев

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "Хасан":

    не говоря за воина ,а разказвам случили се истории.сърби и гърци вместо солидарно да застанат за едноверците българи ,влизат в сделки с поробителя многократно,което и основната причина османската империя да битува по нашите ширини.българите точно обратно при всяко сръбско или гръцко надигане срещу империята сме ги подкрепяли.тва са факти.заради битката при косво поле и отказа на българите да подкрепят турците нашите царе са убити ,а страната ни унищожена,после сърбите подпомагат турците за да спрат сборната европеиска християнска воиска.тия неща трябва да се знаят особено от нас българите и да се гордеем с историята си!

    Коментиран от #48, #49, #50

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Хасан

    0 3 Отговор

    До коментар #46 от "стоян георгиев":

    Пак ти го казвам ..зависи от гледната точка ..това е вечната война между Изтока и Запада ..какво лошо да от това да изтъкна лошите страни на западната или пък християнската култура ...
  • 49 Хасан

    1 4 Отговор

    До коментар #46 от "стоян георгиев":

    Преди османците на Балканите нямаше силна власт ..малки държави и общности ..една вечна борба ,насилие,опожаряване на съседното село ,изнасилвания на жените на съседа ...и с турците дойде власт и контрол ...обикновените хорица си отдъхнаха

    Коментиран от #53

  • 50 Хасан

    0 3 Отговор

    До коментар #46 от "стоян георгиев":

    Абе човек ..говорим за 14_15 век ..тогава няма идеология или религия ...има наддаване с злато ..Султана праща една кола със злато и Видинския деспот събира дружина против сърбите ..Византия праща кораб с злато ,венецианци идват на помощ...джамията ти дава безплатна храна и ставаш мюсюлманин...попа ти отваря бъчва с вино и ставаш християнин...няма наши ,няма ваши ...само оцеляване

    Коментиран от #51

  • 51 стоян георгиев

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "Хасан":

    хаснане,ти си лъжец.писа поне 20 лъжи днес.писа че през илинденското въстание българите рязали глави и обирали банки.тва е невярно ,а не друга гледна точка.турците са рязали глави и изнасилвали ,а не българите.не познаваш собствената си история ,а пишеш тъпотии тва не е гледна точка ,а пропаганда!!!разбираш ли разликата?дадох ти елементарен пример през средновековието към 1350 година българия е била водеща европеиска дърхжава ,а балканите мястото дето са се случвали всички напредничави неща в европа.150 години по-късно балканите под турско стават една лаиняна дупка и остават такива до падането на турската империя .тва са факти ,а не гледна точка.през османския период които е близо 500 години на баланите няма построено нищо.нали прочете нищо.направихте от една от световните перли къвто бе константинопол огромна циганска махала!тва са факти не гледна точка!и днес като ходи някои в тоя 25 милионен град няма кво да види сътворено от вас.карате туристите без да ви е срам в една поругана от вас византииска църква!тва са фактите.сравни двете съседни имерии австроунгарската и османската като постижения,наследство,култура!!!!има ли поле за сравняване ?там където е стигнала османската империя и днес е циганизация ,мръсотия,мизерия,мързел...тва е вашето османско културно наследство!тва пак казвам са факти не гледна точка!и те приканвам отново преди да пишеш вземи попрочети ,щото се излагаш като оФцепас!

    Коментиран от #58, #59

  • 52 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    Наказателен кодекс на РБ: Проповядването на антидемократична идеология, която поставя под съмнение или се опитва да опровергае по какъвто и да е начин геноцида над българите в исторически обитаваните от тях земи по време на турското владичество, да бъде наказвано с лишаване от свобода от 1 до 5 години или с глоба от 5000 до 50 000 лева.

    Коментиран от #54

  • 53 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Хасан":

    Я кажи, колко години се мъчиха османлийте да превземат балканите, щом не е имало силна власт? Май, сам не знаеш какви глупости дрънкотиш.
  • 54 Хасан

    0 3 Отговор

    До коментар #52 от "Димов":

    Аз идеология не проповядвам ..просто си казвам мнение за историческите факти отпреди 120 г ...

    Коментиран от #57, #62

  • 55 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Хасан":

    Петвековният ти "мир" още го помнят в Пещера, в Панагюрище и в Батак. Да ти се връща, че да видиш колко е хубав.
  • 56 ВЕЧНА СЛАВА

    3 0 Отговор
    НА ГЕРОИТЕ, НА БЪЛГАРИТЕ ИСКАЛИ ДА СЪБЕРАТ БЪЛГАРИЯ!

    СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ!!

    А СЕГА, ПРОДАЖНИК ДО ПРОДАЖНИКА!!
  • 57 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "Хасан":

    Лъжеш най-лицемерно. Ти поругаваш, подстрекаваш, дразниш и лобираш. Прозрачен си ми.
  • 58 Хасан

    0 2 Отговор

    До коментар #51 от "стоян георгиев":

    Ами немската култура също даде много на човемеството с Бах, Гьоте,Бетховен ...но също и създаде Хитлер и нацизма ....просто се питам защо в източната култура не роди своя ”Хитлер”...?!..модерни инженери умуваха и създадоха концлагери и камери , атомни бомби ,химически оръжия ...
  • 59 Хасан

    0 2 Отговор

    До коментар #51 от "стоян георгиев":

    Интересно ми е какво можеш да покажеш в София като история??''

    Коментиран от #60, #61, #63

  • 60 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #59 от "Хасан":

    За Сердика чувал ли си? А за Сексагинта Приста? А за Филипополис? А колко още има като тях в България, да не ти изброявам, че няма ми стигне поста.
  • 61 Димов

    4 0 Отговор

    До коментар #59 от "Хасан":

    По-интересното е, каква история можеш да покажеш в Истанбул? История, останала от Константинопол и Цариград.

    Коментиран от #65

  • 62 стоян георгиев

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "Хасан":

    чакам да ми покажеш снимки на отрязани турски глави както и на обрани банки.дадох ти 1700 публикации само от американски вестници за вашите културни кланета!
  • 63 стоян георгиев

    3 0 Отговор

    До коментар #59 от "Хасан":

    точно софия е показателна.турски град без нищо.всичко дето има софия е след турския или от преди турския и период.ето ти сам си зададе отговор.не е само софия така.така е и търново и варна и пловдив ....тва показва културните достижения на османската империя.

    Коментиран от #64, #66

  • 64 Хасан

    0 5 Отговор

    До коментар #63 от "стоян георгиев":

    Кажи ми една джамия,мост,конак от османския период реставриран ??няма ...а в Гърция ?също няма ...само в Скопие има турския квартал ,с чаршиите ,джамията ...докато в Турция има много реставрирани църкви,синаноги,манастири ...гръцки,грузински,арменски ..

    Коментиран от #69, #78

  • 65 Хасан

    0 1 Отговор

    До коментар #61 от "Димов":

    Ами в Истанбул има стотици джамии,конаци,мостове,гробници,чешми,бани и учреждения построени в тоя период ...

    Коментиран от #70

  • 66 Хасан

    0 4 Отговор

    До коментар #63 от "стоян георгиев":

    В София по нареждане на руската армия всички минарета ,джамии,конаци се разрушават ..заличават се следите на едно културно наследство

    Коментиран от #68

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #66 от "Хасан":

    Кочините не са културно наследство.
  • 69 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #64 от "Хасан":

    Защото никой не ще да има и помен от варварите. Ако ставаше за нещо бита на османците, хората нямаше да им е толкова противно. Толкова ли не схващаш.
  • 70 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #65 от "Хасан":

    Точно: само в тоя период. Назад всичкото е от Византия и от България.

    Коментиран от #71

  • 71 Хасан

    0 2 Отговор

    До коментар #70 от "Димов":

    С една дума унищожаваш всичко което е от друга култура ...!!..като талибаните или Даеш които унищожават паметници на езичниците ..

    Коментиран от #74, #75

  • 72 Хасан

    0 3 Отговор

    До коментар #67 от "Сърбин":

    Мяни го ..българин ..накъдето духа вятъра ..руснака го прецакаха два пъти ...руснака си остави костите на Шипка а те си докараха княз от Германия

    Коментиран от #73

  • 73 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #72 от "Хасан":

    Уви, тук си прав.
  • 74 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #71 от "Хасан":

    Не! Грешно обобщаваш. Не всичко от друга култура, а конкретно от тази, която унищижи всичко от моята. И конкретно, само на моята територия. В анадола си културясвайте ислямските си ценности, колкото ви душа иска.
  • 75 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #71 от "Хасан":

    Каквото повикало, такова се обадило, Асене.

    Коментиран от #76

  • 76 Хасан

    0 0 Отговор

    До коментар #75 от "Димов":

    Добре ..следващия път ще го имаме предвид...

    Коментиран от #77

  • 77 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #76 от "Хасан":

    Няма да има следващ път, Асене. Западът вече се грижи да отмият глупостите от главите ви. Почна се с бурките. Виж колко процента от младите мюсли са религиозно настроени. Колко от новото ви поколение са така стриктни традиционалисти, както бяха старите. Почна се, вече.
  • 78 стоян георгиев

    3 0 Отговор

    До коментар #64 от "Хасан":

    няма щото няма нищо стоиностно бе хасане.няма щото за разлика то виена в истанбул няма уневерситет за архитекти.налага се разни самоуки гяури като кольо фичето да ви строят мостовете.знаеш ли че цялото мюсулманско население на османската империя е неграмотно към началото на 20 ти век?за жените ви няма да говоря даже.те са се насирали в дрехите си докарани до тъпоумие от манталитета ви да ги третирате като добитък.тва не е обида ,а факт.тва хигиена ,тва образование за вас мюсулманите е напълно непознато,а сте живели в европа сред европеици .искаш да има турски зони.имаме вароши много тва са квартали останали от турско,но в тях няма нищо значително.малки двуетажни кирпичени къщички с дърворезба и шарени килими.има ги във всеки град.но иди във виена да видиш 100 метрова сграда от камък строена през 16 ти век.мога да ти я пратя на снимка ако искаш.да видиш мостове над дунав ,правени от камък тогава ,не един при това!кво да въстановим тук като е нямало нищо?ето истанбул никога не е бил покоряван.кво има там освен два двореца и една поругана църква?а е 25 милионен град!!!за сравнение виена е 2 млн. и има 100000 повече неща построени в периода 1400-1900 година!
  • 79 стоян георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #67 от "Сърбин":

    бяхме и в двете воини против вас.основно определихме нашата позиция само да бъдем против вас.нали прочете сърбино,против вас!няма как да е друго като ни се правихте на приятели ,а докато вадехме картофите от жаравата ни прецаквахте в съюз с гърците и руснаците.сега виждаш ли как боли като ти вземат половината територия?еи така бяхме и ние когато ни прецаквахте.през 1913 година българската армия бе 500000 човека и се биеше на фронта пред истанбул,докато вие с гърците палехте българските училища и църкви в македония.сега искаш разбиране?как да го получиш мен сърбино като помня бабите си и знам как сте постъпили с нашите села и градове?тормозихте после 70 години останалите там българи да се пишат сърби,македонци и незнам кви си.та споко сега ви чака същото и вас ,че и по зле!
  • 80 Фатих Мехмед

    0 2 Отговор
    Ако бяхте под управлението на Ердоган сега да сте по добре във всяко отношение

    Коментиран от #81

  • 81 Балканец

    1 0 Отговор

    До коментар #80 от "Фатих Мехмед":

    Гледаме размириците в ердоганьовата турция и нещо не виждаме да са много цъфнали та вързали там.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове