3 517 28

Десислава Танева: Не прави чест на Нинова

Земеделският министър се надява, че при създадената ситуация със свинската чума всеки отговорен политик ще покаже държавническо поведение и няма да допусне политическите емоции да надделеят

Десислава Танева: Не прави чест на Нинова
Снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието Десислава Танева публикува в профила си във Фейсбук текст, в който отбеляза мерките, взети от държавните органи за овладяване на чумната епидемия по свинете у нас. Танева не пропусна да обърне внимание и на политическия противник в лицето на председателя на БСП Корнелия Нинова, като я упрекна, че опитва да печели избиратели "в този тежък момент". Ето и пълното изложение на министър Танева в социалната мрежа:

"В Европа заболяването Африканска чума по свинете влиза през 2007 г. в Грузия. Болестта е пренесена чрез хранителни отпадъци изхвърлени от кораб. Голяма част от Западна Европа е засегната. Заболяването е изключително устойчиво. На Испания и трябваха 30 години, за да се пребори с изкореняване на чумата. АЧС се разпространява чрез всички възможни пътища. Най-уязвими са личните стопанства, в които няма мерки за биосигурност. Дивите свине също, защото са в открита екосистема. Епизоотичната обстановка в страната е изключително сериозна. Над 23 държави на територията на три континента са засегнати от заболяването Африканска чума по свинете. В България правителството предприе всички възможни мерки за ограничаване на болестта, съгласно изискванията на компетентните европейски органи.

Не прави чест на Корнелия Нинова и БСП да се опитват да спечелят избиратели в този тежък момент. За да успеем да се справим, и да ограничим заболяването, е необходимо всички мерки да се изпълняват стриктно. Надявам се, че в тази ситуация всеки отговорен политик ще покаже държавническо поведение и няма да допусне политическите емоции да надделеят.

Държавата прави всичко възможно и допустимо като мерки за ограничаване на щетите с възможно най-щадящи последствия за населението. Отделили сме близо 4,5 млн. лева за доброволно почистване и дезинфекция на личните стопанства. Това е единствената възможна финансова подкрепа, защото тези стопанства са нерегистрирани. Всичко в посока обезщетяване на нерегламентирано отглеждане на свине, компрометира останалите мерки за борба с чумата и би поставило на риск и санкции държавата ни.

300 лв. ще получат стопанства без мерки за биосигурност, които доброволно са усвоили месото от нерегистрираните животни в 20-километровите санитарни зони около свинекомплексите. 300 лв. ще получат и стопани с унищожени прасета в 3-километровите зони около огнищата.
В момента на терен, със съвместни усилия, работят Българска агенция по безопасност на храните, Център за оценка на риска по хранителната верига, ветеринарните служби и лекари, научната общност. Всички те правят необходимото, за да разяснят на стопаните рисковете от заболяването.
Мерки за контрол на дивите прасета са взети, отстрелът не е спирал. Има стимули за отстрел на дива свиня, а подборният лов е разрешен целогодишно. Не се разрешава лов само в районите на епизоотичните огнища.

Многократно бе обяснено от експертите защо в този случай не е подходящо да се използват екарисажите. В момента има два работещи екарисажа, но при такава епизоотия загробването е най-прилагания метод и в други страни. Целта е недопускане на разнасяне на заразата, чрез пренасянето на контаминиран материал. Няма опасност от екологична катастрофа, те се заравят на площадки, съгласувани с всички институции", заяви земеделският министър.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Цецо шлифера

  28 5 Отговор
  Аз мисля, че Орешарски е виновен за чумата.
 • 2 Вие сте епидемия от чума

  43 4 Отговор
  Ако ти и другите чуми, дето тиквата ви намира по завоите и бензиностанциите, можехте и бяхте показали държавническо поведение, нямаше 1.5г след бума на чумата да ни застигне и нас. Така че гледай си към собствената посрана уста и поне махни онзи смешник шефа на БАБХ, че вече години на ред само епидемии развива с дейността си.
 • 3 балама

  35 1 Отговор
  Абе, да не би да не влиза в Грузия, А ДА ИЗЛИЗА ОТ ГРУЗИЯ. От американската военна биологическа лаборатория там. А?

  Коментиран от #20

 • 4 Философа

  29 4 Отговор
  Какво държавническо поведение пуснахте чумата до Пловдив от безхабери продажници анти българиииии!!!

  Коментиран от #12

 • 5 бял

  31 6 Отговор
  Герберски бокуци в обяснителен режим
 • 6 удивен

  28 3 Отговор
  Овца "отбеляза мерките, взети от държавните органи за овладяване на чумната епидемия по свинете у нас"!?!?!?

 • 7 град козлодуй

  26 1 Отговор
  на всички политици не прави чест вие сьсипвате народеца унижавате го подигравате го сьсипвате унищожавате унижавате вие сте олигархия не ви дреме за обикновените хора
 • 8 отегчен

  29 4 Отговор
  Да беше мор, да беше чума, само, а то демонокрация ни удари.
 • 9 Миризлив пор

  12 0 Отговор
  Идат избори, с мъката на хората се печелят гласове. И "едните и другите са маскари" ако мога да цитирам Ганьо Балкански, в слуая се иска ясно разписана процедура и да не може никой да се възползва политически, на карта е заложен цяла индустрия и препитанието на много хора. Дали са изостанали мерките - да с много, дали ако наистина има чума опозицията пречи - абсолютно, въпрос на време е да се забрани износа на свинско за всички, след това просто с години няма да можем да изнасяме, няма ли износ отрасъла е умрял.
 • 10 Танов

  9 1 Отговор
  Като няма свинско, яжте паста.
 • 11 Разбрахме...

  30 3 Отговор
  Танева е завършила икономика в УНСС , може би след като е занесла печено прасенце на някого. Какво ли разбира от животновъдство и всичко свързано с него? Е такива ПУЙКИ КРЯКАТ БЕЗМИСЛЕНО ОТ ВСИЧКИ МИНИСТЕРСТВА!
 • 12 Миризлив пор

  12 8 Отговор

  До коментар #4 от "Философа":

  Е, как стига до пловдив сещаш ли се? Ами обявяват у Силистра "има епидемия" - вместо всичко да отиде на екарисаж се мята у фризера и се продава на черно, някой тарикат закарва 1 бус месо, прави определена печалба и е въпрос на време да пламне на 500 километра другото огнище.
 • 13 ВЪЗРАСТЕН

  12 20 Отговор
  НЯМА ПО ДОЛНО СЪЩЕСТВО ОТ КОМУНИСТА ! КОЙТО НЕ ВЯРВА ДА ПОГЛЕДНЕ ИЗЯВИТЕ НА НИНОВА, ОСОБЕНО С ПОДАДЕНА И ОТТЕГЛЕНА ОСТАВКА !
 • 14 Сандала

  14 15 Отговор
  В комунизма няма и не търсете ДОСТОЙНСТВО, предали БЪЛГАРИЯ от турско в руско робство, кУрнелия от комсомолски секретар става върл седесар, а сега комунист, а бе където има аванта , то ДОСТОЙНСТВОТО само ние го разглеждаме и разбираме, комунистите са богоизбрани или поне за такива се имат но в ГОСПОД НЕ ВЯРВАТ !
 • 15 БЕСЕН

  29 4 Отговор
  Танева, ако имаше отговорни политици, нямаше да сме на този хал. За какво държавническо поведение дрънкате? За каква чест? Години наред унищожавате земеделието и животновъдството. Шепа приближени изкупиха земята и се ползват със субсидии от фондовете, другите дребни земеделци и животновъди–кучета ги яли. Всички сте еднакви и само хвърляте прах в очите на обикновените хора, но единствената заслуга, която със сигурност може да ви се признае, че съсипахте тази държава и междувременно си напълнихте гушите( отнася се за всички партии)
 • 16 Истина

  12 4 Отговор
  Какво ви прави на вас чест бе най-долни Сини Комунисти.
 • 17 Гост

  5 5 Отговор
  Kak shte opravi ninova. To gradskite cigani kazvat, tyk grada samo pomacivece. Umna ciganka, vsichko znae. A i ne vseki bg moje y sofia. Ostavete bb, da opravi bataka, ako ne vseki koy kak moje da se spasiava.
 • 18 Георги Илиев Митев

  6 1 Отговор
  ЩОМ "ЧИНОВНИКЪТ" Е В СТАЯ ИЗБОРИТЕ МОГА ДА ГИ "РАЗГАДАЯ". МОГА И ДА ГИ РЕША, ЗАЩОТО НЕ ГРЕША..ЩОМ ИМА РИМА ЗНАЧИ Е ОТ "ПРИМА"... СКАНДАЛИ ВИХРЯТ СЕ ВЪВ ПАРЛАМЕНТА И ВСЕКИ СИ РАЗВЯВА ДОКУМЕНТА. СВИНЕТЕ ГИ ТРЪШНА ЧУМА..СКЪПИТЕ ДОМАТИ КАТО ГУМА.ЩЕ СЕ ХРАНИМ ЗАНАПРЕД ИКОНОМИЧНО И ЩЕ ОЦЕЛЯВАМЕ БИОЛОГИЧНО.
 • 19 Шляхтиц

  10 2 Отговор
  Държавническо поведение беше да не допуснете чумата в България. Това са ви задълженията, това ви е работата и затова получавате големи заплати. А не сега бедните хора да плащат със залъка си вашите безделие , мързел и некадърност..........
 • 20 Димитърд

  6 7 Отговор

  До коментар #3 от "балама":

  Хората доказват, че чумата е международно бедствие, а тука някой тъпанари пишат простотии. Засрамете се бе бесепарски изчадия. Става на въпрос за бедствие, а не за тъпата ви червена политика. Не се дръжте като малоумна та Корнелия Нинова техноимпексова да се опитва да трупа точки на гърба на пострадалите стопани и да ги подстрекава да протестират. Срам и позор за тези които се опитват да се възползват от това национално бедствие. Политиката вън при такива моменти.

  Коментиран от #21


 • 21 Сус бе серсемин герберастки

  7 4 Отговор

  До коментар #20 от "Димитърд":

  30 години бедствие? 1989 при ТКЗС-та имаше 18 000 000 овце и кози, днес са около 1 000 000. Чума има, и тя е демонокрадска

  Коментиран от #24

 • 22 Малко данни за земеделието

  6 1 Отговор
  Месо: През 1988 г. – 565 600 тона – През 2014 г. – 150 000 тона Тоест- 4 пъти по-малко Мляко: През 1988 г. – 2,5 млн. литра – През 2014 г. – 70 хил. литра. Тук спадът е потресаващ – 34 пъти по-малко количество!!! Зеленчукови консерви: През 1988 г. – 344 000 тона – През 2014 г. – 67 000 тона.
 • 23 Инфо за министърката

  7 0 Отговор
  НРБ 1989 брой свине 4 186 600 РБ 2018 брой свине 650 000 /преди чумата, около 100 000 ще бъдат избити/ Тоест виждаме, че демократичната чума е ликвидирала 3 536 600 свине, а чумата едва 100 000.
 • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 25 коча

  3 2 Отговор
  Аз мисля че НИНОВА Е ВИНОВНА ЗА ЧУМАТА ЗАЩОТО НИЩО НЕ ПРАВИ ЗА ТАЗИ ДЪРЖАВА ...............ДА Я УНИЩОЖИМ БРАТЯ ......
 • 26 Не заем какво да лъже

  0 1 Отговор
  Да роди таралеж
 • 27 Антон Тодоров от Гробищарите, сега от TV

  3 5 Отговор
  Какви литри и тонове преди 1988г.Слушайте Мазника Антон Тодоров по TV Европа какви ги дрънка платени .Чума да го тресне м/у краката.
 • 28 Иван

  0 0 Отговор
  Томиславчо е един палячо квот му кажат това дрънка?

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.