6 Август, 2019 10:49 3 994 73

С F-16 България ще намали зависимостта си от руски военни съоръжения

  • f-16-
  • ф-16-
  • самолети-
  • договор-
  • обучение

Очаква се всеки момент парите по сделката да бъдат преведени от българското Министерство на финансите по сметка на Федералния резерв на САЩ

С F-16 България ще намали зависимостта си от руски военни съоръжения - 1

България е избрала високоспособен, съвременен модел на F-16. “С него тя ще стане още по-надежден партньор и ще намали зависимостта си от руски военни съоръжения, както и ще допринесе за укрепване на регионалната и собствената си сигурност. Покупката на F-16 ще гарантира на българските пилоти и всички служещи във ВВС да продължат традицията на смелост и върховни умения. Ще работим по този проект за засилване на българоамериканското стратегическо партньорство. Тази покупка е свидетелство за общите ни цели и за общото ни желание да сме по-силни заедно”, каза по време на пресконференция, на която бяха представени възможностите на новия боен самолет F-16 block 70, Джъстин Фридман шарже д'афер към посолството на САЩ в България. Той подчерта, че най-важното нещо което трябва да се запомни по отношение на сделката е, че този процес е абсолютно прозрачен и от гл.т. на българското правителство, и това на САЩ. “Много усилия бяха положени да се погрижим пакетът да отговаря на българските нужди и според мен той отговаря на нуждите на България към момента и за дълъг период напред за мисиите, които България изпълнява”, уточни Фридман.

Американската страна въведе уточнение и по отношение отстъпката в цената, която България получава във въпросната сделка. “Самолетите, които ще получи България, в техническия смисъл на думата, ще бъдат купени от правителството на САЩ, за да ги дадем съответно на България за 1.256 млрд. USD. Българското правителство одобри сума под тази, като очакваше правителството на САЩ да плати разликата. Технически правителството на САЩ всъщност плаща само това, което е решено, а другите пари се гласуват от Конгреса като помощ за оборудване и повишаване възможностите на нашите партньори за оперативна съвместимост с НАТО”, уточни Фридман и допълни, че между 46 и 60 млн. USD ще е разликата, която ще бъде добавена от правителството на САЩ с одобрение на Конгреса. Разликата в цената по никакъв начин не променя техническите параметри на самолетите, които България ще получи.

Новите самолети изискват и въвеждането на 3D радарни системи. Дали САЩ ще спомогнат за модернизирането на сега действащите у нас радари беше сред дискутираните въпроси. “Това е решение на правителството на България. Доколкото разбирам радарите са също в списъка на приоритети. България сериозно се е заела с това да модернизира отбраната си. Ако някой ни поиска финансова помощ ще го обсъдим, но решението е на България. Ние сме само съюзник и предлагаме подкрепа, но решенията се вземат от правителството на България”, уточни Фридман.

Към момента 29 държави ползват самолети F-16, като тук ще се добави и България. На България се предлагат пълни възможности земя-въздух, въздух-въздух. F-16 може да носи всички въоръжения, които са налични в света. Постигната е пълна оперативна съвместимост с изискванията на НАТО още от първия ден на експлоатация на машините.

Планът е първият самолет да бъде завършен декември 2022 г. и да бъде доставен, за да може на него да се обучават българските техници, авиоинженери и през 2023 г., когато пристигнат първите самолети от първия ден да могат да работят с тях и да са свикнали с експлоатацията. Американската страна работи с българските ВВС обучението на пилотите да започне през 2021 г. и да приключи през 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мутра

    75 15 Отговор
    и ще увеличи зависимостта си от кравите

    Коментиран от #37

  • 2 Селянин

    58 10 Отговор
    ...и ще засили зависимостта си от фащ...защо не си допълвате заглавията? ??

    Коментиран от #67

  • 3 Йозеф

    30 1 Отговор
    Шарже д'афер, Миленче.
    Явно и редактора ти е грамотен колкото теб.
  • 4 Ронин

    45 8 Отговор
    България става споносор на соросната от САЩ!
  • 5 хроно граф

    75 13 Отговор
    Под руска зависимост отивахме към 9млн.. Имахме 700хил. армия със запаса, с 300 (ТРИ-СТА), най-модерни, затогава, самолета(повече отколкото има „обединена” Германия, днес) и 2000 танка. Милиция и вътрешен ред (циганите и турците, ама много добре си знаеха мястото). През границата пиле не можеше да прехвръкне. Промишленост. СЕЛСКО СТОПАНСТВО. ОБРАЗОВАНИЕ. Социална сигурност. Наука. СПОРТ. Бяхме на 8-мо място на Олимпиадата в Сеул през 1988г. Днешните сор.осоиди бяха в Белене.

    Е, верно е, нямахме чужди военни бази в страната, безработица, гей паради, банкови фалити, пирамиди, тел. и имотни измами. чалга, наркотици, порнография, проституция трафик на хора, соро.соидиоти, "бежанци", "битова"/"ромска" престъпност, ментета, клошари...

    Сега, обаче, при американската независимост сме на път да изчезнем като народ и държава

    Коментиран от #13, #14, #20, #41, #61

  • 6 Ф16

    32 9 Отговор
    Голяма...грешка. Пари за нищо.
  • 7 Йосарян

    30 4 Отговор
    Тия от кражби и Комисионката се замаяха яко. Нали 1ви ще го изядем Яко, каквото и кактп да стане. И първо крадците ще се евакуират. Вече дечицата им са евакуирани. А ние сме си яко Тъпи. ЧЕСТИТО! И коледа на диетка, без свинско, че не сме гладни и бедни!
  • 8 ЛУД И ИЗТРЕЩЯЛ

    24 3 Отговор
    Като сме си дали г.за под наем, сега ще ни го турат кога и как си искат.
  • 9 Бибата

    32 4 Отговор
    Само за 4 месеца апартаментни измами за милиони, скандали с къщи за гости за милиони, пари за вехти самолети за милиарди свински чуми за милиони загуби!
  • 10 нервен ( разбивача на тролове )

    5 23 Отговор
    Ама ние искаме да сме 110% независими от Русия ...докарайте ядрени ракети стига с тия самолетчета

    Коментиран от #40

  • 11 Веско

    26 4 Отговор
    Чистотата ще е на ниво във ВВС след снабдяването с 8-те нови свръхмодерни прахосмукачки.
  • 12 Гост

    30 8 Отговор
    И какво му е лошото на "руското влияние"? (без малоумни препратки към антикомунистически мантри, моля).

    Коментиран от #15, #22

  • 13 Сатаната

    11 22 Отговор

    До коментар #5 от "хроно граф":

    Спестил си негативите, но за съжаление посочените факти са факти и пред тях и боговете мълчат. За наша радост комунизма е погребан в стария си вид завинаги и това е факт.

    Коментиран от #58

  • 14 Само питам

    17 37 Отговор

    До коментар #5 от "хроно граф":

    Ако границата беше отворена и не застрелваха всеки, който се опитваше да я премине, колко българи щяха да останат в руската колония България бе путлераст? Съдрахте се да лъжете русоидите!

    Коментиран от #24, #25, #32, #47

  • 15 Народна мъдрост

    12 37 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Колкото по-далеч от Русия, толкова по-близо до цивилизацията!
  • 16 Истината

    12 28 Отговор
    е,че ако F-16 България не намаляваше руската зависимост, нямаше да има и този истеричен вой на руските тролове.
  • 17 Един

    28 6 Отговор
    F16 b70 ще ни направи директно зависими от САЩ! (ЗА МНОГО ПОКОЛЕНИЯ НАПРЕД!)
  • 18 Тайфун

    8 9 Отговор
    Не ни трябва външна зависимост, нито руска, нито американска, ние сме в ЕС и ако има зависимост, тя би трябвало да е само оттам, особено що се касае до такъв важен бранш като въоръжението.
  • 19 шарше дафер

    6 2 Отговор
    Буа-ха-ха-ха, абе вие сте много смешни, бе!
  • 20 Статистика

    7 21 Отговор

    До коментар #5 от "хроно граф":

    През 1989 година турците в България бяха 1.6 милиона души а общо в България имаше 9 милиона души. При преброяването през 2011г с турски имена са 0.6 милиона души при 7 милиона население. Това означава че от двата милиона души които са напуснали България поне един милион са турци или цигани мохамедани. За тях ли ревеш?

    Коментиран от #23, #29, #55

  • 21 Наблюдаващ

    18 4 Отговор
    Всичките трима козяшки трола се надпреварват да угодят на господарите от Вашингтон . Жалки са .
  • 22 Да да

    5 20 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Какво ли! Ми да погледнем кой ни доставя петрол с най-ниско качество, но затова пък на винаги най-високи цени! Кой ни продава най-скъпата газ в ЕС? Кой се опитва да отцепи България от ЕС, НАТО да го прескочим в слупая. Или искаш да кажеш че Русия е по-важен партньор от ЕС? Къде са милионите мигранти, коити пращат кеш всеки месец в България? Като ни владееха 45+20 години, как се оказахме най-бедните в ЕС? И какво може да ни предложи Русия, освен омраза, скъпи ресурси и унижения? А да, оръжие с което да нападнем ЕС и САЩ :D! Безаналогово! Най-доброто! Супер анимирано!

    Коментиран от #27

  • 23 Питам

    18 3 Отговор

    До коментар #20 от "Статистика":

    А 2 милиона българи , къде са бе , математик ?
  • 24 и аз да питам

    18 2 Отговор

    До коментар #14 от "Само питам":

    А колко турци се върнаха от екскурзията?
  • 25 хроно граф

    12 3 Отговор

    До коментар #14 от "Само питам":

    Колкото сърби останаха в Сърбия.
  • 26 ЦРУ с Ф16

    6 21 Отговор
    БРАВО на нас ! Една малка крачка за БГ ...един голям скок за отдалечаване от североазиатската КОЧИНА !

    Коментиран от #28

  • 27 Статист

    20 4 Отговор

    До коментар #22 от "Да да":

    Друго са западните ценности : престъпност , наркотици , гей-паради , корупция на всички нива , здравеопазване само за богатите , управляваща мафия ...
  • 28 ХА ХА ХА

    14 5 Отговор

    До коментар #26 от "ЦРУ с Ф16":

    ... и приближаваме по-близо до Северноамериканската кочина !

    Коментиран от #51

  • 29 Фффф устата

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Статистика":

    ти лъжлива турски питони да флизат!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Една звезда...

    0 0 Отговор
    Една звезда за смотаното заглавие (което се и повтаря от преди 2 седмици) - даже и не четох статията!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Fuck 16

    24 4 Отговор
    Живков купи 22 от най-съвременните самолети в света в края на 80те и никой не разбра (да подсилят другите къмто 300 бойни), a тука 10 години смятаме и струваме някакви си 8 по проект от 70-те години, дето тепърва ще им строят завода и плащаме предварително, понеже Баце така бил решил, щото си няма хал хабер от сложна лихва.


    А днес Словакия купува за същите пари като нас не 8, а 14 изтребителя, и не 12, а 102 ракети, и не авансово, а разсрочено, въобще да не говорим... ако говорим, то ще е само за Народен съд!

    Коментиран от #42

  • 34 Левски

    12 3 Отговор
    мръсни долни боклуци Дано горите в ада! Дано се задавите с тези два милиарда и двеста милиона кървави български пари!

    Коментиран от #38

  • 35 гост

    8 4 Отговор
    ( Съвременен ) Модел от 70 -те години ?????? (Високоспособен ) ДА както си лети и пада !!!! Вижте само колко са паднали !!! Само в Белгия над 500 самолета !!!! БОКЛУЦИ ЗА МНОГОООО ПАРИ !!!!! И КОМИСИОННИ !!!!
  • 36 Димов

    8 2 Отговор
    Ще продължим да караме с горивата на Лукойл, но някак си, щатските самолети ще ме топлят, че не съм зависим от Русия.
  • 37 2525

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "мутра":

    От трьн та на глог !
  • 38 Само питам

    5 15 Отговор

    До коментар #34 от "Левски":

    Защо русофилите изпитвате удоволствие да се гаврите с БЪЛГАРСКИТЕ национални светини?

    Коментиран от #43

  • 39 Само питам

    5 2 Отговор

    До коментар #32 от "Само отговарям":

    Личи си кой е с промит мозък, щом пишеш подобни глупости!

    Коментиран от #62

  • 40 ХаХа 🙈

    11 3 Отговор

    До коментар #10 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Лекоооо Разбивача , почини си бе , планетата гътна !
    Хамерите ги платили !🙈мале !
    Ние “само ще доплатим” радарите, ракетите , обурудването , учението , тоалетната хартия си всичко това за
    “скромните “ 3 милиарда !
    А ако откажем - от БРАТЯ ставаме ТЕРОРИСТИ !
    Аман от Лакеи стрелящи със атомни бомби , ракети ....
    Излез от Матрицата бе !
  • 41 ИУЙК

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "хроно граф":

    Да точно така си беше. Вече трийсет години предават Бъэлгария независимо кои са на влас СДС, БСП, НДСВ, Тройни коалиции и ГЕРБ . Какво остана от България - нищо. Няма безплатно здравеопазване и образование закрити болници и училица, няма армия, полиция да за да пази власта.Селско стопанство никакво, промишленост също, износ само на човешка работна ръка. Това радва ли ви? Мен НЕ.
  • 42 -...-

    9 3 Отговор

    До коментар #33 от "Fuck 16":

    Само, за охраната на София, бяха - 32бр.. При сегашните 8, за цяла България?! А и по стар български обичай, ще заделим 1-2 бр. за резервни части /да минем по тънко/ :-)
  • 43 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #38 от "Само питам":

    С коя светиня се е погаврил №34?

    Коментиран от #48

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ПЕНКО

    9 3 Отговор
    И ЩЕ УВЕЛИЧИ ЗАВИСИМОСТА СИ ОТ ...КОГО !?!? МОЖЕ БИ, ОТ ФАЛИРАЩИТЕ ЩАТИ И УМИРАЩ ИЗРАЕЛ .../ТОВА ГИ ЧАКА /---ТЕ НЕ ПОМАГАТ ---ТЕ СЕ ОПИТВАТ ДА ЗАВЛАДЯВАТ И ЕКСПЛОАТИРАТ !!!!!!!!!

    Коментиран от #49

  • 46 Грую

    7 3 Отговор
    На гол тумбак - чифте пищови!
  • 47 Избягъл

    8 3 Отговор

    До коментар #14 от "Само питам":

    Точно избягалите, като се върнаха при амнистията констатираха - при Тошо си беше по добре.

    Коментиран от #50

  • 48 Само питам

    4 4 Отговор

    До коментар #43 от "Гост":

    със Сталин и с Георги Димитров, бе русоид!
  • 49 Ат ти записа ли се доброволец

    4 6 Отговор

    До коментар #45 от "ПЕНКО":

    Пенко Що се скатаваш таварищ Кой ще ви гаси пожарите Само сеир гледате как горят братушките ви
  • 50 Само питам

    3 1 Отговор

    До коментар #47 от "Избягъл":

    Не си избягъл, сигурно си стрелял по границата по бягащите.
  • 51 ЦРУ с Ф16

    5 4 Отговор

    До коментар #28 от "ХА ХА ХА":

    НИКОЙ да не обижда Америка....защото там живеят и работят с дв. гражданство около 500 000 бг / в Раша са около 100 / . Не са включени внука на Т.Ж. и децата на Корни и Ламбо ! Абе всяко комуне . което ОТКРАДНЕ от НАРОДА бяга в САЩ да ги харчи / децата на Лавров....Песков….Сталин....Хрущов ...ит.н

    Коментиран от #66

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Българин

    3 2 Отговор
    Но пък ставаме зависими от САЩ. Дано не ги насочат дистанционно срещу Русия.

    Коментиран от #54

  • 54 Само питам

    2 4 Отговор

    До коментар #53 от "Българин":

    Ами срещу кого ще бъдат насочени "българино" с руско самосъзнание? Единственият враг , на България на Изток от нас е русия, самата тя го е обявила във военната си доктрина.
  • 55 Гостилничаря

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Статистика":

    Сега при 5 милиона с турски имена са поне 2/3. Стари са ти данните, пич....
  • 56 Lahaine

    0 0 Отговор
    Плащай , не губи от мойто скъпоценно време :)
  • 57 Random

    1 0 Отговор
    От кога сааб са руски?
  • 58 Бенгън

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Сатаната":

    Да, това е чудесно, но на каква цена?!?
  • 59 Пешо

    2 1 Отговор
    И все повече и повече от краварите.
  • 60 Слави Славов

    2 1 Отговор
    Стигате рева бе,нали спасяваме братята американци от тотален фалит!Трябва да се гордеем,че нашата държавица спасява икономиката на великите САЩ!Някой ден ще се сетят за нас и ще ни благодарят/ако още ни има/!
  • 61 Казуар

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "хроно граф":

    Пропускаш това, че България фалира и цялата социалистическа система се разпадна. Голяма част от българското население изпадна в мизерия. Икономиката на България беше зависима от СИВ който също се разпадна.
  • 62 Само отговарям

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Само питам":

    Еваларка за въпроса! Щом при толкова простотии, подпалиха за бежанските лагери в Гърция и Турция. Веднага го изтриха. Замисли се! И нямало цензура?!
  • 63 Бай Коко

    2 2 Отговор
    Въпроса тук е:От кои да сме по независими. С Русия намаляме зависимоста за сметка на збирщайна отвъд океана хранилка та на терора
  • 64 Живот след смърта

    0 4 Отговор
    Дано първия самолет кат дойде се забучи в централата на Герб
  • 65 еми

    2 3 Отговор
    Тоя кавбой е пълен идиот защото казва неща на които само в детската градина могат да повярват за да повярва човек трябва да е или като него или предател, мошеник или малоумен.
  • 66 ХА ХА ХА

    1 2 Отговор

    До коментар #51 от "ЦРУ с Ф16":

    Американската кочина е елитна и луксозна , прасета с пари са добре дошли , независимо от къде и какви са парите .
  • 67 Rado

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Селянин":

    Купи си руски телефон, компютър бъди независим от ФАЩ.
  • 68 Киро

    1 2 Отговор
    По-добре да бяха купили селскостопански самолети за тези пари, поне някаква полза да има.
  • 69 Грую

    1 1 Отговор
    Ако преведем още някой милиард на Педералния резерв ще ни кажат че вече пък сме съвсем независими!
  • 70 Живот след смърта

    1 1 Отговор
    Дано първия самолет кат дойде се забучи в централата на Герб
  • 71 Глей ти

    1 1 Отговор
    А с Рафал, Еурофайтър или Грипен по-зависими ли щяхме да сме от Русия? Друг е въпроса за чий са ни тези самолети.
  • 72 сноу

    0 0 Отговор
    И-и --кой го казва това .? Ако е Моци О..паси без да чета, знам какво ще каже..
  • 73 Пишман Воевода

    1 0 Отговор
    Нас, зависимостта ни устройва! Ако не Руска, Американска. Да си независим далавера няма, а и е невъзможно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове