5 Август, 2019 16:20 4 794 27

Мая Манолова разкри тревожни знаци за състоянието на демокрацията в България

  • мая илиева-
  • мая манолова-
  • уволнение-
  • демокрация-
  • българия

Скандализирана съм, ако замълчим, ще плащаме цената

Мая Манолова разкри тревожни знаци за състоянието на демокрацията в България - 1
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова и уволнената дисциплинарно от болница "Аджибадем СитиКлиник" Мая Илиева, водач на протестите на медицинските сестри срещу ниското заплащане и лошите условия на труд, дадоха съвместна пресконференция. Поводът е освобождаването от работа на Илиева, което се свързва с протестната ѝ дейност. Ето какво заяви Мая Манолова:

"Скандализирана съм от уволнението на Мая Илиева, вдъхновителката и организаторката на протестите на медицинските специалисти. Очевидно е, че това е опит да ѝ бъде затворена устата. Опит да бъдат предупредени и сплашени всички медицински специалисти, които протестират за по-добри условия на труд и за справедливо възнаграждение. Разтревожена съм като омбудсман, че се преследват хора, които защитават гражданските си права, които излизат на протест, за да защитят права - своите и на хората от тяхната общност. Това не е първият такъв случай, преследвани, натискани, мачкани са медицински сестри и медицински специалисти и в Пазарджик, и в Стара Загора, и в Русе, и във Враца. Преследват се и се натискат и други граждани, които са се осмелили да протестират. Има уволнен участник в протестите срещу презастрояването на "Обеля". Има заведени граждански искове срещу организаторите на протестите срещу сградата "Златен век". Има заведени искове срещу млади хора от "Спаси София", които отстояваха публично своите каузи. Става дума за опасен рецидив. Става дума за преследване и отмъщение, срещу тези, които са се осмелили да защитават гражданските си права. Това е тревожен знак за състоянието на демокрацията в България. Като омбудсман аз стоя зад всеки един български гражданин, който защитава своите права и стоя с него и в случаите, в които властта, представители на институциите, силните на деня се опитват да мачкат, да притискат, да репресират хора, които защитават каузи.

Ако натискът върху медицинските специалисти продължи, ако властта продължи да не чува техните искания, а да се опитва да ги сплашва, ние пациентите ще останем наистина без здравни грижи и без хора, на които да разчитаме в моменти на болест. Защото е ясно, че Мая Илиева като един висококвалифициран медицински специалист няма да остане без работа, но опитът да бъдат уволнявани, мачкани и сплашвани, ще ни остави без медицински кадри. Германия, Австрия, Великобритания са дестинации, в които техният труд ще бъде оценен и техните права ще бъдат уважавани, а ние като пациенти ще останем без медицински грижи."

Относно причините за уволнението на Мая Илиева, Манолова каза: "И самата процедура, и мотивите са съшити с бели конци. Можем да замълчим, можем да се направим, че това не се е случило, можем като граждани да се примирим, но за това ще плащаме цената всички ние утре. Ако сега не защитим един смел човек, който е дръзнал да организира и да вдъхнови медицинските специалисти зад една справедлива кауза, която е важна не просто за хората в здравеопазването, а за всеки един от нас."


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хппппп

    7 31 Отговор
    защо постоянно пишете за тази фалшивата????

    Коментиран от #2, #3, #25

  • 2 Говнара метев

    26 6 Отговор

    До коментар #1 от "хппппп":

    Aми защото да пишат как постоянно ближеш насраният ГъС на глупендера борисофф,да ви еба путката майчина и на двамата

    Коментиран от #13

  • 3 Borislav Popov

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "хппппп":

    Ебах майка ти и се насра.ХАХАХА!!!

    Коментиран от #14

  • 4 И с право

    17 5 Отговор
    Както върви, днес уволняват или завеждат дела, утре ще има присъди, други ден какво да очакваме? Направо смъртни присъди? Пак ли ще се стига до физическа саморазправа?
  • 5 Кмета на Симитли

    7 5 Отговор
    Ебах тиквун и се насра.ХАХАХА

    Коментиран от #10

  • 6 Иван

    8 3 Отговор
    В България никога не е имало и няма да има демокрация защо постоянно се повтаряте кви 5 лева
  • 7 баба Зоя

    8 5 Отговор
    Обадила се Мая Манолова на радио Ереван и казала:
    - Добър ден. Искаме Станишев да стане национален герой. Какво трябва да направим?
    - Национален герой като кого?
    - Като Васил Левски примерно...
    - Ами обесете го!

    Коментиран от #11

  • 8 35789

    4 17 Отговор
    какво общо има демокрацията със частния сектор нея са я уволнили от Токуда-болница, като и синдикатите са свалили доверието си от нея, значи не е чак толкова да и затворят устата уволнена е със разрешеието на синдикатите за нарушение на техни правила- медицински имаше репортаж по БНР днес и тя говори шефа на Токуда каза че е нарушавала някакви медицински правила това защо го спестявате
  • 9 Шаран БГ

    18 2 Отговор
    Обидно е за самата демокрация, да и се споменава името в България - това едно на ръка. Второ- трудът на хората в страната не се заплаща подобаващо ! Още по-вече на медицинските кадри. Само в близката ни Австрия нашите медицински лабораторни кадри ги вземат като"топъл хляб" при фантастични за нас условия. Подобно е и отношението към медицинските ни сестри по целия свят. За лекарите - след известни изпитателни срокове - да не говорим . Медицинските ни университети бълват прекрасни специалисти, които биват ПРИНУЖДАВАНИ да напускат страната. Медицинските кадри работят денонощно, една тежка и отговорна работа, далеч по-важна от тази на военните специалисти. Както с учителите, така и с медиците ни, държавата закъсва яко и управляващите си затварят очите и запушват ушите. Не отива работата на добро !!

    Коментиран от #12, #15, #18, #19

  • 10 Спите ли ?

    13 3 Отговор

    До коментар #5 от "Кмета на Симитли":

    А бе кво стаа кви си тии коментарии бе ?!
    Срам голем срам за българския народ !
    Ами кът знаите толко много и сте знаищи и можищи защо сме на тоя хал бре ?!
    Защо избирате тая пасмина да ни управлява ам ни съ земте в ръки и да турите нещата на място ...кът на дългата маса дет рикламират а ?!!!
  • 11 Пиян

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "баба Зоя":

    Браво бабо Зоиче браво !!!
    На това ли ши научиш унуките ма баба ?!
    Срамота ! Няма кът баба да дадеш некой съвет как например г-н Борисов пак да спечели изборите след 50/60 години ам ти виж !??
    Ех какви баби имаше навремето ех !!!!
  • 12 1122

    10 3 Отговор

    До коментар #9 от "Шаран БГ":

    Браво точно казано. Но управляващите се интересуват от фъ 16 и как да угодят на други държави. Нас кучета ни яли.
  • 13 фбм

    0 5 Отговор

    До коментар #2 от "Говнара метев":

    този за който пишеш също е фалшив...а ти си фалшив щом не знаеш че двамата са от една партия
  • 14 бчла

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    какъв е смисъла на това което си написъл?
  • 15 ффххф

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Шаран БГ":

    не закъсва от към лекари и учители поради причината че за да почнеш работа като такъв без връзки не става и то големи...да не кажа че и за жените освен връзките без секс няма да мине...хората които са учили тези неща знаят...за учителите има закъсване в села с цигани...иначе по другите села и там не става с връзки..при лекарите е брутална корупция за да те пуснат за специализираш само..а да почнеш работа без връзки в град е Невъзможно
  • 16 Коментатор

    5 1 Отговор
    Вярна и принципна констатация на омбудсмана. Въпросът с лесното осъщестяване на незаконните уволнения заради отстояване на трудови права е заложен в Кодекса на труда. Дали ще се уволнява с лекота, ако обезщетенията при признаване на незаконно уволнение се увеличат с плюс още 12 заплати.
  • 17 Брах ви лайката гербаджийска

    8 1 Отговор
    Чакай бе, боко клоуна ей сега пуска тол системата коята невидиш ли била печатница за пари че да имало за сестрите пари.... Оле леле гръм да ме порази, никой с акъла си не би ръсил такива тъпизми освен боко клоуна и тъпаците който му вярват
  • 18 Защо лъжеш?

    3 7 Отговор

    До коментар #9 от "Шаран БГ":

    Знаеш ли колко получават, лекарите, месечно при основна заплата 800 лева? 8 и повече хиляди, на месец! Така е в общини и министерства! А личните лекари? Не падат под 10 000! По фиш! А взятките?! На всички бюджетни им е невъзможно да си докажат необложени те доходи! Апартаменти , тераси, асансьори... а имотите, в чужбина?!
  • 19 Защо хората, бият лекарите?

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Шаран БГ":

    Защо младото поколение е незнаещо?! Учило в държавните училища?! Какво значи денонощен труд?! Еййй! Е, аз съм работил 72 часа , без сън, но медиците са на смени и нощем е трудно да ги събудиш, повечето! Абе, драги, защо много лекари, чужденци, работят в България?
  • 20 Дигнали са й мерника!

    2 1 Отговор
    Дори, съдът, да я възстанови на работа, пак ще я уволнят! И през соца бе така!
  • 21 Мигел

    1 6 Отговор
    Червената Мая стартира предизборната си кампания,но за разлика от друг път-за тези избори кебапчетата за избирателите на БСП няма да има,защото Курнела пръсна 6 милиона до Евроизборите ,плащаха за протестите на "майките" на деца с овреждане,плащаха за протести за "скъпите горива",плащаха за протести за "чумавите" оеце и сега за месните избори пари за кебапчета не останаха,та сега за гласоподавателите на Мая останаха "въздушни кебапчета"-НАСАМ НАРОДЕ,ЛАПАЙТЕ ДОКАТО СА ТОПЛИ;)

    Коментиран от #26

  • 22 Булгарплод

    1 2 Отговор
    Аз познавам лично дългогодишен специалист в неврохирургия Пирогов, който не получава 10 000 лева (абе вие наред ли сте бе)и няма имоти и тераси и вили. Наистина има и такива,но обикновено те не са специалисти. я кожни или венерически или кръв и урина в нек'ви кабинетчета. С една дума калинки. А тея дето пълнат силикон и те за хирурзи се водят, но лично аз съм скептичен относно качествата им.
  • 23 Пепа

    5 0 Отговор
    Голяма заплата Топлофикация чистачки 950 лева чисти Пари но там е на Фандъкова Топлофикация ??
  • 24 realist

    6 0 Отговор
    Защо, не я защитиха от отрасловия профсъюз, или от КНСБ, или Подкрепа? Или, председателите на тия профсъюзи, ментета, само дърдорят, не можеш им затвори устата и далаверата в джоба. Заплатите, трябва да били такива, онакива, данъците, трябва да били прогресивни и прочие, а когато трябва да се изрепчат срещу неправдата си траят, не чул, не видял.
  • 25 плевен

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "хппппп":

    Защото тя наистина е на наша страна. Няма значение от подбудите. И кой все още си спомня името на предният омбудсман?
  • 26 Коментатор

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "Мигел":

    Може и предизборно да е, но казва верни неща. Мая М. брани наемния труд повече от синдикатите. Медицинските сестри едва ли нямат професионална организация. Някой от тях да се обади? Мълчат и тях да не ги уволнят. Истина е, че наемния труд е без права. Законите са само едни хартийки, за да има на какво да късат студенгите по право. Ни инспекция по труда, нито пък синдикати... всичко мълчи...
  • 27 възмутен

    0 0 Отговор
    Г-да админи на сайта, защо допускате коментарите на "говнара метев" или може би смятате, че не излизат от рамките на приличието??!! Във ваши ръце е запазването доброто име на "Факти" в коментарната му част!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове