Last news in Fakti

5 Август, 2019 17:18 4 405 20

Мая Илиева: В правова държава ли живеем и в кой век?

  • мая илиева-
  • медицински сестри-
  • уволнение-
  • мая манолова-
  • аджибадем сити клиник-
  • синдикати

Водачката на медицинските сестри е още по-амбицирана

Мая Илиева: В правова държава ли живеем и в кой век? - 1
Снимка: БГНЕС

Уволнената от "Аджибадем Сити Клиник" медицинска сестра Мая Илиева разказа своята версия за случилото се. Тя даде съвместна пресконференция с омбудсмана Мая Манолова. Ето какво разказа Илиева, която от няколко месеца се бори за правата на медицински сестри за по-добри възнаграждения и условия на труд чрез протести. Припомняме, че по този повод тя гостува и в студиото на ФАКТИ.

"Единственото нещо, което исках като една обикновена медицинска сестра, е да работя при по-добри условия на труд и по-добро заплащане. За качеството на работата, която предлагам и за звеното, в което лично аз работя. Благодарение на целия труд, който съм положила за тази болница, за това, че отидох с преференции там, участвах в създаването на тази клиника и съм от първите, които започнаха работа там, стигнахме до едно положение, в което работодателят да ме намери за неудобна за това, че си търся правата, че искам те да бъдат спазвани и да бъдат спазвани българските закони. И да се стигне до това дисциплинарно уволнение... Разбира се, че ще си потърся правата и в съда. Това няма да остане така, не е за първи път. От 2012 г. съм председател на синдикална организация в болница "Токуда". Тогава беше под ръководството на д-р Явор Дренски, който по същия начин се опита да се отърве от мен. Притискайки ме, наказвайки ме, заплашвайки ме. Лишаваха ме и от допълнително материално стимулиране. Завела съм и съм спечелила 5 дела срещу болницата, вкл. едното е лично срещу д-р Дренски. За съжаление не се променят и методите. Адвокатите са същите, единствено се сменят директорите в болницата. Срамно е, живеем ли в правова държава и в кой век, такива неща да се случват. Ясно е защо съм уволнена, ясно е, че съм неудобна, това няма да ме спре. Напротив, амбицира ме още повече. Ще побързаме и с регистрацията на синдикат на българските медицински специалисти. Мисля, че нуждата е огромна.

През всичките тези години аз съм наблюдавала много внимателно моите работодатели - те търсиха да намерят причина, поради която аз да не мога да се справям със служебните си задължения, за да могат да се отърват от мен точно по начина, по който го правят сега. Не можаха да намерят и затова потърсиха хора, които отвътре да могат от самата клиника да пуснат докладна срещу мен. Намериха си конкретната ситуация, написаха си съответно докладните, синдикатите без да ме уведомят, разбира се, си стиснаха ръцете с работодателя зад гърба ми. Никой до момента официално не ме е уведомил, че на мен ми е свален имунитетът, за самото решение, и никой не ме е уведомил за мотивите, които са довели до това решение. Никой не ми е искал каквото и да било обяснение за това дали е вярно или не. Ясна беше целта, това се знаеше отдавна, вкл. работодателите ми събираха и подписка срещу мен от мои колеги, за това, че не се справям със задълженията си и се налага те да ми ги вършат. Ясно беше, че клонят да ме дискредитират професионално, за да могат да ми свалят имунитета. В противен случай нямаше как да ме уволнят. Подписката започна веднага след протеста, който организирах в болница "Токуда". Разбрах, че я организират главните и старшите сестри на болницата. Разбрах, че я събират от колеги, които са от моето звено конкретно. Умишлено на мен тази подписка не ми е предоставяна, умишлено не е предоставяна и на колегите, с които аз работя в екип. На всички останали е предоставяна. Част от колегите, разбира се, са отказали да я подпишат, защото знаят за какво става въпрос. Много от младите колеги, които съм сигурна, че не ми знаят и фамилията, са се разписали поради страх от някаква разправа. Не знам колко подписа са събрани, аз лично не съм я виждала, знам от колеги, които са отказали да я подпишат, че има такава подписка.

Заповедта за уволнение получих в събота в 18,30 вечерта, извън работното време на каквато и да било администрация, по време на дежурство, разбира се. Заповедта трябваше веднага да влезе в действие. Аз можех да си тръгна още в 18,30. Но тъй като ръководството в самата заповед твърди, че аз не си върша задълженията, а пък самите те не знаят какво означава това да ме освободят предсрочно и да остане един час в реанимация сама сестра, тъй като оставаше една-единствена сестра на смяна с един болногледач, който няма и месец, той е студент по медицина. Аз разбира се останах да си довърша дежурството, предадох си пациентите и си тръгнах.

Реакцията на синдикатите по моя случай си обяснявам така. Още в самото начало, когато се вдигна вълната на недоволство в социалните мрежи, д-р Кокалов (бел.ред. д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ) ми се обади по телефона и ме заплаши да си затварям голямата уста, тъй като ще се погрижи лично да не работя повече в "Токуда". Мисля, че още оттогава нещата бяха ясни. Имах питане до тях дали ще ни подкрепят и то официално, с писмо. До този момент нямам отговор. Неофициално ми беше отговорено, че няма да ни подкрепят на първия протест, защото той е организиран в социалните мрежи - едно е да бъде организиран там, едно е от синдиката и щели да се компрометират, ако той не е успешен. Това беше неофициалната им позиция. За съжаление след това д-р Кокалов си позволи да обиди наша колежка в ефир, в едно предаване и съответно аз създадох една петиция с искане за оставката му, за това, че е абдикирал от синдикалните си задължения и се е държал грубо с нея."


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тая е много зле

    25 1 Отговор
    В правова държава,в 14-ти век.
  • 2 Кочъ

    41 0 Отговор
    Според статистиката за спазване правата на хората и свободата на словото за 2019 та година България се нарежда на 89 място след Бангладеш и още един куп африкански и латино държави.Сега сте наясно що за държава сме , а бойко каквито си ги дрънка само гербаджиите му се радват
  • 3 Миризлив пор

    40 0 Отговор
    КНСБ имат обявени финансите (задължени са) - влизаш и гледаш какви пари управляват, след това виждаш какви заплати договарят и си правиш сметката тези на кого служат.
  • 4 3333

    49 0 Отговор
    Направете си истинска синдикална организация и им разкажете играта.
    КНСБ трябва да се разтури, досега не са направили нищо за работниците.
  • 5 Ххх

    23 1 Отговор
    Отговорът е, че не е правова държава и някъде в праисторията. По-силният изьжда по-слабия. Толкоз! Това е демокрацията! Да не се бърка с комунизъм и социализъм!

    Коментиран от #6

  • 6 Гост

    19 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ххх":

    Не! Това е българската демокрация, която по - скоро клони към анархия!
  • 7 Гпр

    21 1 Отговор
    Крайно време е работодателите сериозно да ги глобяват и още по добре ще е ако останат без служители.
  • 8 оня с коня

    22 0 Отговор
    СИНДИКАТИТЕ СА НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО ДНЕС!!!

    Коментиран от #19

  • 9 Прост народ

    8 2 Отговор
    Аре стига мрънка ма, ходи пак си гмасувай за Боко
  • 10 Гостилничаря

    19 1 Отговор
    Майче, живееш в държава, чиито основен проблем е именно правосъдието и вътрешния ред, моето момиче! Това беше и основната глава по предприсъединителните преговори за ЕС, когато Гюнтер Ферхойген се опъваше, с пълно право при това. Навсякъде по света това е основен индикатор за състоянието на една държава, ние сме на едно ниво с държавите от така наречения Трети свят - само до преди 10-20 години ги нарчахме презрително така а сега не се отличаваме от тях на практика. Така че не се учудвай на закономерно случващото се в този обор, учудвай се на неща, характерни за развитите държави, тогава има нещо ......
  • 11 Ц. Асансьоро

    7 1 Отговор
    Прасето Тиква ще превърне страната в пустиня.

    Коментиран от #12

  • 12 Коментар📝

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ц. Асансьоро":

    Той я ПРЕВЪРНА В ЖУУНГЛА КУТО НЯКАКВО ЖУУНГЛА Е ТУКА
  • 13 подкрепа

    9 0 Отговор
    Те японците избягаха отдавна, там сега вилнеят турчолята, гледат да опоскат де що може покрай здравните пътеки и само се ослушват как да си бият шута и те... Жалко за все още работещите и отдадени български специалисти на всички нива, жалко защото се чувстват като чужденци в родината си... Подкрепям Мая и всички които са на нейна страна! НЕ НА СТРАХА!!!
  • 14 месара

    0 8 Отговор
    ако бяхме правова държава, щеше да си в затвора - за създаване на неуредици в България! така че се благодари че не сме съвсем!
  • 15 контева

    2 0 Отговор
    естествено е че сестрата е права ,защото в аджъбадем парите на лекарите особено на проф иво петров са много високи за сметка на сестрите и недъзите на лечение и вземане на мерки за лечение не винаги е по гайдлайните по които работим но ако е еденичен случаи /не ми се вярва / и е парадокс трябва да не последва наказание на сестрата но абдикиране на синдиката и съгласяването му с работодателя ,че е уронила морала и авторитета на заведението само един ?марковски бил би разбил в съда това . Но въпроса е ,че се злоупотребява и проверките на мед дейности не е достатъчно и снимковия материал е важно нещо . Да не се случи това което се случи на мен със д-р Димитров ,че съм надписала от 3000 лв на 30000 лв неправена операция на аортата,а Данс пострадаха а доктора напусна болницата а аз заминах в Дева Мария да се спася от разследване и не съм наказана досега за подправяне на болничен документ . хахаха
  • 16 добри

    1 0 Отговор
    естествено е че сестрата е права ,защото в аджъбадем парите на лекарите особено на проф иво петров са много високи за сметка на сестрите и недъзите на лечение и вземане на мерки за лечение не винаги е по гайдлайните по които работим но ако е еденичен случаи /не ми се вярва / и е парадокс трябва да не последва наказание на сестрата но абдикиране на синдиката и съгласяването му с работодателя ,че е уронила морала и авторитета на заведението само един ?марковски бил би разбил в съда това . Но въпроса е ,че се злоупотребява и проверките на мед дейности не е достатъчно и снимковия материал е важно нещо . Да не се случи това което се случи на мен със д-р Димитров ,че съм надписала от 3000 лв на 30000 лв неправена операция на аортата,а Данс пострадаха а доктора напусна болницата а аз заминах в Дева Мария да се спася от разследване и не съм наказана досега за подправяне на болничен документ . хахаха
  • 17 стоян

    1 0 Отговор
    д-р Пенчев веднага напусна болницата Дева мария в Бургас след като чу ,че контева ще му бъде началничка у а относно проблемите с подправяне на болничен документза ненаправена операция на аортата и напускането на инвазивиста лекар се знаят хората помогнали да няма разследване и са дадени на бивол вестника
  • 18 233

    1 0 Отговор
    сравнете заплатата на иво петров и д-р миразчийски умбал бургас - Директор и ще разберете кой е по добре
  • 19 Крокодил

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "оня с коня":

    В България синдикати НЯМАААА! Хора като Мая Илиева трябва да бъдат подкрепяни от цялото общество ако искаме да започне промяна към по-добро!!!
  • 20 Проект БулгарБулгар

    1 0 Отговор
    Ко си се развикала ма ?! В любимата ви Америка като ги уволнят, вземат пушките и раздават правосъдие в институцията, която им е навредила ! Не четеш ли ко стаа там ?! Ама невинни, жени, деца - голем праз, важното е, че некой раздава собствената си справедливост и отмъщение. При липсата на смъртно наказание и при тая съдебна система... вместо да ривИЕш по сайтовете и телевизиите.... А ?! :-)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове