6 Август, 2019 15:51 2 110 4

Чистотата на водата на София стига до прокуратурата, МЗ и Фандъкова

  • вода-
  • софия-
  • пречистване-
  • коагулант

След ФАКТИ, с нея се зае и общински съветник

Чистотата на водата на София стига до прокуратурата, МЗ и Фандъкова - 1
Снимка: БГНЕС

Пресконференция на тема "Непрофесионални решения на "Софийска вода" АД и КЗК водят до здравен риск за населението" даде днес Симеон Славчев, общински съветник от "Политическа група 5" и зам.-председател на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, ресорната комисия, която отговаря за "Софийска вода". В пресконференцията участваха и проф. Емил Бурназки и доц. д-р инж. Галя Бърдарска от Института за изследвания на климата, атмосферата и водите при БАН, работещ по проект Национална научна програма "Опазване на околната среда и намаляване на риска от неблагоприятни явления и природни бедствия”.

Поводът за пресконференцията е казусът с пречистването на питейната вода на София, с който ФАКТИ Ви запозна в серия от публикации. Припомняме, че досегашният доставчик на пречистващия коагулант е отстранен от обществената поръчка, спечелена от нов продукт, неизползван досега в такъв мащаб, какъвто е пречистването на водата на София. В крайна сметка наскоро КЗК потвърждава решението на "Софийска вода" АД за победителя в конкурса.

"Бях длъжен като общински съветник да реагирам и затова свикахме днешната пресконференция. Целта не е да плашим някого, целта е, напротив, да се вземат превантивни мерки. Трябва ясно да се каже, че новоизбраният продукт все още не в системата на "Софийска вода", но ако не бъдат взети мерки, рано или късно той ще тръгне в системата на "Софийска вода", което искаме да предотвратим. На тази база правим следните искания:

1. Прокуратурата да направи проверка на цялата документация по обществената поръчка, проведена от "Софийска вода" АД за доставката на въпросния коагулант. Трябва ясно да се види дали това вещество има тези характеристики, дали съвпада и съответства на БДС и затова призоваваме прокуратурата да се самосезира. Ако тя не се самосезира, персонално, лично аз ще я сезирам.

2. Министерството на здравеопазването да възложи на сертифицирана лаборатория цялостен химичен анализ на използваните съединения в избрания гръцки продукт за пречистване на софийската питейна вода с цел опазване здравето на населението.

3. Призовавам кмета на Столична община Йорданка Фандъкова да направи своя проверка в "Софийска вода" и незабавно да се запознае с конкретните факти, доколкото знам тя разполага с цялата информация и да излезе със становище. Очаквам реакцията на кмета на Столична община. Темата с качеството, чистотата на водата в София е част от националната сигурност. Очаквам реакция на кмета, каквато аз до този момент персонално не виждам.

Ако тези институции не се задействат, няма някаква бърза, спешна реакция, моят механизъм като общински съветник е да предизвикам извънредно заседание на ресорната комисия инженерна инфраструктура и енергийно планиране, а оттам и извънредно заседание на СОС. Това ще направя, ако институциите в най-кратки срокове не се задействат", каза днес Симеон Славчев.

От своя страна Галя Бърдарска добави:

"Благодаря на общинския съветник Славчев, че се обърна към експерти, да чуе нашето мнение, защото четейки протоколите на "Софийска вода" по избора на тази обществена поръчка и решението на КЗК, един човек, който се занимава с пречистването на питейни води вижда ужасяващата липса на експертиза. Няма конкретно да защитавам отстранените фирми с техните възражения. Длъжна беше КЗК да назначи експертиза по всички техни възражения, да се получи експертно мнение, а не да копира отговорите на "Софийска вода" АД. Пресконференцията ни е с цел да предпазим ползването на този продукт, докато той не се изследва".

Подобна теза изказа и проф. Емил Бурназки.

ФАКТИ ще продължи да следи казуса.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йозеф

    2 3 Отговор
    Кой пие вода, рибите се клецат в нея...
  • 2 БРАВО ФАКТИ

    8 0 Отговор
    Браво на факти. Темата е изключително важна и трябва да се действа подобаващо.
  • 3 kirasirrav

    2 0 Отговор
    е да ама тоя коагулант на предишните бил па много евтин, как ша изкараме кинти за наши фирми, че и да има нагоре по веригата?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове