9 Август, 2019 10:57 22 136 35

Шикерова разкри твърде притеснителна комуникация между Нова телевизия и БАБХ

  • нова телевизия-
  • бабх-
  • генка шикерова-
  • разследване

Прекалено много любопитни обстоятелства се трупат около телевизията

Шикерова разкри твърде притеснителна комуникация между Нова телевизия и БАБХ - 1

Тя е на 41 години, но вече знае какво може да превърне един журналист в бивш, така започва своя материал "Свободна Европа". "Нормалността и желанието да си вършиш работата така, както трябва, като журналист – това те прави бивш". Казва се Генка Шикерова и е добре позната на българската публика като един от малкото разследващи репортери у нас.

В началото на месец юни Нова телевизия освободи от работа Шикерова и нейната колежка Миролюба Бенатова. А преди дни Генка, съвместно с Антикорупционния фонд, публикува свое обширно разследване, разобличаващо схема за точене на средства от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Само за 24 часа видеото се превърна в хит в социалните мрежи, а редица колеги на Шикерова отбелязаха, че щом телевизиите не искат властта да бъде разобличавана за това лесно се намират други канали.

Материалът, който Шикерова реализира в партньорство с Антикорупционния фонд (а преди това част от него публикува във вестник "Сега"), мигновено предизвика спешна проверка на прокуратурата в агенцията. Оказва се обаче, че разследването е било готово още от септември 2018 година, докато Шикерова работи в Нова.

"Нямам обяснение защо материал, по който работих 3 месеца и бе готов за излъчване септември миналата година, така и не видя бял свят", казва тя пред Свободна Европа. "Материалът не е спиран официално, той бе отлаган с най-различни аргументи: от това, че Вяра Анкова е много ангажирана до това, че чакаме новите стандарти за разследваща журналистика на MTG, каквото и да означава това", разказва тя.

По време на работата си журналистката изпада и в куриозна ситуация. След като Шикерова за пореден път търси позицията на агенцията по храните, от пресцентъра на БАБХ ѝ съобщават, че няма да ѝ дадат интервю, защото са получили официално писмо от Нова телевизия, в което медията твърди, че не предвижда излъчването на подобен материал.

"Помолих пресцентъра да ми изпратят това писмо, но ми бе отказано с аргумент, че мога да го поискам от Нова телевизия, защото все пак работя там", разказва Шикерова. В крайна сметка след многократни писмени искания журналистката така и не получава писмото от работодателите си, но се сдобива с него покрай делото си за достъп до информация, което води срещу БАБХ.

Шикерова раказва и друг момент от одисеята покрай разследването ѝ за БАБХ: "Любопитно е, че не бях информирана от моите преки ръководители, че от страна на БАБХ е имало питане до Нова за материала, който правя. Основното в писмото на агенцията до телевизията бе свързано с притесненията им, че задавам много въпроси".

Генка Шикерова е родена на 9 юни 1978 година в Панагюрище. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е в Канал 3, бТВ и Нова телевизия. Носителка е на редица журналистически награди. През 2016 г. Шикерова получава голямата награда „Валя Крушкина – журналистика за хората“. През 2018 година отново взима приза. Носител е и на отличието "Радостина Константинова".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мизерия

    156 6 Отговор
    Това са "националните" медии - БНТ, бТВ, Нова... ближат обувките на господарите си от ГЕРБ и се молят за някоя субсидия. Но и това ще замине...
    Време е да изхвърлим боклука!

    Коментиран от #24

  • 2 Захаров

    66 19 Отговор
    Бих признал за журналист този, който разследва ролята на американските секретни военни биологични лаборатории в ИЗт. Европа, за АЧС.

    Другото е, мижи да те лажем.

    Коментиран от #33

  • 3 Реалист

    25 29 Отговор
    Бой по каските - който е крал в панделата... Баце, мятай ги на рогите тея в агенцията - дали са на манджуков тлъсто пар4е от баницата. Бивши комунисти няма - пак са се надушили червените крадци.

    Коментиран от #7

  • 4 ванката

    39 2 Отговор
    това е така защото имаме свобода на словото !!! нали така маро?
  • 5 Боко тиквата

    46 5 Отговор
    Невероятна държава тоест територия правешкия свинар Тошо пожарникаря тройкаджия Боко харун следва вече и певеца на чалга крачещия Слави Трифонов от ранево ще дойде и селската кюфте Корнелия Нинова А след 20 години и премиер ще стане циганина Ахмед Доган не държава е цяло цирково шоу цирк Балкански има един депутат от Пирдоп lokumu казват Лало Кирилов депутат от БСП едвам завърших с тройка средно образование пълен дебил и глупак Вижте Какви хора са в парламента пародия пародия Само

    Коментиран от #10

  • 6 Коментар📝

    55 2 Отговор
    ВЧЕРА ГЛЕДАМ НОВИНИТЕ НА НОВА.ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА СЕ ТРЕСЕ С ТАЗИ ЧУМА ПО ПРАСЕТАТАТА.ПРОТЕСТИ И Т.Н. А НОВА НИЩО ТОВА НЕ СА ОБЩЕСТВЕНИ ТЕЛЕВИЗИЙ.ЗА СПРАВКА САМО БНТ ПРЕЗ 90те Сваляше ПРАВИТЕЛСТВА ЗАЩОТО БЕШЕ НАИСТИНА ОБЩЕСТВЕНА ТЕЛЕВИЗИЯ
  • 7 парареалист

    22 3 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Надей са на пиян "Баце", да ги "метне на рогите".
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Йосарян

    28 5 Отговор
    Щом цру използва активно несвободна уж европа. Тиквата да си стяга гуменката. И под ръка в панделата или на по хубавото място, най добре. Значи независима бг журналистика е свободна европа? Мухахахахах там се вихри куритаров и минджев. Яко смях.
  • 10 краставичар

    38 1 Отговор

    До коментар #5 от "Боко тиквата":

    Така най-лесно и без масраф се държи народ в партер - слагаш тъпанари навсякъде, да го "управляват".
  • 11 Тръмп

    8 39 Отговор
    Не вярвам,че комунистката Емка Шикерова е Обективен журналист!!!:):):)Поръчкова,Да!!!:):):)
  • 12 пане

    24 4 Отговор
    Телевизиите са ясни - прави се това, което угодно на Баце.
    Но и Генка се задвижи чак когато я уволниха. Иначе какво прави от есента до сега? Вземаше едни пати - това правеше и тя.
  • 13 Йосарян

    7 17 Отговор
    Поредната цветна уж революциика, любезно направена от фащ. И като гласуваме квоооо? Още по зле става.

    Коментиран от #14

  • 14 аналог

    14 0 Отговор

    До коментар #13 от "Йосарян":

    "Революция", значи "завъртане" - демек, въртиш клетката, като хамстера. Да поддържаш форма. В опита си да избягаш.

    Коментиран от #15

  • 15 Йосарян

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "аналог":

    Именно. Колелото на мъртвия хамстер. В нашия случай кучето на Павлов.
  • 16 Реших

    30 0 Отговор
    Спирам да гледам и "Нова телевизия".
  • 17 Хроникьора

    18 1 Отговор
    Покриват разследваня че оня зачочва да праща SMS иначе!
  • 18 Бибата

    18 7 Отговор
    Когато бяха платените протести срещу Пламен Орешарски от тази телевизия казваха на 1000 души че били 10 000!
  • 19 Боко словосвободителя

    18 1 Отговор
    С гел да ги намажеш !
  • 20 рвжгт

    24 0 Отговор
    Има ли още балъци да гледат тези помиярски канали ?!
  • 21 Гостилничаря

    21 1 Отговор
    Нова вече не е ли на господин фонд Напредък!? Този, който наравно с Костов и компания разграби държавата!? Вие какво очаквате, естествено че всички неудобни си отиват! Всеки, който търси истината няма място в подложните глашатайски канали! Там остават само тези овце, които следват статуквото без да вдигат глава над Новото стадо! Отдавна не гледам български канали, всичко родно се е превърнало в удобна пропагандна машина на силните на деня!

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гостилничаря

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "Дриснята метев":

    Чак се размириса, прикривай си устата докато лаеш, моля те....!
  • 24 УYВ

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мизерия":

    От години не гледам БНТ, БТВ и НОВА, да поръчкови медии захранвани от управляващите .

    Коментиран от #27

  • 25 Ацо

    6 0 Отговор
    Там където ДПС е принципал не се пипа,примерите са много!
  • 26 Проджеко

    4 1 Отговор
    Така е в нашата държава и все ощте ги търпим.нема такава държава и такива хора във нея.все ощте чакаме да падне нещо от горе5384
  • 27 Мизерия

    12 1 Отговор

    До коментар #24 от "УYВ":

    Ама разни баби и дядовци по селата дето имат само тези канали, не могат да се информират от друго... Лъжат ги на поразия
  • 28 Хаймана

    4 0 Отговор
    В България няма разследващи журналисти те чакат на готово те не разследват дай документи факти те не работят по сигнал ?
  • 29 Стария пич

    9 2 Отговор
    Ми банкянския боклук нали е бил член на бкп каква демокрация искате той си е вълк в кучешка кожа даже ограбиха българия повече от живково време ефъаназията по прасетата е предпоследна стъпка последната директива на началниците му от ес и америка е нилската треска и да се започва ефтаназия и на народа така че до 10 години българия да е само име на американски плац дарм пълен с оръжие срещу Русия
  • 30 Onq s konq

    1 0 Отговор
    От както махнаха Ани Цолова, кончето има проблем с сутрешната ерекция.
  • 31 Георги Илиев Митев

    4 0 Отговор
    ПЕСЕНТА НА ВИТОШАРА
    САМО ОТ СПОРТИСТ В ПЛАНИНАТА ТИ ЩЕ СЕ СПАСИШ, ЗАЩОТО ДОЛУ Е ПОЛИЦИЯ ГОРЕ Е МИЛИЦИЯ И НАВСЯКЪДЕ Е АВИАЦИЯ БЕЗ КОМУНИКАЦИЯ.
  • 32 Вътрешен човек

    3 5 Отговор
    Когато беше в телевизията не мърмореше, а сега бълва змии и гущери. Ще има съдбата на Ани Цолова, но така се пада на близките на Сарелска.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Димитър Иванов

    1 0 Отговор
    Само не разбрах,въжетата за бесилото сами ли ще си ги купуваме или ще ни ги раздават от ГЕРБ?
  • 35 ЦЕЦО АПАРТАМЕНТА

    1 0 Отговор
    пфуу тая от колко време съм му казал на боко ,че е крайно неудобна , и да казва на домус ага да я маха ,ама той все човечен да сме и дадяли още един шанс ,колко схеми обърка и колко апартамента изтървах заради тая ,направо ми писна от такива журналистки ,най добре като знаят много в багажника на джипа и на витоша както едно време ги качвахме като бяхме бизнесмени
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове