Last news in Fakti

10 Август, 2019 12:47 5 425 44

В Гърция българите стават най-кротките шофьори

  • гърция-
  • шофьори-
  • автомобили-
  • българи-
  • джигити-
  • войната на пътя-
  • катастрофи

Знаят, че глобите са жестоки и това е една значителна спирачка за джигитите, коментира Ивайло Славков от СБА

В Гърция българите стават най-кротките шофьори - 1
Снимка: БГНЕС

Август е най-кървавият месец на пътя. Именно през тази част на годината в България от 3 десетилетия насам загиват средно над 100 души. Доказва го и черната статистика. От началото на годината до края на юни регистрираните ПТП-та са 2896 с 254 загинали и 3653 ранени.

"Статистиката не е приятна, въпреки че всяка година има спад в катастрофите. Летните месеци са изключително интензивни, трафикът е натоварен. Това са причините за произшествията и нарастване на бройката. Рискът е много голям. Наблюдава се умора от горещините, от това, че шофьорите тръгват в края на работната седмица към морето и се връщат обратно неотпочинали. Това води до неправилни маневри и преценки, които са фатални. Първокласните пътища и автомагистралите се оказват най-невралгичните точки през летните месеци”, коментира гл. инспектор Калоян Драганов от "Пътна полиция" пред "Нова телевизия".

„Хората, които тръгват на почивка не се съобразяват с това, че не трябва да бързат. Важно е да стигнем до дестинацията си безопасно, а не с няколко минути по-бързо. Ако всеки спазва това условие, мисля че катастрофите ще намалеят значително”, каза Ивайло Славков от СБА.

Славков коментира и дали високите санкции в Гърция биха довели до спад на инцидентите по пътищата.

„Това е единият ключ към контрола. Там, всички българи стават най-добрите и кротки шофьори. Знаят, че който бъде хванат с превишена скорост или направи нарушение глобите са жестоки и това е една значителна спирачка за джигитите”, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    79 7 Отговор
    То и в Германия е така. Даже софиянец да си, тук спазваш правила, закони - ВСИЧКО! Познайте защо?:))) Защото има и Полиция и Държава!

    Коментиран от #12, #24

  • 2 Хитър Петър

    60 29 Отговор
    Пълни глупости! Не може да се оправдават за безумните пътища и недонислици по българските пътища с глобите в Гърция. Защото има няколко пътни участъци, например Русе- Бяла, където има концентрация на ПТП с много жертви. Или Видин - Монтана. А има пътни участъци без нито една катастрофа! Значи проблема не е в българските шофьори, а в българските пътища.

    Коментиран от #5

  • 3 miro

    69 12 Отговор
    гърция имат магистрали има пътни знаци има маркировки в българия има само камери глоби

    Коментиран от #19

  • 4 Ник

    42 5 Отговор
    В Гърция анаят, че като те спрат за нарушение веднага ти свалят номера и те глобяват и докато не си платиш глобата не напускал страната, защото не ти връщат номера. Тук в Б-я са го измислили наще умници по най скапания начин.
  • 5 русенец

    23 13 Отговор

    До коментар #2 от "Хитър Петър":

    Драги ми Пешо, глупостите ги говориш ти! Те точно в това, че има държава и тя упражнява контрол е причината тук да е добре, а в Булгаристан - не! Извинявай, ама при ПТП тук да не мислиш, че само водачи санкционират? Глобяват и поддържащи пътищата , глобяват и полицията дори, ако не си върши работата. Ти разсъждаваш като ориенталец. Смяташ, че глоби не трябва да има защото касаят теб. Че карай нормално и никой няма да те глобява!:))))
    ...
    Виж, не се опитвай да ми отговаряш, наясно съм, че не можеш да ме разбереш. Написах го заради останалите.

    Коментиран от #35

  • 6 А българките в Гърция

    17 8 Отговор
    Стаеват най-големите пачаври!
  • 7 да ама не

    32 3 Отговор
    Ходя до Рим и до Варшава и що годе спазвам някакви ограничения.Нооо ще ме однесат аз съм най-бавния,изпреварват ме отвсякъде.Ама нямат такива участъци като Кресненско дефиле,Варна-Бургас,Видин-Ботевград и десетки СВЪРХ НАТОВАРЕНИ участъци които там биха били СЕЛСКИ ПЪТИЩА.

    Коментиран от #14

  • 8 Боро

    8 9 Отговор
    Значи няма значение какъв ние манталитета. Ако беше така и в България колко хора щяха да са още живи....
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Morgoth

    28 5 Отговор
    Ето заради такова катаджийско мислене сме на това дередже с жертвите. В Гърция мисленето е същото и те достойно заемат едно от последните места в черната статистика. Въпреки брутализма на полицията успехите им са меко казано незадоволителни. А това, че българите в Гърция стават най-внимателните шофьори е мит - правят го тези които не познават пътя, то и в България когато не познаваш пътя е разумно да караш по-бавно.
  • 11 Якия

    5 12 Отговор
    Както в Гърция, така и в Европа. Но нали в нашите ширини ако някой евентуално си помисли да затегне контрола по пътищата иначе заспалия и овчедушен народ е готов за революция. Всяка промяна, целяща ред е посрещната "на нож" от "шофьорите"
  • 12 Morgoth

    42 3 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    В Германия трудно ще видиш полицай на пътя, но ако видимо не спазваш правилата останалите ще извикат полицая за да дойде за теб. Това е защото там хората са убедени, че закона е правилен. В Германия когато има ограничение на скоростта обикновено не е поставено напразно, а тук повечето ограничения са ненужни и полицаите не пазят живота на хората, а събират пари. За инфраструктурата пък просто няма нужда да отварям дума.

    Коментиран от #34

  • 13 Мнение на един

    7 2 Отговор
    Не е така както го казва господина. Да има някаква толерантност на пътя, но тя не е значителна, въпреки това е по голяма от колкото в България. Има правила подобни на нашите, не чак толкова по различни или значително по високи санкции от България. Просто има малко повече култура, доста по добре уредени пътища отговорност и разбирателство в самия трафик. Една идея по малко джигити в пътния поток. Всичко това кумулативно създава условията за по приятно и безопасно шофиране. Лично мнение с оглед на навъртяните километри по гръцките пътища над 100000 км

    Коментиран от #18

  • 14 NikNay

    1 7 Отговор

    До коментар #7 от "да ама не":

    Ще се изпреварват защото ходиш а не седиш и управляваш МПС. . . .
  • 15 Lele male

    2 8 Отговор
    Germaniq me snimaha na ohranichenie 120 sys 155 pyrwiq pyt 250 ewro, vtoriq pyt 1000 i edin mesec zabrana za shofirane. Poznaite dali drug pyt jqma da spazvam. Zaplatata mi e chisto sled danyci i social i i zdrawni osigurovki 2100 ewro Netto.poweche nqma da karam byrzo.
  • 16 Дъ Клаш

    5 3 Отговор
    Не...знаят че следва побой и кауш и съдията в съда не е леля му Пена да го пусне.Само терора оправя селяните доказано от турците и руснаците тихи са като планинско ручейче чуроликат като славейчета.
  • 17 В Гърция

    9 1 Отговор
    Когато те спре астиномията не те пита и кво праим ся или какво работиш...
  • 18 Morgoth

    14 1 Отговор

    До коментар #13 от "Мнение на един":

    Напълно подкрепям наблюденията ти. Според мен причината за това е основно по-добрата инфраструктура. По-малко натоварените пътища дават възможност да караш по-бързо без да пречиш на останалите, по тях шофьорите са по-малко изнервени, а това ги прави по-толерантни, по-внимателни и по-уважаващи закона. По магистралата повечето бързи шофьори могат подминат бавния без да му направи впечатление, а по-тесния и натоварен път веднага ги кръщава джигити и им се ядосва. Те пък на свой ред се ядосват на бавния, защото няма къде да го изпреварят безопасно и почват да правят глупости. Истината е, че не камерите, а магистралите спасяват животи.
  • 19 robin

    11 7 Отговор

    До коментар #3 от "miro":

    Ти,май,не си ходил до Гърция?Пътя след Кулата е уникално зле,направо учудващо зле!Не всичко гръцко е добре, а всичко българско зле.

    Коментиран от #39

  • 20 Йозеф

    9 3 Отговор
    Карам на всякъде по един и същи начин. Абсолютно чисто СУМПС, както и десетки избегнати катастрофи. Просто планираш пътуването и тръгваш на време. Не се правете на експерти - маркировката и ограниченията на скоростта не са поставени за да ни пречат!

    Коментиран от #22

  • 21 Ники

    6 2 Отговор
    Абсолютно не съм съгласен , може и да кма такива ма повечето си карат пак бързо и постоянно глоби и взимане на книжки .. аз имам 3 глоби по до 100 евро , обикновенно полицайте на място ми ги намалят сами , някаква практика е , за подкуп дума не може да стане , но като цяло , камерите не ни бъркат а полиция с радати има мн рядко само в населени места и те се знаят .. за тва всички си дават газ
  • 22 Morgoth

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Йозеф":

    Не знам защо много хора свързват бързото каране с бързане. Всъщност много рядко е въпрос на бързане, хората просто карат с тази скорост, с която им е комфортно, с която нито ще изпуснат завой, нито ще заспят зад волана. А знаците за ограничение ги поставят други едни хора и дали са правилно поставени зависи от кадърността и мотивацията не тези хора. Също зависи и от обществения натиск, който напоследък е твърде голям и пречи на тези хора да си вършат добре работата.
  • 23 Местач

    3 0 Отговор
    Местим го.Още някоя новина за Малакия има ли?
  • 24 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Ти си откровен т/панар Бога ми.

    Коментиран от #25

  • 25 русенец

    3 8 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    А ти си софиянец. :) Боя се, че нямаше как да напиша думите си по начин, че и ти да ги разбереш.:) Всъщност, наясно ли си, че софиянци като теб, пръкнали се по кашли и паланки, превърнаха София в образно гето? И кое ми е тъпанарщината, интелектуалецо? Обори ме, то и аз те смятам за невероятно тъп, но поне съм възпитан и не ти го казвам.

    Коментиран от #27

  • 26 bmw

    3 6 Отговор
    На никой не му пука!Тъпите софиянци от село ,който ходят в гърция да му мислят.Тук в Бг се правят на бабаити а в чужбина кротки като агънца.Комплексари!

    Коментиран от #30

  • 27 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "русенец":

    Позна и баба ми и дядо ми са раждани в СОФИЯ с което се гордея!Но това не те прави по-малък т.панар теб лично!
  • 28 Kasapina

    2 3 Отговор
    Да но пътищата са много много добри има маркировки на сякаде и табели а във България седно караш във Африка .
  • 29 Мартин

    5 5 Отговор
    Да го дишат българите, които ходят на море в Гърция. Изнасят парите от България, без да получат нещо по-различно от това което могат да получат в България, ходят по някви забити села и се кефят, че са се тагна им е с гръцко име - ама ги е срам да кажат, че ще ходят в Мичурин. Ходете на Нашето море, ако ходите в чужбина - то поне отидете на някое място което дава повече от това което имате на 100-200-300-400км от Вас. Харчите си 2 дни от почивката само за да стигнете до гръцкото село, където да ви гледат да изпадняци.

    Коментиран от #41

  • 30 София

    8 2 Отговор

    До коментар #26 от "bmw":

    Само да отбележа,София е повече от една трета от България,върнете се по селата и паланките и София,ще се оправи,ще заприлича пак на София!

    Коментиран от #42

  • 31 Kasapina

    7 5 Отговор
    Когато си направите канализация тогава може да доиде ме и да почиваме вашто срано море АИ като си давам парите искам добро обслужване и чиста храна добри обноски от песунола които те убслужва .
  • 32 gggw

    3 2 Отговор
    бай ганьо ... кат се вьрне дома си избива насьбралата се комплексарщина
  • 33 ааа

    3 1 Отговор
    Проблема както почти всичко в нашата клета държавица е ,че нещата са обърнати с главата на долу.И глобите и камерите и катаджиите са би трябвало да са за превенция,за предотвратяване на евентуални инциденти а не за дране на кожи и пълнене на джобовете както е у нас.И защото всичко ни е сбъркано ,държавичката не може и глобите да си прибере...
  • 34 много си умен ама не съвсем

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Morgoth":

    Немецът, а не само той, а всеки цивилизован човек, спазва закона не защото е убеден, че законът е прав, а защото законът трябва да се спазва за да не настъпи хаос. Ако цивилизованият човек установи, че законът не е добър, то той поема инициатива за промяна на закона, като продължава да го спазва, докато законът не се промени, а след това спазва и променения закон. Но това е под достойнството на Ганьо. Всеки Ганьо знае повече от всички и има свое виждане за закона. А и що да го спазва кога мое и да го спазва, че той законът е за будалите,а Ганьо не е от тях. Ганьо е най хитър и затова е винаги пре.бан. Виждал съм отделни хитреци да са добре, но досега не съм видял народ от хитреци да е добре.

    Коментиран от #36

  • 35 Хитър Петър

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "русенец":

    Все пак ще ти отговоря. Къде съм казал че трябва да няма глоби? Казвам че само глобите няма как да решат проблема. Когато настилката е такава че няма сцепление с гумите ( случая с рейса), когато нямаш видимост заради релефа, но няма предупреждение за това ( пътя между твоето село и Бяла), каквото и да са глобите, пак ще има катастрофи.
  • 36 Хитър Петър

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "много си умен ама не съвсем":

    Не си виждал народ от хитреци да е добре? Отиди в Израел.

    Коментиран от #38

  • 37 Opiii

    5 0 Отговор
    Нали виждам, в Гърция карат като насссрррани ,а в България са от Формула 1 ама никому неизвестни!
  • 38 излизаш от контекста

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "Хитър Петър":

    Да не би евреите да не спазват собствените си закони, дори много повече от останалите зачитат обществените и религиозните си закони.
  • 39 леле

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "robin":

    Охльов,пътя след Кулата е магистрала ,а ти си ходил в Гърция с рейс преди 10 години,охльов
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 НЕКА ИЗНАСЯНЕТО ОТ СОФИЯ

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "София":

    ДА ЗАПОЧНЕ С ТЕБ..САМО ЧЕ ТИ СЕ ИЗНАСЯЙ КЪМ ЧУЖБИНА И ЗАБРАВИ ЗА ВРЪЩАНЕТО СИ ТУК КОМПЛЕКСАРЧЕ...СОФИЯ Е В БЪЛГАРИЯ И ВСЕКИ БЪЛГАРИН МОЖЕ ДА ХОДИ КЪДЕТО СИ ПОИСКА ВКЛЮЧИТЕЛНО И В СОФИЯ..А ТЕБ НИКОЙ НЕ ТЕ ПИТА ЗА ЕЛЕМЕНТАРНОТО ТИ МНЕНИЙЦЕ..И СИ ИЗТОЧИ СУРОВАТКАТА ОТ ТИКВАТА И БЕЗ ТОВА НЕ МОЖЕ ДА ЗАМЕСТИ МОЗЪКА КОЙТО НИКОГА НЕ СИ ИМАЛ И НЯМА ДА ИМАШ..
  • 43 Алфа Ромео

    1 0 Отговор
    Ами ето го решението бе, кво дремете и само броите жертвите на пътя, Гърция ви показва кво е решението на проблема!
  • 44 Глобяван съм в

    2 1 Отговор
    Гърция за превишена скорост-81км/ч след знак 50 в населено място.Полицаите-млади момчета, с перфектен английски бяха много добронамерени , без да те поучават или да ти ръсят мозъци.Ха сега ,познайте колко ми бе глобата...50€, която платих веднага и моментално падна на 25. Публикувано във факти.бг: Знаят, че който бъде хванат с превишена скорост или направи нарушение глобите са жестоки .Умрех от смех, и тоя лъже като влашки циганин. А който не вярва, мога да му изпратя ксерокопие от акта и вносната бележка. Пък вие се връзвате на дивотийте на такива разбирачи. Не ви ли стана ясно че никой не го интересува за вас ,вие сте само едни касички и обикновенно такива изказвания са за подковаване на общественото мение с цел някой да направи пачка.Не го ли доказва една статия за размера на обезщетенията при смърт на пътя...значи ако си богат,взимаш големите пари, ако си беден-някой и друг лев ,колкото близките ти да те закопаят, а вноските са едни и същи...Да е.. кенефа му скапан български.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове