Last news in Fakti

10 Август, 2019 13:11, обновена 10 Август, 2019 13:19 4 286 39

Обезщетението на убийство на пътя - според дохода на загиналия?

  • обезщетение-
  • катастрофи-
  • войната на пътя

Обмислят проект на методика за определяне размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди

Обезщетението на убийство на пътя - според дохода на загиналия? - 1
Снимка: БГНЕС

Обезщетенията за травма при катастрофа, които застрахователите ще плащат, ще се изчисляват с точки. За всеки вид травма ще се присъждат определен брой точки. Те ще се сумират, ще се умножават по коригиращ коефициент и така ще се получава крайната сума, която ще получават пострадалите лица, съобщава в. „Телеграф“.

Една точка ще е равна на минималната работна заплата, разкриват застрахователи.

По-леките травми, като счупвания на ръка, ще бъдат с по-малко точки. Най-тежките и с най-много точки ще са травмите по вътрешни органи или мозъчните травми, защото те могат да бъдат фатални.

Това предвижда проект на методика за определяне размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди вследствие на телесно увреждане на пострадало лице и за определяне размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди на увреденото лице вследствие смъртта на пострадалото лице.

Тя е изготвена от консултантска компания, определена от Гаранционния фонд. В момента методиката се обсъжда с Асоциацията на българските застрахователи.

Очаква се на заседание днес фондът да я приеме. Впоследствие проектът ще бъде представен на Комисията за финансов надзор и други институции, които ще изработят съвместна наредба. Проектът не трябва да се приема като краен вариант, а като отправна точка, база за дискусия, подчертават от Гаранционния фонд.

Обезщетенията за имуществени вреди за наследниците на починалото в ПТП лице ще се изчисляват по много параметри, но основният ще е доходът на загиналия. Те се разглеждат като загуба на доход. Това означава, че наследниците на лица с по-висок доход реално ще получават и по-високо обезщетение.

Застрахователи коментират, че този въпрос е много деликатен, но по този начин ще има обективни критерии за изчисляване на обезщетенията.

Най-тежък коефициент и съответно най-голямо обезщетение ще се плаща на деца до 18 г., които са загубили и двамата си родители в катастрофа.

Доходът ще се гледа за три години назад, ще се доказва с документи и ще се взима най-високата сума. Обезщетението ще се изчислява като се взема предвид колко още години е имал загиналият до пенсиониране. Освен това ще се взема предвид как доходите биха се увеличавали в бъдеще заради инфлацията.

Запазва се лимитът от 5000 лв., въведен с промени в застрахователния кодекс,, за обезщетенията за по-широкия кръг роднини на загинал на пътя. За тесния кръг лимит няма.

Проектът за методика е базиран на испанския модел. Един от най-важните аспекти на испанския модел е, че имуществените и неимуществените вреди се оценяват поотделно.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 NikNay

    71 2 Отговор
    А какво правим ако човека е безработен в момента в до преди седмица е бил на заплата 2500? Пак идиощини - застрахователите се чудят какво ли не да измислят само и само да изплащат по-малко обезщетения или ако може и въобще да не плащат.

    Коментиран от #37

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Марк

    12 20 Отговор
    Правилно! Аз съм дете на много богсто семейство, тате ми купи мерцедес за 120 бона за 18ия ми рожден ден. Ако недай си Боже някой пияница ме удари трябва да ми изплатят минимум 50 бона за счуоена ръка или крак. А някой беднюшко невиждал пари ще са му достатъчни и 2-3 хиляди, тъй като като бачка за 6 бона годишно и тея ще му дойдст добре
  • 5 май

    72 1 Отговор
    Пак някой малоумник се прави на умен.Богатия ще вземе повече а пък бедния да го духа.Плащането на граждонска застраховка що нее по доход или пак бедния ще плаща на богатия.
    МАМ..ВИ МАЛОУМНИЦИ
  • 6 mhm

    47 1 Отговор
    Голяма методика, няма що! Богатите ще взимат, бедните да се фак.т! Е тва се казва буквално дискриминация! Ако го приемат, дано тия боклуци гласували да останат безработни няколко години, да пук.ат в катастрофа и после тяхните да получат обезщетение такова, каквото се гласят да дават на закъсалите НЕЧОВЕЦИ!
  • 7 УЖАС

    50 0 Отговор
    Като идеш да плащаш гражданска, каско, преглед , да си смениш книжката и т.н. други задължителни, никой не те пита колко взимаш, а всеки вика давай– за това ,за онова това е тарифата–плащай! Някой да е видял бирник да дава?

    Коментиран от #20

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Голям Слон

    30 1 Отговор
    Тежката олигофрения е до живот. Толкова могат и знаят нашите тикви. Но не може да им се отрече, че мислят за богатите. Още един мандат и ще сме с най-много богаташи на кв. км.
  • 10 ....

    30 1 Отговор
    Е вече съм сигурен, че законите се пишат от неграмотни бездарници, които искат да дерат народа за сметка на олигарси и мутри!!! Живота е безценен и ще го разберете някой ден!!!!
  • 11 Bubbles

    30 1 Отговор
    И какво общо има дохода на човека с катастрофата и това че е пострадал?
    Що не вземат да го кажат в прав текст - Пари само на тия с връзките и парите, другите да правят като вятъра!

    Така е в клозета и ако овците си затраят пак ще падна от смях!
  • 12 АНЕНЕРБЕ

    43 2 Отговор
    Вижда се, че и в тази свера работят завършени кретени!!!

    1/ ИДИОТИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ЗАСТРАХОВАТ ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ НА АВТОМОБИЛА , А НЕ НА ВОЗАЧА!!

    2/ ПРЕСМЯТАНЕТО НА ОБЕЩЕТЕНИЕТО ПРИ НАСТЪПИЛА СМЪРТ СПОРЕД ДОХОДА НА ПОСТРАДАЛИЯ си е ЧИСТ РАСИЗЪМ ЗАЩОТО ЖИВОТА НА ЕДИН КЛОШАР НЕ СТРУВА И ЕДНА СТОТИНКА , А ТОЗИ НА МИЛИАРДЕРА СТРУВА МИЛИАРДИ.
    Засрамете се бе изроди!!
    Човешкият живот и на клошаря и на милиардера има една цена.
    Както единият така и другият са еднакво скъпи на ТВОРЕЦА.
    Смъртта на единият и другият предизвиква еднаква болка и страдания в близките на единия и другия.

    ЗАБРАВИЛИ СТЕ НАЙ ВАЖНОТО НА ТОЗИ СВЯТ - ВСИЧКИ СМЕ СМЪРТНИ И НЕ МОЖЕ ЖИВОТА НА ЕДИНИЯТ ДА СТРУВА ПОВЕЧЕ ОТ ЖИВОТА НА ДРУГИЯТ.

    Според тези ИЗРОДИ живота на хиляди българи не струва колкото живота на един милиардер!!!

    ЕГАТИ И РАСИСТИТЕ!!!
    СКОРО ТОВА ДЕЛЕНА НА ХОРАТА НА ВИСШИ И НИСШИ СЪЩЕСТВА ЩЕ ВИ СТРУВА СКЪПО.

    ТОВА , ЧЕ НИ ПРИЕМАТЕ ЗА ПО НИСШИ СЪЩЕСТВА ЩЕ ВИ СТРУВА НЕ СКЪПО, АМИ МНОГО СКЪПО!!

    СКОРО ЩЕ СЕ ПРИЗЕМИТЕ И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ , ЧЕ И ВИЕ СТЕ СМЪРТНИ И ЖИВОТА ВИ НЕ СТРУВА ПУКНАТА ПАРА.

    3/ Застрахователят е ДЛЪЖЕН да плати всички направени за лечението на пострадалия разходи.
    Какви коефициенти какви пет лева бе тъпанари?!!

    ТАЗИ ДЪРЖАВА СЕ УПРАВЛЯВА САМО ОТ КРЕТЕНИ И ИДИОТИ И РАСИСТИ!!
  • 13 Йозеф

    30 1 Отговор
    Това е меко казано цинично. Цената на застраховките е еднаква, без оглед на доходите, обезщетенията също трябва да се формират на база травми и щети, а не на база благосъстояние!
  • 14 читател

    28 1 Отговор
    тогава и застраховката трябва да е според дохода
  • 15 Аз бедния

    26 1 Отговор
    Значи да газим хора от неработещите малцинства излиза безплатно
  • 16 ВЪЗРАСТЕН

    30 2 Отговор
    НЕ СИГА ЧЕ Е МИЗЕРСТВАЛ ПРЕДИ ЗЛОПОЛУКАТА, АМИ И ЩЕ МУ ОТРОЯТ МИЗЕРИЯТА, ЕГА ТИ МОЗЪЦИТЕ, КОИТО СА ГО ИЗМУНДРИЛИ ТОВА , А ЗАЩО ЗАСТРАХОВКАТА, ПЪТНИТЕ ТАКСИ , ДАНЪЦИТЕ, СТОКИТЕ В МАГАЗИНИТЕ ПОЧИВКИТЕ ПО КУРОРТИТЕ НЕ СА СПОРЕД ДОХОДИТЕ ?!
  • 17 WTH

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    Ако и ти изчезнеш, курбан давам, трол нещастен!
  • 18 КЛЮКАР

    11 2 Отговор
    След 20г.макс.,при спомена за България, ще плачем като малки деца.
  • 19 Матей

    23 1 Отговор
    Това е едно необикновено цинично и извратено предложение на новите "патриции" или парвенюта.Значи,когато чорбаджия премаже с джипката си някой сиромах и нищо не дължи,чао до скив и още веднъж си отваряй очите.А в обратния случай сеч до припадък.Неее,драги,точно затова има толкова тежки катастрофи,защото има твърде много немъчена пара,а тя без сметка се харчи.Глоби,застраховки ,данъци и пр. трябва да са според дохода и имотното състояние,нямаш ли доход над минимума,карай и не дължиш нищо на държавата,а за милионерите--солидна сеч в данъчното и навсякъде.Освен ,че трябва да отговарят откъде имат толкова пари,така хващаха разбойниците по онова време,лесно ,бързо и удобно.
  • 20 Именно!

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "УЖАС":

    По принцип лимитите по застраховките се изчисляват по формули, но главните елементи са риск, такса и самоучастие.
  • 21 SAAB

    10 0 Отговор
    Е това е......главанак , човекът може да е без доходи или с пенсия :) ще получи 0 а дупедат от парламента доста :) aз и затова му желая на главанака да пукне гума в някой завой на 10 000 фута ....бая парици ще препечели !
  • 22 гост

    10 2 Отговор
    Едно питане - ако тъмно лилав швед ме блъсне и е безработен/ на помощи / от къде ще вземе пари да ми изплати / примерно 5000 лв / ??????????? Или... соски керес претенциус, кат нанайси възможности /на тяхен език означава - защо имаш претенции, като нямаш възможности / ? Само питам ?
  • 23 Morgoth

    3 15 Отговор
    Мисля, че доста от вас не разбират идеята тук и много бързо включихте на андрешковското мислене според което всеки богат е лош, а всеки беден (като изключим циганите, разбира се) е добър.
    Когато осакатиш някого и той вече не е в състояние да си изкарва прехраната е редно да го компенсираш по някакъв начин. Ако на трайно безработния му осигуриш еквивалента на заплата 500 лева до пенсия той ще е доволен и на него живота по-скоро ще се подобри. Ако това обезщетение го дадеш на човек, който изкарва по 5000, а благодарение на теб вече не може да работи това няма по никакъв начин да го обезщети.

    Коментиран от #25

  • 24 ДЕМОНкрация!

    16 1 Отговор
    Демек бедните да не очакват нищо. На бедните живота е безплатен, само крадците на държавни пари са важни. Трябва да има минимален праг на обезщетение и после да се начислява, както да има и максимален праг. Например минимума да е 300 000 лева (дори да е безработен) , а максимума 500 000. Тези изроди само за пари мислят. За близките един човек не е само доходите му, а най-вече е приятел - човек, с който общуват, изживяват, разчитат, подкрепят се, забавляват. Обаче за тия БЕЗДУШНИ УРОДИ, самоопределящи се за политици, експерти и бизнесмени всичко се свежда до ядене и сране
  • 25 До 23

    5 4 Отговор

    До коментар #23 от "Morgoth":

    Мислиш само за ядене и сране! Един нормален човек не живее като теб само за да яде и сере. Нормалните хора искат да спортуват, да изкачват планини, да плуват, да скачат и така нататък. Психическата болката да не можеш да тичаш на младини е мн по-голяма от физическата! За един 80 годишен този закон може да е добре, но ако осакатиш един млад човек Е МНОГО ЗЛЕ! Който осакати трайно някой ТРЯБВА ЦЯЛ ЖИВОТ ДА ПЛАЩА И МИЗЕРСТВА!
  • 26 Селянин

    11 1 Отговор
    А ако човека е социално слаб или безработен сигурно ще бъде 0,50 стотинки. А ако е министър или депутат с тлъсти банкови сметки ще бъде в милиони. Още едно доказателство, че хората сме само материал. За прасе 300 лева, а за човек стотинки. Ще си питам оная работа когато дойдат изборите.

    Коментиран от #29

  • 27 Стойчо пръча

    12 0 Отговор
    Боже спаси ни от тези малоумници и тъпанари ,,прибериги в Ада
  • 28 АНЕНЕРБЕ

    14 1 Отговор
    За тези изроди превърнали България в един огромен КОНЦЛАГЕР ние сме различни не само по доходи , но и по ЦЕНА НА ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ!!

    Според тези РАСИСТИ лишаването от живот на десетки хиляди простосмъртни българи е само СТАТИСТИКА , а лишаването от живот на един милиардер като ДЕБЕЛЯН ПЕЕВСКИ е истинска ТРАГЕДИЯ!!

    ЗАТОВА КАКТО В ЛАГЕРИТЕ НА СМЪРТТА ЦЕНАТА НА ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ Е РАЗЛИЧНА.

    МОЖЕ БИ ДРУГАРИТЕ ОТ БСП ЩЕ ОБЯСНЯТ КАК СМЕ РАЗЛИЧНИ ПРИ ОБЕЩЕТЯВАНЕТО , А ЕДНАКВИ ПРИ НАЛОЖЕНИЯТ ОТ ТЯХ ПЛОСЪК ДАНЪК !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ДЕГРАДИРАЛИТЕ ДО СТЕПЕН НА НЕУЗНАВАЕМОСТ ДРУГАРИ КОМУНИСТИ ОТ БСП , ГЕРБ И РАЗНИ ДОЛНОПРОБНИ ТЕХНИ АГЕНТИ НАРЕКЛИ СЕ ПАТРИОТИ, КОИТО ПОСТРОИХА ЗА СЕБЕ СИ И ДЕЦАТА СИ СВИТЛОТО КОМУНИСТИЧЕСКО БЪДЕЩЕ , вкараха всички нас останалите в такова РОБСТВО ПРЕД КОЕТО ТУРСКОТО ИЗГЛЕЖДА КАТО КУРОРТ.

    Браво другари,
    ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ВСЕ ТАКА.

    НЯМА НИЩО ВЕЧНО.

    НЕ Е ВЕЧНА И НАЛОЖЕНАТА ОТ ВАС СИСТЕМА.

    СЪДБАТА Е ОТРЕДИЛА ДА СИ ОТИДЕТЕ С ГРЪМ И ТРЯСЪК.

    ЗАСЛУЖАВАТЕ ИМЕНАТА ВИ ДА БЪДАТ ЗАЛИЧЕНИ ОТ КНИГАТА НА ЖИВОТА.
  • 29 ПРЕДСТАВИ СИ

    7 1 Отговор

    До коментар #26 от "Селянин":

    КАКВО ЩЕ Е ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО ПРИ СМЪРТ НА ПЕЕВСКИ , Р.Овч, БУДА , ГОЦЕ или някой друг милиардер.
    За да не фалира компанията държавата както в случая с КТБ ще тегли заем и ще плати обезщетението на пострадалите.
    Нямам нищо против да платим това обезщетение за всички тези БОГОПОМАЗАНИ, само да ги няма и тях и децата им!!
  • 30 АНЕНЕРБЕ

    7 0 Отговор
    ПРОГРЕСИВНО ПОДОХОДНО ОБЕЩЕТЕНИЕ ПРИ СМЪРТ , и ПЛОСЪК ДАНЪК !

    Това е в Република България в която КАТО ОБЕДИНИТЕЛ НА НАЦИЯТА , лицето Станишев предложи един крадлив цар, а приелите предложението царедворци БОРИСОВ , НИНОВА и разбира се РАДЕВ , за да потвърдят това се документираха на снимка.

    "Какво тук значи някаква си личност" - бе казал ВАПЦАРОВ

    ВЪПРОСА Е КОЯ Е ЛИЧНОСТТА - някоя от гореизброените плюс ШИШИ , Р.Овч, ГЕРГОВ , ДОМУЗА ...... или някой като нас простосмъртен с минимална заплата!
  • 31 Значи

    10 1 Отговор
    По тая логика следва застраховките да струват според доходите. Статуквото свикна обществото да плаща сметката. Хем бедните плащат наравно с богатите, хем богатите получават много по-тлъсти обезщетения. Това ли е демокрацията? Егати гаврата с бедните!
  • 32 Гост

    10 1 Отговор
    Чий го дирите зад клавиатурата бе,хуйови глави,марш на паветата,ковете история,не да търпите като овце Боко!!!
  • 33 годечанин

    8 1 Отговор
    по скоро трябва да е обратното на нещата , ако някои олигарх натресе и убие някои беден човечец ,от него трябва да му се вземат от доходите , то сега така всеки олигофрен с пари ще прави масови убииства на пьтя , не се ли замисляте за това ; не даи си боже .
  • 34 Ели

    6 1 Отговор
    Дебили,

    Колко струва човешкият живот?

    Та нима животът на една "манекенка" 20 000 евро месечно, струва повече от живота на лекар, професор, учен?

    Дебили - всякаква хуманност изгубихте.

    Как не ви е срам, нямате ли страх от Бога????
  • 35 Кольо

    5 0 Отговор
    Еднакво искате да се плаща ,а на края -кой по-богат ? Какво значи застраховка наложена и контролирана от Държавен репресивен орган ,работещ за Частни дружества и за НАП , за един човек който е с минимална работна заплата и за работещите бедни които са над 1 милион . Една цяла заплата в минус . Три месеца глад за да плати и да е изряден. Къде е тока,вода , постоянно измисляните такси ,глоби ,санкции , данъци и огромните акцизи . И точно тези хора са по-внимателни на пътя . Хванете си циганите без книжки и колите им ,хванете си мутрите с коли на стойност 10 години работна заплата на обикновените работещи. Тях издоявайте ,щото другите вече няма какво да им доите и стрижите. Една от причините грабителското правителство да си отиде ще е финансовата несправедливост и рекета над шофьорите . Тези които ползват за да отидат на работа и нямат друг вариант. Нормален обществен транспорт до колкото може да се нарече такъв има в 10 града. Другото е ученически автобус два пъти в деня до най-близката / 5-10 /км ЖП гара и населени места без поминък. Тъпа черна дупка е страната ни и народа УМРЯ .
  • 36 АНЕНЕРБЕ

    6 1 Отговор
    Еднакви премии при плащане на застрахователната полица, РАЗЛИЧНИ обезщетения при смърт.

    Принципа по който са работили тези "експерти" е подобен на този който стои пред едни заведения с комини през които е излизал гъст черен дим - "НА ВСЕКИМУ ДЪЛЖИМОТО" !!!!!

    ТОВА ЗАСЛУЖАВАМЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ С ТЕЗИ УПРАВЛЯВАЩИ НИ РАСИСТИ УНИЩОЖАВАЩИ ВСИЧКО КОЕТО СЕ ДВИЖИ.

    Не е ли истинска гавра с НАС да ходим и да гласуваме за ТЯХ.

    Представете си какво би било ако е имало избори в Бухенвалд и затворниците е трябвало да избират палачите.

    За разлика от тях ние имаме правото да им кажем: ИЗБИРАЙТЕ СЕ , НИЕ В ТОЗИ ТЕАТЪР НА АБСУРДА НЯМА ДА УЧАСТВАМЕ!!
  • 37 Чети умнико

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "NikNay":

    Гледа се 3 години назад и взимат най високия месец
  • 38 Марио Кроненберг

    4 1 Отговор
    Това е абсолютен цинизъм! Животът на богатия по-скъп ли е от този на бедния?!? 😠😠😠
  • 39 Моряк Удавник

    1 0 Отговор
    Ще стане както в Латинска Америка.Като наближи някоя голяма американска кола хвърлят някое бедняче от малцинствата и да не го съдят тузара дава 10000долара и всичко се забравя.А ако някой бедняк удари някой с влас и по богат му съдират кожата и да не лежи в затвора му вземат всичко и после ще плаща цял живот. Всичко се случва на пътя сега се улеснява изнудванията и отстраняването на неудобните. През мутренските години беше същото но не беше законно но за тях си затваряха очите, а сега всичко се узакони.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове