Заради истерията около африканската чума все повече хора предпочитат риба пред свинско месо. Пловдивски търговци отчитат сериозно увеличение на продажбите в последните седмици, а големите хранителни вериги са заредили всякакви морски дарове - риби, миди, скариди, калмари, стриди. Раздвижване има и по борсите за жива риба в града, съобщава TrafficNews.
Същата тенденция наблюдава и д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти. Според него обаче ръстът не е свързан толкова със заболяването по прасетата, а е устойчива тенденция в последите години. „През лятото се консумират основно черноморски и вносни средиземноморски и океански риби, а през зимата – български сладководни риби”, посочи пред наш репортер Господинов.
Той обясни, че в страната ни се произвеждат и ловят около 50 вида риба. Производственият период за шаран, толстолоб, амур завършва през октомври-ноември, преди големите студове, когато се отчита и бумът на консумацията на шаранови риби. Вносът пък е от цял свят и включва над 200 вида риби, мекотели и ракообразни. „Внасяме всичко, което изисква консуматора, включително и живи крабове”, допълни изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти.
Официалните данни сочат, че българинът консумира около 7.4 кг риба годишно, което го поставя на едно от последните места в Европа. Изследване на „БГ шиф” обаче показа, че реалната консумация надхвърля 9 кг годишно. „Официалната статистика е по-малка, защото тя не хваща всички продажби, които се извършват директно от язовирите, корабите и пристанищата”, поясни д-р Йордан Господинов.
Според него секторът е много интересен и тепърва ще се развива. Пъстървата например е единственият отдел от животновъдството, който в последните 25 години бележи над три пъти ръст. „В бъдеще ще се консумира все повече риба”, категоричен е изпълнителният директор.
Така е и световната тенденция. Преди няколко дни в Женева ООН представи проучване, в което някои от най-добрите световни учени препоръчват човечеството да намали консумацията на месо и млечни продукти и да използва по-рационално ресурсите на земята. Само по този начин ще помогне да спрат климатичните промени и покачването на температурите.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 пУзитивен
Риба, пиле... повече плодове и зеленчуци, боб, леща, ориз... Пълнозърнести...
По-малко концентрат...
Без цигари...
Чист въздух..
Здрав кръст...
Движение...
Природа...
Коментиран от #6
22:07 13.08.2019
2 пУзитивен
22:09 13.08.2019
3 Гост
22:10 13.08.2019
4 Townboy
Коментиран от #13
22:12 13.08.2019
5 Хотелиера
22:17 13.08.2019
6 Гостилничаря
До коментар #1 от "пУзитивен":
Най-големият кичозен абсурдизъм сега ще бъде да вдигнат цените на саламите! Публична тайна е, че няма български производител, който да влага месо в боклуците си! Всичко в тях е смлени кости, кожа, сланина, соя, суха кръв и химия, да не се развалят лесно! България е най-големият вносител на суха кръв в Европа! Това, което в нормалните държави се изхвърля, тук се влага в "хранителни" продукти! Покрай сухото гори и мокрото.....!Коментиран от #15, #16
22:17 13.08.2019
7 Иванчо l-ви
От рибата не стават нито джумерки нито бахур.
22:18 13.08.2019
8 Тръмп
22:24 13.08.2019
9 Другия с коня
Коментиран от #17
22:25 13.08.2019
10 Точи и Меси
Коментиран от #24
22:28 13.08.2019
11 да питам
22:31 13.08.2019
12 Кожухаров
22:34 13.08.2019
13 На диета
До коментар #4 от "Townboy":
Е ти не знаеш ли, че рибата била пълна с олово и други тежки метали,заради замърсяването на моретата и океаните? Трева ще пасем брат, ама и на нея ще и измислят някоя нова болест. Сега се сетих, че може да компенсираме с градински охлюви, но е голям масраф, па и тия от козметиката ги обсебиха, че лигите били много подмладяващи. Глад и мизерия!23:29 13.08.2019
14 Яжо Секвоев
23:31 13.08.2019
15 бай Даньо
До коментар #6 от "Гостилничаря":
Пич, абсолютно не си в час. Саламите поначало са измислни с идеята да се продава това което в несмляно състояние никой няма да купи в магазин... , но все пак има разлика и в България са доста добри. Опитай някога американски кремвирш ( например ако идеш на екскурзия в Ню Йорк не пропускай хот дог - по гадно нещо аз лично не съм опитвал... ) и освен че ще се чудиш от какво е направен ще се чудиш и от животни от коя планета е ...Коментиран от #25, #26
00:24 14.08.2019
16 бай Даньо
До коментар #6 от "Гостилничаря":
А и щях да забравя . Разбира се че ще вдигнат цените на саламите, само се моли германеца да не научи че някъде правят от неговите салами само че по-евтини 5 пъти или пък някой да не му подшушне "луканка"... тогава гледай ... ха-ха-ха00:29 14.08.2019
17 Guest
До коментар #9 от "Другия с коня":
Ахъ, да, баш с купешко пилешко пазете диета. Бутчета, като от птеродактил - кило и половина бройката! По-напомпено с химия и антибиотици от бройлера няма! От яко прекаляване с пиле мъжете може да започнем и да кърмим! Свинско: врат, рибици и крачета за колагенец е къде - къде по-полезно от пилешкото!01:27 14.08.2019
18 Този коментар е премахнат от модератор.
19 ???
05:38 14.08.2019
20 морски
07:36 14.08.2019
21 Sofia
08:20 14.08.2019
22 Този коментар е премахнат от модератор.
23 111
09:54 14.08.2019
24 Да да
До коментар #10 от "Точи и Меси":
Аз копърка не харесвам, но скумрия консерва от добър производител ям. Сом не искам да видя! От бедните българи ли съм?10:09 14.08.2019
25 Да да
До коментар #15 от "бай Даньо":
Не е нужно да ходи в САЩ за да опита американски кренвирш! Хората изнасят и за България! На някоя Американска седмица в Л... л си купи, опитай и спри да ръсиш простотии.10:15 14.08.2019
26 черпак с мерак
До коментар #15 от "бай Даньо":
Ама те някой и агнешко не ядът миришело им ти май си от тях13:20 14.08.2019