1 847 23

Ток уби млад мъж, докато свирел на китара

Хора от селото обясниха, че след последните бури проблемите с електричеството в Габровци зачестили

Ток уби млад мъж, докато свирел на китара
Снимка: shutterstock
Тихомир Шумов

29-годишен мъж от Карлово е бил убит от ток, докато е свирел на китара. Трагичният инцидент се е разиграл във великотърновското село Габровци в неделя вечерта около 19 часа.

Мъжът е бил на гости на свой приятел, който живее във Велико Търново, но има и семейна къща в Габровци. Двамата често се събирали, за да свирят заедно, пише "Янтра днес".

На място на инцидента веднага са пристигнали екипи на полицията и спешни медици, които обаче само констатирали смъртта на младия мъж, който през март тази година станал баща.

Хора от селото обясниха, че след последните бури проблемите с електричеството в Габровци зачестили и са подали около 20 сигнала до Енергото. Има дни, в които електричеството спира за около час, а в останалото време напрежението е по-ниско или по-високо от нормалното.

България
Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Borislav Popov
  Отговор
  1 17:25  13.08.19
  Затова аз свиря само на дудук .

  Коментиран от #22

 • УЖАС
  Отговор
  2 17:36  13.08.19
  Бог да го прости! Но иначе цените на тока вдигат, уреди горят, но това е ЧОВЕШКИ ЖИВОТ! Опомнете се, всички ЕРП–та и другите по веригата, дето само гледате пари да добарате!

  Коментиран от #5

 • XXXXX
  Отговор
  3 17:42  13.08.19
  Нелепа смърт!Трагедия! Бог да го прости!

 • Да добавя
  Отговор
  4 17:46  13.08.19
  Имало е някаква техническа неизправност в уредбата.В адаптерите на китарите тока е с нисък волтаж.

  Коментиран от #12

 • Мимо
  Отговор
  5 17:58  13.08.19

  До коментар #2 от "УЖАС":

  Чакай малко ,бе...цената на тока си е друга работа...ЕРП-тата също. Каква ти е логиката на тебе, че в случая да бълнуваш цени на тока и ЕРП-та? Остави друго, ама па и овцете му наблъскали само плюсчета... Айде малко да мислим. Какво и как трябва да се случи по мрежата, че да е виновно ЕРП-то, че китарата на човека или част от нея да се офази по някаква причина? Кой е отговорен за състоянието на ел.инсталацията в къщата на някой си? ЕРП-то ли? Срещал съм доста случай, в които бай Некой си си прави ремонти вкъщи, прережда си контактите и не ги занулява (понеже няма и идея как и защо се прави това) а съм срещал и случай, когато контактите бяха зафазени - пак защото някой съ му казал да върже един от двата кабела към пластините, за да нямал проблеми.....

  Коментиран от #7, #8

 • Нали викат жицааа😂😂😂метълите
  Отговор
  6 18:03  13.08.19
  Е на ти жица😂😂😂
 • УЖАС
  Отговор
  7 18:22  13.08.19

  До коментар #5 от "Мимо":

  Не съм ел.техник, но достатъчно се нагледах на репортажи по телевизиите, дето хората реват за изгорели уреди от промяна в напрежението. Друго през ден едно от въпросните ЕРП ми спира тока за профилактика, модернизация и друго каквото се сетиш, а недай Боже буря – дискотеките ряпа да ядат. И комшията като пусне трифазния, ела гледай. Плащам, както всички останали, но заслужавам качествена услуга, а не да ми се размрази фризера, или да ми гръмне техниката( последно рутер), така че недей да адвокатстваш и да плюеш. Ти ако си някай майстор, който взима 50 на точка, поне го прави както трябва, без философии.

  Коментиран от #10, #11

 • ГОСТЕВ
  Отговор
  8 18:27  13.08.19

  До коментар #5 от "Мимо":

  МНОГО ТОЧЕН КОМЕНТАР........АМА ГАНЬО НАЛИ Е НАЙ ВЪВ ВСИЧКО И ГОЛЯМ ,,МАЙСТОР,, ЗАТОВА СТАВАТ И БЕЛИТЕ.........БОГ ДА ГО ПРОСТИ МОМЧЕТО......ЖАЛКО ...ТОЛКОВА МЛАД....?
 • Ако искате да
  Отговор
  9 18:39  13.08.19
  Изгорите уредите на некои просто вземете по мощен високоволтов диод над 300 волта в права и обратна посока 😂😂😂и го вържете последователно на мрежата му 😂😂😂и ше има сеир и писъци😂😂😂
 • Мимо
  Отговор
  10 19:39  13.08.19

  До коментар #7 от "УЖАС":

  Братко, много съм далече от "майсторите с 50 на точка" ама както и да е. Като те чета и теб - ясна е работата надежда няма! Статията е на една тема, ти започваш да говориш за репортажите по телевизията и това как ти спирал тока....пак питам : от спирането ти на тока и изгорелите уреди в следствие на някакви аварии по мрежата ( без да коментирам по чия вина и защо са станали) защото не съм адвокат на никой, как ще се случи така, че ти да умреш от попадане под напрежение при допир до някакъв си ТВОЙ електроуред и ВАС? Ей на това ми отговори, понеже статията е на тема загинал млад човек от електрическа китара. А не е на тема : колко пъти гасне тока у вас и колко "ненормално" (според теб) е напрежението у вас ..
 • Мимо
  Отговор
  11 19:45  13.08.19

  До коментар #7 от "УЖАС":

  А я ми обясни като "пусне комшията трифазния" какво се случва у вас, че ме заинтригува? И какво общо има "качеството на предоставената ти услуга" със състоянието на електроинсталацията и електрообзавеждането в ТВОЯ дом? Тъй като в случая с младото момче ясно е ,че става въпрос за някакъв проблем със техниката му.... А аз още не съм чул някой да е умрял от електрически ток, докато тока е бил спрял...

  Коментиран от #20, #23

 • русенец
  Отговор
  12 19:58  13.08.19

  До коментар #4 от "Да добавя":

  Да попитам какво означава : "Токът е с нисък волтаж!", колега? :)))) Виж, или е ток или е с волтаж!:) Прочие убиват амперите, не волтажа. Като си събличаш пуловер от искуствена материя излизат искри, нали? Те се появяват защото волтажът е от порядъка на поне 10 000 V, но не те убимат, защото няма ампери. Ако уредът, в случая китарата не са галванически развързани от мрежата е възможно да се да се случи офазяване на съответното устройство и поражение от електрически ТОК, а не ВОЛТАЖ!:))))

  Коментиран от #13, #16

 • Некой
  Отговор
  13 20:18  13.08.19

  До коментар #12 от "русенец":

  Убива и тока и напрежението. Затова се използва и израза "безопасно напрежение". А иначе по стълбова линия по селата при скъсване на проводници е възможно да се прекъсне нула и в същият проводник да опре фаза. Резултатът е променливо 380 в къщата и офазяване на контактите.

  Коментиран от #14

 • русенец
  Отговор
  14 20:29  13.08.19

  До коментар #13 от "Некой":

  Нищо подобно!:))) Убива токът, протекъл през тялото ти. Да, има дефинирани безопасни напрежения, но убива ТОКЪТ, НЕ НАПРЕЖЕНИЕТО. Отвори някоя книга, а?

  Коментиран от #15

 • закон на ом
  Отговор
  15 21:02  13.08.19

  До коментар #14 от "русенец":

  Убива тока но за да протече ток е нужно напрежение и то минимум 48 волта понеже човешкото тяло и ма а съпротивление и по закона на ом протичащия ток е право пропорционален на тока и обратно на тока .в случая или има прекъсване и офазяване на нулата или усилвателя е с импулсно захранване кето при дефект се овъглява платката и мрежовото напрежение спокойно се прехвърля към вторината страна на импулсното и от там в китариста

  Коментиран от #17

 • Спри са за Бога
  Отговор
  16 22:26  13.08.19

  До коментар #12 от "русенец":

  УСПОКОЙ СА БЙЕ, ША ТО УБИЙШ :-))
 • 123
  Отговор
  17 22:49  13.08.19

  До коментар #15 от "закон на ом":

  Как го издиктува само закона на ом, нищо не разбрах! Тока е право пропорционален на напрежението и обратно пропорционален на съпротивлението! Убива тока, но с определено напрежение! Всеки има различно съпротивление, за това опасното напрежение за всеки е различно! Смята се , че над 42 волта вече може да бъде опасно и тока, ако е силен! Съболезнования на семейството!
 • Токаджиев
  Отговор
  18 23:13  13.08.19
  От коментарите разбрах , че поне 2 души са се поровили и прочели нещо в Гугъл .Очаквам подробности колко милиампера убиват човек .

  Коментиран от #19


 • 123
  Отговор
  19 23:32  13.08.19

  До коментар #18 от "Токаджиев":

  42 милиампера и на горе! Важно е и през коя част на тялото, се затваря веригата! Ако веригата се затваря, като минава през сърцето е най - опасно! Малко е кофти, че пишем в тази статия!
 • ААА
  Отговор
  20 08:36  14.08.19

  До коментар #11 от "Мимо":

  Работата е там , че много хора по селата , а и по градовете ползват незаконно трифазен ток , от еднородни фази. Между намотките на трифазният двигател се възбужда напрежение , когато двигателя е неправилно занулен , или изобщо НЕзанулен , а корпуса на машината задължително и ЗАЗЕМЕН. И тогава се получава следната "аномалия" предпазителя (бушона) е свален (изключен) , а по контактите има ток (естествено трансформиран в някаква степен ) , възникващ между намотките . Могат да се случат и много по-страшни неща от гореописаното. Дори и да сте свалили предпазител , проверявайте със съответният изправен уред.

  Коментиран от #21

 • Мимо
  Отговор
  21 08:45  14.08.19

  До коментар #20 от "ААА":

  Изгуби ме още в началото с "трифазния ток от еднородни фази"
 • 4140
  Отговор
  22 22:29  14.08.19

  До коментар #1 от "Borislav Popov":

  Идиот
 • 12345
  Отговор
  23 22:30  15.08.19

  До коментар #11 от "Мимо":

  Не бъди толкова категоричен. Поинтересувай се какво означава TN-C, в коя година го въвежда Сименс и в коя година целия цивилизован свят отхвърля тази система. След това провери до коя година тази система се използва в България. Ако можеш-изкарай и статистика колко хора са загинали заради едно тъпо икономисване на един трети проводник. Ако си професионално подготвен, можем да дискутираме. Ако не си- не давай мнение по въпроси, които не разбираш

Напиши коментар:


Публикувай