1 390 9

Шеф в парламента спасил чужденци в катастрофа

Емил Христов е оказал навременна помощ

Шеф в парламента спасил чужденци в катастрофа
Тихомир Шумов

Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов е оказал навременна помощ на хора след автомобилна катастрофа.

Историята за произшествието е от 30 юли, съобщава "Дарик". За случая разказва д-р Юлиян Бонев от Университетската многопрофилна болница „Света Анна“-София, който е част от лекарския екип поел грижата за пострадалите при инцидента.

„Става въпрос за тежък инцидент на 70 км от София с немски граждани от турски произход“, споделя лицево-челюстният хирург. „Емил Христов по случайност присъства там, оказва първа помощ, вади хората от колата, вика линейка. Оставя визитка, казва да му се обадят, ако е необходимо съдействие за каквото и да е. Помага да докарат семейството до София. В колата са били няколко човека. Те споделиха пред мен, че са силно впечатлени. Христов им е оказал помощ, проявил се е като добър човек, показал е изключително човешко отношение. Хората са разбрали кой е чак когато е дал визитка“.

С възхищение д-р Бонев разказва и как действа германската „машина“ в подобни ситуации - по-малко от 20 часа след инцидент край София пациент е опериран в Берлин. „Двама бяха пострадали - баща и дъщеря“, разказва хирургът.

„Бащата беше с травми на ръката и рамото, дъщерята с тежко счупване на долната челюст, което пречеше на дишането. Имаше и рани по лицето. Приехме пострадалите, оказахме първа помощ. Имаше консилиум за момичето. Тя не биваше да се движи, само да лежи. Осигурихме дишането, обезболяване. Беше в реанимацията под постоянно наблюдение“, допълва критичната ситуация д-р Бонев.

По желание на родителите се прави връзка със застрахователни компании. „Свързахме се с немски кризисен център, който извлича техни граждани при инциденти в чужбина“, продължи д-р Бонев. „Обадиха се от Мюнхен, от застрахователната компания. Поискаха сведения за състоянието на бащата и дъщерята, изпратих рентгенови снимки и всичко нужно. Попитаха имаме ли готовност за транспортиране. Подобно превозване може да е фатално - не е въпросът просто да превозиш човека, а да го превозиш жив и без последствия, в състояние за операция.

А момичето трябваше да лежи неподвижно, трудна ситуация... Цялото ръководство на нашата болница беше информирано и ангажирано. Често говорехме с германците. На следващия ден дойде екип от Берлин - с лекар, с линейка. Обадиха ми се кога тръгват, кога пристигат, питаха да дойдат ли с хеликоптер, защото ние сме единствената болница в София с хеликоптерна площадка“, разказва хирургът и отбелязва, че въпреки над 25-годишната си практика, не е виждал такава организация.

„Един апарат, който при тях е с размер на кутия цигари, при нас същият е метър на метър. Невероятно добра техника“, впечатлен е д-р Бонев. Тежката история има щастлив край. „Изпратихме ги за Германия. На следващия ден хората ми пратиха вест и снимки, че операцията в Берлин е успешна. И с големи благодарности“, казва хирургът.

„Поразен съм от бързите и перфектни действия на германците - тежка операция с реконструкция на челюст в Берлин беше извършена по-малко от 20 часа след инцидент край София и то при сложни условия за транспортиране на пациент. Преди две години имах подобен случай с израелци, дойдоха със самолет и хеликоптер, но дори те не действаха толкова бързо“, завършва д-р Юлиан Бонев.

България
Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • El chochone
  Отговор
  1 19:52  13.08.19
  БРАВО! Добра постъпка! :)
 • Горд
  Отговор
  2 20:00  13.08.19
  С такива българи трябва да се гордеем, такива да сме всички, гимнастичките ряпа да ядат, само харчат парите ни, че и предсрочни пенсии ще искат после.

  Коментиран от #5

 • Хрантутници
  Отговор
  3 20:10  13.08.19
  Фатмака с 3000 лв пенсия и 10000 лв заплата от парламента.

  Коментиран от #4


 • Антон1
  Отговор
  4 20:33  13.08.19

  До коментар #3 от "Хрантутници":

  Къде видя пък ти 3000 пенсия ! 10000 заплата , може ,ама май завистта ти надделява ! Айде спи леко !
 • Ентелегент
  Отговор
  5 22:59  13.08.19

  До коментар #2 от "Горд":

  Командировайте гимнастичките като телохранители по границата,така ще са в по- голяма полза и ще има бърз ефект от работата им. Може и да ги повишите в барети и гимнастички едновременно, току виж спечелят симпатията Ви
 • Анонимен
  Отговор
  6 01:19  14.08.19
  "немски граждани от турски произход", "Хората са разбрали кой е чак когато е дал визитка"... Евтин ПР, в стилистиката на медийната пикня за Севлиевски и монголките от преди 3 седмици.
 • Сигурно е спрел да ги преджоби😂😂😂
  Отговор
  7 05:19  14.08.19
  Зел и парата и телефоните и вика аз помогнах😂😂😂😂
 • Гост
  Отговор
  8 08:43  14.08.19
  Човек от парламента на България, да помогне на друг/обикнонен/ човек, ми звучи абсолютно нереално. Това и в най-смелите си мечти не съм си го представял....
 • цвцв
  Отговор
  9 10:30  14.08.19
  защо дал визитка? точен гербераст

Напиши коментар:


Публикувай