Last news in Fakti

14 Август, 2019 09:36 1 609 19

Teменужка Петкова: Важно е да реализираме проекта ''Белене''

  • теменужка петкова-
  • министър на енергетиката-
  • ''белене''-
  • росатом-
  • визита в туркменистан

Петкова не очаква Европейската комисия да роптае срещу евентуално участие на ''Росатом'' в проекта ''Белене''

Teменужка Петкова: Важно е да реализираме проекта ''Белене'' - 1
Източник: БГНЕС

''Туркменистан е 4-та в света по запас на природен газ. Енергетиката бе основна тема при посещението на премиера Борисов. Повече от 20 години се водят дебати за статута на Каспийско море, но за радост миналата година той бе уреден. Подписано е споразумение между България и Туркменистан за предоставяне на обеми природен газ'', това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на БНТ.

"Обсъдихме възможности за суапови сделки по инфраструктурата между Туркменистан и Русия, а и доставки на газ по Транскаспийски газопровод. Първо, може би е важно да кажем това, че в рамките на посещението на премиера Борисов и водената от него делегация, успяхме да осъществим две възможности за обсъждане на взаимоотношенията с Туркменистан. От една страна беше проведено заседание на междуправителствената комисия, от друга страна, премиерът и водената от него делегация имаше покана и взе участие в Първия икономически каспийски форум. Така че в рамките на тези две събития темата енергетика беше една от най-обсъжданите. Това е Каспийският регион, на който ние изключително много разчитаме, за да реализираме своите приоритети за диверсификация'', отбеляза Теменужка Петкова.

''Беше обсъдена възможността за доставки на природен газ от Туркменистан по инфраструктура, която предстои да бъде изградена, така нареченият Транкаспийски газопровод, който ще даде възможност за доставка на туркменски природен газ към пазарите на Европа през Южния газов коридор'', поясни министърът на енергетиката.

''От страна на „Росатом“ е потвърдено желание за участие в реализацията на проекта АЕЦ „Белене'', сподели Петкова.

На въпроса може ли да очаква реакция от страна на Европейската комисия, ако "Росатом" спечели проекта ''Белене'', Петкова отговори: "Не, не смятам, че ще има подобна реакция. Както знаете, процедурата, която ние разработихме е публична, прозрачна. Съдържа съответните критерии, изисквания за абсолютен равен достъп на всички желаещи да участват в този тип процедура. Отделно от това самата процедура беше публикувана в официален вестник на Европейския съюз. Спазени са абсолютно всички изисквания на европейското законодателство в областта на атомната енергия", каза още тя.

''На 19 август ние очакваме да получим заявленията на всички компании, които биха желали да се включат в реализацията на проекта АЕЦ"Белене", допълни Петкова, като уточни, че процедурата трябва да приключи в срок от 12 месеца. Според нея не бива да се бърза.

Петкова е на мнение, че реализацията на идеята за проекта АЕЦ "Белене" е важна, тъй като това щяло да помогне за диверсификацията на пазара в България.

Относно задълженията на "Топлофикация-София" към "Булгаргаз", министър Петкова обяви, че трябва да се търси път за решение на въпроса извън съдебната зала. Тя добави, че съществува постоянен контакт с кмета на София Йорданка и Фандъкова, както и: ''Няма да допуснем да има проблеми в предстоящия отоплителен сезон''.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Чук

    5 0 Отговор
    Ко стана
  • 3 111

    13 9 Отговор
    Важно е, че си тъпа овца. ФРОБ да си ходи. Този проект ще фалира страната, освен това е безумно опасен.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Borislav Popov

    6 6 Отговор
    Я сега русофилнята да ни каже пак кои са господарите на Боко и ГРОБ?
  • 6 Анонимен

    12 2 Отговор
    Ха! Нали беше "ненужен гьол, пълен със скрап"!
    Мутрите и олигарсите си продават тока от ВЕЦ-овете и соларните станции на държавата на безбожни цени, а ние, бедните, да строим АЕЦ, та да има за износ. Проклети да сте, крадци!
  • 7 соросоидни кърлежи

    7 4 Отговор
    Нека крадене да започне сега...от това Белене вече ЛАПНАХА милиарди, сега идва нов кръг.Грабежа на БГ през този проект не спирал.
  • 8 Монгола

    2 11 Отговор
    Русофилите до вчера обвиняваха Бойко и ГРЕБ във всички земни грехове, ама бас държа че от тук нататък ще му ближат муя за сол. Няма по-големи въртиопашки от българската русофилска биомаса.

    Коментиран от #17

  • 9 1234

    1 0 Отговор
    Можете само да проваляте, нишо можете да иградите донкрай. Един формален Шенген не можахте 10 г да изпълните! за първо тримесечие инвестициите са за първи път отрицателно число от 525 млн
  • 10 Gost

    3 0 Отговор
    Я виж ти вожно било ще цитиръм любимия ви вожд към американските ви господари; Поискахте от нас да закрие проекта Белене закрихме го. Поискахте да спрем Южен поток спряхме го. Сигорен съм че ако бяха поискали да ви опънат цялото ви правителство щяхте да се съгласите. Знайте обаче че никои не обича гъзелизците дори и тези чиито задници лижете днес не ви уважават. И си имайте едно на ум рано или късно ще си платите за това ако не вие то децата ви или внуците ви но ще си платите.
  • 11 Истина

    2 1 Отговор
    Трябва, вече сме по зле от Африка.
  • 12 Васил

    0 2 Отговор
    След Пунта Марата с VAG сега е наред АЕЦ белене
  • 13 Пенчо

    1 2 Отговор
    Веднъж платихме два милиарда на Росатом. Сега
    що за наглост пак се кандидатират за строителство.
    Готвят се за нов ядрен взрив. Този път в България.
    Да се зарази цяла Европа,а българите да погинат.
    Защо никой не отчита.че това е района на Вранча
    и едно такова начинание е високо рисково. Русна
    ците са ламнали за пари,а бунаците са готови да
    дават.
  • 14 Вуте

    1 1 Отговор
    ВАЖНОТО Е ДА ГРЪМНЕ И ДА НИ ОСВОБОДИ ОТ ЕНЕРГИЙНИЯ ПЛУЖЕК - ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОНА И ОТ КЪРВАВИТЕ И КОМИСИОННИ!
  • 15 Вуте

    2 1 Отговор
    ВАЖНОТО Е ДА ГРЪМНЕ И ДА НИ ОСВОБОДИ ОТ ЕНЕРГИЙНИЯ ПЛУЖЕК - ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОНА И ОТ КЪРВАВИТЕ И КОМИСИОННИ!
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор
    1. Град Белене е в 8-ма степен на сеизмичност, същата сеизмичност, като в сринатата от земетръс "Стражица". Белене е на 15км от Свищов, припомнете си трагедията в този град при "Вранчанското " земетресение.
    Още проф. Съльо Сачански, от Геофизичния институт на БАН, по „бай тошово време” спря безумието да се строи в сеизмична зона, льос и слаби земни пластове, атомна електроцентрала. По времето на социализма, АЕЦ Белене беше Национален Обект. Това значеше тлъсти заплати, ордени, медали и т.н. При партийните ръководители имаше и повишение в партийната ерархия, скъпи командировки, помпозни доклади, телевизионни репортажи, кьор-софри, въобще яко пълнене на гушите. Въпреки всичко това, Политбюро спря този Национален Обект.
    Проектът е изгоден единствено за лапачите-консултанти по АЕЦ Белене, дето са налапали близо 500 млн. за „консултации”, а на лице има една покрита със строителни опадъци площадка.
    ВВЭР-1000, макар и модернизиран и сертифициран си остава един анахронизъм от 70 те години на миналия век . Този тип реактор се спира за да се презареди.Те са остаряли още при създаването си като технология, но не е имало избор за нас. Реакторите по света отдавна са с непрекъснат цикъл на работа. Със същия успех може да закупим и парни локомотиви „четвърто поколение”.
    1-ви и 2-ри реактор ВВЭР-440 в Козлодуй се спряха предсрочно поради проявили се конструктивни недостатъци. Реакторите 3 и 4 са спрени поради същите причини, предварително. Накарахме ЕС да ни плати за
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 12345

    1 1 Отговор
    Какво Белене я гони тази безмозъчна особа! Направо ми се повдига от наглостта, дебелокожието, кимбинирани с безгранична тъпотия и простотия!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове