14 Август, 2019 12:27 2 302 11

Директорът на КРИБ: Хакнаха ме "Наглите 2"

  • хакери-
  • тад груп-
  • нап-
  • евгений иванов-
  • наглите 2

Излезе ми надпис да се обадя, за да си платя някаква сума, разказва Евгений Иванов

Директорът на КРИБ: Хакнаха ме "Наглите 2" - 1
Снимка: БГНЕС

Необходимо е законодателство, което да сложи край на опитите да се решават вътрешнофинансови проблеми във фирми с рекет на големия бизнес. Искаме законодателят да си свърши работата, искаме законодателство, което да накара този тип престъпници много да се замислят дали да посегнат на големия бизнес. Това заяви изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов пред NOVA по повод на атаката срещу НАП от хакери на "Тад груп".

Евгений Иванов поясни, че в КРИБ членуват и много от големите банки у нас. По думите му те вече са предприели драконовски мерки за сигурност. "Някои банки въведоха двойна система за сигурност от няколко дни, с двойни пароли за достъп. Виждате как се инвестира в сигурността на данните. Ролята на КРИБ е в рамките на нашата организация да набележим действия, на първо време една опълченска съпротива, докато бъде намерено законодателно решение. Ние ще говорим с нашите членове да инвестират в киберсигурност", обясни той.

Работният компютър на Евгений Иванов също е бил хакнат, разкри той. "Излезе ми надпис да се обадя, за да си платя някаква сума", разказа изпълнителният директор на КРИБ. "Нашите съмнения са, че това е процес. Отговорих им, че с терористи не преговарям - това е терор, това е точната дума. Те се опитваха да видят дали в компютъра ми има точна информация, която да струва пари и да се откупи. Същото е и с други наши членове", добави той.

Досега се мъчихме със силата на единството да се опазим, но не успяхме. Прокуратата успя да си свърши работата, но ще има следващ подобен случай, поради което трябва да има ново законодателство, което да пресече този рекет, продължи той. Евгений Иванов коментира пробива в базата данни на НАП, който определи извършителите и поръчителите на атаката като ''Наглите 2''.

,,Ситуацията е доста деликатна. Представете си финансова институция, която е обект на такава атака - това ще доведе до отлив на клиенти. Ето защо трябва да бъдем изключително внимателни при предоставянето на публична информация. Недопустимо е да се случват такива неща, когато България е на прага да вземе толкова важни решения като влизането в ERM II, концесията на летището, сделката с F-16 и завода на ''Фолксваген''. Пак казвам, необходимо е да създадем една атмосфера със законодателство, за да не се случват такива дейности и в бъдеще. Затова искаме законодателят да си свърши работата, за да не може такива престъпници да посягат на бизнеса. Не се ли вземат законодателни мерки, опитите в тази насока ще продължат'', обясни Иванов.

,,Няма как да не се инвестира на ниво киберсигурност. В Европа и в САЩ се работи по този въпрос и се отделят доста средства, така трябва да бъде и тук, защото киберпрестъпността е интернационален проблем. Някои банки вече въведоха двойни системи за сигурност и точно така трябва да се инвестира в сигурността на личните данни'', допълни още изпълнителният директор на КРИБ.

На въпрос за недостига на работна ръка у нас Евгений Иванов отчете, че това всъщност е най-големият проблем на България за момента.

,,Нека да създадем такива условия, че тези, които са навън, да поискат да потърсят работа в България. Скоковете в заплатите у нас станаха огромни и вече бих казал, че се наблюдава масово завръщане на българите от чужбина, които получават европейски заплати'', отбеляза в заключение той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Чочо

    16 3 Отговор
    И този ноще е сънувал РОЗОВИ сънища....с тия ЕВРОПЕЙСКИ заплати, дето ги говори....
  • 3 Уроди

    15 2 Отговор
    Трепане дон9-то коляно на тия от КРИБ!
  • 4 Моника

    12 2 Отговор
    Каква драма! На мен котката ми откраднаха, тоя за някакви хакнати компютри говори! Явно на компа има неща, с които да го заплашват!
  • 5 ПОЗНАВАЧ

    12 1 Отговор
    Когато имахте хора не плащахте, когато нямате плащате. Абе вие кога плащате въобще?
  • 6 Котарак

    8 2 Отговор
    Дано не ми хакнат моя компютър, че ще излезе всичко за ББ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сталинка

    7 0 Отговор
    Ревльо ще плащаш като поп … няма само да крадеш!
    Червени капиталисти...
  • 9 Behemoth

    4 0 Отговор
    Тъпата мафия хакната от цифровата мафия....ми голям кеф....
  • 10 Ahahahahaha

    0 0 Отговор
    Kato mu gledam tyoata glava kak da ne go hakna s buhalka w tikwata
  • 11 Дик

    1 0 Отговор
    Ох, те българите така масово са се юрнали да се връщат, че чак се препъват на границата
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове