Last news in Fakti

18 Август, 2019 10:47 3 232 46

Отец Кортези: Ще подарим ли на „Росатом“ 6000 дка от природен парк „Персина“?

  • отец кортези-
  • росатом-
  • аец "белене"

Реакцията му е предизвикана от оповестените планове на местната община за намаляване на територията на природния парк

Заради проекта АЕЦ "Белене" управляващите възнамеряват да откъснат 6000 декара от природния парк "Персина", обитаван от защитени видове.

За това предупреждава отец Паоло Кортези във Фейсбук, като призовава гражданите да не допускат погубването на природно богатство заради интересите на "Росатом".

"Как ще реагирате на тази (истинска) новина??? България ще подари на "Росатом" 6000 декара на Парка край Дунава, за строежа на АЕЦ БЕЛЕНЕ", написа отец Кортези в социалната мрежа.

"Аз мълча. Ти мълчиш. Той мълчи. Ние мълчим. Вие мълчите. От 1981 г. те продължават да унищожават Белене и природата ни..." - констатира с горчивина свещеникът, посветил години от живота си на Белене.

Реакцията му е предизвикана от оповестените планове на местната община за намаляване на територията на природния парк, въпреки че тази година там гнездят рекорден брой къдроглави пеликани, които са защитен вид. Инициативата за това е на Министерството на околната среда и водите. Тя ще бъде подложена на обществено обсъждане на 12 септември в сградата на община Белене.

До 7 септември могат да се представят мотивирани писмени становища,възражения и предложения до екоминистъра Нено Димов.

"Пишете, граждани! Да защитим природата, да браним природен парк Персина от чужди интереси! НЕ на намаляването на Парка! В едномесечен срок заинтересованите лица могат да представят на Министъра на околната среда и водите и на Директора на РИОСВ-Плевен мотивирани писмени становища, възражения и предложения относно проекта на заповед." - призовава отец Кортези.

Плановете предвиждат отрязване на площи от парка - по инициатива на община Белене и Министерството на енергетиката, и прибавяне на нови площи, предложени от Изпълнителната агенция по горите, която е принципал на природен парк "Персина". Равносметката показва обаче, че ако процедурата не бъде спряна, площта на парка ще намалее.

Авторите на предложението твърдят, че земята, предвидена за изключване от парка нямала "консервационна значимост, изразяваща се в наличие на ценни растителни и животински видове и природни местообитания".

Междувременно от Българското дружество за защита на птиците съобщиха, че през тази година в парка има рекорден брой гнездящи двойки къдроглави пеликани - 24. Те са отгледали 30 малки пеликанчета, които успешно са отлетели през юли.

"Природата се защитава, не се продава. Природата се посещава, не се подарява. Природата се обича, не се изнасилва. Да живее беленската природа!" - пише още отец Кортези.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Кортези

    30 33 Отговор
    Е педал

    Коментиран от #8, #10

  • 2 Borislav Popov

    52 19 Отговор
    Ние подарихме едни 2 мириарда или 3 бяха за F-16 това 6000дкр са нищо! ;)
  • 3 Бесен Язовец

    32 41 Отговор
    Прав е отчето, 100 пъти е прав !!

    Коментиран от #5

  • 4 Нищо рушко

    18 31 Отговор
    не ни трябва,само проблеми с тия монголо-татари
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Aaa

    15 26 Отговор
    Какъв гьол ще строите бе?!? Пробвайте да размразите този земетръсен гьол и ви чака такава блокада наоколо, че ще видите магистрала Хемус само на картинка!
    И сега имаме излишък на енергия и няма на кого да я продаваме! На кого ще продавате няколко пъти по-скъпата от гьола Белене!?
  • 7 Тръмп

    14 29 Отговор
    Росатом освен да унищожават,крадат и убиват за друго не стават!!!:):):)Ще ни спретнат български Чернобил,като не успяха да ни унищожат през комунизма!!!:):):)
  • 8 ПЕШО

    11 9 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Кортези":

    Си ти .
  • 9 Порно

    13 13 Отговор
    Всъщност още не е ясно кой ще е инвеститора в Белене , но отчето е прав - Путин е виновен , хайли лайкли.
  • 10 А това...

    26 9 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Кортези":

    КАКВО ОБЩО ИМА С ГРИЖАТА МУ ЗА ПРИРОДАТА, но простака трябва пръв да се изкаже?!!
  • 11 Ахахаха

    36 10 Отговор
    Попе, а ако Белене го строят американците, както са проявили желание, по-различно ли е? Или си платена гугутка, или по-скоро пингвин!
  • 12 стоян георгиев

    11 29 Отговор
    робите си заслужават хомота.сега ще завалят обиди към свещенника.този свещенник е същия дето преди години прюти семеиство бягащо от воината ,а получи отново пвувни и закани.жалко племе сме безспорно!

    Коментиран от #30

  • 13 ВмешателстваЛиТова

    25 12 Отговор
    Аз съм сигурен, че няма български свещеник по света, който да се изкава за ядрени технологии в западна Европа или САЩ ... и даже някой да му отпечата мислите. Хора, до кога ще чакаме някой отвън да ни забранява или разрешава нещо отвън. Свещеника, нито е православен, нито разбира от природа, а още по-малко от ядрена енергетика. В качеството на какъв точно му даваме гласност ?
  • 14 Бесен Язовец

    20 14 Отговор
    Да заминава в Милано да щипе джендарите да не се бърка в нац. интереси на България!!! 600 хектара в Сливен ги отсичат без контрол на седмица! Цифрата е силно преовеличена точно по Иезоитаски от католическото падре!!!

    Коментиран от #28

  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 11 Отговор
    ...трябва да ги осъдим за грешката с избора с площадката Белене, проектантска грешка, но ако се признае тази грешка, руснаци трябва да се простят и с РЕПУТАЦИЯТА си. При направените сондажни проучвания на площадката, на не голяма дълбочина, се достига до базалтова скала, която се приема за скалната обвивка на земята. Това е идеална земна основа в сеизмично отношение. При следващите фази на проектиране, се правят допълнителни сондажи и се установява, че въпросната скала е само голяма морена, довлечена през ледниковия период. Предварителните сондажи случайно са попаднали върху нея. Всичко останало са льосови наслаги и наноси.
    За това са и всички маймунджулъци с АЕЦ „Белене” вече 40 г. Друга грешка на СЪЩИТЕ е линейната диаграма на неутронното стареене на заваръчния шев на опорния пръстен на капака на ВВЭР-440, тази диаграма вместо линейна се оказала експонента. В този случай за да замажат гафа, нашите политици разиграха сценката "натиск от Брюксел" и спряха реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй, а ДОСТА ХИТРО Кунева изврънка и пари за това от европейците.
  • 16 Чичо АДИ

    9 19 Отговор
    Отдавна се знае че Белене НЕ СТАВА ЗА ЦЕНТРАЛА още по Татово“ Още тогава е отчетено като непригодно местото ,няма инфраструктура ,няма влак гарата се руши ! Кой е ходил там близките 2 години ??? Пишат колкото да не заспят панелките постоени за работниците са в ливадата и се рушат !! Ма нали трябва да се отчете дейност ,да се поклоним на някой да се лапнат милионите !ЗАЩО "Демокрастите / толерасти" Като КУнева /Пръмова затвориха 3 и 4 блок в Козлодуй та сега искат да строят Белене ,освен 3 те милиарда лева за летящите кофчези още няколко за Белене .Колко му е Тиквата дава ,в Козлодъй години протестираха за хранилището за ядрени отпадъци и какво ,строят го ! Още един ядрен производител на отпадъци какво ще се прави ! Белене е едно чудесно градче с много добри и любезни хора и заслужава да си остане такова Отецът е прав а ние ако сме безродници/негодници нека позволим поредната гавра с народа !!
  • 17 тоз пък кой беше

    14 7 Отговор
    Че седнал да се притеснява ние какво ще подаряваме на нас си?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ужас

    20 7 Отговор
    Отец Кортези, ти българин ли си, какъв си. Кортези, тези 30 пеликана ще си намерят други места за гнездене. Кортези, кажи истинската причина, поради която те стяга калимявката. И не е ли свързана с някакво облажване по време на пост.
  • 20 Кольо

    12 11 Отговор
    В ТАКЪВ СЛУЧАЙ ДА ТЪРСИМ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ ОТ БСП, ЧЕ СА ЗАПОЧНАЛИ СТРОЕЖА НА ТАКОВА ПРЕКРАСНО МЯСТО !
  • 21 Питагор

    12 4 Отговор
    Попе, ако не направим Белене, ще спрат ли авджиите да пушат по дивеча? Ловците убиват повече дивеч за кеф, не са гладни. А и ще караме електрички и ток ще трева. Чехли обеща да ни носи евтин Катарски газ и не донесе. Кво шъ правим ако всичко се електрифицира?

    Коментиран от #29

  • 22 Чичо АДИ

    10 23 Отговор
    Само неразбирам всички които плюят Кортези за какво го правят !!Че сте идиоти става , ясно познавате ли го ясно ли ви е какво искат да сторят на природата "Некви си 30 пеликана" ми " Некви си 30 жертви по пътищата " "Некви си 3 милиарда" !! Чавка ли ви е изпила мозъка "Клавиатурни патриоти" .....как може толкова елементарно да мислите ! Чалгата и ракията ли ви е промила мозъка ,имаме си достатъчно "лапачи" като Доган и Домузчиев още няколко ли искате ,мислите ли за вас и децата си че ще ПЛАЩАМЕ ВСИЧКИ приумиците на шепа мафиоти ,загробваме се с СССР с тази централа горивото ще идва оттам ! Тока и сега е висок още по висок ще е .Природа не остана от разни хотели,лифтове,блокове ,молове ! Живеем в кочина ,мре се от белодробни и ракови болести !! Идиоти такива ПОПА ви е последна грижа ма нещо да излеете мозък !!!
  • 23 Чичо АДИ

    10 18 Отговор
    Да кофти материал е за това Боко е прав !!! Безсмислени без разсъдък ,смартфони ,Гърция Анталия "Широк"ви е мирогледа ! Чета че 53% от българите слушат чалга ,не се и съмнявам !Посредствено образование ,децата по 60 кила на 10 години тумбаци дето ако се затичат ще колабират на 10 метра . Хак ви е аз я изкарам 10 год я не ! Вие ще си плащате и Белене и самолетите и незнам какво още ! Попа ви е виновен че сте сляпи ,виждате ли изобщо нещо в 55инчовите си телевизори или само Фики и Глория !!

    Коментиран от #31

  • 24 къш бе сатана

    13 4 Отговор
    Ама този поп не е БГ гражданин,изгонена най-накрая!
  • 25 Госあ

    11 0 Отговор
    Ако има начин да се построи Белене без да се навлиза в територията на защитената територия, трябва да бъде направено всичко необходимо за да бъде предотвратено това, но ако наистина няма друг начин, няма какво да се направи. Това е единствената целева и значима инвестиция от целия тоя т.нар. преход. Единствената. И няма нищо общо с втора кабинка на Банско, където досега са грубо нарушени всякакви граници на парка !
  • 26 Трифонов

    1 10 Отговор
    Разбира се. Защо не?! България от много време провежда изцяло прорускоолигархическо управление. Всяко действие на правителството е консултирано и разрешено от Путин. Не се лъжете. Нищо не е такова, каквото изглежда. Русия отдавна не се интересува от България по начина, по който се интересуваше от нея по времето на комунизма. Днес важен е единствено интересът на руския капитал. Той стои зад управляващите. Те провеждат проруска политика от край до край. Проевропейското и проамериканското говорене е прах в очите. Дори сделката за F16 е разрешена от Путин... Но за какво ли си губя времето да пиша?! Така или иначе няма да ми повярвате. Просто Путин е много, много хитър. Истински кадър на КГБ в най-добрите им традиции... А, между другото, президентът е човек на САЩ... Невероятно ви звучи, а.... Да, съгласен съм. Невероятно звучи. Но само звучи така. Защото това е истината! "Совите не са това, което са!".
  • 27 Слава на братска Росия

    12 3 Отговор
    На отец Кортези му е продухан катализатора . Харесва му в България да свири на цигански дудуци и да закусва с сперма
  • 28 До интелекта под #14

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Бесен Язовец":

    Мъжки ( ако изобщо си такъв ), първо се научи да пишеш правилно и тогава се мъчи да дрънкаш "преовеличено по иезоитаски" !!! Ще падна от смях с такива неграмотници като теб! Вие сте срам за този иначе велик народ! Какво пречи да напишеш "преувеличено по иезуитски", тикво гламава и проста ?! 🥴
  • 29 Кортези

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Питагор":

    Всичко няма да се електрифицира. Свещите ще останат, защото носят хубавички приходи.
  • 30 ПолитНЕкоректен

    15 2 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Цитирам: "...приюти семеиство бягащо от воината.". В прав текст: ислямофашистки навлеци, НЕзаконно влезли в България!!! ,"Стоенчо" бре, от каква "война" в съседната ни Турция (или Гърция) са "бягали" въпросните???Аман от изтърканите номера с "бягащи от войната"! Ти сам вярваш ли си???

    Коментиран от #35

  • 31 Невинен

    10 2 Отговор

    До коментар #23 от "Чичо АДИ":

    Виж, за едно "попа" (запазвам оригиналния ти КРИВОПИС) НЕ е виновен със сигурност! За това, че с членуването на съществителните не си наясно,че с множественото число на думи с променливо "я" "слЯпи") не си наясно... 53% от българите слушали чалга...ти убеден ли си, че НЕ влизаш в тоя процент?

    Коментиран от #32

  • 32 Чичо АДИ

    3 10 Отговор

    До коментар #31 от "Невинен":

    Много си ерудиран ,виж другите как са написали "ПОПА " и тогава се занимавай с мен !! ТИ взе ли отношение по въпроса за Белене или ще ми се правиш на даскал ! Мисля че ТИ си в 53 % чалгари и ходи се обяснявай дали си !! Не си ТИ на когото ще давам отчет дали съм или не чалгар !!

    Коментиран от #34

  • 33 robur

    4 0 Отговор
    ха ха ха - браво на всичките че имате 100% зрение та всичко виждате
    само не мога да разбера как не забелязахте че цигани изсякоха горите на половин България или за какво да се обаждаш пари плащат само по поръчка
  • 34 "Мислител"ю ;-),

    10 1 Отговор

    До коментар #32 от "Чичо АДИ":

    пишейки коментар под статията, негласно си дал съгласие той да бъде обсъждан! Като не искаш да ти се вадят кирливите ризи на показ - налягай си парцалите и не словоблудствай из форума!
  • 35 стоян георгиев

    2 11 Отговор

    До коментар #30 от "ПолитНЕкоректен":

    няма другарю да се оправим докато не почнете отново да уважавате свещенниците и да вярвате в бог.запомни го от мен добре.до тогава ще сме масовка от мизерници с празни джобове и къщи.да наричаш ислямофашиски навлеци клетници избягали от воина с малки деца е мерзко,но ти няма как да го разбереш другар задушен от злобата и мизерията си уви.лошото е че като теб е болшинството и затова няма оправия у нас.комунизма така ни порази откъм морал че е трудно вече да ти се обясни кое е бяло и защо и кое е черно и защо!та псуваи свещенника хули ,църквата и бог и чакаи да се оправиш!!!!и се надаи на евтин ток от новата аец белене.путин,овчаров и борисов точно тва искат.точно на тва да се надаш и ще получиш точно тва което заслужаваш именно от твоите кумири!

    Коментиран от #39, #45

  • 36 Болшой каскет XXXXL с дупки от куршуми

    3 12 Отговор
    Ами това е Комунизъм в действие Грабежи и погром Г Димитров една трета от България подари тук за някакви си 6000 дк го правим на въпрос
  • 37 Хихихихи

    2 0 Отговор
    Росатом пък така са се засилили да строят Белене, че даже ще забавят строежите си в Турция!

    Коментиран от #38

  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 5 Отговор

    До коментар #37 от "Хихихихи":

    Има няколко варианта за ползване на доставеното оборудване освен БеляНЕ, но врътката е, че пусково-наладъчните работи трябва да се извършат от производителя на оборудването или оторизирана от него фирма, защото иначе се губят гаранционните условия. Руските тарикати знаят, че нямаме печеливш ход и спокойно си кютат.

    Коментиран от #44

  • 39 Nota Bene!

    10 2 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    "Другар"ю "Стоенчо", от пространния ти речитатив ще акцентирам само върху "малката" подробност, че ТОЧНО "другар задушен от злобата и мизерията" би написал Бог с малка буква - точно като ТЕБЕ!
  • 40 Чичо АДИ

    1 6 Отговор
    Няма такъв "Цирк" като вашият,50% се правят на учители по Вероучение и Български .30% псуват или си пишат колкото да си видят написаното ,10 % изобщо си нямат идея за какво са тук и 10 % все пак пишат по темата ! . Като вица """На международен панаир руски специалист обяснява предимствата на волгата:
    - Вижте каква красива и луксозна кола!
    - А колко гори?
    Руснакът го поглежда и продължава:
    - Изключително меко вози! Можете да пътувате 1000км и нищо да не усетите!
    - А колко гори?
    Руснакът си знае своето:
    - Елегантен външен вид…
    - А колко гори?
    - А вие защо биете негрите? """ В крайна сметка цялата дискусия е такава "Вие защо си биете негрите" Е заради такива като вас дето само лаят ще ни хързулнат не само Белене и F16 !!! Мозъци неземни !!
  • 41 Чичо АДИ

    2 6 Отговор
    Апропо , ако седна да ВИ събирам правописните грешки ,доста ще се изложите но темата НЕ Е ТАЗИ !! Ерудити!!!!

    Коментиран от #46

  • 42 Територия България

    5 1 Отговор
    Бат Кортези, като толкова си се загрижил за екологията, що не застанеш на границата където сега минава боклука на Италия .Стотици хиляди тонове токсични пластмаси ,да бъдат изгорени в пещите на Бобов Дол.Чуждият боклук в територия България.Това което се запали и унищожи част от магистралата. Много сте тихи ,когато никой не ви плаща ,и зелените еколози също.
  • 43 А ако са американци

    8 2 Отговор
    Не ги подаряваме на Росатом, а им променяме статута защото строим своя атомна цетрала. Така, калто англия, сащ и франция строят по 1-2 нови реактора тази година, така и ние трябва да строим. А ако инвеститорите ако.бяха американци, тоя калъф пак ли шеше да лае?
  • 44 Опа тролчо

    7 0 Отговор

    До коментар #38 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Като си купиш нова ззападна кола, гаранцията как важи - само при обслужване в оторизиран сервиз. Същото е тука, не знам как мунчовци като теб, си въобразяват че ще си правят каквото си искат с ядрени реактори чуждо производство и недоволстват че руснаците цакали с гаранцията.
  • 45 Трола стоян георгиев

    6 2 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    Обаче ако американци искат да направят белене, тогава може, нали трол лъжлив полиран! Даже и нови американски реактори ще си купим, на цени 5 пъти над пазарните, както Ф16-ките. Дрънкай си лубите за ВЕИ-тата, тази 2019, САЩ правят 2 нови реактора, Франция и Англия по един. Нямат проблеми и хранилища за отработеното гориво да си направят, Германжите си горят въглищя в ТЕЦ овете, целя западна Европа ползва руски газ.... само у нас всичко това е много опасно, обвързващо с руснаците и неизгодно.
  • 46 ...

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "Чичо АДИ":

    "УМНИК" ;-)!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове