18 Август, 2019 16:55 1 635 33

Петкова: Ще се борим за въглищните централи

  • теменужка петкова-
  • въглищни централи

Централите, които произвеждат електрическа енергия от въглища, формират 46% от производството на електрическа енергия

Петкова: Ще се борим за въглищните централи - 1
Снимка: БГНЕС

Ще се борим за това въглищните централи в България да продължат своята работа. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време събранието по случай Деня на миньора, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Пред нашия отрасъл стоят и много предизвикателства. Едно от най-големите ни предизвикателства в минерално-суровинната ни индустрия е свързано с развитието на въгледобива. Както знаем централите, които произвеждат електрическа енергия от въглища, формират 46% от производството на електрическа енергия на страна. Това е пряко свързано освен с икономическото развитие на страната, но и пряко свързано с нашата национална и енергийна сигурност. Това, което стои като въпроси за решаване в днешния ден, е свързано с това ние да успеем да съхраним въгледобива в България, за да може той да продължи да бъде гръбнакът на българската електроенергетика“, заяви още министърът.

Тя посочи, че за това са били положени много усилия в тази посока. „Знаете, че ние подготвихме интегриран план за климат и енергетика, както предвиждат европейските правила и изисквания. Именно в този план много ясно сме посочили какво е мястото и ролята на централите, които произвеждат електрическа енергия от въглища. То е много важно, то е стратегическо. Неговото стратегическо място се определя и от това, че България разполага с необходимите запаси от лигнитни въглища, което е в основата на нашата енергийна независимост и сигурност“, посочи още министърът.

„Отделно от това в момента работим по енергийната стратегия на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., където отново сме акцентирали върху развитието на въгледобива в България. Отново сме акцентирали върху това, че ние залагаме на този тип производство на електрическа енергия от въглища. Тук може би е мястото да споделя с вас, че преди броени дни БЕХ подписа договор с международен консултант, който да разработи механизъм за капацитет, както предвижда европейското законодателство по отношение на централите, които произвеждат електрическа енергия от въглища.

Този механизъм за капацитет до края на месец октомври трябва да бъде нотифициран пред ЕК и по този начин надявам се ЕК да одобри този механизъм, който ние ще предложим. Смея да твърдя, че ние ще дадем една много по-голяма устойчивост на развитието на въгледобива в страната и гаранция за нашата енергийна сигурност“, допълни още Петкова.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 герберска пача

    44 2 Отговор
    Герберски боклук,а кой плаща за вредни емисии,за да може да духате на поредния монополист.
  • 3 5756

    21 1 Отговор
    К`во се прави на много работна, като на всички е ясно, че само симулира активност. Да не говорим, че част от нашите банки са изкупили въглеродни емисии и после ги продават на петорна цена.
  • 4 Гого 1

    22 3 Отговор
    Дай направо да се върнем в палеозойската ера
  • 5 ай де бе

    34 5 Отговор
    Как няма де се борите за въглищните централи като са американски. Плащаме скъп ток заради тях, а сега отделно ще плащаме и за вредни емисии и, за още по-скъп ток, само и само да не нарушите печалбата на колонизатора.
  • 6 Енергия

    31 5 Отговор
    Работили по енергийната стратегия, продадоха ТЕЦовете на САЩ, Овца безподобна. Скоро ще внасяме ел. енергия, до преди 30г. изнасяхме. В пещерите ще наврете народа. Бананова държава ни направихте. И сте нагли да твърдите, че ви обичаме. Нагли.
  • 7 ГЕРБ & ДПС = фашистки геноцид

    19 1 Отговор
    Истина.
  • 8 Рептили

    11 5 Отговор
    Герб са рептили(фашисти), избили комунистите и влезли в техните кожи преди 75г.
  • 9 гост

    13 17 Отговор
    Доста болни хора коментират,централите били на САЩ ! Ковачки и Ахнет Доган сигърно са американци? Централите на въглища и топлоцентлалите са на хора на БСП- Ковачки , Доган и др. Не случайно на Доган централата я оставиха за студен резерв макар. .Ковачки,него го знаем. Държи повечето топлоцентрали и въгледобивни мини в България и ги е преоборудвал да правят и ток.
  • 10 ПЕШО

    30 1 Отговор
    Какви въглища кого ще защитавате в ТЕЦовете на всякъде се гори Боклук най вече тези на Ковачки докарват го чак от Италия дори.
  • 11 Васил

    29 4 Отговор
    Толкова пари се наливат в тези въглищни централи че досега с тях две атомни да бяха направили
  • 12 Чипа

    11 0 Отговор
    Не продадохте ли въглеродните емисии!!!Сега ще се бориш с вятърните мелници на дедо ми
  • 13 Монополистите

    14 1 Отговор
    Американос трябва да са и дали бая пачки да
    Ги защитава така а никой не вижда че мръсния въздух в България идва от там да не говорим че цената на тока е в пъти повече от другите централи.
  • 14 SAAB

    17 0 Отговор
    Само ,че в тях вместо въглища горят битови отпадъци на EU и глобите за вредни емисии ще ги плаща държавата ....тоест населинието а печалбата ще прибира друг .......главанака изобщо не е в схемата !
  • 15 Ernesto Guevara

    16 2 Отговор
    Всички нормални държави спират въглищата,а гробарската пасмина ще се бори за тях.21-ви век е вече,смешници...

    Коментиран от #18

  • 16 новото робство

    13 0 Отговор
    За американските ли? Те и без това ни източват по над 800 милиона годишно! Според бившия американски посланик, това било необходимо, за да влезем в ЕС....
  • 17 Anton

    16 0 Отговор
    Какво стана с Гинка бре Темрнужке.
  • 18 Тото Кратуно

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ernesto Guevara":

    Гарантирано от ГЕРБ
  • 19 Димов

    10 1 Отговор
    Ами дайте да върнем и парните локомотиви, че са сформирали 100% от железниците ни. Добре, че тогавашните управници са гледали към новите технологии, а не са изтъргували здравето на цяла нация срещу повече приходи от кюмюра.
  • 20 Койчо

    8 0 Отговор
    Няма плюещи от към соросоидите къде ли се изпокриха. Иначе са много компетентни по всички въпроси. Да не са им спрели центовете за коментарчета?-
  • 21 Койчо

    5 0 Отговор
    Мислете хора идат избори!!!!!!!’мислете реално има алтернатива винаги. Имаме проблем и трябва да го разрешим веднъж завинаги. Животът е кратък но имаме наследници поне за тях да помислим!!!!!!!!

    Коментиран от #30

  • 22 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    аууууу.ще се бори!!!Чудесно се бори в поза ,,партер,,....Страшни хватки прилага.
  • 23 Бори се

    5 0 Отговор
    Бори се с кебапчета и кифтета, като я гледам.

    Коментиран от #29

  • 24 Мъка

    8 0 Отговор
    21век е, а ни рекламират кюмурни централи. Атомна енергетика има, и в България я имаше. Защо министър има толкова назадничави мисли? Едва ли има по-провалил се министър.

    Коментиран от #25

  • 25 Червен ибрик

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Мъка":

    Проектът ''Белене", е от 1980г, защо не беше построен тогава!? Вече глътна над 7млрд,колко пъти го замразяваха и размразяваха, явно го ползват за банкомат! Да живее червената помия във всичките и разновидности!
  • 26 Марио Ангелов

    4 0 Отговор
    Енергия от въглища !? Бравос ,борете се глигани!
  • 27 2994

    3 0 Отговор
    Огромна простотия Предлагам да горим сухи кравешки фъшкии като в Индия само за да може Доган и Ковачки да плюскат
  • 28 АНЕНЕРБЕ

    5 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Ердоган иска АЕЦ "Акую" бързо.

    КАКВО ПРАВИМ НИЕ БЕ НУШЕ?

    РЕАКТОРИТЕ В БЕЛЕНЕ СТОЯТ.
    Когато ги доставиха БОРИСОВ си даде срок от месец да реши проблема.
    ПРОБЛЕМА ОСТАВА , А ТУРЦИЯ СКОРО НЯМА ДА ИМА НУЖДА ОТ ТОКА НА "АМЕРИКАНСКИТЕ" ЦЕНТРАЛИ , КОЙТО СТРАННО ЗАЩО Е В МИКСА НА НЕК И КОЙТО НИЕ ПЛАЩАМЕ С ЦЕНАТА НА ТОКА.
    Исамо тока който НЕПОЛЗВАМЕ ли им плащаме , или и МИЛИАРДНИТЕ ЗАЕМИ, които ни натресе стоящият зад гърба на Корнелия ПРЕСТЪПНИК Р.Овч!!!!

    Р. Овч трябва да бъде жестоко преследван и съден за геноцида и разбиването на българската икономика с ЧУДОВИЩНИТЕ ЦЕНИ на тока който плащаме БЕЗ ДА ПОТРЕБЯВАМЕ!!

    УПРАВЛЯВА НИ ЕДНА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА С РАЗНИ КАДРИ НА РУМЕН ОВЧАРОВ - доскорощният представител на правителството на Борисов в ЛУКОЙЛ !!!
  • 29 ИСТИНАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Бори се":

    От притеснение се е свършила.
    Не ходи , а се търкаля.
  • 30 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Койчо":

    Алтернативата е навън. Тук всички възможни решения се предлагат от едни и същи мафиоти.
  • 31 Асака

    5 0 Отговор
    Тая овца и други де требва да се разтрелят
  • 32 Начос

    2 0 Отговор
    Е то е ясно ,че такива централи не може да има !!! Не знам какво ще се борите??? Спешно трябва да се строи АЕЦ , в противен случай става много лошо !!!
  • 33 Еретика

    2 0 Отговор
    Щяла Петкова да се бори а не казва с кого.Стара е за падане по гръб.На кого ли ще му стане за да се бори с нея.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове